Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3035
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Wkleję tu swoje przepisy na buraczki , może ktoś skorzysta , polecam: :wit

127. Buraki z jabłkami

- 5kg buraków - obgotowac i starkowac na jarzynówce
-1 kg cebuli
- 1 kg jabłek - starkować na jarzynówce

Zalewa ;
1 szkl octu
1szkl cukru
1 szkl oleju
2 łyż soli
1 łyż pieprzu ziołowego

Zagotowac , wrzucić buraki , cebule i jabłka , gotowac ok 25 min . Gorące do słoików , słoiki odwrócić


128. Buraczki z papryką

- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki

Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody

Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.

Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Posty: 984
Od: 26 sie 2010, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dorzucę przepis na:

129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI

1 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg ogórków kiszonych

paprykę oczyścić, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, na 1 min. wrzucić do wrzątku, odcedzić, ostudzić i pokroić na paseczki
cebulę pokroić na plasterki i włożyć do wrzątku na 2 min. [najlepiej na cedzaku]
ogórki pokroić na plasterki

zalewa:
3 szkl. wody
1/3 szkl. octu 6%
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe

w słoikach układać warstwami paprykę, cebulę i ogórki, NIE uciskać i zalać zalewą
pasteryzować 10 min.
Wiem, że to rozpusta przetwarzać drugi raz coś, co już było przetworzone, ale polecam !
Kaśka
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1131
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kaszuby

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

ja ostatni raz robię już nalewkę z mięty ( jeszcze jest ładna i zielona)
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7255
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

aśka2006 pisze:Justynek - ja również robię warzywa solone. Soli daje się tyle aby warzywa po posoleniu i "wygnieceniu" puściły sok. Przed użyciem zawsze je moczę w wodzie i dopiero wtedy do zupy/sosu. Oczywiście wodę odlewam. Ze szczawiem trudno :D tak zrobić ale warzywa jak najbardziej.
Witam jestem pierwszy raz w tym wątku i podam proporcje na 130. Warzywa solone do zupy
już tak robiłam i były dobre nawet do zupy nie płukam.
2 kg.marchwi
1kg pietruszki
1 kg selera
1 kg pora
1 kg soli
wszystko ścieram na warzywnej tarce porę kroję w krążki
mieszam razem z solę ubijam do słoiczków i gotowe.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witajcie !
Dziewczyny, tej soli w przepisie w/w to zdecydowanie za dużo.
Daje jej się mnie więcej tyle co do kapusty kiszonej i postępuje się z kiszonymi warzywami podobnie jak z kapustą.
To co proponuje skorpion811-51, to wręcz Wieliczka. Można tak zrobić ale później trzeba kiszonkę płukać, czyli traci się to co w niej najcenniejsze.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7255
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nikt nikogo nie zmusza do dawania tyle soli ja tylko podzieliłam się tym co sama robiłam jest tez zależne ile tej zupy się gotuje i czy to jest zupa czy tylko woda z warzywami.Zresztą można też zrobić a właśnie dzisiaj tak zrobiłam warzywa przygotować bez soli do woreczków i do zamrażarki.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Posty: 556
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja soli daję zdecydowanie mniej niż w powyższym przepisie...ale i tak muszę płukać bo lubimy zupy gęste i na rosołku :oops: .
Aśka
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Hej, Skorpion811-51 !
Zdarza mi się czytać różne przepisy w gazetach itd.
Wiele razy zauważyłem, że autorom - redaktorom mylą się gramy z dekami, a lepsze numery też się zdarzają.
Wybacz, jeśli poczułaś się urażona moim wpisem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7255
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie obrażam się byle czym ale nie wiem czy Ty gotujesz obiady że wszystko wiesz
bo ja gotuje już parę ładnych lat dla rodziny i nikt nie narzeka wprost przeciwnie
sa bardzo zadowoleni a jak juz raz pisałam nikogo nie zmuszam do robienia tak jak ja
po prostu podzieliłam się swoim doświadczeniem.Do Miłego :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Rzadko gotuje, bo praca itd./ co to za chłop, co nie umie gotować / ale " umiem jeść " .
Ponadto jestem leniwy, więc jak da się coś zrobić łatwiej, szybciej, mniejszym nakładem pracy, to włączam mozg i znajduje rozwiązanie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2024
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

131. Kiszone pomidory
Pozwolę sobie wklepać taki przepisik. Znalazłem go przypadkowo dzisiaj. Może komuś w przyszłym roku się przyda.
Już z opisu wygląda świetnie.

2 kg niedużych twardych pomidorów, kawałek korzenia chrzanu, 5 łodyg kopru z baldachami, 20 świeżych listków estragonu, kilka liści i czarnej porzeczki, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy

Pomidory umyć, delikatnie po nakłuwać, ułożyć w wyparzonym kamionkowym lub szklanym naczyniu, przekładając je obranym wypłukanym chrzanem, koprem i listkami porzeczki. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody z solą, gorczycą i estragonem. Gorącą zalać pomidory, przykryć talerzem i obciążyć. Trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą, w której się kisiły, nie napełniając słoików do samego wierzchu. Następnie do każdego słoika wlać trochę (centymetrową warstwę) oleju, zakręcić i trzymać w chłodzie. Zamiast konserwowania pomidorów olejem można poddać je 20-minutowej pasteryzacji w temp. 85°C.

Smacznego .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3661
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Myślę,że jeśli nie osolimy wody,z której gotujemy zupkę,to będzie ok,też kiedyś robiłam z przepisu z takimi proporcjami co skorpion
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2038
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

skorpion811-51 pisze:
aśka2006 pisze:Justynek - ja również robię warzywa solone. Soli daje się tyle aby warzywa po posoleniu i "wygnieceniu" puściły sok. Przed użyciem zawsze je moczę w wodzie i dopiero wtedy do zupy/sosu. Oczywiście wodę odlewam. Ze szczawiem trudno :D tak zrobić ale warzywa jak najbardziej.
Witam jestem pierwszy raz w tym wątku i podam proporcje na warzywa solone do zupy
już tak robiłam i były dobre nawet do zupy nie płukam.
2 kg.marchwi
1kg pietruszki
1 kg selera
1 kg pora
1 kg soli
wszystko ścieram na warzywnej tarce porę kroję w krążki
mieszam razem z solę ubijam do słoiczków i gotowe.
Nie ma co zarzucać Stasi złego przepisu- jest dobry i sprawdzony, tyko musi się "przegryść", nie ma sensu otwierać słoiczka po kilku dniach bo faktycznie to będzie sama sól, ale po paru tygodniach mamy naprawdę same warzywka :)
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”