Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No właśnie liczyłam na to, że z tego głogu da się zrobić coś w stylu sosu do mięska, ale bez mięska .
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1869
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
od razu z mięskiem będzie taniej
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
oxalis jak już koniecznie chcesz coś do mięska a nie masz brusznicy to weź jarzębinę.
Tylko wtedy jabłka i jarzębina po równej ilości
Na 1 kg owoców jarzębiny i 1kg jabłek dajesz 2 szklanki cukru,a jak to ma byćdo mięska to dodajesz ze dwa ząbki czosnku, po ok łyżeczce chili i imbiru +dużą garść rodzynków.
Robi się też trochę inaczej bo gotuje się połowę owoców z całym cukrem dość długo i przeciera przez sito, a potem do tego wrzuca się resztę owoców+przyprawy, rodzynki (całe) i czosnek (przez praskę). Chwilę trzeba pogotować i spróbować czy w smaku ok. Gorące do słoików bez pasteryzacji.
To naprawdę smaczna rzecz do mięska
Tylko wtedy jabłka i jarzębina po równej ilości
Na 1 kg owoców jarzębiny i 1kg jabłek dajesz 2 szklanki cukru,a jak to ma byćdo mięska to dodajesz ze dwa ząbki czosnku, po ok łyżeczce chili i imbiru +dużą garść rodzynków.
Robi się też trochę inaczej bo gotuje się połowę owoców z całym cukrem dość długo i przeciera przez sito, a potem do tego wrzuca się resztę owoców+przyprawy, rodzynki (całe) i czosnek (przez praskę). Chwilę trzeba pogotować i spróbować czy w smaku ok. Gorące do słoików bez pasteryzacji.
To naprawdę smaczna rzecz do mięska
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No i masz babo placek... Moniko, brzmi cudownie, ale nie wypatrzyłam jeszcze w mojej okolicy jarzębiny .
Na targu jarzębiny nie widziałam, a takiej rosnącej przy głównych drogach z oczywistych względów nie użyję.
Więc może dałoby się podmienić jednak tę jarzębinę na głóg? Białe robaczki przestały już z niego wyłazić, więc znów mnie kusi
Na targu jarzębiny nie widziałam, a takiej rosnącej przy głównych drogach z oczywistych względów nie użyję.
Więc może dałoby się podmienić jednak tę jarzębinę na głóg? Białe robaczki przestały już z niego wyłazić, więc znów mnie kusi
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
widocznie taki rok, że robaków pełno w głogu..dla mnie głóg jest trochę za mdły, ale nie chcę Cię zniechęcać. Dżem z jarzębiny jest wg mnie lepszy, ale rzecz gustu
I powiem Ci oxalis, że te wszystkie owocki z darów natury są najlepsze przemrożone, i głóg i jarzębina i tarnina tracą trochę swojej naturalnej goryczki i są najwartościowsze.
Można też zamrozić w zamrażarce (kilka dni) bo wyścig z ptakami można przegrać jak się będzie za długo czekać
I powiem Ci oxalis, że te wszystkie owocki z darów natury są najlepsze przemrożone, i głóg i jarzębina i tarnina tracą trochę swojej naturalnej goryczki i są najwartościowsze.
Można też zamrozić w zamrażarce (kilka dni) bo wyścig z ptakami można przegrać jak się będzie za długo czekać
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ha, monika, chyba to wyczytałam w twoich myślach. Zaraz jak napisałam, że spróbuję zamiast jarzębiny użyć głogu, pobiegłam go umyć i zamrozić, bo coś mi się tak z dzieciństwa kojarzyło. Pamiętam jak wspólnie z rodzicami jechaliśmy fiatem 126p za miasto, gdzie zbieraliśmy właśnie głóg i dziką różę. Tylko kurcze, jakoś nie pamiętam, żebym jadła z nich potem jakieś przetwory . Wygląda na to, że te zbiory raczej były do "płynnych przetworów" potrzebne , a tego przecież jako dziecko nie konsumowałam .
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lecę robić dynię na ostro,a macie może jakieś fajne przepisyna modrą kapustę!?
Bejka
Bejka
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Bejka
Ja kapustkę robię z takiego przepisu:
190. Sałatka z czerwonej kapusty
2 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
40 dag pokrojonej w cienkie półplasterki cebuli
2-3 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
400ml octu
niepełne pół szklanki cukru
Kapustę i cebulę posolić, porządnie wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Wodę zagotować, dodać cukier, sól i na końcu ocet. Kiedy znów zawrze włożyć do zalewy lekko odciśniętą z soku kapustę i cebulę, gotować ok. 15-20 minut aż kapusta lekko zmięknie. Gorącą kapustę przełożyć do słoiczków lekko ugniatając, zalać gorącą zalewą i zamknąć. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików 10-20 minut.
Ja kapustkę robię z takiego przepisu:
190. Sałatka z czerwonej kapusty
2 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
40 dag pokrojonej w cienkie półplasterki cebuli
2-3 łyżki soli
Zalewa:
1 litr wody
400ml octu
niepełne pół szklanki cukru
Kapustę i cebulę posolić, porządnie wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Wodę zagotować, dodać cukier, sól i na końcu ocet. Kiedy znów zawrze włożyć do zalewy lekko odciśniętą z soku kapustę i cebulę, gotować ok. 15-20 minut aż kapusta lekko zmięknie. Gorącą kapustę przełożyć do słoiczków lekko ugniatając, zalać gorącą zalewą i zamknąć. Pasteryzować w zależności od wielkości słoików 10-20 minut.
Pozdrawiam, Dorota
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, zrobiłam wczoraj dynię z jabłkiem tak jak polecałaś, wyszła przepyyyyyszna Dzięki wielkie za podpowiedź
P.S. Robiłaś tą konfiturę z buraczków? Ja zrobiłam na próbę z 1 kg, nawet fajne wyszły, imbir daje ciekawy smak i aromat. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe, bo się zagapiłam i zapomniałam kupić migdałów A że produkcja miała miejsce późnym wieczorem... Odstawione do "przegryzienia", za jakiś czas spróbujemy
P.S. Robiłaś tą konfiturę z buraczków? Ja zrobiłam na próbę z 1 kg, nawet fajne wyszły, imbir daje ciekawy smak i aromat. Zamiast migdałów dałam orzechy laskowe, bo się zagapiłam i zapomniałam kupić migdałów A że produkcja miała miejsce późnym wieczorem... Odstawione do "przegryzienia", za jakiś czas spróbujemy
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja Ci podam przepis na kiszoną 191. kapustę kiszoną czerwoną z jabłkami, jadłam ale nie robiłam, dobra w smaku
6 kg kapusty czerwonej
2 kg jabłek
12 dag soli
szczypta nasion kopru
Kapustę drobno poszatkować, możesz głąb też poszatkować ale trzeba go naciąć, jabłka obrać i poszatkować, wszystko wymieszać z solą. Reszta jak przy kiszonkach - wrzucić do gara (najlepiej do kamionki), ubić, obciążyć, przykryć, zostawić na 3-5 dni aż pokaże się piana - wtedy przebić pare razy i znowu ubić, obciążyć i powinno się przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja kiszonki zostawiam, bo potem trzymam w słoikach i nie chce mi się szarpać - napełniam słoiki jak już kiszonka jest gotowa, trzeba b. mocno ubić, ale wierzch ma być zalany sokiem.
Taką bardzo dobrze ukwaszoną można pasteryzować (słoik litrowy 30 min do temp 100C)
Mam w starociach przepis na warstwową sałatkę kapusta czerwona+cebula+papryka+jabłka - wszystko w równych proporcjach w zalewie słodko-kwaśnej (kwasek cytrynowy). Chyba nie robiłam, ale...jak ktoś lubi takie warzywne sałatki to przepis na oko całkiem dobrze brzmi. Jak chcesz to podam
A u mnie teraz pachnie pieczonymi jabłkami
6 kg kapusty czerwonej
2 kg jabłek
12 dag soli
szczypta nasion kopru
Kapustę drobno poszatkować, możesz głąb też poszatkować ale trzeba go naciąć, jabłka obrać i poszatkować, wszystko wymieszać z solą. Reszta jak przy kiszonkach - wrzucić do gara (najlepiej do kamionki), ubić, obciążyć, przykryć, zostawić na 3-5 dni aż pokaże się piana - wtedy przebić pare razy i znowu ubić, obciążyć i powinno się przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja kiszonki zostawiam, bo potem trzymam w słoikach i nie chce mi się szarpać - napełniam słoiki jak już kiszonka jest gotowa, trzeba b. mocno ubić, ale wierzch ma być zalany sokiem.
Taką bardzo dobrze ukwaszoną można pasteryzować (słoik litrowy 30 min do temp 100C)
Mam w starociach przepis na warstwową sałatkę kapusta czerwona+cebula+papryka+jabłka - wszystko w równych proporcjach w zalewie słodko-kwaśnej (kwasek cytrynowy). Chyba nie robiłam, ale...jak ktoś lubi takie warzywne sałatki to przepis na oko całkiem dobrze brzmi. Jak chcesz to podam
A u mnie teraz pachnie pieczonymi jabłkami
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4023
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja jestem w trakcie robienia keczupu z żółtych pomidorów (Brandywine Yellow) i żółtej papryki, reszta wg mojego przepisu nr 176, tylko nie dodawałam bazylii ani oregano a jedynie ostrą paprykę i przyprawy korzenne, żeby uzyskać owocowy smak. I faktycznie smak jak nie z pomidorów, prawie jak dżem brzoskwiniowo-pomarańczowy .
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dawaj Moniczko dawaj bo w temacie czerwonej kapusty to ja raczkuję a początek brzmi zachęcająco
Bejka
P.S.Jak dobrze że znalazłam ten wątek!
Bejka
P.S.Jak dobrze że znalazłam ten wątek!
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jode22 daj dokładny przepis, bo mam trochę żółtych jeszcze i mozesz pokazać jak to wygląda? kolor ma żółty?
bejka1970 no dobra, masz, jak zrobisz to napisz słówko czy byli chętni
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej, cebuli, papryki i jabłek
0,5 kg kapusty czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg jabłek
Zalewa:
1 l wody
2 dkg soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1. Paprykę w całości i cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki zblanszować i odcedzić
2. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski
3. Kapustę czerwoną poszatkować
4. jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi dziurami
I teraz jest inaczej niż zazwyczaj robimy - gorącą zalewę wlewamy do słoików do ok 1/3 wysokości i dopiero układamy warzywa warstwami - nie uciskamy, nooo delikatnie. Po napełnieniu warzywa mają byc przykryte zalewą.
Do każdego słoika wrzucamy odrobinę nasion kopru i ze 2 goździki. Pasteryzujemy (0,5 litrowy słoik 30 min poniżej 100C)
bejka1970 no dobra, masz, jak zrobisz to napisz słówko czy byli chętni
192. Sałatka warstwowa z kapusty czerwonej, cebuli, papryki i jabłek
0,5 kg kapusty czerwonej
0,5 kg cebuli
0,5 kg papryki
0,5 kg jabłek
Zalewa:
1 l wody
2 dkg soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1. Paprykę w całości i cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki zblanszować i odcedzić
2. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski
3. Kapustę czerwoną poszatkować
4. jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi dziurami
I teraz jest inaczej niż zazwyczaj robimy - gorącą zalewę wlewamy do słoików do ok 1/3 wysokości i dopiero układamy warzywa warstwami - nie uciskamy, nooo delikatnie. Po napełnieniu warzywa mają byc przykryte zalewą.
Do każdego słoika wrzucamy odrobinę nasion kopru i ze 2 goździki. Pasteryzujemy (0,5 litrowy słoik 30 min poniżej 100C)