Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Gdzieś w necie czytałam żeby robić tylko na żelatynie z Winiar bo inaczej nie wyjdzie.
I chyba coś w tym jest ?
Mój słoik już dwa dni w lodówce a galarety nie ma, jest kisiel.
I chyba coś w tym jest ?
Mój słoik już dwa dni w lodówce a galarety nie ma, jest kisiel.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Oj... Chyba jakby miało stężeć, to by już stężało...
To w takim razie zaraz wypróbuję na winiarowej żelatynie i za parę godzin dam znać czy stężały.
Też spróbuję na razie zrobić ze 2 słoiczki, zobaczymy co z tego będzie
To w takim razie zaraz wypróbuję na winiarowej żelatynie i za parę godzin dam znać czy stężały.
Też spróbuję na razie zrobić ze 2 słoiczki, zobaczymy co z tego będzie
Pozdrawiam, Dorota
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 37
- Od: 11 mar 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Ujście/Piły
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
wiec tak rozdrobnione zostało troche mikserem , rodzynki zostały całemonika pisze:egon20041 rodzynki podczas powolnego gotowania nie rozpadną się. Blenderem raczej nie rozdrabniaj, chyba że lubisz mazię.
Ja kilka dni temu zrobiłam coś w stylu tego 'sosu' ale improwizowałam i połączyłam oba przepisy 172 i 174.
Dałam i rodzynki i śliwki, poza tym dałam jabłka, dorzuciłam ze dwie gruszki klapsy, imbir dałam kandyzowany, więc cukru trochę mniej, dałam też seler, czosnek, cebulę, trochę świezych ukręconych ziół, zamiast octu wytrawne wino (ale trochę winnego octu powinno chyba jednak być), nie dałam całej papryki chili tylko połowę, sól i takie tam do smaku i odrobinę oliwy - wszystko oczywiście na bazie dużej ilości pomidorów bez skórek i starałam się usunąć z nich pestki przed duszeniem -robiłam z ok 2,5 kg pomidorów
W smaku wyszło dobre, dla mojej rodziny b. dobre, bo lubią bardziej słodkie sosy, ale to i tak musi się porządnie przegryźć.
Konsystencja i kolor u mnie mw tak wygląda jak tu http://versatilekitchen.blogspot.com/20 ... utney.html
w smaku zarąbiaste
z jakich pomidorów to robicie , bo u mnie trochę jakby za mało gęste wyszło.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Im dłużej gotujesz tym więcej odparuje i sos będzie gęstszy.
Ja robię z takich pomidorów jakie mam pod ręką.
Ja robię z takich pomidorów jakie mam pod ręką.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Comcia, a czy robiłaś wersję beton?
Ja dałam żelatynę chyba oetcera, bez gotowania w wersji beton. Konsystencja rewelacyjna, a stoi w spiżarni, nie w lodówce. I bardzo klarowne. Więc chyba złym tropem idziecie..... Może za wysoka temperatura pasteryzowania?
Ja dałam żelatynę chyba oetcera, bez gotowania w wersji beton. Konsystencja rewelacyjna, a stoi w spiżarni, nie w lodówce. I bardzo klarowne. Więc chyba złym tropem idziecie..... Może za wysoka temperatura pasteryzowania?
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam wersję "beton" ale betonu nie ma.
Zalewa klarowna, wygląda interesująco, zanim zrobię kolejną to spróbuję jak smakuje bo dałam mało octu.
Tutaj ktoś pisał o tej żelatynie. Widocznie są różne, ja dałam z Apetity, następne zrobię z Winiar.
Zalewa klarowna, wygląda interesująco, zanim zrobię kolejną to spróbuję jak smakuje bo dałam mało octu.
Tutaj ktoś pisał o tej żelatynie. Widocznie są różne, ja dałam z Apetity, następne zrobię z Winiar.
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Może nie każda żelatyna do tej galaretki się nadaje
Robiłam z żelatyną Castello z lidla, rozpuszczając ją w gorącej wodzie- reszta ściśle wg przepisu i tak jak pisałam w cieple zalewa jest płynna w lodówce tężeje.
Robiłam z żelatyną Castello z lidla, rozpuszczając ją w gorącej wodzie- reszta ściśle wg przepisu i tak jak pisałam w cieple zalewa jest płynna w lodówce tężeje.
Pozdrawiam Justyna
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam pomidorki z żelatyną do gotowania z Winiar, proporcje jak w przepisie Ani Kozuli, czyli 10 dag na 1 litr zalewy + 0,5 litra wody do rozpuszczenia żelatyny (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 3 słoiczki po niecałe 400ml). Do rozpuszczonej w zimnej wodzie żelatyny wlałam gorącą zalewę, pięknie się rozpuściło. Zalałam płynem pomidorki i pasteryzowałam 5 minut. Zdążyły dopiero co wystygnąć do temperatury pokojowej, ale zalewa ma już konsystencję "kisielu". Zostawiłam w kuchni na blacie, rano prawda wyjdzie na jaw
Pozdrawiam, Dorota
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jeden przepis, a tyle emocji, bezcenne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
też tak pomyślałam
ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem
wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
ale skąd wzięłyście 1,5 litra wody a nie 1 litr ja do dzisiaj nie wiem
wg przepisu Kozuli
"2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
wg tego przepisu z netu też jest 1 litr (ew 1 litr i szklanka na większe pomidory, wiadomo, więcej zalewy potrzeba) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To jest zalewa.monika pisze: Zalewa 10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
A potem:
Wychodzi 1,5litra.oxalis pisze:W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy .
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no..czytać to ja umiem w składzie zalewy jest żelatyna
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję bo jeszcze nie zrobiłam..
Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )
Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.
Już Maraga (chyba) miała wątpliwości.
W zasadzie tej zalewy nie powinno zostać przy użyciu 2-2,5 kg pomidorów. Wg mnie zostanie sporo jak będzie 1,5 l wody no i będzie słabsza..tylko teoretyzuję bo jeszcze nie zrobiłam..
Te przepisy właściwie są takie same, ale czytelniej napisany jet ten http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f25f
Składniki:
- 2 kg pomidorów ( najlepiej twardych lim)
- 100 g żelatyny ( koniecznie z Winiar ! )
Składniki na zalewę:
-0,5 l wody
- 4 cebule
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 5 łyżek octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
100 g żelatyny namoczyć w 0,5 l zimnej wody.
Następnie 0,5 l wody zagotować z cebulami pokrojonymi w kosteczkę, z zielem angielskim, listkami laurowymi, octem, cukrem i solą.
Po upływie 30 minut, namoczoną żelatynę rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia ( można lekko podgrzać) i następnie zmieszać z zalewą.
Pomidory wrzucić na chwilkę do wrzątku , wyjąć i obrać ze skórki. Następnie należey je pokroić w ćwiartki i włożyć do słoiczków.
Przestudzoną zalewą ,zalewamy pomidory w słoikach.
Gotujemy 8-10 min.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Oxalis, emocje to miałam dopiero rano, jak pierwsze co zrobiłam o 5.30 to poleciałam merdać słoikami, czy stężało
No i melduję, że stężało super
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:
Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.
Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.
No i melduję, że stężało super
Zrobiłam na próbę z 3 odmian pomidorków: P-20 Blue (niestety zmienił kolor w czasie pasteryzacji z pięknej czerni na rudo-brązowy), Cherry Black Zebra i Yellow Pearshaped:
Moniko, też miałam wątpliwości co do tego, czy żelatyna powinna zostać rozpuszczona w dodatkowym pół litra wody, czy nie. Poza tym, ta ilość żelatyny wydała mi się za duża i zmniejszyłam ją o połowę.
Tak więc zalewę zrobiłam z pół litra wody + 250 ml na rozpuszczenie 25g żelatyny, w sumie 750 ml płynu, który wystarczył mi idealnie na 3 słoiczki pojemności 500 ml.
Co do wielkości słoiczków, to oczywiście poprzednio źle napisałam
One są ok. 500 ml, nie 400 ml, olśniło mnie jak je postawiłam obok słoiczków z pomidorami suszonymi, które robiłam w 380ml-owych po dżemie.
Niestety (ciamajda ) nie zważyłam ile pomidorków weszło na te 3 słoiki.
Pozdrawiam, Dorota