Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
emila_111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 16
Od: 22 sty 2018, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szymany

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Alania pisze:Zupa gulaszowa Magdy Gessler
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce ?Kuchnia moja pasja? wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne ;:333

Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli

Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.

Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
W jaki sposób upiec te papryki, obrać je potem ze skórki? A może wystarczy podsmażyć
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Można podsmażyć :wink: . Ja piekę w piekarniku.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monika, ale u Ciebie smakowicie. Zaintrygował mnie sernik z ciastkami oreo. Idą święta a ja mam gości. Chyba wypróbuję ten sernik. I chlebek kusi. Na szczęście ma tydzień urlopu to mogę wyżyć się gastronomicznie .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto Mech

ciasto:
3 paczki świeżego szpinaku (300g)
220 ml oleju
4 jajka całe
400g cukru
340g mąki
3 łyżki cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego

masa:
Zmiksować następujące składniki:
3 śmietany 36%
2szt. Śmietan-fix
1 serek marcarpone z Piątnicy


Najpierw miksujemy blenderem szpinak z olejem.
W drugiej miseczce ubić jajka z cukrem, później dodać mix szpinaku z olejem i resztę dodatków.
Ciasto piec w temp.160' na termoobiegu.

Po upieczeniu ściąć ok.0,5cm, może 0,7 cm ciasta z góry. Na dolne ciasto wyłożyć masę .
Na wierzch utrzeć odcięte ciasto i posypać kulkami granatu lub malinami i jeżynami.
Fajne ciacho :D .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sernik waniliowy

Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać łyżką, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serek "Ulubiony" (jest b.dobry do ciast, gotowy od razu po wyjęciu z pojemnika)
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
4 duże jajka
150 g drobnego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160?C przez około 60 minut.
Ja kładę pod brytfanną (na niższym piętrze piekarnika) blachę z wodą - pomaga to zachować równość, gładkość i wilgotność sernika.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka Małgosi

Seler konserwowy
kukurydza konserwowa
pieczarki
filet z kurczaka
cebula
majonez
jogurt (lub śmietana)

Ugotowane filety pokroić na małe kostki.
Pieczarki zrumienić na maśle i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i sparzyć.
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wymieszać z majonezem, doprawić w miarę potrzeby.


Sałatka Justyny

Kapusta pekińska - drobno posiekać
czosnek konserwowy - pokroić w plasterki
fasolka czerwona - dodać na końcu
kiełki sojowe lub seler konserwowy - pokroić
płatki migdałów
jajka
majonez
jogurt
prażony słonecznik

Wszystko wymieszać razem Można zrobić tę sałatkę bez użycia jajek - jest równie pyszna :D



Sałatka z brokułami

ogórek świeży
brokuł
kukurydza konserwowa
filety z kurczaka
majonez
jogurt

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Brokuły podzielić na małe różyczki, podgotowaćw solonej wodzie, a następnie ostudzić.
Ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Posty: 1917
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

krysad71 pisze:Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
:wit
mam nadzieję, że będzie smakowało ;:215 ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pasteryzowane sałatki

Sałatka z kapusty białej z papryką czerwoną i ogórkiem
Skladniki:
4 kg białej kapusty
2 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki

Zalewa:
1,5 szkl octu
3 / 4 szkl wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli

Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotowane warzywa przełożyć na dużą miskę, doprawić solą i odstawić na 4 godz. aby puściły sok. W tym czasie zagotować zalewę i dodać do warzyw, całość wymieszać. Po upływie 4 godz. sałatkę przełożyć do słoików wraz z sosem i pasteryzować 20-25 minut.

Sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
1 łyżka soli
pieprz
2 cebule

Zalewa:
3 / 4 szkl octu
3 / 4 szkl cukru
1 / 2 szkl wody

Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę obrać i poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Do dużej miski, przełożyć poszatkowaną kapustę, cebulę i jabłka, dodać sól i pieprz. Zagotować zalewę i zalać kapustę. Całość razem wymieszać. I odstawić na 2 godziny. Następnie napełnić słoiki sałatką i pasteryzować 25 minut. Słoiki wyjąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem.

Sałatka z ogórków, cebuli i koperku
Składniki:
3kg ogórków (najlepiej małych)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku

Do zalewy:
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku. Wyjąć i odwrócić do góry dnem słoiki na ściereczkę.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2215
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić ;:124
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

alunia pisze:Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić ;:124
Nic się nie działo :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Szybkie ciasto z owocami

- pycha :D Robi się je w kilka minut :D

Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
0,5 zapachu np. cytrynowego , waniliowego albo śmietankowego
1 cukier waniliowy
3 jabłka (lub jagody - też super)

Składniki na lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Otarta skórka z cytryny
Można zamiast lukru posypać ciasto cukrem pudrem

Sposób przygotowania:
1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jajek dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do jajek.
4. Na końcu dodajemy zapach i jabłka pokrojone na małe kawałki.
5. Piec około 40 minut w 180° Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub na ostygnięte ciasto wylać lukier
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto z malinami i ptasim mleczkiem

Przepyszne, lekkie, kruche ciasto z pianką niczym ptasie mleczko. Mniam :D

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl.mąki
1 szkl. mąki krupczatki
1 margaryna (zimna)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać mąkę, cukier, margarynę i proszek nożem aż uzyskamy kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - większą i nieco mniejszą, włożyć do woreczków i zamrozić.

Blachę dużą, prostokątną posmarować, wysypać mąką. Zetrzeć na grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklepać dłonią.

Podpiec na złoty kolor w temp.190'C przez ok.15-20 minut. Wyłożyć i ostudzić.


Delikatna pianka:
5 białek
1 szkl.cukru drobnego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5szkl.oleju
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 proszek budyniowy waniliowy

Białka ubić. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ubitą piankę wyłożyć na zimne, podpieczone wcześniej ciasto.

Na to układać gęsto maliny (otworkami do góry).
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp.190'C przez ok.30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Można jeść już ciepłe ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”