Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, baaaardzo Ci dziękuję za oba przepisiki
Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować
Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie
Jak długo można je przechowywać?
Ratatouille robię, ale na bieżąco, nigdy nie wekowałam, muszę koniecznie spróbować
Bakłażanów w oleju nigdy nie robiłam, też na pewno wypróbuję, przepis wygląda pychaśnie
Jak długo można je przechowywać?
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam i też więcmonika pisze:Jode22 Twój 176. Keczup rewelacja, dzięki
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cantati tak, jak pozostałymi przetworami zajadamy się nimi jesień-zima. Robię od dwóch lat, nie miałam jeszcze żadnych przykrych niespodzianek. Na próbę zrób może np. połowę porcji, czy będą smakowałycantati pisze:Jak długo można je przechowywać?
Ważne, żeby słoik/zakrętkę wygotować, a bakłażany dobrze odciskać i osuszać z płynów, (ja używam też rękawiczek).
Ostatnio przy ratatouille zrobiłam z pomidorów przecier(zamiast sparzać, kroić)
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Też zrobiłam 176 , ale zmodyfikowany do wersji yellow, z żółtych pomidorów ( kupna lima) i żółtej papryki, z dodatkiem curry i pieprzu cayenne, reszta dodatków smakowych jak w przepisie. Polecam, bo warto
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
muszę zapamiętać tą yellow
ale mam pytanie z innej beczki - co dodajecie do gara do pomidorów na zupę pomidorówkę, chcę zamrozić trochę przecieru bez skórek i pestek
ale mam pytanie z innej beczki - co dodajecie do gara do pomidorów na zupę pomidorówkę, chcę zamrozić trochę przecieru bez skórek i pestek
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula chcę wykorzystać Twój przepis 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów na zupę pomidorową, będzie ok? jakoś tak na oko wyliczyłam:
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
Zrobić chcę tak jak radzi Slawgos :
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie (Slawgos nie obciek tylko odciek ). Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
Zrobić chcę tak jak radzi Slawgos :
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż obcieknie (Slawgos nie obciek tylko odciek ). Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko Twoje małe korniszony z koperkiem (trochę po mojemu)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4057&hilit zrobiły furorę, pyyyszne, dziękuję
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 4057&hilit zrobiły furorę, pyyyszne, dziękuję
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2993
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Parczew
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam pytanie,czy ktoś robił przetwory z gruszy azjatyckiej.Owoce jeszcze są bardzo twarde i nie wiem, czy dadzą się jeść na surowo.Więc wszystkie rady dla mnie będą cenne.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, zrobiłam bakłażany w oliwie i ratatouille wg Twoich przepisów DZIĘKI OGROMNE
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady
Ratatuille od razu załapało się na obiadek, jest przepyszne
Bakłażanki w oliwie jeszcze nie próbowane, nabierają mocy urzędowej
Zrobiłam część w słupki tak jak radziłaś i część pokroiłam w plastry, zgrillowałam i dalej tak jak w Twoim przepisie, za parę dni degustacja
Jeszcze raz dzięki i za przepisy i za rady
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
zuzia55 nie wiem czy lubisz marynowane, ale przepis sprawdzony przeze mnie i nie tylko, gruszki b.dobre. Z tym, że ważne są te przyprawy i zalewa
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały
- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam
Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.
Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki , no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały
- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam
Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.
Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki , no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pięknie muszą wyglądać tak spreparowane owoce w zalewie
Mam teraz nieco rajskich jabłuszek. W tym roku urosły nieco większe i słodsze niż zwykle. Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na zatrzymanie ich smaku na zimę ? W zeszłym roku robiłam w zalewie octowej (słodkiej), ale nie było chętnych do jedzenia wśród moich domowników
Mam teraz nieco rajskich jabłuszek. W tym roku urosły nieco większe i słodsze niż zwykle. Czy ktoś z Was ma sprawdzony sposób na zatrzymanie ich smaku na zimę ? W zeszłym roku robiłam w zalewie octowej (słodkiej), ale nie było chętnych do jedzenia wśród moich domowników
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moja mama robiła z rajskich konfiturę. Pamiętam połówki takich mini jabłuszek.
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych