Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 767 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46  
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 29 kwi 2019, o 08:02 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Mazurki wyszły średnio-kajmak zrobiłam za rzadki, ale i tak zostały zjedzone.
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było :wink:

Obrazek

Obrazek

Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497, dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane


Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 maja 2019, o 16:10 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Chlebek z czosnkiem
Obrazek

Obrazek
i drożdżowe z rabarbarem i śliwką

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 4 maja 2019, o 21:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10831
Skąd: lubelskie

 1 szt.
:wit Kasiu kaj nie kochać Ciebie za takie pyszności. :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 29 sie 2019, o 15:46 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Zaczyna się sezon dyniowy.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski

Obrazek

Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 14:55 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ten przepis wykorzystałam po raz pierwszy, otworzyłam już jeden słoiczek, i mogę go polecić

Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.


Obrazek
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 11 wrz 2019, o 07:40 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Crumble
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 lis 2019, o 15:15 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 lis 2019, o 15:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2459
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Kasiu koniecznie muszę spróbować Twoich przepisów ;:108 Świetnie się prezentują. Robiłaś może puree z dyni w słoikach? Albo jakiś dżem na bazie dyni?
Pozdrawiam :wit

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 08:42 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julianie gdybyś zajrzał, to odpowiem: robiłam pure z dyni, ale niestety na 4 słoiki 3 się zepsuły. Zdecydowanie lepiej jest je zamrozić.
Wczoraj w wyniku kombinowania co zrobić na obiad powstał
Sos z garam masala
O,4 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
biała część pora
1marchewka
1 puszka pomidorów
0,25 serka mascarpone, można zastąpić kremówką
przyprawa garam masala
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, krótko, żeby nie był gorzki. Dodać mięso, trochę podsmażyć, potem dodać pora pokrojonego w półplasterki i marchewkę startą na jarzynowej tarce, krótko przesmażyć. Posypać przyprawami, wymieszać, wlać pomidory. Na koniec dodać serek. Jeśli to konieczne podlać wodą lub bulionem. Podawać z ryżem lub makaronem.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 09:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2459
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Dziękuję za podpowiedź :D W takim razie nie będę robić pure w słoikach :wink:

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dtlissa
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 23 kwi 2020, o 11:35 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 381
Skąd: Wroclaw

 więcej niż 1 szt.
kasik 69 napisał(a):
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.


ta sałatka, gdzie zapasy ryżu w domu są dość duże jest świetna. Dziękuję bardzo za przepisa, sałatka bardzo smaczna :)

_________________
Witam w ogrodzie... (NL1)


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 30 kwi 2020, o 11:49 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julku podobno dynię trzeba pasteryzować trzykrotnie. Tak więc z mrożeniem mniej kłopotu, tylko trzeba mieć dużą zamrażarkę :wink: A jak robisz mus z dyni. Ja umytą dynię kroję na kawałki, układam na blasze i do piekarnika. Potem wystarczy tylko przetrzeć przez sito.
dtlissa a tą próbowałaś viewtopic.php?p=6120581#p6120581?
Dziś
Zupa gołąbkowa- proporcje mniej więcej, bo robiłam,, na oko
0,5 kg mięsa mielonego
pół niedużej główki białej kapusty-pokroić jak na surówkę
1 duża cebula-pokroić kostkę
2 ząbki czosnku
1 spora marchewka-zetrzeć na tarce jarzynowej
koncentrat pomidorowy+-2 łyżki
1 szklanka ryżu
3 litry wody
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę przesmażyć na oleju, wrzucić czosnek, a po chwili mięso. Przesmażyć tak jak do spagetti. Dodać marchew i jeszcze chwilę przesmażyć. Dołożyć koncentrat i przyprawy. Przełożyć do garnka, dodać kapustę i krótko przesmażyć mieszając. Podlać wodą, dołożyć ziele anielskie i liść laurowy. Jak się zagotuje dodać suchy ryż. Gotować do miękkości ryżu, W razie potrzeby dodać wody.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 09:42 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z grzybkami
4-5 ugotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki
słoik marynowanych grzybków
szczypiorek-dużo
sól, pieprz, musztarda, czosnek majonez-wg uznania
Wszystko pokroić w drobną kostkę, przyprawić, wymieszać zostawić żeby się trochę przegryzło.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
--julian--
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 10:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2459
Skąd: Okolice Leszna,wielkopolskie

 1 szt.
Ja też dynie kroje na kawałki, takie dosyć spore. Nie obieram jej. Wkładam do piekarnika i czekam aż zrobi się miękka, później tylko ściągam skórkę i wszystko blenduje. Taka szybsza wersja bo bez sita :wink: .

_________________
Mój ogród pod Przemęckim Parkiem Krajobrazowym
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
arameic
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 18 maja 2020, o 10:14 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1050
Skąd: Siekierki, podlaskie

 0 szt.
Julek, ja właśnie tak przygotowywałam jesienią hokkaido. Kroiłam je na pół, wybierałam nasiona, połówki razem ze skórą piekłam w piekarniku, potem łyżką wybierałam upieczony miąższ i upychałam go w słoikach tak, aby nie było baniek powietrza. Bez żadnych przypraw. Pasteryzowałam. Nic się nie zepsuło.

_________________
Baśka
Balkonowe zielonych palców poczynania
Opowieści z Jagieliny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 22 maja 2020, o 08:45 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Julku, Basi się udało, ja się zraziłam, więc wolę zamrozić.
Rozsypała mi się puszka z ciasteczkami :wink:. Ktoś chętny na przepisy?

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 22 maja 2020, o 09:13 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3873
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ciasteczka z sezamem-przepis ze strony ,,Niebo na Talerzu,,
Obrazek
ciasteczka sezamowe składniki ( na ok. 30 szt):

– 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g masła
– pół szklanki cukru
– jajko
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki sezamu

Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu.

Ciastka maślane
Obrazek
250 g masła
3 szklanki krupczatki
0,5 szkl cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce- ok 2godzin.. Rozwałkować dość grubo, wycinać dowolnie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu. Mój sposób na zagniatanie kruchego ciasta- początkowo rozgniatam składniki widelcem, lub tłuczkiem do ziemniaków, potem krótko zagniatam rękoma.

Ciasteczka z ziarenkami

Obrazek
0,5 kg mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła-ja dałam pół na pół
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek drobnego cukru, cukier waniliowy
2 żółtka-białka zachować
1 jajko
ziarna w dowolnej kombinacji
Zagnieść wszystkie składniki, oprócz ziaren, schłodzić ok pół godziny
Rozwałkować na 3, 4 milimetry, smarować białkiem, moczyć w ziarnach,i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Beziki
4 białka (1 białko o wadze około 40 g)
szczypta soli
240 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubić, do ubitych dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Piec 45-60 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Pieczemy oczywiście na blaszce wyłożonej papierem. Wyciskam z woreczka z odpowiednią końcówką, jeśli nie mamy można wykładać małe,,kupki,, łyżeczką. Białka najlepiej jeśli są w temperaturze pokojowej. Można wykorzystać mrożone.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 767 ]  Idź do strony nr...        1 ... 42, 43, 44, 45, 46  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *