Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 417 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30  
Autor Wiadomość
klarag
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 6 lut 2018, o 17:55 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 770

 0 szt.
Czytasz mi w myślach! Jadłam te pierożki w niedzielę w gruzińskiej restauracji i zastanawiałam się skąd wziąć sprawdzony przepis. I proszę, jest. Dzięki :)

_________________
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
emila_111
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 18 lut 2018, o 14:36 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 15
Skąd: Szymany

 1 szt.
Alania napisał(a):
Zupa gulaszowa Magdy Gessler
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce „Kuchnia moja pasja” wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne ;:333

Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli

Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.

Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.


W jaki sposób upiec te papryki, obrać je potem ze skórki? A może wystarczy podsmażyć


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 21 mar 2018, o 08:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Można podsmażyć :wink: . Ja piekę w piekarniku.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 21 mar 2018, o 18:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1618

 1 szt.
Monika, ale u Ciebie smakowicie. Zaintrygował mnie sernik z ciastkami oreo. Idą święta a ja mam gości. Chyba wypróbuję ten sernik. I chlebek kusi. Na szczęście ma tydzień urlopu to mogę wyżyć się gastronomicznie .

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 4 maja 2018, o 19:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto Mech

ciasto:
3 paczki świeżego szpinaku (300g)
220 ml oleju
4 jajka całe
400g cukru
340g mąki
3 łyżki cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego

masa:
Zmiksować następujące składniki:
3 śmietany 36%
2szt. Śmietan-fix
1 serek marcarpone z Piątnicy


Najpierw miksujemy blenderem szpinak z olejem.
W drugiej miseczce ubić jajka z cukrem, później dodać mix szpinaku z olejem i resztę dodatków.
Ciasto piec w temp.160' na termoobiegu.

Po upieczeniu ściąć ok.0,5cm, może 0,7 cm ciasta z góry. Na dolne ciasto wyłożyć masę .
Na wierzch utrzeć odcięte ciasto i posypać kulkami granatu lub malinami i jeżynami.
Fajne ciacho :D .

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 10 maja 2018, o 20:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sernik waniliowy

Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać łyżką, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serek "Ulubiony" (jest b.dobry do ciast, gotowy od razu po wyjęciu z pojemnika)
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
4 duże jajka
150 g drobnego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut.
Ja kładę pod brytfanną (na niższym piętrze piekarnika) blachę z wodą - pomaga to zachować równość, gładkość i wilgotność sernika.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 5 cze 2018, o 11:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sałatka Małgosi

Seler konserwowy
kukurydza konserwowa
pieczarki
filet z kurczaka
cebula
majonez
jogurt (lub śmietana)

Ugotowane filety pokroić na małe kostki.
Pieczarki zrumienić na maśle i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i sparzyć.
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wymieszać z majonezem, doprawić w miarę potrzeby.


Sałatka Justyny

Kapusta pekińska - drobno posiekać
czosnek konserwowy - pokroić w plasterki
fasolka czerwona - dodać na końcu
kiełki sojowe lub seler konserwowy - pokroić
płatki migdałów
jajka
majonez
jogurt
prażony słonecznik

Wszystko wymieszać razem Można zrobić tę sałatkę bez użycia jajek - jest równie pyszna :D



Sałatka z brokułami

ogórek świeży
brokuł
kukurydza konserwowa
filety z kurczaka
majonez
jogurt

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Brokuły podzielić na małe różyczki, podgotowaćw solonej wodzie, a następnie ostudzić.
Ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
krysad71
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 18 cze 2018, o 21:06 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1988

 więcej niż 1 szt.
Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 24 cze 2018, o 16:59 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
krysad71 napisał(a):
Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.

:wit
mam nadzieję, że będzie smakowało ;:215 ;:168

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 24 cze 2018, o 17:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pasteryzowane sałatki

Sałatka z kapusty białej z papryką czerwoną i ogórkiem
Skladniki:
4 kg białej kapusty
2 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki

Zalewa:
1,5 szkl octu
3 / 4 szkl wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli

Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotowane warzywa przełożyć na dużą miskę, doprawić solą i odstawić na 4 godz. aby puściły sok. W tym czasie zagotować zalewę i dodać do warzyw, całość wymieszać. Po upływie 4 godz. sałatkę przełożyć do słoików wraz z sosem i pasteryzować 20-25 minut.

Sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
1 łyżka soli
pieprz
2 cebule

Zalewa:
3 / 4 szkl octu
3 / 4 szkl cukru
1 / 2 szkl wody

Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę obrać i poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Do dużej miski, przełożyć poszatkowaną kapustę, cebulę i jabłka, dodać sól i pieprz. Zagotować zalewę i zalać kapustę. Całość razem wymieszać. I odstawić na 2 godziny. Następnie napełnić słoiki sałatką i pasteryzować 25 minut. Słoiki wyjąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem.

Sałatka z ogórków, cebuli i koperku
Składniki:
3kg ogórków (najlepiej małych)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku

Do zalewy:
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku. Wyjąć i odwrócić do góry dnem słoiki na ściereczkę.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
alunia
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 25 cze 2018, o 19:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2277

 1 szt.
Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić ;:124


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 cze 2018, o 17:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
alunia napisał(a):
Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić ;:124

Nic się nie działo :roll:

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 cze 2018, o 17:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Szybkie ciasto z owocami

- pycha :D Robi się je w kilka minut :D

Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
0,5 zapachu np. cytrynowego , waniliowego albo śmietankowego
1 cukier waniliowy
3 jabłka (lub jagody - też super)

Składniki na lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Otarta skórka z cytryny
Można zamiast lukru posypać ciasto cukrem pudrem

Sposób przygotowania:
1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jajek dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do jajek.
4. Na końcu dodajemy zapach i jabłka pokrojone na małe kawałki.
5. Piec około 40 minut w 180° Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub na ostygnięte ciasto wylać lukier

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 cze 2018, o 22:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto z malinami i ptasim mleczkiem

Przepyszne, lekkie, kruche ciasto z pianką niczym ptasie mleczko. Mniam :D

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl.mąki
1 szkl. mąki krupczatki
1 margaryna (zimna)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać mąkę, cukier, margarynę i proszek nożem aż uzyskamy kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - większą i nieco mniejszą, włożyć do woreczków i zamrozić.

Blachę dużą, prostokątną posmarować, wysypać mąką. Zetrzeć na grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklepać dłonią.

Podpiec na złoty kolor w temp.190'C przez ok.15-20 minut. Wyłożyć i ostudzić.


Delikatna pianka:
5 białek
1 szkl.cukru drobnego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5szkl.oleju
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 proszek budyniowy waniliowy

Białka ubić. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ubitą piankę wyłożyć na zimne, podpieczone wcześniej ciasto.

Na to układać gęsto maliny (otworkami do góry).
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp.190'C przez ok.30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Można jeść już ciepłe ;:333

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 417 ]  Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *