Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 417 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  
Autor Wiadomość
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 maja 2019, o 21:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1620

 1 szt.
Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 maja 2019, o 21:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.

dziękuję :D ;:196

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 13 gru 2019, o 12:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Migdałowy Dziadek

Składniki na ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych


Z podanych składników ( oprócz powideł :)) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ½ słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:

Składniki na bezę orzechową:

4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.


Składniki na ciasto kokosowe:

6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.


Składniki na krem orzechowo- migdałowy:

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.

Dodatkowo:
Polewa:
- 2 łyżeczki kakao deserowego
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.

opakowanie płatków migdałowych do posypania na polewę

WYKONANIE:

ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)

½ kremu
ciasto kokosowe
½ kremu
ciasto kruche z bezą (beza do środka)
polewa+ płatki migdałowe

Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elka74
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 gru 2019, o 21:04 
Offline
50p
50p
Postów: 82
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Fajne ciasto, może skorzystam i upiekę na święta. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów odnośnie pieczenia,a tu czas goni. ;:204

_________________
Pozdrawiam,Elka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 gru 2019, o 16:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5583
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Witam Alu .... :wit czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat ;:167

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 gru 2019, o 18:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
bogusia177 napisał(a):
Witam Alu .... :wit czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat ;:167

klasyczna duża, prostokątna blacha :D pyszne ciasto podobne do mojej Pysznotki, ale trochę bogatsze o jeden kokosowy blat ;:215

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
bogusia177
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 gru 2019, o 21:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5583
Skąd: Wodzislaw Śląski

 1 szt.
Dzięki Monia .....sorki za Ala ;:cm

_________________
Pozdrawiam Bogusia
Otwórz furtkę do mojego ogrodu...
cz.6-aktualna.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 gru 2019, o 12:38 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Makowiec bakaliowy z grysikiem
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos

Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 23 gru 2019, o 19:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Śledzie po wiejsku

Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie

Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 24 gru 2019, o 00:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Muffiny makowe

Składniki na ok. 10szt.:

150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.

Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut,

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 24 gru 2019, o 00:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Gołąbki wigilijne
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,

Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 417 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *