Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 662
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tylko zagotować.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziękuję za odpowiedź. Pytam, ponieważ pamiętam jak mama całe pomidory ze skórką układała w słojach i zalewała osoloną wodą, oczywiście pasteryzowała. Po otwarciu słoja zdejmowała skórkę z pomidorów i rozdrobnione pomidory wraz z ta zalewą przeznaczała na zupę. Lubiliśmy też zjadać pomidorki z tej zalewy, kiedyś nie kupowało się tak w okresie zimowym świerzych pomidorów jak obecnie. Ale proszę to potraktować jako historyczną ciekawostkę nie jako przepis, chociaż całość była smaczna i bardzo przydatna.
Pozdrawiam Krystyna
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko a kiedy te ogórki z bazylią można najwcześniej spróbować? Robiłam tydzień temu
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2584
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Odnośnie przepisu Ani Kozuli 'Pomidory w galarecie" mam pytanie i proszę o odpowiedż.Otóż czy żelatynę rozpuszcza się w wodzie podanej w przepisie (litr)czy w dodatkowej ilości 0,5 l.?
Mam trochę koktajlowych pomidorków i chcę je zrobić w/g tego przepisu.
Pozdrawiam Maria.
Mam trochę koktajlowych pomidorków i chcę je zrobić w/g tego przepisu.
Pozdrawiam Maria.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Maraga co prawda ja jeszcze nie zrobiłam, ale 10 dkg żelatyny w 1 litrze płynu to i tak jest mało, w 1,5 litra to nawet nie wiem czy galaretkę byś zauważyła. Ja chyba zrobię tak jak w przepisie na opakowaniu żelatyny (przeważnie jest 10 dkag żelatyny/0,5 l wody), no może ciut słabszy roztwór.
Odlej trochę z 1 litra wody, żeby rozpuścić żelatynę, na pozostałej wodzie zrób zalewę, tak myślę
Miało być 10 gram.
Comcia
Odlej trochę z 1 litra wody, żeby rozpuścić żelatynę, na pozostałej wodzie zrób zalewę, tak myślę
Miało być 10 gram.
Comcia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Maraga
Ja dzisiaj robiłam z połowy porcji czyli pół litra wody i pół szklanki na 1.25 pomidorów i z tego odlałam szklankę wody do rozpuszczenia zelatyny .. i było tak bardzo w sam raz .. ja dałam malutkie cebulki i pięknie wyglądają wyszło mi 2 półlitrowe słoiki i 4 mniejsze .
Tylko bo w trakcie pasteryzacji jeden mniejszy słoiczek mi pękł tak bokiem widocznie był wcześniej gdzieś uderzony...
Ja dzisiaj robiłam z połowy porcji czyli pół litra wody i pół szklanki na 1.25 pomidorów i z tego odlałam szklankę wody do rozpuszczenia zelatyny .. i było tak bardzo w sam raz .. ja dałam malutkie cebulki i pięknie wyglądają wyszło mi 2 półlitrowe słoiki i 4 mniejsze .
Tylko bo w trakcie pasteryzacji jeden mniejszy słoiczek mi pękł tak bokiem widocznie był wcześniej gdzieś uderzony...
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2584
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moniko i Juda!
Dziękuję Wam bardzo
Zrobię tak jak radzicie.
Juda współczuję Ci.Też nie lubię jak coś mi się wydarzy.Tyle trzeba się napracować przy tym a tu pech.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję Wam bardzo
Zrobię tak jak radzicie.
Juda współczuję Ci.Też nie lubię jak coś mi się wydarzy.Tyle trzeba się napracować przy tym a tu pech.
Pozdrawiam Maria.
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika..., jakiś chochlik chyba namieszał w tych obliczeniach.monika pisze:Maraga co prawda ja jeszcze nie zrobiłam, ale 10 dkg żelatyny w 1 litrze płynu to i tak jest mało, w 1,5 litra to nawet nie wiem czy galaretkę byś zauważyła. Ja chyba zrobię tak jak w przepisie na opakowaniu żelatyny (przeważnie jest 10 dkag żelatyny/0,5 l wody), no może ciut słabszy roztwór.
Odlej trochę z 1 litra wody, żeby rozpuścić żelatynę, na pozostałej wodzie zrób zalewę, tak myślę
Miało być 10 gram.
Comcia
Z Twojej propozycji podanej wyżej wyjdzie beton, a nie galaretka
10 dkg na litr?
Używałam żelatyny z firmy Gell..Ma ona 50g i wg producenta ta ilość starcza na 2,5 l płynu- gotowego.
Robiąc moje pomidorki w galarecie wg przepisu szanownej kozuli, zrobiłam dokładnie tak jak jest w przepisie.
Owszem, były wtedy upały i zawartość słoiczka była lekko płynna, ale po wstawieniu do lodówki na kilkanaście min przed konsumpcją wszystko elegancko twardnieje i jest ok.
Także dziewczyny, uważajcie żeby nie przedobrzyć, to ma być galareta a nie beton.
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2993
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Parczew
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robiłam pomidory w galarecie i żelatynę rozpuszczałam w dodatkowej ilości wody.Wyszły super,tylko po wystudzeniu wstawiłam je na 1 godz do lodówki,a póżniej do spiżarni,dziś produkowałam następne,bo bardzo smakują mojem M.Na zdjęciu razem z leczem i sosem słodko-kwaśnym.
Tylko zastanawiam się jak długo można je przechowywać?
Tylko zastanawiam się jak długo można je przechowywać?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no nieźle namieszałam oczywiście masz rację oxalis miało być 10 gram a nie 10 dkg żelatyny.
Comciu popraw plisss, bo jeszcze ktoś zrobi.
Poprawiłam ale i tak nie wiem skąd wiesz że czytam.
Comcia
Comciu popraw plisss, bo jeszcze ktoś zrobi.
Poprawiłam ale i tak nie wiem skąd wiesz że czytam.
Comcia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Comciu zderzenie w czasoprzestrzeni
A swoją drogą przepis nie jest jednoznaczny, ile tego płynu w sumie ma być - rozpuszczona żelatyna+zalewa - wg przepisu Kozuli?
..............
zaraz zaraz
"Może przyda Wam się przepis Kozuli na pomidorki w galarecie, idealne do tego są właśnie koktajlówki :
2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa
10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
A swoją drogą przepis nie jest jednoznaczny, ile tego płynu w sumie ma być - rozpuszczona żelatyna+zalewa - wg przepisu Kozuli?
..............
zaraz zaraz
"Może przyda Wam się przepis Kozuli na pomidorki w galarecie, idealne do tego są właśnie koktajlówki :
2,5 kg pomidorów
3-4 duze cebule
Zalewa
10 dkg zelatyny
3 lyzki cukru
2 lyzki soli
7 lyzek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liscie laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuscic zelatyne , wlac do zalewy . Cebule pokroic w gruba kostke i na chwile zasolic ( lub zblanszowac ) .Pomidory i cebule wkladac na przemian do sloików , zalac zalewa . Pasteryzowac 5 minut .
Do nieco wiekszych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody ."
oxalis wytłumacz sięoxalis pisze:Robiąc moje pomidorki w galarecie wg przepisu szanownej kozuli, zrobiłam dokładnie tak jak jest w przepisie. Także dziewczyny, uważajcie żeby nie przedobrzyć, to ma być galareta a nie beton.
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam sos pomidorowo- paprykowy (leczo) z przepisu nr 19. Pyyyszne wyszło
Pozdrawiam. Małgorzata
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Hmmm, no tak .
Widocznie robiąc te pomidorki uznałam już wtedy że coś jest nie halo, bo na opakowaniu żelatyny wyraznie jest napisane, że całe opakowanie ma 50g i jest na 2,5 litra i sama tę ilość żelatyny podanej w cytowanym przepisie przerobiłam na gramy, czyli dałam 10 gram a nie 10 dkg na 0,5 litra ( w przepisie jest w sumie 1,5 l płynu więc analogicznie dałam 30 gram), bo się to takie naturalne wydawało.
Wniosek jest taki, że sama przez przypadek uniknęłam betonu zamiast galarety hehehe
Dalej się więc upieram, że 10dkg to zdecydowanie przesadzona ilość.
Dopiero czytając post Moniki zwróciłam uwagę na ten błąd i zareagowałam.
A swoją drogą Moniko, duże brawa za spostrzegawczość i dążenie do prawdy
Co do ilości wody, uznałam, że do zalewy potrzebny jest 1 litr, a żelatynę należy rozpuścić w osobnym pół litrze wody, i tak też zrobiłam.
Może by jednak Kozulę poprosić o autoryzowanie tego przepisu? Bo wart jest tego bezsprzecznie.
Widocznie robiąc te pomidorki uznałam już wtedy że coś jest nie halo, bo na opakowaniu żelatyny wyraznie jest napisane, że całe opakowanie ma 50g i jest na 2,5 litra i sama tę ilość żelatyny podanej w cytowanym przepisie przerobiłam na gramy, czyli dałam 10 gram a nie 10 dkg na 0,5 litra ( w przepisie jest w sumie 1,5 l płynu więc analogicznie dałam 30 gram), bo się to takie naturalne wydawało.
Wniosek jest taki, że sama przez przypadek uniknęłam betonu zamiast galarety hehehe
Dalej się więc upieram, że 10dkg to zdecydowanie przesadzona ilość.
Dopiero czytając post Moniki zwróciłam uwagę na ten błąd i zareagowałam.
A swoją drogą Moniko, duże brawa za spostrzegawczość i dążenie do prawdy
Co do ilości wody, uznałam, że do zalewy potrzebny jest 1 litr, a żelatynę należy rozpuścić w osobnym pół litrze wody, i tak też zrobiłam.
Może by jednak Kozulę poprosić o autoryzowanie tego przepisu? Bo wart jest tego bezsprzecznie.