a ja przecieram, bo zostaja pływają pestki i resztki skórek. Nie lubię jak mi pływa w pomidorówce...monika pisze:BRZOSKWINKA po blenderze to już bym w ogóle nie przecierała
Do sosów "gruboziarnistych" typu ajwar, adżyka nie przecierałam.
a ja przecieram, bo zostaja pływają pestki i resztki skórek. Nie lubię jak mi pływa w pomidorówce...monika pisze:BRZOSKWINKA po blenderze to już bym w ogóle nie przecierała
W mojej odpady sa suche, nie zatyka sie. Zdjecie jest w przepisie nr 103.jode22 pisze:A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na allegrooo, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Ja mam taką maszynkę kupioną sporo lat temu na targu od ruskich , jestem zadowolona trzeba odpady jeszcze raz przepuścić i są suche .jode22 pisze:A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na allegrooo, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Pozdrowienia, Jola
Tula, przepis brzmi niesamowicie, tylko jak to przeliczyć na mniejszą wersję? 100kg pomidorów na raz jest dla mnie niewyobrażalne... Ile to reklamówek pomidorów?Tula pisze:No to 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów. W dziurze, w której mieszkam, od pokoleń właśnie tak robią. Jest PYCHA i nadaje się do wszystkiego: na sos do makaronu, na pomidorową, do flaków, do gołąbków.
Składniki:
100 kg pomidorów (przy mniejszej ilości oczywiście wszystko proporcjonalnie zmniejszyć)
duża reklamówka mocno dojrzałej czerwonej papryki - tej co ma kształt rogów
reklamówka bazylii
reklamówka selera naciowego
reklamówka naci z pietruszki
pół reklamówki cebuli
800 gram soli
To ja wiem. Ale ile bazylii (bo to już liczy się na gałązki) i innych skarbów dać do 5kg pomidorów?Tula pisze:...to na polowe czyli 50 kg pomidorow pojdzie pol reklamowki bazylii i 400 gram soli. Itd.