Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2
Autor Wiadomość
kajpej
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 14 gru 2010, o 11:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1193
Skąd: Łódź

 0 szt.
Pierożki , naleśniki i kluski , ciasto podobne, do tego to samo nadzienie.
Niby to samo , ale każde osobno inaczej smakuje.
pozdrawiam,Elżbieta

_________________
Mój ogród


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 15 gru 2010, o 11:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2042
Skąd: Łódź

 1 szt.
Naleweczko, Mariolko, Elżbietko !
Pewnie, że można nadziewać naleśniki, ale jak powiedziała Mariola, najlepiej w formie krokietów, a jeszcze lepiej kopert, i na patelnie z nimi. Na złoty kolor.
Dziewczyny, można jeszcze zrobić ich dużo, dużo i do zamrażalnika z nimi, a później do mikrofali z opiekaczem.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 16 gru 2010, o 08:29 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6646
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
No i znowu mam ślinotok... Dziś chyba zrobię naleśniki... może z białym serem? na słono? na słodko? (robić pierogów mi się nie chce...)

Ale na naszym bazarku z rok temu otworzyła się maleńka pierogarnia, robią pierogi z kapustą i grzybkami, serem białym, albo żółtym, z soczewicą, ziemniakami i szpinakiem, z jabłkami, ruskie, z mięsem, z makiem i rodzynkami, z ciasta zwykłego, zielonego albo żółtego, jednym słowem różne, najróżniejsze... Wystarczy iść i kupić. Niestety każda sztuka kosztuje złotówkę, bo kilogram cenią na dwadzieścia złotych z małym dodatkiem, a na kilogram "wchodzi" ok. 20 sztuk. I jest to i tak dość tanio, szczególnie biorąc pod uwagę jakość; smak, zapach, różnorodność i świeżość (robią na miejscu i "na widoku" czyli dokładnie widać, jak ciasto jest wałkowane wałkiem, jak nakładany jest farsz z wielkiego gara itd) :)

A ciasto na pierogi robią z mąki szymanowskiej z letnią wodą. I już. I pierogi są świetne :)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 16 gru 2010, o 17:08 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8415
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Pozwolę sobie dodać, że na farsz do pierogów ruskich używam ziemniaków gotowanych w mundurkach.
A pierogi robię podobnie jak 100krotka. :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja Wymiany Nasion 2018/2019 - wszystkie linki.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 16 gru 2010, o 20:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2042
Skąd: Łódź

 1 szt.
Elżbietko !
Tyż dobrze. Mam tylko nadzieje, że "uczciwie" przyprawiasz.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 17 gru 2010, o 11:41 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8415
Skąd: Śląsk

 1 szt.
A jakże Krzysztofie pieprzu nie żałuję. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja Wymiany Nasion 2018/2019 - wszystkie linki.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 17 gru 2010, o 15:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2042
Skąd: Łódź

 1 szt.
Dobra ! Zapamiętam !!!

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
agnesik12
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 20 gru 2010, o 09:36 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 302
Skąd: łódzkie

 0 szt.
krzysztofkhn dziękuję za podpowiedź! na pewno wypróbuję! pierożki pierwszorzędna rzecz! te naleśniki to też jakiś pomysł! no ale w końcu wieczory są długie i ciemne i można odrobinę czasu na pierożki znaleźć!

Elizabetko! ten pomysł ziemniaków w mundórkach super! na pewno inny zapach takich pierożków!

_________________
Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 23 gru 2010, o 22:38 
Online
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8415
Skąd: Śląsk

 1 szt.
agnesik12....zapach i przede wszystkim smak....skórka nie pozwala wymyć środka :D

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja Wymiany Nasion 2018/2019 - wszystkie linki.
Lista dostępnych nasion warzyw, ziół i kwiatów AWN 2018/2019


Góra   
  Zobacz profil      
 
tara
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 13 lis 2012, o 19:28 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12578
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
podnoszę temat - zbliżają się święta wiadomo pierożki, uszka w mojej rodzinie muszą być!!!!!!!!!

podam swój przepis dziś akurat robiłam oczywiście z 2,5 kg mąki bo dziwnie mój synek "dorwał" okazję - płucka hahaha, jeśli nie zanudzę to dam fotki

Ciasto:
robię z 2-3 kg mąki, jak ciasto zostaje mrożę i potem mam jak znalazł..........
mąkę koniecznie przesiewam przez sito, dzis ciasto nie zostało a wyszło ooooo i jeszcze trochę ;:108


2-3 kg mąki oczywiście można mniej zależy ile chcemy
5 jaj rozbełtać
4-5 łyżki oleju
4-5 szkl.wody - woda zależna jest od ilości mąki
szczyptę soli
Obrazek

w przesianej mące robimy dołek, dodajemy jajka/rozbełtane/, olej, sól
Obrazek

Obrazek

[/img]https://lh4.googleusercontent.com/-TWaZdrs4Q8c/UKKH7iK9fNI/AAAAAAAAHrw/CCLUi3d8P1Y/s604/IMG_0013.JPG[/img]

teraz to jest b.ważne: ręką w jedną stronę powoli łączę jajka z mąką, następnie dodaje wodę - ciągle mieszam w jedna stronę :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kiedy na ściankach mąki jest jest niewiele wówczas ugniatam ciasto

Obrazek

Obrazek

W garnku do wody dodaję sól, kilka kropel oleju, gotuję jak wyjdą na powierzchnie ok 10 minut, następnie zalewam zimną wodą, wyłączam gaz i po 5 minutach wyjmuję na talerz a teraz jak kto woli dodaję przysmażoną cebulę ze słoniną lub pozostawia z wody, to już kwestia smaku.

Obrazek


ciasto powinno być sprężyste, nie twarde!

dalej to już proste:

Obrazek

Obrazek

przy klejeniu pierożka maczam ręce w mące, lepiej się klei

Obrazek

Obrazek

nie podaję mojego przepisu na farsz, bo to jest wątek "ciasto pierogowe"

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AshleyS
 Tytuł: Re: Ciasto na pierogi - jakie?
PostNapisane: 5 paź 2018, o 09:23 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 2

 0 szt.
Ja mam często problem z lepieniem pierogów czytam mnóstwo artykułów w internecie na ten temat np ten: zmoderowane, szarotka66 ale i tak mi się nie udaje. :(

_________________
Regulamin Forum


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 25 ]  Idź do strony nr...        1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *