Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 353 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  
Autor Wiadomość
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 7 paź 2016, o 17:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
nalewka z pigwy

1kg owoców
0,5l spirytusu
0,5 kg cukru
200ml wody

Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie owoce pokroić w dość cienkie plasterki i wrzucić do słoja.
Spirytus wymieszać z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.
Tak przygotowanym alkoholem zalać owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
Po tym czasie zlać cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na ok.6 tygodni. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelać go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.
Tak przygotowaną nalewkę odstawić na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać – życzę cierpliwości :D :wit

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Margo2
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 13 paź 2016, o 21:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 23598
Skąd: Płock

 1 szt.
Monia, chyba musisz poprawić poprzedni przepis, bo 2 razy czytałam, aby dobrze zrozumieć
Napisałaś, żeby zagnieść ciasto z podanych składników. Dużo tych składników ;:306

_________________
Ogrodowe wątki Gosi
Ogródek Gosi cz.17


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 14 paź 2016, o 06:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
1,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka

To są składniki na ciasto :D :wit

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 22 paź 2016, o 18:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
tagliatelle z kurkami

Składniki:
100 g razowego tagliatelle
garść kurek
2 łyżki masła
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
kilka czarnych oliwek
parmezan
bazylia
świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kurki. Grzyby smażymy około 5 minut - aż zmiękną. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z kurkami. Danie podajemy z oliwkami, płatkami parmezanu i listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 23 paź 2016, o 10:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Szarlotka "Fantazja"

składniki na ciasto:
0,5kg mąki
margaryna
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka (białka odkładamy do osobnej miseczki - będą potrzebne do piany na wierzch)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru


Wyrobić ciasto, oderwać niedużą kulkę, odłożyć. Dużą część ciasta ułożyć na blasze, nakłuć wykałaczką lub widelcem, podpiec.

Wyjąc lekko podpieczone ciasto, posypać bułką tartą.
Przygotować jabłka, których musi być dużo - ok.15 dużych, kwaskowych jabłek. Połowę jabłek zetrzeć na grubych oczkach, a połowę kroimy w cieniutkie plastry. Jabłka wymieszać razem, posypać dużą ilością cynamonu i cukrem wg uznania.
Następnie wyłożyć jabłka na przestudzone, podpieczone ciasto.
Na grubą warstwę jabłek wykładamy pianę ubitą z 3 białek i niecałej szklanki cukru.
Na tą pianę skubiemy kawałeczki pozostałego ciasta, które odłożyliśmy na początku przygotowań spodu.
Piec całość na termoobiegu góra+ dół początkowo w temp. 160'C, później 130'C, żeby piana wysuszyła się na bezę.
Można podawać jeszcze ciepłe lub później podgrzać. Przy podaniu ozdabiam jeszcze delikatnie polewą czekoladową.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 10 lis 2016, o 23:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pasta do kanapek z orzechami i kurczakiem

Składniki
filet z kurczaka pojedynczy
połowa serka marcarpone
1/3 kubka orzechów włoskich
mała cebula
3listki bazylii
pieprz
sól

Podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojonego kurczaka, podsmażyć, dusić chwile.
Ostudzić. Całość składników razem zmiksować na pastę.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 12 lis 2016, o 11:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Cynamonki


Składniki na 12 bułeczek:
· 540 g mąki pszennej + do podsypania
· 80 g drobnego cukru
· 3/4 łyżeczki soli
· 40 g drożdży świeżych
· 80 g masła, roztopionego
· 240 ml mleka
· 2 duże jajka lub 3 małe
Zrobić zaczyn: drożdże + cukier + podgrzane, letnie mleko, wymieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem*. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je „na płasko” w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Ja układałam w dwóch rzędach po 6, można też 3 x 4, zależy od brytfanki.



Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polać lukrem z sokiem z cytryny. Dodatkowo, posypałam bułeczki rodzynkami moczonymi w Brandy.


*Nadzienie cynamonowe:
· 80 g masła
· 200 g brązowego cukru
· 3 łyżki zmielonego cynamonu
Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 8 gru 2016, o 23:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pieczony udziec z jelenia z sosem z owoców leśnych
(na 4-6 osób)

1,5 kg udźca jelenia bez kości
500ml wytrawnego wina czerwonego
500ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka pietruszki
garść podgrzybków suszonych
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu 
3 łyżki sosu Worcestershire
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
sól
200g słoniny, zamrożonej

Sos owocowy 
ok 400g mieszanki owoców - u mnie maliny, jagody, jeżyny i czerwone porzeczki
2-3 łyżki cukru
1 chochelka marynaty
1 chochelka płynu spod pieczeni (jest on dość tłusty od słoniny, ale jak komuś nie przeszkadza, to zamiast marynaty może dać dwie chochelki tego płynu)
zasmażka: mąka i masło w tych samych proporcjach

Dwa dni przed pieczeniem należy zamarynować jelenia.
Bulion zagotować z ziołami (świeżymi i suszonymi), grzybami i sosem Worcestershire - gotować ok 15 minut na małym ogniu. Ostudzić i odcedzić. Dodać wino i oliwę - wymieszać.
Udziec umyć, osuszyć dokładnie, obkroić z błon, jeśli jest taka konieczność. Włożyć do szklanego naczynia i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
W dniu pieczenia: rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Jelenia wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą z każdej strony, następnie zrobić wgłębienia nożem z każdej strony i wkładać w nie słupki słoniny (najlepiej kroić zamrożoną). Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć słoniną, na nią wyłożyć mięso, które następnie należy znów przykryć plasterkami słoniny i ewentualnie kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Całość podlać dwoma chochelkami marynaty.
Piec jelenia ok 2 godzin - pierwszą pod przykryciem, drugą bez - przewracając mięso co pół godziny. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić pieczeń jeszcze chwilę, żeby doszła. 

W międzyczasie przygotować sos:
wrzucić do garnka umyte owoce wraz z cukrem i gotować aż się rozpadną. Dodać marynatę i płyn z pod pieczeni, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszając i rozgniatając tak, by utworzyła się jednolita masa. Smażyć aż osiągnie złoty kolor. Przed połączeniem zasmażki z sosem, rozrobić ją sosem w naczyniu, w którym ją przygotowujemy, żeby nie było grudek. Po dodaniu zasmażki do sosu całość wymieszać do osiągnięcia gęstej, jednolitej konsystencji.
Pieczeń podawać z kaszą gryczaną i sałatką z czerwonej kapusty oraz z sosem.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 23 gru 2016, o 15:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pasztet z dzika (100% dzika)

Proporcje na 4 foremki po 500 g
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki:
1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika
500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej
500 g podgardla
1 garść suszonych grzybów
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
6 ziarenek jałowca
2 jajka
2 bułki kajzerki
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki mielonego jałowca
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
pieprz
sól
plasterki słoniny

Wykonanie:
Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.
Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso i warzywa odstawiamy do ostudzenia, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.
Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny.
Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vikii
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 28 gru 2016, o 01:28 
Offline
100p
100p
Postów: 164
Skąd: wielkopolska

 1 szt.
hej Alania :wit
Zaczęłam czytać Twoje przepisy - i ... dotarłam do 6 strony ;:173
Super wątek ;:108
i.... żeby go nie zgubić piszę ;:27 ;:224 ;:170


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 sty 2017, o 20:30 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Witaj Moniko :wit

Zaczytałam się w tym wątku jak w dobrej książce. ;:196 Zapewne dlatego, że też lubię gotować. Zainteresowało mnie kilka przepisów. Zaintrygowały mnie ziemniaki po cabańsku. Zupełnie jak nasze prażonki, tylko garnek jest inny. Taki jak Ty opisujesz też znam. Powiem Ci, że ja pracuję z młodzieżą, która zjeżdża się do nas z całej Polski. Zaskoczona byłam bardzo, że to danie nie jest znane w innych regionach Polski. Ja zmodyfikowałam ten przepis i na obiad robię na patelni ( trzeba dobrze obciążyć pokrywkę, żeby para nie uciekała), daję ziemniaki pokrojone w plastry, boczek wędzony, cebulę i maślaki. Koniecznie maślaki, one dają wapniały sosik. Do tego masełko, przyprawy to sól i pieprz. Oczywiście podaję z zsiadłym mlekiem. Przepyszne.

Hmmm, może i ja założę podobny wątek.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 sty 2017, o 20:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ziemniaki po cabańsku to regionalne danie z mojej miejscowości - ma swoje wiekowe tradycje, które są na naszym terenie dokładnie znane każdej gospodyni. W późniejszym czasie poznały to danie inne części kraju, ale są to już potrawy często zmodyfikowane. Ja kultywuję tradycję, choć czasami dodaję pieczarki, których być nie powinno ;:131
Załóż wątek, to i ja chętnie skorzystam z ciekawych przepisów ;:196 :wit

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 sty 2017, o 21:33 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
Udało mi się, założyłam :wit

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 19 sty 2017, o 20:28 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1079

 1 szt.
AniaDS napisał(a):
Dziękuję za Pysznotkę ;:196 , do dziś pamiętam jaka pyszna była :D

Ciekawe, czy ten ostatni biszkopt... jak nie wyjdzie, to wyrzucę piekarnik :twisted:
Monia, czy Ty biszkopty ucierasz ręcznie czy pomagasz sobie mikserem ;:24


Kochane moje, istota biszkoptu tkwi w odpowiednim ubiciu jajek bądź piany z białek. Ubijamy ją do momentu sztywnej piany i ani chwili dłużej bo przebijecie biszkopt, trochę wcześniej dodaje się cukier. Potem delikatnie żółtka i ręcznie bardzo delikatnie dodaje się się mąkę - koniecznie przesiana przez sito, to ją napowietrza i bardzo krótko się ją łączy z resztą.

Nie miejcie mi za złe te uwagi ;:196

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 353 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Danuta9 i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *