Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- mirdem
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3035
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsk Podlaski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wkleję tu swoje przepisy na buraczki , może ktoś skorzysta , polecam:
127. Buraki z jabłkami
- 5kg buraków - obgotowac i starkowac na jarzynówce
-1 kg cebuli
- 1 kg jabłek - starkować na jarzynówce
Zalewa ;
1 szkl octu
1szkl cukru
1 szkl oleju
2 łyż soli
1 łyż pieprzu ziołowego
Zagotowac , wrzucić buraki , cebule i jabłka , gotowac ok 25 min . Gorące do słoików , słoiki odwrócić
128. Buraczki z papryką
- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki
Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody
Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.
Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)
127. Buraki z jabłkami
- 5kg buraków - obgotowac i starkowac na jarzynówce
-1 kg cebuli
- 1 kg jabłek - starkować na jarzynówce
Zalewa ;
1 szkl octu
1szkl cukru
1 szkl oleju
2 łyż soli
1 łyż pieprzu ziołowego
Zagotowac , wrzucić buraki , cebule i jabłka , gotowac ok 25 min . Gorące do słoików , słoiki odwrócić
128. Buraczki z papryką
- 6 kg buraków - obgotować , po obgotowaniu obrać i starkowac na jarzynówce
-1 kg papryki
- 7 dużych cebul - skroić w pólplasterki
Zalewa :
- 1,5 szkl octu 10%
-1,5szkl cukru
-2 łyż. soli
-0,5 l wody
Zalewę zagotować , dodac cebulę i paprykę i gotowac ok 15 minut , dodać buraki , wymieszac , zagotowac i gotowac jeszcze ok 5 min. Gorące do słoików , słoiki odwrócić.
Część słoików robię bez papryki i zimą robię z nich barszczyk szybkościowy ( wywar gotujący się + zawartość słoiczka zagotowac doprawić i gotowe - szybciej niz chińska)
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Katarzyna1969
- 500p
- Posty: 984
- Od: 26 sie 2010, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dorzucę przepis na:
129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg ogórków kiszonych
paprykę oczyścić, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, na 1 min. wrzucić do wrzątku, odcedzić, ostudzić i pokroić na paseczki
cebulę pokroić na plasterki i włożyć do wrzątku na 2 min. [najlepiej na cedzaku]
ogórki pokroić na plasterki
zalewa:
3 szkl. wody
1/3 szkl. octu 6%
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe
w słoikach układać warstwami paprykę, cebulę i ogórki, NIE uciskać i zalać zalewą
pasteryzować 10 min.
Wiem, że to rozpusta przetwarzać drugi raz coś, co już było przetworzone, ale polecam !
129. PAPRYKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
0,5 kg ogórków kiszonych
paprykę oczyścić, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, na 1 min. wrzucić do wrzątku, odcedzić, ostudzić i pokroić na paseczki
cebulę pokroić na plasterki i włożyć do wrzątku na 2 min. [najlepiej na cedzaku]
ogórki pokroić na plasterki
zalewa:
3 szkl. wody
1/3 szkl. octu 6%
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe
w słoikach układać warstwami paprykę, cebulę i ogórki, NIE uciskać i zalać zalewą
pasteryzować 10 min.
Wiem, że to rozpusta przetwarzać drugi raz coś, co już było przetworzone, ale polecam !
Kaśka
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1131
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kaszuby
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ja ostatni raz robię już nalewkę z mięty ( jeszcze jest ładna i zielona)
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7255
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam jestem pierwszy raz w tym wątku i podam proporcje na 130. Warzywa solone do zupyaśka2006 pisze:Justynek - ja również robię warzywa solone. Soli daje się tyle aby warzywa po posoleniu i "wygnieceniu" puściły sok. Przed użyciem zawsze je moczę w wodzie i dopiero wtedy do zupy/sosu. Oczywiście wodę odlewam. Ze szczawiem trudno tak zrobić ale warzywa jak najbardziej.
już tak robiłam i były dobre nawet do zupy nie płukam.
2 kg.marchwi
1kg pietruszki
1 kg selera
1 kg pora
1 kg soli
wszystko ścieram na warzywnej tarce porę kroję w krążki
mieszam razem z solę ubijam do słoiczków i gotowe.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witajcie !
Dziewczyny, tej soli w przepisie w/w to zdecydowanie za dużo.
Daje jej się mnie więcej tyle co do kapusty kiszonej i postępuje się z kiszonymi warzywami podobnie jak z kapustą.
To co proponuje skorpion811-51, to wręcz Wieliczka. Można tak zrobić ale później trzeba kiszonkę płukać, czyli traci się to co w niej najcenniejsze.
Dziewczyny, tej soli w przepisie w/w to zdecydowanie za dużo.
Daje jej się mnie więcej tyle co do kapusty kiszonej i postępuje się z kiszonymi warzywami podobnie jak z kapustą.
To co proponuje skorpion811-51, to wręcz Wieliczka. Można tak zrobić ale później trzeba kiszonkę płukać, czyli traci się to co w niej najcenniejsze.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7255
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nikt nikogo nie zmusza do dawania tyle soli ja tylko podzieliłam się tym co sama robiłam jest tez zależne ile tej zupy się gotuje i czy to jest zupa czy tylko woda z warzywami.Zresztą można też zrobić a właśnie dzisiaj tak zrobiłam warzywa przygotować bez soli do woreczków i do zamrażarki.
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- aśka2006
- 500p
- Posty: 556
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja soli daję zdecydowanie mniej niż w powyższym przepisie...ale i tak muszę płukać bo lubimy zupy gęste i na rosołku .
Aśka
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Hej, Skorpion811-51 !
Zdarza mi się czytać różne przepisy w gazetach itd.
Wiele razy zauważyłem, że autorom - redaktorom mylą się gramy z dekami, a lepsze numery też się zdarzają.
Wybacz, jeśli poczułaś się urażona moim wpisem.
Zdarza mi się czytać różne przepisy w gazetach itd.
Wiele razy zauważyłem, że autorom - redaktorom mylą się gramy z dekami, a lepsze numery też się zdarzają.
Wybacz, jeśli poczułaś się urażona moim wpisem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- skorpion811-51
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7255
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolnośląskie Milicz
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie obrażam się byle czym ale nie wiem czy Ty gotujesz obiady że wszystko wiesz
bo ja gotuje już parę ładnych lat dla rodziny i nikt nie narzeka wprost przeciwnie
sa bardzo zadowoleni a jak juz raz pisałam nikogo nie zmuszam do robienia tak jak ja
po prostu podzieliłam się swoim doświadczeniem.Do Miłego
bo ja gotuje już parę ładnych lat dla rodziny i nikt nie narzeka wprost przeciwnie
sa bardzo zadowoleni a jak juz raz pisałam nikogo nie zmuszam do robienia tak jak ja
po prostu podzieliłam się swoim doświadczeniem.Do Miłego
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Rzadko gotuje, bo praca itd./ co to za chłop, co nie umie gotować / ale " umiem jeść " .
Ponadto jestem leniwy, więc jak da się coś zrobić łatwiej, szybciej, mniejszym nakładem pracy, to włączam mozg i znajduje rozwiązanie.
Ponadto jestem leniwy, więc jak da się coś zrobić łatwiej, szybciej, mniejszym nakładem pracy, to włączam mozg i znajduje rozwiązanie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2024
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
131. Kiszone pomidory
Pozwolę sobie wklepać taki przepisik. Znalazłem go przypadkowo dzisiaj. Może komuś w przyszłym roku się przyda.
Już z opisu wygląda świetnie.
2 kg niedużych twardych pomidorów, kawałek korzenia chrzanu, 5 łodyg kopru z baldachami, 20 świeżych listków estragonu, kilka liści i czarnej porzeczki, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy
Pomidory umyć, delikatnie po nakłuwać, ułożyć w wyparzonym kamionkowym lub szklanym naczyniu, przekładając je obranym wypłukanym chrzanem, koprem i listkami porzeczki. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody z solą, gorczycą i estragonem. Gorącą zalać pomidory, przykryć talerzem i obciążyć. Trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą, w której się kisiły, nie napełniając słoików do samego wierzchu. Następnie do każdego słoika wlać trochę (centymetrową warstwę) oleju, zakręcić i trzymać w chłodzie. Zamiast konserwowania pomidorów olejem można poddać je 20-minutowej pasteryzacji w temp. 85°C.
Smacznego .
Pozwolę sobie wklepać taki przepisik. Znalazłem go przypadkowo dzisiaj. Może komuś w przyszłym roku się przyda.
Już z opisu wygląda świetnie.
2 kg niedużych twardych pomidorów, kawałek korzenia chrzanu, 5 łodyg kopru z baldachami, 20 świeżych listków estragonu, kilka liści i czarnej porzeczki, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy
Pomidory umyć, delikatnie po nakłuwać, ułożyć w wyparzonym kamionkowym lub szklanym naczyniu, przekładając je obranym wypłukanym chrzanem, koprem i listkami porzeczki. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody z solą, gorczycą i estragonem. Gorącą zalać pomidory, przykryć talerzem i obciążyć. Trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą, w której się kisiły, nie napełniając słoików do samego wierzchu. Następnie do każdego słoika wlać trochę (centymetrową warstwę) oleju, zakręcić i trzymać w chłodzie. Zamiast konserwowania pomidorów olejem można poddać je 20-minutowej pasteryzacji w temp. 85°C.
Smacznego .
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Myślę,że jeśli nie osolimy wody,z której gotujemy zupkę,to będzie ok,też kiedyś robiłam z przepisu z takimi proporcjami co skorpion
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2038
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie ma co zarzucać Stasi złego przepisu- jest dobry i sprawdzony, tyko musi się "przegryść", nie ma sensu otwierać słoiczka po kilku dniach bo faktycznie to będzie sama sól, ale po paru tygodniach mamy naprawdę same warzywkaskorpion811-51 pisze:Witam jestem pierwszy raz w tym wątku i podam proporcje na warzywa solone do zupyaśka2006 pisze:Justynek - ja również robię warzywa solone. Soli daje się tyle aby warzywa po posoleniu i "wygnieceniu" puściły sok. Przed użyciem zawsze je moczę w wodzie i dopiero wtedy do zupy/sosu. Oczywiście wodę odlewam. Ze szczawiem trudno tak zrobić ale warzywa jak najbardziej.
już tak robiłam i były dobre nawet do zupy nie płukam.
2 kg.marchwi
1kg pietruszki
1 kg selera
1 kg pora
1 kg soli
wszystko ścieram na warzywnej tarce porę kroję w krążki
mieszam razem z solę ubijam do słoiczków i gotowe.