Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kaczkę będę robić znowu na święta, a wtedy również czas na makowce. Podam dzisiaj przepis na
Makowiec tradycyjny zawijany. Następnym razem wrzucę inny, również sprawdzony makowiec.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (około pół szklanki)
180 ml letniego mleka
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub np.rumu)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru ,100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku (ja nie daję)
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
ps.Można również użyć gotowej masy makowej (ok. dwóch dużych puszek), ale wówczas trzeba dodać do niej 2-3 łyżki ubitego białka.
Ponadto:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/papier do pieczenia
olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić naokoło 15 minut.(suche wsypać od razu do mąki ale dodać też mleko!)
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.(ja odstawiam na ok. 40minut)
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
I jeszcze przepis na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Makowiec tradycyjny zawijany. Następnym razem wrzucę inny, również sprawdzony makowiec.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (około pół szklanki)
180 ml letniego mleka
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą jeszcze potrzebne)
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub np.rumu)
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru ,100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku (ja nie daję)
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
ps.Można również użyć gotowej masy makowej (ok. dwóch dużych puszek), ale wówczas trzeba dodać do niej 2-3 łyżki ubitego białka.
Ponadto:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/papier do pieczenia
olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić naokoło 15 minut.(suche wsypać od razu do mąki ale dodać też mleko!)
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.(ja odstawiam na ok. 40minut)
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
I jeszcze przepis na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniu - kaczkę postaram się zrobić na święta.
Fajne przepisiki tutaj wstawiasz.
A pieczonki były na Śląsku znane już od dawien dawna. Mój teściu ma taki garnek (chociaż
wieki już nie był używany).
Tzn. - miał, bo jakiś miesiąc temu przypomniało mi się o tym garnku i teraz jest już u mnie.
Fajne przepisiki tutaj wstawiasz.
A pieczonki były na Śląsku znane już od dawien dawna. Mój teściu ma taki garnek (chociaż
wieki już nie był używany).
Tzn. - miał, bo jakiś miesiąc temu przypomniało mi się o tym garnku i teraz jest już u mnie.
Pozdrawiam serdecznie
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Cieszę się, że przepisiki się przydadzą
- asia0809
- 1000p
- Posty: 2280
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia, ja w sprawie makowca. O co chodzi z tubą z pergaminu? To ciasto ma być całkiem zawinięte, dookoła? Żeby się za bardzo nie rumieniło, czy żeby trzymało fason? Tłumacz, bo ja dziś jakaś niekumata jestem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Asiu, chodzi głównie o to, żeby ciasto trzymało formę, nie pękało.
Znalazłam w necie fotkę - może się przyda, bo nie mam własnej. Mniej więcej o to chodzi i jeszcze trzeba pamiętać, aby kilka cm (ok.3-4cm) zostawić tego pergaminu na bokach (na końcach).
Znalazłam w necie fotkę - może się przyda, bo nie mam własnej. Mniej więcej o to chodzi i jeszcze trzeba pamiętać, aby kilka cm (ok.3-4cm) zostawić tego pergaminu na bokach (na końcach).
- asia0809
- 1000p
- Posty: 2280
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzięki , teraz już wiem dlaczego mój makowiec nie trzyma formy i rozłazi się jakby chciał być naleśnikiem. W tym roku przed wigilią zrobię tak jak radzisz.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przepis na dobre pączki, które zawsze się udają:
-14 żółtek
-1 kg mąki
-8 dkg drożdży
-2,5 szkl. mleka
-1 szkl. cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-5 łyżek spirytusu
-200g masła
Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Stopić masło.
Po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wyrabiać ciasto do uzyskania pęcherzykow powietrza.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, wykroić szklanką krążki, odkładać na bawelnianą ściereczkę, drugą nakrywamy.
Smażyć pączki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.
Nadziewać po lekkim przestudzeniu - najlepiej szprycą (marmolada, powidła, budyń, ajerkoniak) i polukrować.
-14 żółtek
-1 kg mąki
-8 dkg drożdży
-2,5 szkl. mleka
-1 szkl. cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-5 łyżek spirytusu
-200g masła
Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, drożdży, łyżki mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Stopić masło.
Po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wyrabiać ciasto do uzyskania pęcherzykow powietrza.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, wykroić szklanką krążki, odkładać na bawelnianą ściereczkę, drugą nakrywamy.
Smażyć pączki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.
Nadziewać po lekkim przestudzeniu - najlepiej szprycą (marmolada, powidła, budyń, ajerkoniak) i polukrować.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
No i może jakieś suróweczki?
I
1/4 kapusty białej pokroić cienko, skropić sokiem z cytryny i posolić, żeby zmiękła (godzinę musi leżeć)
-1 jabłko zetrzeć w wiórki
-1 marchew w wiórki
-pieprz + cukier 1-2 łyżeczki
-1-2 łyżki majonezu
Wymieszać, cukier i majonez dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić.
Można zrobić to samo, ale z połową pekińskiej - wtedy nie trzeba czekać aż zmięknie, tylko po skropieniu cytryną i starciu reszty od razu mieszać.
II
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać ananasy pokrojone w kosteczke (z puszki), wymieszać.
III
Sałata lodowa (pokroić), kukurydza z puszki, czerwona papryka, pomidor, świeży ogórek - pokroić w kostkę, dodać mozzarellę (najlepiej te maleńkie kuleczki mozzarelki) + sos vinaigrette.
IV
pekińska
pomidor
zielony ogórek
feta
oliwki
papryka
Wszystko pokroić w kostkę, dodać sos grecki z Knorra.
I
1/4 kapusty białej pokroić cienko, skropić sokiem z cytryny i posolić, żeby zmiękła (godzinę musi leżeć)
-1 jabłko zetrzeć w wiórki
-1 marchew w wiórki
-pieprz + cukier 1-2 łyżeczki
-1-2 łyżki majonezu
Wymieszać, cukier i majonez dodawać stopniowo, żeby nie przesadzić.
Można zrobić to samo, ale z połową pekińskiej - wtedy nie trzeba czekać aż zmięknie, tylko po skropieniu cytryną i starciu reszty od razu mieszać.
II
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, skropić cytryną, dodać ananasy pokrojone w kosteczke (z puszki), wymieszać.
III
Sałata lodowa (pokroić), kukurydza z puszki, czerwona papryka, pomidor, świeży ogórek - pokroić w kostkę, dodać mozzarellę (najlepiej te maleńkie kuleczki mozzarelki) + sos vinaigrette.
IV
pekińska
pomidor
zielony ogórek
feta
oliwki
papryka
Wszystko pokroić w kostkę, dodać sos grecki z Knorra.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Szynka peklowana pieczona
składniki:
3 kg szynki wieprzowej
zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka czystego bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Peklowanie
Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).
Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.
Parzenie szynki.
naokoło godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać.
Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.
Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem.
Pieczenie.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytwannie podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).
Można podawać na zimno lub na gorąco.
zalewa do peklowania szynki (1 litr)
składniki:
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodac sól peklową i dokładnie wymieszać.
składniki:
3 kg szynki wieprzowej
zalewa do peklowania (patrz przepis poniżej)
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka czystego bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Peklowanie
Peklować mięso w zalewie przez 7 dni w chłodnym miejscu (temp. około 7 - 8*C).
Uwaga: podczas peklowania mięso musi być całkowicie przykryte zalewą.
Parzenie szynki.
naokoło godzinę przed parzeniem wyjąć mięso z zalewy i dokładnie opłukać.
Zagotować wodę (więcej nie gotować), włożyć szynkę do wrzątku i przykryć. Wyjąć szynkę kiedy woda całkowicie wystygnie.
Wymieszać wino z bulionem i przyprawić solą i pieprzem.
Pieczenie.
Nagrzać piekarnik do 220*C. Ułożyć mięso na jakimś ruszcie w brytwannie podlać połową wina z bulionem i piec około półtorej godziny, podlewając pozostałym winem z bulionem, (w trakcie pieczenia po około godzinie mięso odwrócić).
Można podawać na zimno lub na gorąco.
zalewa do peklowania szynki (1 litr)
składniki:
0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
2/3 litra wody
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli kuchennej
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (prócz soli peklowej) dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić, dodac sól peklową i dokładnie wymieszać.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moni , wsaniałe przepisy w Twoim wątku kulinarnym
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Zapomniałam napisać, że robię też inne wersje surówki z marchewki (Wy zapewne też) - zamiast ananasa daję mandarynki lub pomarańcze i też jest b.dobre
Nino - dziękuję i zapraszam
Nino - dziękuję i zapraszam
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Nie pamiętam, ale chyba nie podawałam jeszcze przepisu na
Podudzia kurczaka w jarzynach - przepis mam od teściowej i bardzo mi zasmakował - od kilkunastu lat jest u nas częstym, szybkim daniem, więc chętnie się z Wami nim podzielę
Zaleta tego dania, to czas, w którym się wszystko przygotowuje i szybkość upichcenia, bo kurczak to raz, dwa gotowy aha - nie trzeba do tego umiejętności kulinarnych, w zasadzie żadnych, bo danie jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu
Potrzeba:
12 podudzi
0,4kg pieczarek
3 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
olej
vegeta, sól
Podudzia myję, wrzucam do 'gęsiarki' (lub można do innego rondla) na gorący olej (dość sporo oleju, żeby dobrze się smażyły i żeby był później z tego, po połączeniu z sokiem z warzyw, naturalny sos). Obsmażam z każdej strony, następnie duszę pod przykryciem dodając pokrojone pieczarki, starte na grubych oczkach marchewki i pietruszkę. Pod koniec duszenia dodaję do smaku sól i vegetę. Danie podaję z ryżem Bosmati.
Podudzia kurczaka w jarzynach - przepis mam od teściowej i bardzo mi zasmakował - od kilkunastu lat jest u nas częstym, szybkim daniem, więc chętnie się z Wami nim podzielę
Zaleta tego dania, to czas, w którym się wszystko przygotowuje i szybkość upichcenia, bo kurczak to raz, dwa gotowy aha - nie trzeba do tego umiejętności kulinarnych, w zasadzie żadnych, bo danie jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu
Potrzeba:
12 podudzi
0,4kg pieczarek
3 duże marchewki
1 duża pietruszka (korzeń)
olej
vegeta, sól
Podudzia myję, wrzucam do 'gęsiarki' (lub można do innego rondla) na gorący olej (dość sporo oleju, żeby dobrze się smażyły i żeby był później z tego, po połączeniu z sokiem z warzyw, naturalny sos). Obsmażam z każdej strony, następnie duszę pod przykryciem dodając pokrojone pieczarki, starte na grubych oczkach marchewki i pietruszkę. Pod koniec duszenia dodaję do smaku sól i vegetę. Danie podaję z ryżem Bosmati.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Na prośbę AniDS podaję przepis na jedno z moich ulubionych ciast -
"Pysznotka"
Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru
Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).
Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.
II placek wykonać tak samo.
Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.
Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko
"Pysznotka"
Ciasto
50 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka (białka nie wyrzucać - 'idą' na wierzch ;), tylko trzeba je oddzielić do dwóch pojemników po 2 białka)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 dag cukru pudru
Ciasto zarobić z podanych składników (ciasto ma być wolne) i podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blachy (w tym jedną 'mazurkową', czyli bez jednego, węższego boku).
Oba placki posmarować powidłami. Potrzeba 2 słoiczki powideł (1 słoik na 1 placek).
Ubić pianę z 2 białek, dodając po ubiciu 10dag cukru kryształu. Jeszcze chwilę ubijać. Piana musi być sztywna. Gotową pianę wyłożyć na 1 placek (ten w pełnej brytfannie), rozsmarować delikatnie. Na koniec posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami włoskimi (ok.15dag na 1 placek).
Piec w dość wysokiej temp. ok.200', aby z piany powstała wysuszona, przyrumieniona skorupka.
II placek wykonać tak samo.
Na I placek po wystudzeniu nałożyć masę.
Masa
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki zieminaczanej
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
Ugotowany budyń ucierać z 1 masłem.
Masę wyłożyć na pierwszy placek.
II placek po wyjęciu z piekarnika delikatnie podciąć nożem, żeby nie przywierało do blachy. Po wystudzeniu wyłożyć na masę, lekko docisnąć.
Jeśli ciasto ma być dla gosci, to należy je wcześniej ukryć przed domownikami. U mnie znika zdecydowanie za szybko