Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 72, 73, 74, 75, 76
Autor Wiadomość
ania1590
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 lut 2013, o 06:56 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 586
Skąd: Kołobrzeg

 więcej niż 1 szt.
juda napisał(a):
Do truskawek zawsze dodaje albo agrest albo czerwona porzeczkę ale z imbirem nie próbowałam , znaczy świeży imbir dodajesz?

Tak świeży, nieduży ok. 1 cm odcinek dodałam. Smacznego

_________________
ania1590


Góra   
  Zobacz profil      
 
jerry
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 lut 2013, o 10:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 651
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Imbir ma działanie antyseptyczne, a jednocześnie podkreśla smak przetworów z truskawek.
Zamiast czerwonej porzeczki można z powodzeniem dać też białą lub sok z cytryny (co kto ma) i kawałek świeżego imbiru.
Z tym, że ja ścierałem go na drobnej tarce i dodawałem do całości - polecam :D

_________________
Pozdrawiam
Jerry


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1354
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
jerryDzięki za rady na pewno skorzystam ;:215


Góra   
  Zobacz profil      
 
roza7586
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 2 kwi 2013, o 21:43 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Witam i ja się wpiszę coby nie zgubić

_________________
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dancysia
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 10:10 
Offline
100p
100p
Postów: 115
Skąd: Ostróda

 więcej niż 1 szt.
Ania 1590
Potwierdzam właściwości kołobrzeskiej solanki. Jak jestem u rodzinki to ogórki ukiszone na solance zawsze wzbudzają mój zachwyt. Ale sama niestety szukam metod na udane przetwory. Przygotowałam w ubiegłym roku według różnych metod - pastryzowane , zalewane zimną kranówą albo wrzątkiem itp. nic nie podpisałam tylko poustawiałam w piwnicy na różnych półkach, że niby będę pamiętać ;:124 Na szczęście wszystkie wyszły idealnie. Chyba jednak najbardziej sprawdza się metoda lekkiej pasteryzacji. A z przypraw zawsze wkładam gałązkę estagonu, który pomaga zachować twrdość ogórków.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 11:53 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
Ja, trudno, ale się też pochwalę, ogóreczki mam pyyyszne, wszystkie, ani jeden kiszony się nie popsuł, ze słoików nie kipiało, więc zakrętki mam ok, nie 'pordzewiały'

A ogóreczki Romaszki z oliwą booskie. Dziękuję Romaszko, bardzo przypadły nam do smaku, są zupełnie inne niż zwykłe konserwowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
bel_a_6a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 22:07 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 109
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Monika a jaki numer na te ogórki z oliwą bo nie mogę znalezć :wit

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
roza7586
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 23:01 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 21
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Buraczki z czosnkiem

4 kg buraków
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 szkl. wody
2 szkl. cukru
4 płaskie łyżki soli
1,5 szkl. octu 10-proc.
10 ziarenek pieprzu

Buraki gotujemy w łupinkach, obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Cebule drobno kroimy, czosnek drobniutko siekamy. Cebulę i czosnek dodajemy do buraków. Wlewamy wodę,dodajemy cukier,sól, ocet i pieprz.Mieszamy odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie osączamy na sicie, wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.
Sok po osączeniu buraków również wekujemy - jest dobry na barszczyk

_________________
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 23:56 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
bel_a_6a nie mają numeru viewtopic.php?f=9&t=402&p=3264057&hilit te ogórki są robione na bazie zalewy sałatki szwedzkiej i pomysłu Romaszki


Góra   
  Zobacz profil      
 
arim27
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 31 maja 2013, o 17:01 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 166
Skąd: lubuskie

 1 szt.
Bardzo ciekawy i przydatny wątek-zapisuję go,aby nie zgubić :)

_________________
Pozdrawiam Mirka !


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anka22639
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:28 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 292
Skąd: Kujawsko-Pomorskie

 więcej niż 1 szt.
Polecam i liczę na wasze opinie, rady przemyślenia, przepisy na grilla.
viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0

_________________
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu viewtopic.php?uid=31226&f=3&t=67258&start=0


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 3 cze 2013, o 20:35 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
Tyle, że Aniu tu jest wątek o przepisach z działki a nie na działce :lol:


Góra   
  Zobacz profil      
 
bel_a_6a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 3 cze 2013, o 21:04 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 109
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Dzięki Monika- dopiero teraz się odzywam bo dawno tu nie zaglądałam jak tylko obrodzą ogórki to na pewno zrobię( już trzeci raz będę dosiewać bo mi gniją nawet pod włókniną przy tych deszczach cały czas pada ;:oj )ale znalazłam twój przepis na pesto z pędów kwiatostanów czosnku i jak się pokażą to biorę się za robotę a po zbiorach czosnku będzie pasta.Muszę jeszcze raz przeczytać ten wątek i zapisać co niektóre przepisy aby nie szukać potem. :wit




Do następnej części wątku zapraszamy tutaj.
bab...

_________________
Bożena


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 72, 73, 74, 75, 76

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *