Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 973
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: regiony tarnowskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Polecam ogórki w zalewie musztardowej
Kwiaty to resztki Raju.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
133. Gruszki suszone - dobry sposób na zagospodarowanie nadurodzaju.
Obrać ze skórki i wypatroszyć dojrzałe, słodkie owoce (mogą być twarde). Pokroić w plasterki 0,5cm-1cm. Suszyć tak jak pomidory czy grzyby. Mają być "gumczaste", nie należy przesuszyć do stanu "łamliwego".
Przechowują się bezproblemowo. W niehermetycznym plastikowym pudełku z lodów po dwu latach miałem jeszcze zjadliwe.
Stosuje się do ciast i do jedzenia zamiast cukierków. Przypominają z wyglądu suszone figi.
Ja suszyłem twarde ale słodkie gruszki odmiany konferencja za pomocą suszarki do grzybów. Pycha. Polecam. Tylko bardzo się sklejają, więc w tym roku spróbuję przesypać delikatnie cukrem pudrem (a może mąką?).
Wie ktoś czym te misie-żelki sklepowe są przesypywane?
Obrać ze skórki i wypatroszyć dojrzałe, słodkie owoce (mogą być twarde). Pokroić w plasterki 0,5cm-1cm. Suszyć tak jak pomidory czy grzyby. Mają być "gumczaste", nie należy przesuszyć do stanu "łamliwego".
Przechowują się bezproblemowo. W niehermetycznym plastikowym pudełku z lodów po dwu latach miałem jeszcze zjadliwe.
Stosuje się do ciast i do jedzenia zamiast cukierków. Przypominają z wyglądu suszone figi.
Ja suszyłem twarde ale słodkie gruszki odmiany konferencja za pomocą suszarki do grzybów. Pycha. Polecam. Tylko bardzo się sklejają, więc w tym roku spróbuję przesypać delikatnie cukrem pudrem (a może mąką?).
Wie ktoś czym te misie-żelki sklepowe są przesypywane?
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To ja dopiszę 134. Ogórki na miodzie:
2 kg ogórków....malutkich.
1 1/2 szkl cukru (1 szkl)
2 szkl wody
1 szkl octu (3/4 szkl)
2 łyżki miodu
czosnek,chrzan,koper,gorczyca
niepełna łyżka soli
ogórki włożyc do słoików
zalewę zrobi....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
to w nawiasie to moje dopiski-bo to w orginale było dla mnie za łodkie i za ostre.....a WY zróbcie wg swoich smaków
naprawdę są dobre !!!
I sałatka z ogórków,marchewki i cebuli + olej i ocet,i przyprawy.
2 kg ogórków....malutkich.
1 1/2 szkl cukru (1 szkl)
2 szkl wody
1 szkl octu (3/4 szkl)
2 łyżki miodu
czosnek,chrzan,koper,gorczyca
niepełna łyżka soli
ogórki włożyc do słoików
zalewę zrobi....wiecie jak ...i zalac nią ogórki
pasteryzowac 10 min. ale mnie się pomarszczyły i następną turę pasteryzowałam 5 min.
to w nawiasie to moje dopiski-bo to w orginale było dla mnie za łodkie i za ostre.....a WY zróbcie wg swoich smaków
naprawdę są dobre !!!
I sałatka z ogórków,marchewki i cebuli + olej i ocet,i przyprawy.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1476
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Plumi, a mogłabyś dać przepis na te ogórki w zalewie musztardowej?
A zna ktoś może przepis na ogórki do mizerii ( chyba w occie ). Pamiętam ten smak z dzieciństwa, ale nie znam przepisu. Rodzice wyciągali ogóreczki (pokrojone w plasterki) ze słoika, odlewali zalewę i okazjonalnie dodawali troszkę śmietany. Czy ktoś mógłby coś polecić? (ogóreczki obrodziły ).
A zna ktoś może przepis na ogórki do mizerii ( chyba w occie ). Pamiętam ten smak z dzieciństwa, ale nie znam przepisu. Rodzice wyciągali ogóreczki (pokrojone w plasterki) ze słoika, odlewali zalewę i okazjonalnie dodawali troszkę śmietany. Czy ktoś mógłby coś polecić? (ogóreczki obrodziły ).
- minia821
- 500p
- Posty: 660
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja ogórki na mizerię ścieram na tarce, z tej strony gdzie szatkownica do kapusty jest i dzielę na porcje i mrożę we woreczkach. Po rozmrożeniu odcedzam z wody i mieszam z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem i mizeria gotowa
Pozdrawiam Kaśka
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kaśka, toż to szok i dobra wiadomość!!! Zawsze myślałem, że ogórki się nie nadają do mrożenia.
Długo wytrzymują w lodówie bez straty smaku i konsytencji?
Pozdr:)
Długo wytrzymują w lodówie bez straty smaku i konsytencji?
Pozdr:)
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1476
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Głogów
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A jakiś przepis z mizerią do słoików? W zamrażarce nie mam miejsca .
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
135. Przepis na ogórki na mizerię
(przepis pochodzi z książki " Kompoty, marynaty, dżemy" Z. Skrodzka, 1985)
1kg ogórków
ok 0.75 l wody
3 dag soli
2 dag cukru
0,5 dag kwasku cytrynowego
kilka ziaren pieprzu
Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić. Zagotować wodę z cukrem i ziarnami pieprzu i kwaskiem.
Ogórki ułożyć w wekach lub słojach twist-off, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85 C.
Przepis nie sprawdzany przeze mnie, ale jako, że ogórki obradzają w tym roku, to się skusze na zrobienie paru słoiczków.
(przepis pochodzi z książki " Kompoty, marynaty, dżemy" Z. Skrodzka, 1985)
1kg ogórków
ok 0.75 l wody
3 dag soli
2 dag cukru
0,5 dag kwasku cytrynowego
kilka ziaren pieprzu
Umyte ogórki obrać, poszatkować na plastry i posolić. Zagotować wodę z cukrem i ziarnami pieprzu i kwaskiem.
Ogórki ułożyć w wekach lub słojach twist-off, zalać je gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. w temperaturze 85 C.
Przepis nie sprawdzany przeze mnie, ale jako, że ogórki obradzają w tym roku, to się skusze na zrobienie paru słoiczków.
- minia821
- 500p
- Posty: 660
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Troszke inaczej wygladają, jakby mniej jędrne były ale w smaku bez zmian11krzych pisze:Kaśka, toż to szok i dobra wiadomość!!! Zawsze myślałem, że ogórki się nie nadają do mrożenia.minia821 pisze:Ja ogórki na mizerię ścieram na tarce, z tej strony gdzie szatkownica do kapusty jest i dzielę na porcje i mrożę we woreczkach. Po rozmrożeniu odcedzam z wody i mieszam z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem i mizeria gotowa
Długo wytrzymują w lodówie bez straty smaku i konsytencji?
Pozdr:)
W zeszłym roku ogórki mroziłam chyba koło połowy sierpnia, a ostatnią paczuszkę jedliśmy w styczniu. I ta ostatnia już tak nie smakowała ja te wcześniejsze. Więc myślę, że około 3-4 miesiące mrozenia to max
Anna29 ciekawy przepis. Chyba zrobię kilka słoiczków na wypróbowanie.
Ja płaty ogórków robię w zalewie octowej (tak jak ogórki konserwowe się robi) ale te z kolei jemy jako "sałatka" do ziemniaków i mięska.
Pozdrawiam Kaśka
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 973
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: regiony tarnowskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Iwciach,specjalnie dla Ciebie
136. Ogórki w zalewie musztardowej
2-3 kg.ogórków
Zalewa:
1l.wody
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele ang.
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
baldachy kopru
marchewka w plasterkach
Składniki zalewy dokładnie wymieszać,nie gotować.
Ogórki pokroić w ósemki,plasterki,kostkę lub zostawić w całości.Włożyć z marchewką i przyprawami do słoików i zalać zalewą.Zapasteryzować 15 min.
U nas nawet zalewę się wykorzystuje,do sałatek.
136. Ogórki w zalewie musztardowej
2-3 kg.ogórków
Zalewa:
1l.wody
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele ang.
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
baldachy kopru
marchewka w plasterkach
Składniki zalewy dokładnie wymieszać,nie gotować.
Ogórki pokroić w ósemki,plasterki,kostkę lub zostawić w całości.Włożyć z marchewką i przyprawami do słoików i zalać zalewą.Zapasteryzować 15 min.
U nas nawet zalewę się wykorzystuje,do sałatek.
Kwiaty to resztki Raju.
- maria.k55
- 1000p
- Posty: 1058
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kochani - podpowiedzcie mi, dlaczego moje ogórki kiszone w słoikach ciekną, co może być przyczyną?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Przyczyną jest dwutlenek węgla wydzielany podczas fermentacji. Jeżeli zbyt dużo wody się wylało (ogóry za bardzo wystają z zalewy),to odkręć słoik, dolej, zakręć. Czynność powtórz w miarę potrzeby. Zwykle dolewam wodę tylko raz, ewentualnie drugi raz już po ustaniu fermentacji przed wyniesieniem słoików do piwnicy.maria.k55 pisze:Kochani - podpowiedzcie mi, dlaczego moje ogórki kiszone w słoikach ciekną, co może być przyczyną?
To nie jest wada ani problem. Tak ma być. To normalne zjawisko.
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A czy wy pasteryzujecie ukiszone ogórki ?