Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mnie się raczej nie zdarza w 100% trzymać przepisu, różnie z efektami jest, ale w tym właśnie cała zabawa
Do zalewy dodałam 3 łyżki białego octu winnego. Żeby nie popękały słoiczki, włożyłam do podgrzanej ale nie gorącej wody. Zagotowałam pod przykryciem i przez pierwsze 2 minuty woda w garnku się gotowała, potem przyciszyłam, żeby tylko się pasteryzowało przez kolejne 3 minuty. Króciutko, ale widziałam, że pomidorki zaczęły pękać, więc nie trzymałam dłużej.
Do zalewy dodałam 3 łyżki białego octu winnego. Żeby nie popękały słoiczki, włożyłam do podgrzanej ale nie gorącej wody. Zagotowałam pod przykryciem i przez pierwsze 2 minuty woda w garnku się gotowała, potem przyciszyłam, żeby tylko się pasteryzowało przez kolejne 3 minuty. Króciutko, ale widziałam, że pomidorki zaczęły pękać, więc nie trzymałam dłużej.
Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Rady cenne, a jakie piękne fartuszki mają słoiczki
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki AAleksandro, fartuszki własnej produkcji Sposób na wykorzystanie materiałowych skrawków
Zrobiłam suszone pomidorki z przepisu Ave (dziękuję za przepisik ), ale zalałam je podgrzaną (nie baaaardzo gorącą) oliwą z pestek winogron, ładnie się zamknęły. Jak myślicie, można je zostawić bez pasteryzacji w spiżarce, nie w lodówce?
Zrobiłam suszone pomidorki z przepisu Ave (dziękuję za przepisik ), ale zalałam je podgrzaną (nie baaaardzo gorącą) oliwą z pestek winogron, ładnie się zamknęły. Jak myślicie, można je zostawić bez pasteryzacji w spiżarce, nie w lodówce?
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 662
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam to urządzenie i będę robiła w wolnej chwili. Przepis ze strony Thermomixowejgoja94 pisze:Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.
THERMOMIX - 178 - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów /lub inne owoce/
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10). Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Niestety nie posiadam takiego urządzenia,spotkałam się jednak z przepisem na sok na dłuższe przechowywanie w piwnicy,niestety nie zapisałam a teraz by się przydał
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Goja, jakiś czas temu też szukałam przepisu na sok z marchwi na dłuższe przechowanie, ale nie znalazłam nic ciekawego poza podobnym przepisem, który podała powyżej Barbara. Też nie posiadam Thermomix'a, ale pokombinowałam parę razy na bazie tego przepisu. Sok wychodzi pyszny, na pierwszy rzut oka zawiera stosunkowo sporo cukru, ale żeby uzyskać konsystencję przecierową, trzeba dodać dużo wody, a co za tym idzie również sporo dosłodzić i zakwasić. U nas największym wzięciem cieszy się marchwiowo-jabłkowy i taki robiłam, z innymi owocami nie próbowałam jeszcze (choć mam ochotę spróbować z dodatkiem pomarańczy lub malin ). Metodą prób i błędów doszłam do takich proporcji:
179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy
1 kg oczyszczonej marchwi
1 kg oczyszczonych jabłek
Sok z 5 dużych cytryn
ok. 0,5 kg cukru
4 litry wody (na początek, bo potem trzeba dodać wrzątku tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję)
Wodę zagotowałam z cukrem, wrzuciłam startą na tarce o najdrobniejszych oczkach marchew, kiedy się zagotowało dodałam starte na grubej tarce jabłka zmieszane z sokiem z cytryn. Gotowałam kilka minut, aż jabłka zaczęły się rozgotowywać. Całość zmiksowałam na gładko, dolewając wrzątku tyle, żeby sok miał pożądaną konsystencję. Na tym etapie można doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, ja miałam dość kwaśne jabłka, więc odrobinę dosłodziłam. Zagotowałam całość i gotowałam jeszcze 1-2 minuty. Przelałam do butelek (miałam różne, z ciemnego i z białego szkła i mogę Ci zdecydowanie polecić te ciemne, w jasnym szkle sok dużo szybciej sok tracił kolor mimo sporego dodatku cytryny). Gorące butelki wstawiłam do gorącej wody i pasteryzowałam w temp. ok. 90*C przez 15 minut. Gorące butelki wyjęłam z wody i zostawiłam na noc do wystygnięcia. Potem przechowywałam w spiżarce, najlepiej żeby miały ciemno.
U nas ten sok znika dość szybko, najdłużej stał coś ok. 2 miesięcy, nie wiem więc jak będzie się przechowywał przez dłuższy okres czasu.
179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy
1 kg oczyszczonej marchwi
1 kg oczyszczonych jabłek
Sok z 5 dużych cytryn
ok. 0,5 kg cukru
4 litry wody (na początek, bo potem trzeba dodać wrzątku tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję)
Wodę zagotowałam z cukrem, wrzuciłam startą na tarce o najdrobniejszych oczkach marchew, kiedy się zagotowało dodałam starte na grubej tarce jabłka zmieszane z sokiem z cytryn. Gotowałam kilka minut, aż jabłka zaczęły się rozgotowywać. Całość zmiksowałam na gładko, dolewając wrzątku tyle, żeby sok miał pożądaną konsystencję. Na tym etapie można doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, ja miałam dość kwaśne jabłka, więc odrobinę dosłodziłam. Zagotowałam całość i gotowałam jeszcze 1-2 minuty. Przelałam do butelek (miałam różne, z ciemnego i z białego szkła i mogę Ci zdecydowanie polecić te ciemne, w jasnym szkle sok dużo szybciej sok tracił kolor mimo sporego dodatku cytryny). Gorące butelki wstawiłam do gorącej wody i pasteryzowałam w temp. ok. 90*C przez 15 minut. Gorące butelki wyjęłam z wody i zostawiłam na noc do wystygnięcia. Potem przechowywałam w spiżarce, najlepiej żeby miały ciemno.
U nas ten sok znika dość szybko, najdłużej stał coś ok. 2 miesięcy, nie wiem więc jak będzie się przechowywał przez dłuższy okres czasu.
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziękuję za przepis,będę robić według tego przepisu,myślę jeszcze dodać dyni.myślę że wyjdzie dobry
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
goja94 w mojej starej książce z przetworami znalazłam tylko przepis na 180. przecier z dyni i jabłek. Może pokombinujesz..a książka bardzo dobra, przepisy sprawdzone
1 kg jabłek
0,7 kg dyni
10-15 dag cukru
Jabłka upiec w piekarniku i zaraz po upieczeniu (gorące) przetrzeć przez sito.
Dynię obrać ze skórki i włóknistego miękiszu z pestkami i rozgotować z dodatkiem bardzo małej ilości wody.
Do przecieru z dyni dodać cukier, kilka minut gotować, a następnie dodać przecier z jabłek i jeszcze razem zagotować.
Przecier nakładać do słoików, zamknąć je i pasteryzować ok 20 minut (półlitrowe, 25 większe).
!!Nakładając przecier do słoików, trzeba go dobrze upychać, albo potrząsać słoikiem, żeby nie pozostały dziury z powietrzem
I osobiście namawiam cię na pieczone jabłka, jeśli zechcesz użyć do marchwi, czy dyni. Dobrze robi się w naczyniu żaroodpornym. Robiłam mus z jabłek pieczonych i on by spokojnie mógł robić za takiego 'kubusia', no może trochę wody trzeba by dodać do jabłek do pieczenia żeby był jeszcze rzadszy i dosłodzić. Ja odciągałam sok, bo potrzebowałam gęsty mus
1 kg jabłek
0,7 kg dyni
10-15 dag cukru
Jabłka upiec w piekarniku i zaraz po upieczeniu (gorące) przetrzeć przez sito.
Dynię obrać ze skórki i włóknistego miękiszu z pestkami i rozgotować z dodatkiem bardzo małej ilości wody.
Do przecieru z dyni dodać cukier, kilka minut gotować, a następnie dodać przecier z jabłek i jeszcze razem zagotować.
Przecier nakładać do słoików, zamknąć je i pasteryzować ok 20 minut (półlitrowe, 25 większe).
!!Nakładając przecier do słoików, trzeba go dobrze upychać, albo potrząsać słoikiem, żeby nie pozostały dziury z powietrzem
I osobiście namawiam cię na pieczone jabłka, jeśli zechcesz użyć do marchwi, czy dyni. Dobrze robi się w naczyniu żaroodpornym. Robiłam mus z jabłek pieczonych i on by spokojnie mógł robić za takiego 'kubusia', no może trochę wody trzeba by dodać do jabłek do pieczenia żeby był jeszcze rzadszy i dosłodzić. Ja odciągałam sok, bo potrzebowałam gęsty mus
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A macie może jakieś sprawdzone sposoby na przetwory z bakłażanów?
Można zrobić z niego coś innego niż ajwar?
Można zrobić z niego coś innego niż ajwar?
Pozdrawiam, Dorota
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cantati z bakłażanowych przetworów robię melanzany w oleju i ratatouille
Podać przepis? (z braku czasu jeżeli nie dzisiaj, w najbliższym czasie postaram się wrzucić przepis)
Podać przepis? (z braku czasu jeżeli nie dzisiaj, w najbliższym czasie postaram się wrzucić przepis)
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Lobuzka, baaardzo Cię proszę o przepisy
Jak znajdziesz czas, na spokojnie, bakłażanki jeszcze na krzakach, dziś ledwo się uporam z tymi, które na ajwar przerabiam
Z góry serdeczne dzięki
Jak znajdziesz czas, na spokojnie, bakłażanki jeszcze na krzakach, dziś ledwo się uporam z tymi, które na ajwar przerabiam
Z góry serdeczne dzięki
Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorotko, ja z bakłażanów uwielbiam MUSAKĘ. Co prawda robiłm ją dawno i przepis mi się gdzieć zapodział, ale w necie masz krok po kroku :http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy ... 06477.html
Osatnio jadłam jej ersją z 10 dni temu na urlopie Podawali nam również bakłażany duszone z innymi warzywam. Ważne jest aby surowy pokrojony bakłażan najpierw posolić i zostawić na 30 min. Traci wtedy goryczkę
Osatnio jadłam jej ersją z 10 dni temu na urlopie Podawali nam również bakłażany duszone z innymi warzywam. Ważne jest aby surowy pokrojony bakłażan najpierw posolić i zostawić na 30 min. Traci wtedy goryczkę
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki