Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 766 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46  
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 08:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julianie gdybyś zajrzał, to odpowiem: robiłam pure z dyni, ale niestety na 4 słoiki 3 się zepsuły. Zdecydowanie lepiej jest je zamrozić.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 09:42 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2346
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Dziękuję za podpowiedź :D W takim razie nie będę robić pure w słoikach :wink:

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dtlissa
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 11:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 381
Skąd: Wroclaw

 więcej niż 1 szt.
kasik 69 napisał(a):
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.


ta sałatka, gdzie zapasy ryżu w domu są dość duże jest świetna. Dziękuję bardzo za przepisa, sałatka bardzo smaczna :)

_________________
Witam w ogrodzie... (NL1)


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 30 kwi 2020, o 11:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julku podobno dynię trzeba pasteryzować trzykrotnie. Tak więc z mrożeniem mniej kłopotu, tylko trzeba mieć dużą zamrażarkę :wink: A jak robisz mus z dyni. Ja umytą dynię kroję na kawałki, układam na blasze i do piekarnika. Potem wystarczy tylko przetrzeć przez sito.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 09:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z grzybkami
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 10:00 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2346
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Ja też dynie kroje na kawałki, takie dosyć spore. Nie obieram jej. Wkładam do piekarnika i czekam aż zrobi się miękka, później tylko ściągam skórkę i wszystko blenduje. Taka szybsza wersja bo bez sita :wink: .

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
arameic
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 10:14 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1049
Skąd: Siekierki, podlaskie

 0 szt.
Julek, ja właśnie tak przygotowywałam jesienią hokkaido. Kroiłam je na pół, wybierałam nasiona, połówki razem ze skórą piekłam w piekarniku, potem łyżką wybierałam upieczony miąższ i upychałam go w słoikach tak, aby nie było baniek powietrza. Bez żadnych przypraw. Pasteryzowałam. Nic się nie zepsuło.

_________________
Baśka
Balkonowe zielonych palców poczynania
Opowieści z Jagieliny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 22 maja 2020, o 08:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julku, Basi się udało, ja się zraziłam, więc wolę zamrozić.
Rozsypała mi się puszka z ciasteczkami :wink:. Ktoś chętny na przepisy?

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 22 maja 2020, o 09:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ciasteczka z sezamem-przepis ze strony ,,Niebo na Talerzu,,
Obrazek
ciasteczka sezamowe składniki ( na ok. 30 szt):

– 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g masła
– pół szklanki cukru
– jajko
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki sezamu

Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.

Ciastka maślane
Obrazek
250 g masła
3 szklanki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce- ok 2godzin.. Rozwałkować dość grubo, wycinać dowolnie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Mój sposób na zagniatanie kruchego ciasta- początkowo rozgniatam składniki widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków, potem krótko zagniatam rękoma.

Ciasteczka z ziarenkami

Obrazek
0,5 kg mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła-ja dałam pół na pół
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek drobnego cukru, cukier waniliowy
2 żółtka-białka zachować
1 jajko
ziarna w dowolnej kombinacji
Zagnieść wszystkie składniki, oprócz ziaren, schłodzić ok pół godziny
Rozwałkować na 3, 4 milimetry, smarować białkiem, moczyć w ziarnach,i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Beziki
4 białka (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
240 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić, do ubitych dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Piec 45-60 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Pieczemy oczywiście na blaszce wyłożonej papierem. Wyciskam z woreczka z odpowiednią końcówką, jeśli nie mamy można wykładać małe,,kupki,, łyżeczką. Białka najlepiej jeśli są w temperaturze pokojowej. Można wykorzystać mrożone.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 cze 2020, o 13:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z brokułem
ugotowany brokuł podzielony na różyczki
trochę miksu sałaty, lub sałaty zwyklej, albo lodowej, co kto lubi
6 jajek na twardo pokrojonych w cząstki
4 spore pomidory, pokroić w grube półplasterki
ziarna słonecznika-można podprażyć
3 ząbki czosnku
sporo szczypioru
łyżka majonezu, jogurt grecki
sól,pieprz
Na spód miski kładziemy sałatę na to trochę cząstek pomidora i jajek, lekko oprószyć solą, posypać słonecznikiem. Na to reszta pomidorów,jajek, brokuł. Czosnek rozetrzeć ze solą, wymieszać z majonezem, i pieprzem do smaku-sos ma być luźny, żeby spływał po składnikach. Na wierzch dużo szczypioru, schłodzić w lodówce.

Sałatka pieczarkowa
0,5 kg pieczarek
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 ogórków kiszonych
cebula
majonez
sól, pieprz
Pieczarki umyć, zetrzeć na jarzynowej tarce. Wrzucić na 2-3 minuty na wrzątek, posolony lub z dodatkiem wegety. Odcedzić, wystudzić, odcedzić odciskając nadmiar wody. Jajka i ogórki też zetrzeć, ogórki odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać składniki z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.

Pavlova
6 białek (ok 220-240g)
2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, po łyżce. Piana ma być lśniąca, ubijanie zajmie ok 10 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem, na to masę,można narysować okrąg aby sobie pomóc w formowaniu. Brzegi formować łyżką, podciągając ku górze. Piec w 150 stopniach półtora godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ubijamy 300ml kremówki z 250 g mascarpone. Smarujemy wierzch bezy, na to owoce. Ja mieszam je z tężejącą galaretką rozpuszczoną w
szklance wody. Moja beza ma bardzo niedoskonały kształt, ale to smaku nie zmienia :wink:

Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 766 ]  Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *