Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 728 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 52  
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 gru 2010, o 14:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Dziś zapachniało u mnie pierniczkami ;:137

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
heliofitka
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 gru 2010, o 15:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8343
Skąd: Małopolska

 1 szt.
zapach czuję...ale pierniczki też chciałabym zobaczyć...mniam...czy to już na święta :D

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 5 gru 2010, o 15:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Na święta,przepis ze zdjęciem wieczorem,albo raczej w nocy jak wrócę z pracy

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 gru 2010, o 11:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
oto przepisik,bez zdjęć bo wcięło kabel od komórki:
1litr maślanki
1 kg cukru-zagotować razem do zbrązowienia
60 dkg cukru przepalić na karmel,rozcieńczyć wrzątkiem
50dkg margaryny rozpuścić ,ostudzić
1słoik miodu-taki od dżemu,jeśli gęsty rozpuścić
2 paczki przypraw
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki zmielonego anyżu
7jaj
3 kg mąki
4 łyżeczki amoniaku
wszystko razem wyrobić,i zostawić np. na noc,lub dłużej,wałkować dość grubo,wykrawać,piec w 180 stopniach,po ostudzeniu polukrować
Moje osobiste uwagi ;:137 wrzątek do karmelu dodajemy bardzo ostrożnie,po zdjęciu z ognia,bo lubi ;:163 strzelać i kipieć,jeśli zostanie go na patelni-dodać jeszcze gorącej wody i chwilę pogotować-NIE MIESZAMY :!: -łyżka oklei się i jest nie do umycia,wystarczy poruszać trochę patelnią :D
amoniak dodajemy rozpuszczony w małej ilości mleka
na miskę dajemy wszystkie składniki już przestudzone,żeby nie ścięły się jajka i żeby nie poparzyć łapek-nie potrzeba zbyt długo wyrabiać,ciasto musi być dość lużne,bo stężeje gdy będzie odpoczywać
wałkujemy dość grubo,cienkie łatwo wysuszyć i będą twarde
pieczemy nie za długo,nie mogą się zrumienić najlepiej przekroić jednego i zobaczyć czy w środku nie ma surowego ciasta,a potem to już na oko :wink:
chyba trochę nagmatwałam,a w sumie to nie takie skomplikowane,a naprawdę warto :uszy

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
heliofitka
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 gru 2010, o 17:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8343
Skąd: Małopolska

 1 szt.
Kasiu wszystko napisałaś prosto i jasno :D jak tylko wszystko podzielę, to biorę się za pieczenie. Myślę, że z takiej ilości produktów, to pułk wojska bym nakarmiła :;230 mam jeszcze jedno pytanko, czy one będą jadalne na święta? ostatnio korzystałam z przepisu, gdzie pierniki musiały leżakować miesiąc, bo wcześniej nadawały się tylko do przybijania gwoździ ;:224 dziękuję ;:196

_________________
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzanka
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 6 gru 2010, o 22:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4082
Skąd: Piekary Śląskie

 1 szt.
Kasiu przepis smakowity :uszy a masz może przepis na piernik staropolski taki co to leży po upieczeniu ,ze 2 tygodnie a potem się rozpływa w gębusi ;:224 ;:180

_________________
Mój ogrodek
Takie smutasy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 7 gru 2010, o 00:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Iwonko,ja robiłam z połowy porcji,jadalne od razu,jeśli tylko odpowiednio je wypieczesz,mogą ci się wydawać nie do końca upieczone,takie maja być
Marzanko,na staropolski nie mam ale mam na piernik na dżemie,też dobry przepisik jutro ;:137

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 7 gru 2010, o 13:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Obiecany piernik na dżemie - prościutki
3 jaja
1 szklanka cukru
2 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
o,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
paczka przyprawy do piernika
-wszystko razem zmiksować(sodę oczywiście rozpuścić),na wysmarowaną blaszkę i do piekarnika na 180 stopni,jak patyczek suchy wyjąc,można przełożyć dżemem,kremem,śmietaną

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 7 gru 2010, o 14:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
obiecane fotki pierniczków,jeszcze nie polukrowanych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzanka
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 7 gru 2010, o 21:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4082
Skąd: Piekary Śląskie

 1 szt.
Kasiu dzięki ;:196 a trzeba go piec wcześniej czy wystarczy ze dwa dni przed świętami.Pierniczki proszę zapakować i przesłać do leniwej Marzenki ;:14

_________________
Mój ogrodek
Takie smutasy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 gru 2010, o 00:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Marzenko wystarczy 2 dni przed świętami podaj adres,wyślę pierniczki :wink:

a to dowód,ze babcia robi najlepsza surówkę-zdjęcia z komórki,bo nie było aparatu pod ręką,a z resztą model widząc aparat zasłania się rączkami :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wygląda jakby biedne dziecko od tygodnia nie jadło,prawda? :;230

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzanka
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 8 gru 2010, o 07:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4082
Skąd: Piekary Śląskie

 1 szt.
No nie mogę ;:224 Kasiu karmić dziecko trzeba codziennie :twisted: 5 posiłków a nie raz w tygodniu :;230 .Musiała być pyszna surówka :uszy ;:196 smacznego maluszku ;:137

_________________
Mój ogrodek
Takie smutasy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 9 gru 2010, o 13:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Marzenko,on jak dopadł się do tej miski to jakby naprawdę tydzień nie jadł :;230 ,mówię babcia da ci talerzyk i łyżeczkę-neee
dziś na obiad gulasz,ale to chyba robi każdy,a do tego buraczki ze słoiczka,może chcecie na nie przepis?No i oczywiście kasza,mniam

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 10 gru 2010, o 16:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3607
Skąd: wielkopolska

 ---
Dziś Kacper domagał się malowania pierników,bo widział dziś jak chowałam cukrowe pisaki,i póżniej od razu przystąpił do konsumpcji

Obrazek

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
W nie moim ogrodzie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 728 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 52  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Balykan i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *