Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Na prośbę AniDS podaję przepis na jedno z moich ulubionych ciast -
"Pysznotka"

Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru

Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).

Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.

II placek wykonać tak samo.

Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.

Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej

Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Biszkopt, który zawsze się udaje:
6 jajek
5 łyżek wody
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić. Po ubiciu dodać wodę i cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, wymieszać z ubitymi białkami. Na koniec mąkę i proszek (przesiane przez sitko) - delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor i pamiętać, żeby nie przesuszyć podczas pieczenia.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14304
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dziękuję za Pysznotkę ;:196 , do dziś pamiętam jaka pyszna była :D

Ciekawe, czy ten ostatni biszkopt... jak nie wyjdzie, to wyrzucę piekarnik :twisted:
Monia, czy Ty biszkopty ucierasz ręcznie czy pomagasz sobie mikserem ;:24
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dziękuję ;:196
Aniu, biszkopt ubijam mikserem, natomiast dużą ilość mas i niektóre ciasta (makowiec, sernik) ucieram w makutrze.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Coś na niedzielę:
Pieczeń rzymska z jajem w środku

3/4 kilograma mięsa mielonego (50dag mięsa indyczego i 25dag wieprzowego)
4-5 jajek
1/2 szklanki bulki tartej
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatalowa, majeranek
trzy ogórki konserwowe
kilkanaście grzybków marynowanych
olej do smażenia

ponadto:
musztarda do posmarowania wierzchu
masło i bulka tarta do wyłożenia keksówki

W misce wymieszać mięso mielone z jednym jajkiem i bulką tartą. Następnie dodać przyprawy (bez soli).
Cebulę pociachać w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do miski z mięsem.
Poszatkować drobno ogórki konserwowe.
Do miski włożyć ogórki oraz grzybki. Wymieszać wszystko ręką dokładnie na zwarta masę, na koniec posolić.
Ugotować pozostałe 4 jajka na twardo.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Włożyć 1/2 mięsa. Ułożyć jajka na twardo, lekko dociskając. Na koniec przykryć pozostałą masą z mięsa.
Gotowe mięso wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez 1 godz. i 10 min. Po tym czasie posmarować wierzch mięsa cienką warstwą musztardy.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki.
Można ten sam przepis wykonać bez ogórków i grzybków, jeśli ktoś woli.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Schab nadziewany śliwkami

Schab bez kości nacieramy marynatą do wyboru:
marynata I
4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa z oliwek
pieprz
vegeta
sól
słodka papryka w proszku


marynata II
papryka slodka
vegeta
sól
pieprz
przyprawa do miesa wieprzowego,
czosnek
odrobina ziol prowansalskich,
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Natarty marynatą schab wkładamy do szklanego naczynia żaroodpornego i zostawiamy w lodówce na noc. Po wyjęciu robimy długim, ostrym nożem nacięcie w środku schabu musi być na tyle duże, żeby zmieścić śliwki. W to nacięcie wciskamy suszone śliwki kalifornijskie (można też dodatkowo morele). Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Schab jest doskonały jako przystawka na zimno, jak i danie obiadowe na gorąco - w tym wypadku robimy dodatkowo sos pieczeniowy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Mini roladki drobiowe
Roladki z tego przepisu podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli na ciepło, to robię większe, z połowy fileta, a jeśli na zimno, to jak mniejsze - stanowią świetną przekąskę na imprezę ze szwedzkim stołem.

Fileciki myję, osuszam, kroję na kawałki wg potrzeby, delikatnie obijam tłuczkiem. Całość nacieram vegetą, słodką papryką, solą i pieprzem. W wersji I i III nacieram też delikatnie czosnkiem.
Wersja I - z suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Wersja II - z pieczarkami (wcześniej podsmażone z drobno pociętą cebulką)

Wersja III - z suszonymi pomidorami i mozarellą (mozarellę z kulki tnę w paseczki)

Mięso nadziewać, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami lub spinkami do rolad. Na oleju podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
Do podawanych w formie przekąski wbijam wykałaczkę z nabitą kuleczką małych mozarrelek (w wersji I i III) lub kawałek żółtego sera i ogórka (w wersji II).
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Posty: 2280
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia, dzięki za przepisy. Jak M usłyszał o peklowanej szynce to oczy mu się zaświeciły i nie daje mi spokoju.
Chciał, nie chciał - będę musiała mu zrobić ;:137
A, zapomniałabym, jakie powidła do Pychotki?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

węgierkowe - najlepsze :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiaj robiłam na kolację pieczeń rzymską z mojego przepisu. W związku z tym, że nie mogę już edytować postu, to wklejam zdjęcia tutaj:
przed upieczeniem:
Obrazek

po upieczeniu:
Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

bardzo lubię ;:138
u mnie się to nazywa fałszywy zając (nie wiem czemu) :roll:
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Jejku ale pysznie wygląda ta pieczeń, mam wielka ochotę ja zrobić !
Ja się je na zimno jako przystawkę czy jajo główne danie ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Lisko - ciekawa nazwa :lol:
Gosiu - ja podaję do i na ciepło i na zimno. Na ciepło dobrze smakuje z sosem borowikowym, a na zimno podaję wraz z innymi mięskami w ramach szwedzkiego stołu dla gości. Dobre jest na zimno z weką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”