Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Na prośbę AniDS podaję przepis na jedno z moich ulubionych ciast -
"Pysznotka"
Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru
Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).
Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.
II placek wykonać tak samo.
Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.
Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko
"Pysznotka"
Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru
Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).
Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.
II placek wykonać tak samo.
Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.
Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Biszkopt, który zawsze się udaje:
6 jajek
5 łyżek wody
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić. Po ubiciu dodać wodę i cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, wymieszać z ubitymi białkami. Na koniec mąkę i proszek (przesiane przez sitko) - delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor i pamiętać, żeby nie przesuszyć podczas pieczenia.
6 jajek
5 łyżek wody
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić. Po ubiciu dodać wodę i cukier, ubijać dalej. Dodać żółtka, wymieszać z ubitymi białkami. Na koniec mąkę i proszek (przesiane przez sitko) - delikatnie wymieszać.
Piec na złoty kolor i pamiętać, żeby nie przesuszyć podczas pieczenia.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14304
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dziękuję za Pysznotkę , do dziś pamiętam jaka pyszna była
Ciekawe, czy ten ostatni biszkopt... jak nie wyjdzie, to wyrzucę piekarnik
Monia, czy Ty biszkopty ucierasz ręcznie czy pomagasz sobie mikserem
Ciekawe, czy ten ostatni biszkopt... jak nie wyjdzie, to wyrzucę piekarnik
Monia, czy Ty biszkopty ucierasz ręcznie czy pomagasz sobie mikserem
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dziękuję
Aniu, biszkopt ubijam mikserem, natomiast dużą ilość mas i niektóre ciasta (makowiec, sernik) ucieram w makutrze.
Aniu, biszkopt ubijam mikserem, natomiast dużą ilość mas i niektóre ciasta (makowiec, sernik) ucieram w makutrze.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Coś na niedzielę:
Pieczeń rzymska z jajem w środku
3/4 kilograma mięsa mielonego (50dag mięsa indyczego i 25dag wieprzowego)
4-5 jajek
1/2 szklanki bulki tartej
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatalowa, majeranek
trzy ogórki konserwowe
kilkanaście grzybków marynowanych
olej do smażenia
ponadto:
musztarda do posmarowania wierzchu
masło i bulka tarta do wyłożenia keksówki
W misce wymieszać mięso mielone z jednym jajkiem i bulką tartą. Następnie dodać przyprawy (bez soli).
Cebulę pociachać w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do miski z mięsem.
Poszatkować drobno ogórki konserwowe.
Do miski włożyć ogórki oraz grzybki. Wymieszać wszystko ręką dokładnie na zwarta masę, na koniec posolić.
Ugotować pozostałe 4 jajka na twardo.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Włożyć 1/2 mięsa. Ułożyć jajka na twardo, lekko dociskając. Na koniec przykryć pozostałą masą z mięsa.
Gotowe mięso wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez 1 godz. i 10 min. Po tym czasie posmarować wierzch mięsa cienką warstwą musztardy.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki.
Można ten sam przepis wykonać bez ogórków i grzybków, jeśli ktoś woli.
Pieczeń rzymska z jajem w środku
3/4 kilograma mięsa mielonego (50dag mięsa indyczego i 25dag wieprzowego)
4-5 jajek
1/2 szklanki bulki tartej
1 duża cebula
przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatalowa, majeranek
trzy ogórki konserwowe
kilkanaście grzybków marynowanych
olej do smażenia
ponadto:
musztarda do posmarowania wierzchu
masło i bulka tarta do wyłożenia keksówki
W misce wymieszać mięso mielone z jednym jajkiem i bulką tartą. Następnie dodać przyprawy (bez soli).
Cebulę pociachać w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do miski z mięsem.
Poszatkować drobno ogórki konserwowe.
Do miski włożyć ogórki oraz grzybki. Wymieszać wszystko ręką dokładnie na zwarta masę, na koniec posolić.
Ugotować pozostałe 4 jajka na twardo.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Włożyć 1/2 mięsa. Ułożyć jajka na twardo, lekko dociskając. Na koniec przykryć pozostałą masą z mięsa.
Gotowe mięso wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez 1 godz. i 10 min. Po tym czasie posmarować wierzch mięsa cienką warstwą musztardy.
Zapiekać jeszcze 10 minut.
Wystudzić i włożyć do lodówki.
Można ten sam przepis wykonać bez ogórków i grzybków, jeśli ktoś woli.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Schab nadziewany śliwkami
Schab bez kości nacieramy marynatą do wyboru:
marynata I
4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa z oliwek
pieprz
vegeta
sól
słodka papryka w proszku
marynata II
papryka slodka
vegeta
sól
pieprz
przyprawa do miesa wieprzowego,
czosnek
odrobina ziol prowansalskich,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Natarty marynatą schab wkładamy do szklanego naczynia żaroodpornego i zostawiamy w lodówce na noc. Po wyjęciu robimy długim, ostrym nożem nacięcie w środku schabu musi być na tyle duże, żeby zmieścić śliwki. W to nacięcie wciskamy suszone śliwki kalifornijskie (można też dodatkowo morele). Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Schab jest doskonały jako przystawka na zimno, jak i danie obiadowe na gorąco - w tym wypadku robimy dodatkowo sos pieczeniowy.
Schab bez kości nacieramy marynatą do wyboru:
marynata I
4 ząbki czosnku
majeranek
oliwa z oliwek
pieprz
vegeta
sól
słodka papryka w proszku
marynata II
papryka slodka
vegeta
sól
pieprz
przyprawa do miesa wieprzowego,
czosnek
odrobina ziol prowansalskich,
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Natarty marynatą schab wkładamy do szklanego naczynia żaroodpornego i zostawiamy w lodówce na noc. Po wyjęciu robimy długim, ostrym nożem nacięcie w środku schabu musi być na tyle duże, żeby zmieścić śliwki. W to nacięcie wciskamy suszone śliwki kalifornijskie (można też dodatkowo morele). Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Schab jest doskonały jako przystawka na zimno, jak i danie obiadowe na gorąco - w tym wypadku robimy dodatkowo sos pieczeniowy.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Mini roladki drobiowe
Roladki z tego przepisu podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli na ciepło, to robię większe, z połowy fileta, a jeśli na zimno, to jak mniejsze - stanowią świetną przekąskę na imprezę ze szwedzkim stołem.
Fileciki myję, osuszam, kroję na kawałki wg potrzeby, delikatnie obijam tłuczkiem. Całość nacieram vegetą, słodką papryką, solą i pieprzem. W wersji I i III nacieram też delikatnie czosnkiem.
Wersja I - z suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Wersja II - z pieczarkami (wcześniej podsmażone z drobno pociętą cebulką)
Wersja III - z suszonymi pomidorami i mozarellą (mozarellę z kulki tnę w paseczki)
Mięso nadziewać, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami lub spinkami do rolad. Na oleju podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
Do podawanych w formie przekąski wbijam wykałaczkę z nabitą kuleczką małych mozarrelek (w wersji I i III) lub kawałek żółtego sera i ogórka (w wersji II).
Roladki z tego przepisu podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli na ciepło, to robię większe, z połowy fileta, a jeśli na zimno, to jak mniejsze - stanowią świetną przekąskę na imprezę ze szwedzkim stołem.
Fileciki myję, osuszam, kroję na kawałki wg potrzeby, delikatnie obijam tłuczkiem. Całość nacieram vegetą, słodką papryką, solą i pieprzem. W wersji I i III nacieram też delikatnie czosnkiem.
Wersja I - z suszonymi pomidorami i szpinakiem.
Wersja II - z pieczarkami (wcześniej podsmażone z drobno pociętą cebulką)
Wersja III - z suszonymi pomidorami i mozarellą (mozarellę z kulki tnę w paseczki)
Mięso nadziewać, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami lub spinkami do rolad. Na oleju podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
Do podawanych w formie przekąski wbijam wykałaczkę z nabitą kuleczką małych mozarrelek (w wersji I i III) lub kawałek żółtego sera i ogórka (w wersji II).
- asia0809
- 1000p
- Posty: 2280
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia, dzięki za przepisy. Jak M usłyszał o peklowanej szynce to oczy mu się zaświeciły i nie daje mi spokoju.
Chciał, nie chciał - będę musiała mu zrobić
A, zapomniałabym, jakie powidła do Pychotki?
Chciał, nie chciał - będę musiała mu zrobić
A, zapomniałabym, jakie powidła do Pychotki?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
węgierkowe - najlepsze
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj robiłam na kolację pieczeń rzymską z mojego przepisu. W związku z tym, że nie mogę już edytować postu, to wklejam zdjęcia tutaj:
przed upieczeniem:
po upieczeniu:
przed upieczeniem:
po upieczeniu:
Re: Kuchenne improwizacje Moni
bardzo lubię
u mnie się to nazywa fałszywy zając (nie wiem czemu)
u mnie się to nazywa fałszywy zając (nie wiem czemu)
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Jejku ale pysznie wygląda ta pieczeń, mam wielka ochotę ja zrobić !
Ja się je na zimno jako przystawkę czy jajo główne danie ?
Ja się je na zimno jako przystawkę czy jajo główne danie ?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Lisko - ciekawa nazwa
Gosiu - ja podaję do i na ciepło i na zimno. Na ciepło dobrze smakuje z sosem borowikowym, a na zimno podaję wraz z innymi mięskami w ramach szwedzkiego stołu dla gości. Dobre jest na zimno z weką.
Gosiu - ja podaję do i na ciepło i na zimno. Na ciepło dobrze smakuje z sosem borowikowym, a na zimno podaję wraz z innymi mięskami w ramach szwedzkiego stołu dla gości. Dobre jest na zimno z weką.