Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 757 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 51, 52, 53, 54, 55  
Autor Wiadomość
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 15:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Witaj Sylwio. Chlebek prościutki, prawda. Mam nadzieję,że smakował.
A to mój żytni

Obrazek

Tu w towarzystwie pszenno-żytniego
Obrazek
chleb żytni
430 g mąki żytniej-u mnie typ 550
380 ml ciepłej wody
200 g zakwasu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka ziaren-ja dałam słonecznik,siemię i pestki dyni
Wszystkie składniki wymieszać-u mnie to jakieś max 10 minut,mieszam drewnianą łyżką-ciasto jest luźne i nie da się formować. Keksówkę wysmarować tłuszczem,wysypać kaszą manną, wyłożyć ciasto. Zostawić do wyrośnięcia- ok 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni,włożyć chleb- na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 min zmniejszyć temp. do 180. Ja piekę do próby patyczkiem ok 40-50 mniut.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 19:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10829
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kasiu ja tu zaglądam, sałatka smakowała, dzięki. :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 20 lut 2019, o 21:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 940
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Przydałby się spis treści na te pyszności!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 kwi 2019, o 09:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Spis by się przydał,ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Kluski śląskie
Przepis klasyczny
ugotowane zmielone ziemniaki (łatwiej mieli się jeszcze letnie,zwłaszcza jeśli posługujemy się praską)- odłożyć 1/4 to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko sól, dołożyć odłożone ziemniaki,wyrobić ciasto. Formować kulki z dołeczkiem,gotować w osolonym wrzątku.

Obrazek

Kurczak na ryżu- z cyklu obiad samorobiący,no prawie
udka z kurczaka ,mogą być skrzydełka, lub cały kurczak,podzielony na części-doprawić,u mnie sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, majeranek
zalewa:
5 szkl wody
0,5 kostki masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
sól lub wegeta do smaku
4 łyżki keczupu-składniki zalewy zagotować
ryż:
2 szkl ryżu
3 cebule w piórka
3 ząbki czosnku wycisnąć przez praskę
1 świeża papryka pokrojona w paseczki-wymieszać, rozłożyć na blaszce z piekarnika, zalać delikatnie zalewą,ułożyć na wierzchu mięso skórką do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30,40 minut-do miękkości mięsa

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 15 kwi 2019, o 16:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10829
Skąd: lubelskie

 1 szt.
Kasiu o fajny przepis na kurczaka to znaczy, używamy ryż surowy?
a śląskie mniam. :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
miki331
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 kwi 2019, o 23:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1350
Skąd: Gliwice

 1 szt.
Kurczak na ryżu wyszedł przepyszny. wszyscy zadowoleni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 17 kwi 2019, o 06:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Misiu tak, ryż surowy,wkładasz wszystko do piekarnika i już :wink:. Kiedyś dałam mniej masła-wielkiej różnicy nie było.
Miki to się cieszę.
Dziś mam zamiar upiec coś na kształt mazurków,jeszcze w szkole robiliśmy ciasteczka kajmaczki, niestety przepisu oryginalnego nie mam poszukałam w necie, jak wyjdą pokażę.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 29 kwi 2019, o 07:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Mazurki wyszły średnio-kajmak zrobiłam za rzadki, ale i tak zostały zjedzone.
Pochwalę się domową wędlinką, chociaż za dużo mojego wkładu w to nie było :wink:

Obrazek

Obrazek

Babka za to była pyszna,przepis stąd viewtopic.php?p=3577497#p3577497, dodałam olejek śmietankowy, rzadko używam ,,perfum do ciasta,, ale tu jak najbardziej wskazane


Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 3 maja 2019, o 15:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Chlebek z czosnkiem
Obrazek

Obrazek
i drożdżowe z rabarbarem i śliwką

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lora
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 4 maja 2019, o 20:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10829
Skąd: lubelskie

 1 szt.
:wit Kasiu kaj nie kochać Ciebie za takie pyszności. :)

_________________
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 29 sie 2019, o 14:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Zaczyna się sezon dyniowy.
Pyszne
Owsiane ciastka dyniowe(-zainspirowałam się przepisem z Moich Wypieków)
220 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
ok 200 g puree z dyni
120 g roztopionego masła
1 żółtko
wanilia
80g żurawiny
Wszystkie składniki wymieszać, aż się dobrze połączą, jeśli ciasto mało kleiste dodać jeszcze puree. Formować kulki wilgotnymi dłońmi lub dwoma łyżkami, spłaszczyć. Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach, do zrumienienia brzegów ciastek -ok 15, 20 minut zależnie od grubości ciastek. W oryginale polane są cynamonowym lukrem, ja zostawiłam golaski

Obrazek

Muffinki dyniowe
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
170g cukru
cukier waniliowy
2 duże jaja
250 ml puree z dyni
60 ml mleka
150g roztopionego masła
W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Składniki łączymy i do foremek. Do każdej można włożyć 2,3 wiśnie, borówki, lub rodzynki. Dla zaromatyzowania można wetrzeć skórkę z cytryny, lub pomarańczy.Piec ok 20 minut w 180 stopniach.

Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 9 wrz 2019, o 13:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ten przepis wykorzystałam po raz pierwszy, otworzyłam już jeden słoiczek, i mogę go polecić

Pomidorki koktajlowe w oliwie
1 kg pomidorków koktajlowych
sok z cytryny
20 listków bazylii
2-4 gałązki tymianek
4 ząbki czosnku
octu 10%
oliwa
sól
cukier
Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni , niektóre się rozpadną.
Pomidorki nałożyć do słoików do 3/5 ich wysokości. Do każdego dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, łyżeczkę soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, tymianek, czosnek pokrojony w plasterki.
Podgrzać oliwę, gorącą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy możemy użyć olej słonecznikowy. Ja dałam pół na pół.


Obrazek
Oryginalny przepis pochodzi z ,, Wrząca kuchnia,,

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 11 wrz 2019, o 06:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Crumble
mąka 250g
cukier 12og
masło150g
Do naczynia wkładamy owoce, tak dobre 0,5 kg, wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej, można dodać cukru jeśli owoce bardzo kwaśne, na to kruszonkę i do piekarnika180 stopni, 30-40 minut. Owoce będą się gotowały, tak ma być. Ja miałam śliwki, brzoskwinie i winogrono. Najlepsze na ciepło.
Obrazek

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchnia Kaśki
PostNapisane: 16 lis 2019, o 14:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3815
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sałatka z tuńczyka
woreczek ugotowanego ryżu
puszka tuńczyka- wszystko jedno czy w sosie własnym czy w oleju
puszka kukurydzy
3 ogórki konserwowe, trochę konserwowej papryki
czerwona cebula
koperek
majonez
sól-jeśli potrzeba
pieprz
Ryż ostudzić, wsypać do miski, ogórki paprykę cebulę pokroić w kostkę, wszystko doprawić, wymieszać. Majonezu wg gustu- jeśli tuńczyk w oliwie to można pominąć.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 757 ]  Idź do strony nr...        1 ... 51, 52, 53, 54, 55  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: ewikk77 i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
cron
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *