Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 766 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  
Autor Wiadomość
MirkaS
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 maja 2018, o 22:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1647
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Na wieczór takie pyszności , biorę szparagi i zmykam.

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 maja 2018, o 22:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Smacznego,trzeba wykorzystć szparagowy sezon. W sumie,to wolę białe niż zielone.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MirkaS
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 maja 2018, o 22:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1647
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
A wiesz że ja też :)
Dobrej nocy

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maska
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 08:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 41285
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
A ja lubię najlepiej własne, niestety zniszczyłam je przesadzając a nowe jeszcze malutkie :D

_________________
Pozdrawiam Maria
Wiejski ogród cz.40 Rozmowy przy kuchennej wyspie cz.77
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aga72
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 14:58 
Offline
100p
100p
Postów: 184

 0 szt.
Witaj Kasiu :wit
Smakowity wątek. Muszę wypróbować sałatkę z arbuzem i fetą, coś czuję że będzie jedną z moich ulubionych :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 maja 2018, o 21:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3800
Skąd: Łódź

 1 szt.
Ja robię sałatkę z rrbuza z fetą i cebulą czerwoną.
Ulubiona sałatka rodziny i znajomych, znika pierwsza ze stołu.
Orzeźwiająco słodko-słona. :D Pycha

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 12 gru 2018, o 11:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Dawno mnie tu nie było,a gotuję teraz sporo,trochę eksperymentuję,z różnym skutkiem.
Dziś ciasto,o którym już kiedyś pisałam,w przepisie są zwykłe wiórki kokosowe, ale tu zastąpiłam je wiórkami,które zostały po producji malibu.

raffaello,ciasto bez jajek
ciasto-
2 szkl mąki
2 łyżki kakao
1/2 szkl oleju
1 szkl naturalnego jogurtu
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
krem-
1,5 tabliczki białej czekolady
0,5 l śmietany kremówki
3 opakowania śmietanfixu
10 dkg wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem,piec ok 30 min w temp.180 stopni
Na krem-na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę w 100 ml kremówki,wystudzić.
Po wystudzeniu dodać kremówkę i ubić z dodatkiem śmietanfiksu.Wyłożyć na ciasto,posypać wiórkami.


Z części wiórków po malibu zrobiłam czekoladki-do wiórków dodałam rozpuszczoną białą czekoladę,użyłam sylikonowej foremki,którą wysmarowałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą,zastudziłam,nałożyłam wiórki(łapkami),i zalałam czekoladą.

Obrazek


Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 12 gru 2018, o 17:07 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 988
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Super, zrobię na niedzielę.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 13 gru 2018, o 08:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka makaronowa z kurczakiem
0,25 dkg makaronu
ok 0,5 kg piersi kurczaka
0,30 dkg pieczarek
1 puszka kukurydzy
biała część pora
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
keczup-jaki lubimy,i w ilości która nam odpowiada
Pierś pokroić w kostkę,usmażyć na odrobinie oleju,przyprawić dowolnie,ja dałam sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę i przyprawę do gyrosa.
Na tej samej patelni usmażyć pieczarki pokrojone w dość grube półplasterki,muszą być wysmażone ,,na sucho,, doprawione solą i pieprzem.
Ugotować makaron. To wszystko wystudzić,połączyć z resztą składników,doprawić pieprzem,z solą ostrożnie, ja nie dodawałam w ogóle,bo mięsko i pieczarki posolone.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 26 sty 2019, o 11:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem
2 piersi z kurczaka
pół selera naciowego
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
kilka kawałków marynowanej papryki
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Piersi pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na małej ilości oleju, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką , czosnkiem i curry-można doprawic po swojemu,ulubionymi przyprawami,ostudzić. Odcedzić fasolkę i kukurydzę, seler i paprykę pokroić na małe kawałki,wymieszac z majonezem,jogrutem,ewntulanie doprawić solą i pieprzem.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 26 sty 2019, o 23:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10832
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kasiu! ;:196 dziękuję muszę spróbować tę sałatkę.

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 lut 2019, o 23:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Misiu robiłaś sałatkę,smakowała? Dziś kolejna sałatka
Sałatka ryżowa
2 woreczki ugotowanego ryżu
2 ugotowane marchewki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
czerwona cebula
keczup,majonez pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, dodać keczup i majonez,pieprz według uznania-ewntualnie sól,ja nie dodawałam bo i ryż posolony,i ogórki słone. W elegeanckiej wersji można ułożyć warstwami,wtedy spód miski smarujemy keczupem i majonezem,to samo na środku i z wierzchu.
Może komuś się przyda
Sos czosnkowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól,pieprz
Czosnek drobniutko posiekać rozetrzeć z szczyptą soli, wymieszać z majonezem,jogurtem i odrobiną pieprzu. Jeśli za gęsty można rozcieńczyć mlekiem albo nawet przegotowaną chłodną wodą.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Allhambra
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 lut 2019, o 22:53 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190
Skąd: blisko morza...strefa 7a,Pomorze

 0 szt.
Dobry wieczór,

Piekę chleb z przepisu na chleb z czosnkiemi solą ( ale bez dodatku czosnku). Czy bardzo rosnie w piekarniku? Wyrosły bochenki troszkę w czasie czekania (pól godziny), za bardzo ksztaltu nie zmieniły w piekarniku. Ja nacięłam bochenki ukośnie jeden , a jeden na krzyż. Nie glazurowałam niczym.
Pozdrawiam.
Piękna kuchnia... taka.. domowa:)

_________________
Sylwia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 16:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Witaj Sylwio. Chlebek prościutki, prawda. Mam nadzieję,że smakował.
A to mój żytni

Obrazek

Tu w towarzystwie pszenno-żytniego
Obrazek
chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 20:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10832
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kasiu ja tu zaglądam, sałatka smakowała, dzięki. :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 22:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 988
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Przydałby się spis treści na te pyszności!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 kwi 2019, o 10:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3867
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Spis by się przydał,ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.

Obrazek

Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 766 ]  Idź do strony nr...        1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *