Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 417 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  
Autor Wiadomość
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 28 gru 2017, o 11:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Nie rozumiem :?

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cyma2704
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 gru 2017, o 20:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9283
Skąd: podkarpackie

 więcej niż 1 szt.
Moniko zrobiłam babeczki prawie bezcukrowe, ale wszystkim smakowały wyjątkowo. ;:108
Za chleb nie mogę się zabrać, bo dzieciaki ciągle siedzą u mnie i czekają żeby dostać kawałek chleba do domu. Takiego małego nie ma jak podzielić na 6 dorosłych osób i jeszcze dla Karola kawałek. ;:306
Miłego sylwestra, niech kolejny rok przyniesie dużo dobra dla całej rodziny. ;:4

_________________
Sonia
aktualny 2019
Spis wątków


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 gru 2017, o 21:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 659
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
pelikano11 napisał(a):
tija a co Ty nam tu pokazujesz za popękany placek? :lol:

Aż założyłam okulary :roll: - kochana jest to przepyszny chlebek ;:108


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 6 sty 2018, o 14:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sałatka Gyros

Składniki:

1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.

Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 6 sty 2018, o 16:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Sałatka z pora

Składniki:
2 sztuki pora (tylko białe części – ich waga to ok. 300g)
4 jajka (klasa M)
1 duże jabłko – najlepiej słodka odmiana (ok. 280g)
7 średnich ogórków konserwowych (ok. 300g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g po odsączeniu zalewy)
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
4 czubate łyżki majonezu (ok. 210g)
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Ika2008
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 7 sty 2018, o 19:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2208
Skąd: Podkarpacie-prawie Rzeszów

 1 szt.
Alania napisał(a):
Sałatka Gyros

Składniki:

1 mała kapusta pekińska
3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 900g)
2 duże czerwone cebule (ok. 400g)
6-7 ogórków konserwowych (ok. 300g)
2 duże papryki czerwone
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 opak. przyprawy do Gyrosa
oliwa z oliwek do smażenia
majonez
ketchup pikantny

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę lub olej. Smażyć mięso chwilkę, następnie doprawić przyprawą gyros i smażyć dalej, aż mięso będzie dobre.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Poszatkować kapustę pekińską.
Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę). Pokroić w kosteczkę.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać.

Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności:
kurczak, ketchup, cebula, kukurydza konserwowa, papryka, majonez, ketchup, ogórki konserwowe, majonez, kapusta pekińska.


To ulubiona sałatka mojej rodziny !
Robię podobnie, jedyna różnica to papryka konserwowa zamiast świeżej.

_________________
Pozdrawiam, Marta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
AGA Z
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 9 sty 2018, o 15:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3804
Skąd: Łódź

 1 szt.
Ta sałatka jest pyszna, to jedyne danie, które nie zostaje po imprezie. Miseczka jest prawie wylizana. :D
W rodzinie krążą 2 wersje. Ta z kapustą pekińską i moja.
Ja nie daję papryki, zamiast ogórka konserwowego daję kiszonego a na wierzch wykładam kapustę czerwoną konserwową.
Smak jest troszkę inny ale nadal pyszny.

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści


Góra   
  Zobacz profil      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 9 sty 2018, o 16:30 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 659
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Moniczko Twoja "Sałatka Gyros "pyyyyyyyyyycha ;:108 ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 23 sty 2018, o 17:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dzisiaj pokażę Wam mój piękny
sernik OREO
Obrazek

Spód ciasta:
45-50 g masła
1 opakowanie ciastek oreo (ok.175g) - wyrzucić masę, a ciastka zmiksować malakserem do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę (szczelną) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Boki i dno tortownicy owinąć podwójną warstwą folii aluminiowej (szczególnie ważne owinięcie dna i łączenia dna z bokami).

Składniki na masę serową:
900 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo ok. 175 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej (napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie). Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać połówki ciasteczek Oreo, zatapiając je w masie (zostawić 4-5 ciasteczek na dekorację zewnętrzną sernika po upieczeniu).
Sernik będzie pieczony w wodnej kąpieli, więc w tym celu należy tortownicę położyć na innej, większej brytfannie i włożyć do ciepłego piekarnika. Wlać wodę do większej brytfanny, na której postawiliśmy sernik - woda ma sięgać max.do 0,5 wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Po upieczeniu można jeszcze gorący sernik wyjąć z pieca- nie ma potrzeby studzenia w piekarniku, ponieważ ten sernik nie opada.

Na schłodzony sernik wylałam polewę wykonaną z tabliczki mlecznej czekolady roztopionej z 5-7 łyżkami mleka i 1 łyżeczką żelatyny.
Dekorację wykonałam z masy z mascarpone:
100ml śmietany 36%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Ozdobiłam połówkami oreo.
Zamiast polewy można zrobić więcej masy mascarpone i tym posmarować ciasto z wierzchu i po bokach.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 23 sty 2018, o 17:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10700
Skąd: małopolska

 1 szt.
Gruzińskie Chinkali - sakiewki z mięsem
Chinkali to tradycyjne gruzińskie pierożki z mięsem.
Ciasto na pierożki przygotowujemy dzień wcześniej, gdyż powinno poleżeć przez noc w lodówce.

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
300g mięsa mielonego wieprzowego
300 mięsa mielonego wołowego
3 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki bulionu
1 pęczek kolendry świeżej lub 1 łyżka kolendry mielonej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Przesiać mąkę, dodać jajko, mleko, olej i sól. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owinąć w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie znów wyrabiamy i ponownie schładzamy w lodówce. Proces wyrabiania i schładzania powtarzamy trzy razy, po czym pozostawiamy ciasto w lodówce na noc.
Następnego dnia przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Oba rodzaje mięsa mieszamy razem, dodajemy cebulę z czosnkiem, posiekane zioła i bulion. Doprawiamy do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o średnicy około 15 cm (jako szablon może posłużyć talerzyk deserowy). Trzymając krążek ciasta na dłoni, nakładamy na niego około 1 łyżkę farszu. Brzegi fałdujemy w zakładki i zlepiamy na czubku, tworząc sakiewkę. Pierożki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze kilka minut i wyławiamy.

Chinkali spożywa się na ciepło, chwytając palcami za koniuszek sakiewki i lekko nadgryzając podstaw. Wypija się znajdujący się wewnątrz bulion i dopiero wtedy zjada się resztę.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 25 sty 2018, o 20:37 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3830
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Sernik piękny,a chinkali chodzą za mną od dawna,tylko dla mnie samej nie warto robić,ale może kiedyś trafi się okazja.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 29 sty 2018, o 06:35 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 659
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Sernik - pyyyyycha ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PaulaF-Z
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 4 lut 2018, o 20:55 
Offline
500p
500p
Postów: 515

 1 szt.
Trafiłam tutaj przypadkiem. I co widzę- ciekawe przepisy :D Na pewno będę zaglądać.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 5 lut 2018, o 20:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 659
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
Zaglądaj ;:108 , bo wszystko smakowite ;:oj ;:oj


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 417 ]  Idź do strony nr...        1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *