Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Gdzieś w necie czytałam żeby robić tylko na żelatynie z Winiar bo inaczej nie wyjdzie.
I chyba coś w tym jest ?
Mój słoik już dwa dni w lodówce a galarety nie ma, jest kisiel. ;:224
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Oj... Chyba jakby miało stężeć, to by już stężało... :(
To w takim razie zaraz wypróbuję na winiarowej żelatynie i za parę godzin dam znać czy stężały.
Też spróbuję na razie zrobić ze 2 słoiczki, zobaczymy co z tego będzie :D
Pozdrawiam, Dorota
egon20041
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 37
Od: 11 mar 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Ujście/Piły

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze:egon20041 rodzynki podczas powolnego gotowania nie rozpadną się. Blenderem raczej nie rozdrabniaj, chyba że lubisz mazię.

Ja kilka dni temu zrobiłam coś w stylu tego 'sosu' ale improwizowałam i połączyłam oba przepisy 172 i 174.
Dałam i rodzynki i śliwki, poza tym dałam jabłka, dorzuciłam ze dwie gruszki klapsy, imbir dałam kandyzowany, więc cukru trochę mniej, dałam też seler, czosnek, cebulę, trochę świezych ukręconych ziół, zamiast octu wytrawne wino (ale trochę winnego octu powinno chyba jednak być), nie dałam całej papryki chili tylko połowę, sól i takie tam do smaku i odrobinę oliwy - wszystko oczywiście na bazie dużej ilości pomidorów bez skórek i starałam się usunąć z nich pestki przed duszeniem -robiłam z ok 2,5 kg pomidorów
W smaku wyszło dobre, dla mojej rodziny b. dobre, bo lubią bardziej słodkie sosy, ale to i tak musi się porządnie przegryźć.

Konsystencja i kolor u mnie mw tak wygląda jak tu http://versatilekitchen.blogspot.com/20 ... utney.html
wiec tak rozdrobnione zostało troche mikserem , rodzynki zostały całe
w smaku zarąbiaste ;:oj
z jakich pomidorów to robicie , bo u mnie trochę jakby za mało gęste wyszło.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Im dłużej gotujesz tym więcej odparuje i sos będzie gęstszy.
Ja robię z takich pomidorów jakie mam pod ręką. :wink:
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1872
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Comcia, a czy robiłaś wersję beton?

Ja dałam żelatynę chyba oetcera, bez gotowania w wersji beton. Konsystencja rewelacyjna, a stoi w spiżarni, nie w lodówce. I bardzo klarowne. Więc chyba złym tropem idziecie..... Może za wysoka temperatura pasteryzowania?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13455
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam wersję "beton" ale betonu nie ma. :wink:
Zalewa klarowna, wygląda interesująco, zanim zrobię kolejną to spróbuję jak smakuje bo dałam mało octu.
Tutaj ktoś pisał o tej żelatynie. Widocznie są różne, ja dałam z Apetity, następne zrobię z Winiar.
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Może nie każda żelatyna do tej galaretki się nadaje :?:
Robiłam z żelatyną Castello z lidla, rozpuszczając ją w gorącej wodzie- reszta ściśle wg przepisu i tak jak pisałam w cieple zalewa jest płynna w lodówce tężeje.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam pomidorki z żelatyną do gotowania z Winiar, proporcje jak w przepisie Ani Kozuli, czyli 10 dag na 1 litr zalewy + 0,5 litra wody do rozpuszczenia żelatyny (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 3 słoiczki po niecałe 400ml). Do rozpuszczonej w zimnej wodzie żelatyny wlałam gorącą zalewę, pięknie się rozpuściło. Zalałam płynem pomidorki i pasteryzowałam 5 minut. Zdążyły dopiero co wystygnąć do temperatury pokojowej, ale zalewa ma już konsystencję "kisielu". Zostawiłam w kuchni na blacie, rano prawda wyjdzie na jaw :lol:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Posty: 1448
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsko- Biała

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

jeden przepis, a tyle emocji, bezcenne ;:170
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

też tak pomyślałam :D :D

ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem :D

wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."

wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1872
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze...

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika pisze: Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
To jest zalewa.

A potem:
oxalis pisze:W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy .
Wychodzi 1,5litra.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

no..czytać to ja umiem :D w składzie zalewy jest żelatyna :D
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję :D bo jeszcze nie zrobiłam..

Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )

Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Oxalis, emocje to miałam dopiero rano, jak pierwsze co zrobiłam o 5.30 to poleciałam merdać słoikami, czy stężało :lol:

No i melduję, że stężało super :D
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:

Obrazek

Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.

Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam ;:14
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ;:14 ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”