Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
30.SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW
- 5 kg zielonych pomidorów,
- 2 kg cebuli,
- 2 szklanki octu,
- sół, ziele angielskie (10), liść laurowy (5).
Pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki (szatkownica), nasolić i odstawić na 24 godz.
Przygotować zalewę: 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, ziele ang. i liście laurowe - zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić pomidory z cebulą. Gotować, aż pomidory przyjmą żółtawy kolor. Gorące przekładać do słoików.
- 5 kg zielonych pomidorów,
- 2 kg cebuli,
- 2 szklanki octu,
- sół, ziele angielskie (10), liść laurowy (5).
Pomidory i cebulę pokroić w cienkie plasterki (szatkownica), nasolić i odstawić na 24 godz.
Przygotować zalewę: 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, ziele ang. i liście laurowe - zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić pomidory z cebulą. Gotować, aż pomidory przyjmą żółtawy kolor. Gorące przekładać do słoików.
31. MARYNOWANA PAPRYKA
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1/2 szklanki 10% octu,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 3 liście laurowe,
- ok.15 ziaren gorczycy.
Paprykę umyć, rozkroić i oczyścić z ziaren. Włożyć do wypażonych słoików i wsadzić do każdego po 2 plasterki marchewki i talarki cebuli. Zalać ciepłą zalewą. Na wierzchu "położyć" łyżeczkę oleju. Pasteryzować 10 min.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 1/2 szklanki 10% octu,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki cukru,
- 3 liście laurowe,
- ok.15 ziaren gorczycy.
Paprykę umyć, rozkroić i oczyścić z ziaren. Włożyć do wypażonych słoików i wsadzić do każdego po 2 plasterki marchewki i talarki cebuli. Zalać ciepłą zalewą. Na wierzchu "położyć" łyżeczkę oleju. Pasteryzować 10 min.
33.SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Zagotować 3 l wody z 12 dkg kwasku cytrynowego - ostudzić. Zalać tym roztworem wcześniej umyte kwiaty (50 kwiatostanów) i pozostawić na 24 godz.
Po 24 godz. odcedzić przez sito.
W 1 1/2 l wody rozpuścić 4 kg cukru i zagotować. Dolać roztwór z kwiatów - zagotować.
Gorący zlać do słoików.
Sok super!!! Niestety nie mam zdjęć, bo soczek z tamtego roku "wszystki " wypity! W tym roku jeszcze nie robiłam. Mam nadzieję, że jeszcze zdąrzę, zanim przekwitną białe kwiaty!!!
Pozdrawiam cieplutko!!! ;:13
Zagotować 3 l wody z 12 dkg kwasku cytrynowego - ostudzić. Zalać tym roztworem wcześniej umyte kwiaty (50 kwiatostanów) i pozostawić na 24 godz.
Po 24 godz. odcedzić przez sito.
W 1 1/2 l wody rozpuścić 4 kg cukru i zagotować. Dolać roztwór z kwiatów - zagotować.
Gorący zlać do słoików.
Sok super!!! Niestety nie mam zdjęć, bo soczek z tamtego roku "wszystki " wypity! W tym roku jeszcze nie robiłam. Mam nadzieję, że jeszcze zdąrzę, zanim przekwitną białe kwiaty!!!
Pozdrawiam cieplutko!!! ;:13
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Znalazłam przepis na nalewkę z pigwy na tej stronie http://www.smaczny.pl/forum/Nalewka-Na- ... t2462.html jest tam wiele smakowitych przepisów.Anya pisze:A ja mam prośbę do Nalewki o przepis na nalewkę z pigwowca, dowiedziałam się o niej od Chatte.
Bardzo proszę
Chciałam zapytać, czy Wy tez tak macie? Otóż co roku robię różne dżemiki do słoików i denerwują mnie zakrętki Oprócz słoików z lat poprzednich wykorzystuję też słoiki z bieżącego roku po majonezach, chrzanach itp. Ich zakrętki prawie nówki bo tylko po jednorazowym użyciu - często przekręcają się, są do wyrzucenia Dokupuję z 30 szt. zakrętek i też sporo trafia mi sie takich badziewnych, które muszę wywalić. A mam też jeszcze zakrętki naprawdę bardzo stare, z dawnych, dawnych czasów i są dobre, szczelne, nie przekręcają się.
Jak to jest?
Jak to jest?
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8276
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Borne Sulinowo
co z buraczków?
Witam. Może znacie jeszcze jakiś inny przepis na młode buraczki w całości, jakąś marynatę, może ostrzejszą, czy mniej tradycyjną, poproszę, bo niedługo będę przerywać i chciałabym cos zamarynować. Aga
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2462
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Ja mam taki przepis i bardzo lubię tego typu buraczki
34. Marynowane małe buraczki
2 kg małych buraczków,1 gł.czosnku.koper ten już z nasionami albo łodygi(grube")
Zalewa;1 szklanka octu 6 %,1 l wody ,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczką soli,ziele ,pieprz
Buraczki oczyścić ugotować w skórkach,obrać i ułożyć w słoikach,przekładając ząbkami czosnku.,dodać koper i zagotowaną zalewą z przyprawami zalać buraczki. Pasteryzowć 20 min.
Są pyszne szczególnie zimą i świetnie smakują
34. Marynowane małe buraczki
2 kg małych buraczków,1 gł.czosnku.koper ten już z nasionami albo łodygi(grube")
Zalewa;1 szklanka octu 6 %,1 l wody ,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczką soli,ziele ,pieprz
Buraczki oczyścić ugotować w skórkach,obrać i ułożyć w słoikach,przekładając ząbkami czosnku.,dodać koper i zagotowaną zalewą z przyprawami zalać buraczki. Pasteryzowć 20 min.
Są pyszne szczególnie zimą i świetnie smakują
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
35. Buraczki z marchwią i jabłkami
3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ? godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 ? 30 minut.
Buraczki i marcheweczka muszą być bardzo małe
3kg buraków
1kg marchwi
1kg kwaśnych jabłek
2 cebule
1 szklanka oleju
Zalewa:
1 szklanka cukru 2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
ziele i liść laurowy
Buraki i marchew obrać, ewentualnie podzielić na mniejsze części, gotować razem przez ? godziny. Jabłka i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z marchewką i burakami. Ułożyć ciasno w sterylnych słojach. Przegotować razem wszystkie składniki zalewy. Schłodzić zalewę i wymieszać z 1 szklanką oliwy. Zalać przygotowane słoje, pasteryzować przez 20 ? 30 minut.
Buraczki i marcheweczka muszą być bardzo małe
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012