Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pashmina pisze:Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.
dziękuję :D ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Migdałowy Dziadek

Składniki na ciasto kruche:

300 g mąki pszennej
250 g margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy mały
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
słoik powideł śliwkowych


Z podanych składników ( oprócz powideł :)) zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Wykładamy po ? słoika powideł na 1 blachę. Przechodzimy do robienia bezy:

Składniki na bezę orzechową:

4 białka
300 g cukru pudru
250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane orzechy i lekko mieszamy. Dzielimy na 2 części i wykładamy na blachy z kruchym i powidłami.
Pieczemy po 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.


Składniki na ciasto kokosowe:

6 białek
szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka miksujemy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.


Składniki na krem orzechowo- migdałowy:

3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 30 ml wody
300 g masła
6 łyżek cukru pudru
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy kawę, orzechy i migdały do uzyskania gęstej masy.

Dodatkowo:
Polewa:
- 2 łyżeczki kakao deserowego
- ? szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.

opakowanie płatków migdałowych do posypania na polewę

WYKONANIE:

ciasto kruche z bezą( beza do wierzchu)

? kremu
ciasto kokosowe
? kremu
ciasto kruche z bezą (beza do środka)
polewa+ płatki migdałowe

Ciasto najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce:)
elka74
50p
50p
Posty: 83
Od: 8 kwie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Fajne ciasto, może skorzystam i upiekę na święta. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów odnośnie pieczenia,a tu czas goni. ;:204
Pozdrawiam,Elka
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Witam Alu .... :wit czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

bogusia177 pisze:Witam Alu .... :wit czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat ;:167
klasyczna duża, prostokątna blacha :D pyszne ciasto podobne do mojej Pysznotki, ale trochę bogatsze o jeden kokosowy blat ;:215
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5556
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wodzislaw Śląski

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzięki Monia .....sorki za Ala ;:cm
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Makowiec bakaliowy z grysikiem
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos

Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Śledzie po wiejsku

Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie

Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muffiny makowe

Składniki na ok. 10szt.:

150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.

Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.

Piec w temperaturze 170?C przez około 25 minut,
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Gołąbki wigilijne
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,

Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

[[color=#ff0000]b]Ciasto marchewkowe najlepsze[/b][/color]

2 jajka
1szkl.cukru
150ml oleju
200g drobno startej marchwi
60g posiekanych orzechów włoskich
75g jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę lub startych na grubych oczkach
50g wiórek kokosowych
200g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka. Wciąż ubijając dodawać strużką olej.
Dodać pozostałe mokre składniki. Na koniec dac suche składniki i wymieszać na niskich obrotach lub szpatułką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy średnicy 23-24cm. jeśli będzie mniejsza, to z nadmiaru można zrobić muffiny.

Piec w 170'C.

Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto i przełożyć masą. Część masy zostawić na dekorację wierzchu.

Masa- krem:
50g masła
125g serka kremowego typu Philadelphia
100g cukru pudru

Ubicna puszystą masę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”