Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 2



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 197 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 12  
Autor Wiadomość
Anpio7
 Tytuł: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 7 lis 2010, o 14:44 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Odważyłam się założyć swój kulinarny wątek na moim ulibionym forum,
bez którego już na codzień nie potrafię żyć ;:138



Nazyman się Ania i bardzo lubię gotować, fotografować, podróżować itp.

Jestem początkująca w pisaniu o swoich smakach :lol: , a zawsze chciałam gdzieś zebrać
moje przepisy i pomysły, aby dzielić się z innymi i samej korzystać z własnej "książki" :tan
tym bardziej, że lubie zaglądać i korzystać z przepisów innych forumowiczów ;:138


Obrazek


;:137

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Likier kukułkówka
PostNapisane: 7 lis 2010, o 15:55 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
KUKUŁKÓWKA


Na zimne jesienne wieczory cos dla rozgrzania lub jako smaczny upominek.

Nalewka na bazie pysznych cukierków.


Potrzebne składniki:

- Cukierki \kukułki\" - 60 dag - polecam "Wedla" (są w Biedronce)

- Mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,75 l.

- Spirytus - 0,25 l (oczywiście wg uznania)


Cukierki rozpuścić gotując w mleku.
Przestudzić.
Wlać spirytus, wymieszać i odstawić do przegryzienia.

Obrazek

;:92

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Agapa
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 7 lis 2010, o 19:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1615
Skąd: Wielkopolska

 więcej niż 1 szt.
Oj chyba muszę kupić qqłki ;:333 A propos tych cukierków, to latem Wedel co roku organizuje promocje i można zdobyć całkiem sympatyczne kuferki (to w ub. roku) lub koszulki (to tegoroczne)
A przepis inspirujący i trunek wychodzi na to, że niezbyt mocny :), czyli idealny na chłodny wieczór

_________________
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 9 lis 2010, o 01:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3909
Skąd: lubelskie

 0 szt.
:wit ,kiedyś piłam coś podobnego chyba w smaku-cukierki irysy albo toffi,rozpuszczone i do tego- gorącego jeszcze spirytus-rozgrzewa i smakuje :wink:

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anpio7
 Tytuł: Likier kajmakowo-orzechowy
PostNapisane: 19 lis 2010, o 20:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Cieszę sie, że podoba Wam się mój pomysł na wieczorne rogrzewanie :;230

Dziękuje za odwiedziki ;:180



Ostatnio dorobiłam, aby mieć co wręczyć na prezent szwagierce na urodzinki,
będzie miała czym poczęstować kumpelki :uszy

Obrazek


Rozpędziłam się i zrobiłam też




Likier krówkowo-orzechowy

Bardzo prosty, błyskawiczne wykonanie i odrazu można degustować :tan

Składniki

1 puszka masy o smaku orzecowym Obrazek
0,75 l mleka 3,2% tł (lub niesłodzonego, bo ma 7,5%tł)
0,20 spirytusu (oczywiście wg uznania)

Mleko podgrzać, masę przełożyć do gorącego mleka, mieszać aż się wszystko rozpuści,
(ewentualnie użyć malaksera), jak ostygnie dolać spirytus i rozlać w ładne butelki.
Co się nie zmieści degustować :lol:

;:106 Smacznego

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 26 lis 2010, o 13:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3909
Skąd: lubelskie

 0 szt.
O!A ja mam troszkę spirytusu i troszkę masy krówkowej,chyba to zrobię

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anpio7
 Tytuł: Apetycznie u Anpio7 MUFFINKI
PostNapisane: 8 gru 2010, o 22:29 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Kasia - powodzenie, czy smakowała, czy degustacja czeka do świąt ??

Ostatnio na weekend w odwiedzinki do Szwagierki piekłam:



Muffinki morelowo - kokosowe

Obrazek[/url]

Składniki na 12 sztuk:
? 300 g mąki pszennej
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 125 g masła, roztopionego
? 3/4 szklanki cukru (dałam mniej)
? 1 szklanka posiekanej suszonej moreli (150 g)
? 1 szklanka wiórków kokosowych (90 g)
? 3/4 szklanki mleka (180 ml)*
? 2 duże jajka
Obrazek
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche mąkę, proszek, sodę, cukier, wiórki, morelę. W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i wystudzone masło, mleko. Połączyć
zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Napełnić foremki do muffinek ciastem (papilotki lub wysmarowane masłem) do 3/4 wysokości. Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 190?C. Wystudzić na kratce.
* jeśli ciasto będzie się wydawało zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka więcej (ja tak zrobiłam)
Smacznego :)

Obrazek

;:137

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Miiriam
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 30 gru 2010, o 22:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6256
Skąd: Małopolska

 0 szt.
OOo fajne przepisy :)
W sam raz na zimę :) :) Te rozgrzewające:)

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 9 sty 2011, o 17:02 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Dziękuje :D
Jejku jak dawno nie było mnie tu :roll:
Znowu zainteresowałam się czymś z % więc jestem, a zima ciągle trwa na rozgrzewkę coś się przyda.
Mam na oku nalewkę bakaliową, ale długo trzeba na nią czekać :lol:
Ciekawa jestem, czy ktoś z was robiła tak, a może inny macie przepis - to poprosze :)

Nalewka bakaliowa

3l wódki 70? - otrzymujemy ją mieszając pół na pół spirytus 95? i wódkę 45?
250g rodzynek
250g suszonych fig
250g daktyli
4 listki laurowe

Przygotowanie:
Figi i daktyle drobno pokroić. Listki laurowe pokruszyć. Pokrojone figi i daktyle, rodzynki oraz pokruszone listki laurowe wrzucić do gąsiorka, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 2-4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem. Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i leżakować przez conajmniej 8-10 miesięcy, by nabrała mocy, zapachu i pięknego koloru.

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alutka1963
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 9 sty 2011, o 17:11 
Offline
100p
100p
Postów: 157
Skąd: Bartoszyce

 więcej niż 1 szt.
Cieszę się że tu zajrzałam, tego mi było trzeba na niedzielny wczesny wieczór.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krzysztofkhn
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 9 sty 2011, o 21:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2030
Skąd: Łódź

 1 szt.
Witajcie !

Oj, będę tu zaglądał. Przepisy proste i szybkie.

Łakomczuch.

_________________
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 11 sty 2011, o 20:30 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
A ja poproszę o przepis na dżem z cukinii ala ananas :D...właśnie byłam w wątku....co dziś gotujemy. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 12 sty 2011, o 11:39 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Cukinia ala ananas.

1 kg cukinii zalać 1/2 litrem wody + 1 łyżeczka kwasku ....pomieszać i odstawić na 24 godziny,
odcedzić, do zalewy dodać 35 dkg cukru i 1/2 cukru waniliowego ........zagotować.
Cukinię włożyć do słoiczków zalać gorącą zalewą i zagotować.
Jest pyszna i świetnie nadaje się do biszkoptu z galaretką.

Lub

SKŁADNIKI:
    ? 2 i 1/2 kg obranej cukinii
    ? 80 dag cukru
    ? 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
    ? 1 cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić w kostkę,posypać cukrem ,cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym,wymieszać i pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc
.Na drugi dzień gotować ok.20min.-zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!).Ugotowaną cukinię włożyć do słoików,zakręcić i pasteryzować ok.20-30min.

DŻEM Z CUKINII ala'pomarańcz / cytryna

Składniki
    5 kg cukinii
    1 kg cukru
    4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
    5 łyżeczek kwasku cytrynowego
    1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona.Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier,galaretki ,kwasek i olejek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 12 sty 2011, o 11:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3909
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Robiłam cukinię,ananas, ale stoi zapomniana w piwnicy ;:14 . A czy u ciebie też nie jest cała pokryta zalewą?

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosia22
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 12 sty 2011, o 22:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1348
Skąd: Francja/ Bretania

 0 szt.
Witaj Aniu, ja u ciebie po raz pierwszy :D
Właśnie dzisiaj rozmawiałam z koleżankami w pracy o muffinkach ! No i popatrz znalazłam je u ciebie :tan
czy mogę dać morele z puszki ?
Wpisuje się tez by nie zgubić wątku. :D

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 13 sty 2011, o 00:00 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Witam :D , dziękuje za odwiedzinki i miłe słowa.
Możesz oczywiście dodać z puszki - odsączone, muffinki będę bardziej wilgotne ;:137
Cieszę się, że przepis przypasował, smacznego !!! ;:63
Zapraszam zawsze do mnie, obiecuje , że postaram się regularnie wpisywać kulinarne wyczyny :heja

Obrazek
foto z działkowego pikniku

Polecam też ;:137

Muffiny krówkowe z kokosem

Składniki na ok. 12 muffinek:
    - 2,5 szkl. mąki
    - 1 szkl. brązowego cukru (dałam zwykły, bo akurat brązowego nie miałam)
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100 g roztopionego masła
    - 2 jajka
    - 1/2 szkl. maślanki (tym razem dałam jogurt naturalny)
    - 1/2 szkl. mleka
    - 200 g pokrojonych krówek (dałam 200 g masy krówkowej z puszki)
    - wiórki kokosowe do posypania każdej muffinki
Mąkę, cukier i proszek mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka, mleko i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników i dodajemy pokrojone krówki. Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się krówek z ciastem i nakładamy do papilotek. Górę każdej muffinki obficie posypujemy łyżeczką wiórek kokosowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego :)

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Anpio7
 Tytuł: Re: Apetycznie u Anpio7
PostNapisane: 22 sty 2011, o 02:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 729
Skąd: 3city / Pomorze
Ostatnio małam ochotę na makaron, miało być spagettii,
a będąc w sklepie wpadł mi w ręce "Pomysł na ..."
i przyznam szczerze, że wyszło przepyszne sczegulnie jak posypałam tartą mozzarellą ;:137

Obrazek

Składniki:
    250 g mięsa mielonego
    200 g makaronu ? rurki
    150 g pieczarek
    70 g koncentratu pomidorowego
    (3 łyżki stołowe) lub 425 g pomidorów z puszki

Sposób przyrządzenia
Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Na głębokiej patelni lub w garnku w małej ilości tłuszczu podsmaż mięso mielone, dołóż pieczarki i smaż razem przez kilka minut.
Zawartość torebki rozmieszaj z 700 ml wody i koncentratem pomidorowym (lub z 500 ml wody i 425 g pomidorów z puszki). Wlej całość do garnka i wsyp surowy makaron.
Zagotuj i duś całość pod przykryciem przez 15-20 minut, do miękkości makaronu

_________________
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 197 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 12  

Strefa czasowa: UTC + 2


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *