Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 353 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  
Autor Wiadomość
Alania
 Tytuł: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Roladki schabowe z borowikami i sosem borowikowym
Żeberka
Świąteczne Ciasto Owocowe
Kurczak w zalewie
Ciasto z adwokatem
Rolada serowa
Kukułczanka
Domowy Baileys
Zupa węgierska z zielonym groszkiem
Roladki a la dziczyzna
Marchewkowiec
Sernik bez sera
Ryba po grecku
Rożki francuskie z mięsem
Śledzie
Naleśniki z masą orzechową.
Barszcz ukraiński
Sałatka z tortellini
Sałatka z kurczaka
Sałatka z tuńczyka
Sałatka konserwowa
Sałatka z selera
Ciasto Rafaello
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
Ziemniaki po cabańsku
Knedle ze śliwkami
Spagetti Carbonarra,
Makaron
Buraczki 'na ciepło'
Kaczka
Makowiec tradycyjny zawijany
Pączki
suróweczki
Szynka peklowana pieczona
Podudzia kurczaka w jarzynach
Pysznotka
Biszkopt
Pieczeń rzymska z jajem w środku
Schab nadziewany śliwkami
Mini roladki drobiowe
Rafaello,Kulki rumowe
Kiszenie barszczu
kruche ciasteczka do wycinania
Jabłka zapiekane w kremie
Sernik mojej mamy
Rogaliki z piwa
schabowe z chrzanem
Sałatka z mandarynkami
Sałatka z carry
śledzie Marka
Ciasto Marioli
Polędwiczki z kurkami w śmietanie i rozmarynie
Ryba w sosie pomidorowym,Sałatka z brokułów
Sałatka owocowa
Sałatka z ryżem i kurczakiem curry
Sałatka z pieczarek z fetą
Sałatka z kurczaka z orzechami, Sałatka z tuńczyka z ryżem dzikim
Kruszonka
Nalewka z aronii
PANI WALEWSKA
Muffinki waniliowe Liwii
Sałatka z tuńczyka Marysi, Sernik, Chrzan z jajkiem
Sałatka ze słonecznikiem, Szynka gotowana w majonezie
Karczek duszony w kapuście
Sałatka z prażonymi migdałami
Karczek w przyprawie maggi
Naleśniki z pysznym farszem Kasi
sos szafranowo - tymiankowy
Ciasteczka świąteczne z foremek
Golonko
Kacze udka
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym
Paszteciki Anjamen
Pyszna karkóweczka
Schab ze śliwką
Pappardelle z borowikami na białym winie
Filet z kurczaka z serkiem mascarpone
Maliny z lodami waniliowymi
Ciasto porzeczkowe z Hanki
Ciasto włoskie
Placek Danusi na maślance z kruszonką
Rolada mięsna
Polędwiczka w cieście francuskim z grzybami
Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim
Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem
Tarta z mascarpone i borówkami
Spaghetti w parówkach
Bułeczki maślane
Chleb
Ciasteczka maślane lawendowe lub różane
Chałka
Ciasteczka z foremek Moniki
ciasteczka bakaliowe Agness
pączki - wg Magdy Gessler

Wiele jest wspaniałych wątków kulinarnych, mnóstwo świetnych przepisów na forum...
Sporo z nich wprowadziłam do swojej kuchni, jednak i ja mam również takie, z których być może ktoś z Was zechce skorzystać.

Na początek Roladki schabowe z borowikami i sosem borowikowym
? borowiki (najlepiej świeże)
? schab
? majeranek
? sól
? pieprz
? ok.15 - 20 dag karkówki i mięsa drobiowego mielonego
? 1 ząbek czosnku
? Cebula
? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można dodać koperku i oregano)
? olej

Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Mięso pociąć na plastry i rozbić delikatnie tłuczkiem na dość cienkie płaty (najlepiej przez folię aby go nie porozrywać). Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodać grzyby i smażyć kilka minut aż zmiękną, doprawić dość solą i pieprzem, podlać śmietaną. Kiedy przestygną, wymieszać z mielonym, surowym mięsem i dwiema łyżkami natki. Można jeszcze doprawić vegetą do smaku. Farsz nakładam do wewnatrz i zwijam jak tradycyjne roladki z mięsa wołowego. Roladki należy związać nicią lub spinkami do rolad.
Gotowe roladki obsmażyć z każdej strony na patelni. Po podsmażeniu, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 1 godz. w temp. 220°C, polewając sosem spod pieczeni. Na koniec polać sosem borowikowym (własnej roboty)i dusić przez kilka minut w tym sosie, pod przykryciem.
Roladki podaję z ryżem sypkim i surówkami lub czerwoną kapustą.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Żeberka
Przepis już wrzucałam kiedyś u Nalewki, ale powtórzę też u siebie :D
Mięso kroję na kawałki, wrzucam do gęsiarki na olej, smażę z każdej strony na złoty brąz, następnie podlewam wodą, aby je zakryła i duszę pod przykryciem dodając wegetę, sól i łyżkę kminku. Na patelni rumienię 2 pokrojone w kostkę duże cebule. Dodaję cebulę pod koniec duszenia, gdy woda odparuj nieco, a żeberka odchodzą od kostek. Chwilkę jeszcze duszę z tą cebulką, a później ... palce lizać :uszy

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Najlepsze na świecie Świąteczne Ciasto Owocowe
Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną
szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz.

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke
sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki,
obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie
nie mufili sze jest trojnoca.

Wszuś do miszki szyśką sól jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje
fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami
i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej
siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski
sostanej ot pieszenia siasta

I iś spaś.
;:170

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Kurczak w zalewie
Składniki:
? 2 podwójne filety z kurczaka,
? 4 ogórki kiszone,
? słoiczek marynowanych pieczarek,
? 2 średnie cebule,
? olej do smażenia,
? 2 łyżki majonezu,
? 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
? 2 jajka,
? 1 łyżka maki pszennej,
? 1 łyżka musztardy,
? 2/3 szklanki octu spirytusowego,
? 1,5 l wody,
? 1 łyżka soli,
? 1 łyżka cukru
? przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę (mniej więcej 3cmx3cm), wymieszać majonez, musztardę, mąki i jajka i wrzucić do tego kawałki kurczaka. Rozgrzać na patelni olej (głębokość 1,5 ? 2 cm) i smażyć z dwóch stron na ciemno złoty kolor kurczaka obtoczonego w panierce. Po usmażeniu wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia.
Na 2 łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodać także pokrojone w kostkę ogórki i pieczarki. Dusić około 5 min.
W naczyniu układać warstwami na przemian kawałki kurczaka i uduszone jarzyny. Całość zalać ciepłą zalewą z octu, soli, cukru, wody i przypraw. Poczekać aż wystygnie, następnie szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej 24 h.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:39 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto z adwokatem - doskonałe, jedno z moich ulubionych.

1. Biszkopt z 10 jaj: ubić białka na sztywno, dodać 10 łyżek cukru, cukier waniliowy, potem żółtka. Ubijać jeszcze 5 min. Delikatnie wymieszać z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i 6 łyżkami mąki pszennej. Piec w temperaturze ok. 170 st. na złoty kolor. Formę najlepiej wyłożyć pergaminem lub folią (ale wtedy trzeba folię wysmarować margaryną i posypać mąką pszenną).
2. 1 l śmietany 36% ubić na sztywno, dalej ubijając na średnich obrotach dodać 4 opakowania ?Śnieżki?, 1/2 l adwokata, 2 rozpuszczone białe czekolady.
3. Biszkopt podzielić na dwie części ( górną i dolną). Wierzchnią część (najlepiej trochę przesuszoną) pokruszyć i dodać do kremu.
4. Krem wylać na dolną część biszkoptu (najlepiej wyłożyć wysoką formę folią i lekko docisną jej brzegi do masy). Całość posypać dość grubą warstwą kokosu.
5. Ciasto powinno być dobrze schłodzone ( najlepiej zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce szczelnie zawinięte w folię, żeby nie wchłonęło innych zapachów).
6. Nie należy degustować bezpośrednio przed prowadzeniem samochodu ;:170

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Rolada serowa

30dag sera żółtego
10 dag sera białego
kawałek kiełbasy
2 duże serki topione o smaku śmietankowym
4 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
1/2 kostki masła

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, włożyć do 2 woreczków, zawiązać i wrzucić do gotującej wody (gotować aż się ser rozpuści). W międzyczasie utrzeć masło z serkami topionymi, resztę pokroić w kostkę, dodać do masy i wymieszać. Ser żółty wyjąć z woreczków na stolnicę, szybko rozwałkować póki gorący, nałożyć na to przygotowany farsz i zawinąć jak roladę. Całość owinąć folią żywnościową lub aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie roladę można kroić w cienkie 3-5 mm kromki.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Kukułczanka

0,5 litra wódki,
20 dkg kukułek.

Kukułki rozpuścić w małej ilości wody, gotując do całkowitego rozpuszczenia. To trochę trwa, ale warto poczekać Płyn dodać do wódki i zagotować.
Przelać do butelki. Po kilku dniach pobytu w lodówce już jest wspaniały.

Domowy Baileys
proporcje mniej wiecej:

1/4-1/2 l wódki (według preferencji co do zawartości promilii, raczej 1/4)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - gotować zamknietą puszkę do 3 godzin
1/2 szkl. śmietany kremówki (można dać mleko - lżejsze albo w ogole nie dawać)
trochę cukru pudru (niekoniecznie)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem,cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę, śmietankę (mleko).

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 14:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Zupa węgierska z zielonym groszkiem
Jadłam tę zupę na Węgrzech i tak mi zasmakowała, że robię czasami w domu. Wykonanie jest b.proste:
Gotuję lekki rosół.
Na koniec gotowania dodaję 2 puszki zielonego groszku z Pudliszek,
2-3 łyżki papryki w kremie (ja kupuję w słoiczkach)
wrzucam małe kluseczki ręcznie zrobione (jajko, mąka, mleko) (ciasto skubię i rzucam na gotującą zupę).
Po wrzuceniu groszku gotować należy krótko, żeby się nie rozgotował.
Można dodatkowo podać z makaronem łazankowym, jeśli ktoś chce.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 15:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Roladki a la dziczyzna
wołowe ubite jak na rolady
smarujemy musztardą chrzanową
nakładamy pokrojnony w kostkę chudy boczek
suszone grzyby krojone drobniutko
ogórek kiszony krojony w kostkę
cebulka siekana
czosnek
spinamy jak rolady, smarujemy sklarowanym (zagotowanym) masłem.

Dusimy tradycyjnie. Sos zatrzepujemy mąką zmieszaną ze śmietaną.
Podajemy z kluseczkami śląskimi i czerwoną kapustką.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 15:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Marchewkowiec
Ja robię z podwójnej porcji podanej poniżej na typowej brytfannie, można również z 1,5 porcji wtedy będzie niższy, albo z 1 na małej:
- 2 szkl. cukru
- 4 jajka
ubić miserem
dodać
- 1 szkl. oleju
nastepnie kolejno dodawać
- 2,5 szkl. marchwi
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystko wymieszać. Piec ok. 1 godz.w 200'C

Sernik bez sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
2 jogurty naturalne po 400g
2 budynie śmietankowe
1/2 - 1/3 szkl.oleju
aromat śmietankowy
biszkopty do wyłożenia spodu


Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru. Następnie dodać jogurty, budyń i olej i zmiksować dodając aromat.
Białka ubić z ze szklanką cukru pudru, następnie wymieszać (nie miksować) białka z masą jogurtową.
Na dno tortownicy, wyłożyć biszkopty i wylać masę jogurtową.

Piekarnik nagrzać do 180'C. Na dno piekarnika postawić blachę z gorącą wodą, nad tą blachę postawić tortownicę i piec około 1,20 min.
Po upieczeniu zostawić w piecu do ostygnięcia.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rosea
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 paź 2010, o 21:21 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 293
Skąd: Mazowsze
Przepisy świetne, na pewno wykorzystam. Oczywiście oprócz wypieku whiskowego. Chociaż......dlaczego by nie? ;:63


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 18 paź 2010, o 20:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Dziękuję, Rosea i zapraszam znowu :)

Ryba po grecku
1,5 kg filetów - panieruję jak kotlety, studzę
3 duże marchewki,2 pietruszki, seler - ucieram na grubych oczkach na wiórki
3 cebule, por - kroję drobno w kostkę
pół szklanki oleju,
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,

Cebulę podsmażam na oleju. Po zrumienieniu cebuli dodaję resztę składników - również smażę na tym oleju. Po podsmażeniu dodaję przecier pomidorowy albo pomidory w puszce. Podlewam wodą troszeczkę i często mieszam. Do tego dodaję 4 - 5 ziaren ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, sok z cytryny,cukier,sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę gotuję.
Po przestudzeniu, przekładam rybę.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 18 paź 2010, o 20:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Rożki francuskie z mięsem
Rożki robię najczęściej na Boże Narodzenie - świetnie smakują na zimno i na ciepło, najlepiej do barszczu :)

ser hochland z pieczarkami (w przepisie jest ten z plasterkami ja daję topiony, a jak nie mam to daję mozarellę)
ciasto francuskie mrozone
15 dag mielonego miesa wolowego (ja daję z indyka)
1 cebula
1 strak papryczki chili (ja daję tylko przyprawę)
10 dag pieczarek
sól pieprz
jajko

Ciasto rozmrozić, cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki, mięso przesmażyć na oleju, dodać pokrojone warzywa,
poddusić,
Farsz przyprawić solą i pieprzem, przestudzić, plasterki sera pokroić w kostkę, dodać do farszu i wymieszać. ( ja dodaję topiony, jak jeszcze farsz jest na gazie)

Ciasto podzielić na prostokąty, na każdym kłaść farsz, brzegi posmarować bialkiem i skleić (ja robię ksztalty różne - rożki, albo pierożki, co mi tam wyjdzie)

Paszteciki ułożyc na blasze i posmarować je żółtkiem, piec około 20 minut w 220'C

Aaa i trzeba pamietac, że ciasta francuskiego nie piecze się na sreberku tylko na zwyklym papierze do pieczenia

mniam

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 18 paź 2010, o 20:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10505
Skąd: małopolska

 1 szt.
Śledzie
Zupełnie zwyczajne, ale moje ulubione.
1kg matjasów z solanki (wybieram białe, grube)
2-3 cebule
olej
ocet
cukier

Cebulę kroję w kostkę, posypuję cukrem odstawiam na talerzu.
Matjasy płukam w wodzie, następnie wrzucam do miski z wodą i zostawiam na pół godziny. Po odlaniu wody, przepłukaniu, zalewam mlekiem i moczę jeszcze godzinę.
Po takiej mlecznej kąpieli odsączam na sitku i następnie kroję w 3cm paski (z szerokości, więc w sumie wychodzą takie nieduże kawałki).
Cebulę odciskam (powinna wypuścić nieco soku).
Śledziki układam w słoju, przekładam naprzemiennie z cebulą. Po ułozeniu warstw wrzucam 4ziarna ziela angielskiego i zalewam do połowy olejem. Zostawiam na chwilę, a później uzupełniam octem. Za dwa dni śledzie są pozbawione ości (ocet wyjada :) ), pyyyyszne.

_________________
Ogród Różany cz.11-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 353 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *