Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
117. Owoce pigwowca do herbaty
Owoce kroimy na cienkie plasterki, przesypujemy cukrem, wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Można też skręcić przez maszynkę ;) Smacznego ;)
Owoce kroimy na cienkie plasterki, przesypujemy cukrem, wkładamy do słoiczków i pasteryzujemy. Można też skręcić przez maszynkę ;) Smacznego ;)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1476
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny, a możecie podać mi przepis na marynowaną paprykę? Pola, napisz mi jak ją robisz, bo parę Twoich przepisów już przerobiłam i wyszło rewelacyjnie.Pola42 pisze:Robię podobną mizerię, ale bez cebuli, bo nie lubimy.
Ja byłam na wyjeździe, ale córka przerobiła na przecier 25kg pomidorów ,zrobiła ok.20 słoików mizeriii tyle samo buraków na zupkę. .
W przyszłym tygodniu poważnie bierzemy się za paprykę i powidła.
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Olu. Owoce pigwowca są najlepsze na nalewkę. W ubiegłym roku robiłam i z pigwy i z pigwowca - ta druga jest o niebo lepsza.
Iwonko tu masz przepis Poli na paprykę marynowaną - robiłam w tym roku wg tego przepisu - jest znakomita http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Iwonko tu masz przepis Poli na paprykę marynowaną - robiłam w tym roku wg tego przepisu - jest znakomita http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Oj tak pigwowiec jest pyszny, niestety w tym roku mi niezaowocowały,
chyba zmarzł, lub za bardzo zostały poturbowane prze kosiarkę,
ale w zeszłym roku były pyszne herbatki.
Za to pigwy jest teraz stanowczo dużo mniej,, a w zeszłym roku na tym forum
identyfikowałam ją, bo jako "świeżynka" nie wiedziałam co mi za drzewo rośnie
Życzę smacznych przetworów
chyba zmarzł, lub za bardzo zostały poturbowane prze kosiarkę,
ale w zeszłym roku były pyszne herbatki.
Za to pigwy jest teraz stanowczo dużo mniej,, a w zeszłym roku na tym forum
identyfikowałam ją, bo jako "świeżynka" nie wiedziałam co mi za drzewo rośnie
Życzę smacznych przetworów
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Krysiu, a możesz podać przepis na nalewkę z pigwowca ? Jeszcze trochę mi go zostało
Jak tak dalej będzie rozwijał się wątek nalewkowo kulinarny na forum, to zimą wieczory będę miała rozgrzewające różnymi rodzajami nalewek. Aronia już zalana, pigwa w oczekiwaniu, ale z pigwowca też chętnie zrobię dla porównania smaków
Jak tak dalej będzie rozwijał się wątek nalewkowo kulinarny na forum, to zimą wieczory będę miała rozgrzewające różnymi rodzajami nalewek. Aronia już zalana, pigwa w oczekiwaniu, ale z pigwowca też chętnie zrobię dla porównania smaków
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Olu. Przepis brałam z działu Nalewek z naszego forum. Poszperaj tam - chyba tak samo jak z pigwy - już nie pamiętam, ale to SKS. Przecież wszystkie nalewki robi się podobnie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
118. Kapusta kiszona na sposób lankijski (Abba - Achcharu) (Przepis Ellen)
1 główka kapusty
2 marchewki
2 cebule
słoiczek marynowanej szalotki
słoiczek musztardy francuskiej Dijon
4-5 papryczek chili
Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć na grubej tarce,cebulę pokroić w półplasterki.Papryczkę chili pokroić na większe kawałki (podzielić na 2-3 części).
Wszystkie składniki wymieszać,ubić i codziennie mieszać. Po tygodniu kapusta jest gotowa do spożycia. Smacznego
Zrobiłem i tak to wygląda ;)
1 główka kapusty
2 marchewki
2 cebule
słoiczek marynowanej szalotki
słoiczek musztardy francuskiej Dijon
4-5 papryczek chili
Kapustę poszatkować,marchew zetrzeć na grubej tarce,cebulę pokroić w półplasterki.Papryczkę chili pokroić na większe kawałki (podzielić na 2-3 części).
Wszystkie składniki wymieszać,ubić i codziennie mieszać. Po tygodniu kapusta jest gotowa do spożycia. Smacznego
Zrobiłem i tak to wygląda ;)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wygląda wyśmienicie, a jak smakuje? Czy jest bardzo ostra?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mnie smakuje, ale trzeba samemu wypróbować. Czy ostra Zależy od papryczek ;) Ja lubię na ostro, jak każdy prawdziwy chłop ;)perdii pisze:Wygląda wyśmienicie, a jak smakuje? Czy jest bardzo ostra?
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witajcie !
Dziewczyny i Chłopaki dlaczego Wy się tak męczycie i przecieracie pomidory, paprykę, jeżyny przez sito ?
Przecież wystarczy te produkty przepuścić przez sokowirówkę i mamy podobny efekt, albo po minimalnej zmianie receptury, można uzyskać ten sam finalny produkt.
Dziewczyny i Chłopaki dlaczego Wy się tak męczycie i przecieracie pomidory, paprykę, jeżyny przez sito ?
Przecież wystarczy te produkty przepuścić przez sokowirówkę i mamy podobny efekt, albo po minimalnej zmianie receptury, można uzyskać ten sam finalny produkt.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Bo:
1. trzeba mieć sokowirówkę
2. jak już ją mamy, to sokowirówka napowietrza przecier, a nie zawsze jest nam to na rękę.
1. trzeba mieć sokowirówkę
2. jak już ją mamy, to sokowirówka napowietrza przecier, a nie zawsze jest nam to na rękę.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie wszystko "wychodzi" tak jak trzeba z sokowirówki ! A ile mycia ! Moja ma tyle części, że wolę dusić, mięsić i przecierać! Wszystkie ziarna, ziarnka i ziarneczka zapychają siatkę. Jedno takie urządzenie już dane mi było "spalić".
Kaśka
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5077
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam to co pisze Katarzynka. Mam trochę zmechanizowanego sprzętu gospodarstwa domowego i najbardziej mi jednak odpowiada typowy przecierak do pomidorów, taki z korbką. W dodatku ja lubię mieć gęsty przecier, a nie sok pomidorowy, bo ja rozróżniam te dwie rzeczy. Sok pomidorowy dosalam do smaku, a do przecieru nie dodaję wcale soli, gdyż łatwiej później dosmaczyć wszystko.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki