Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3579
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

A ile tego octu do słoja trzeba wlać :?: :?:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ja daję mniej więcej pół na pół z olejem, nooo... może ciut więcej oleju niż octu, ale niewiele więcej. Sledzie są naprawdę pyszne :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiaj polecam naleśniki z masą orzechową.
Naleśniki sa doskonałe jako deser (zamiast ciasta) do kawusi :)
Orzechy włoskie miksuję drobno (można utrzeć na tarce na małych oczkach).
Do rondelka wrzucam zmiksowane orzechy, trochę mleka 2%, mleka w proszku, cukier puder. Proporcje na zasadzie 'mniej wiecej' takie, aby powstała słodka, smarowna masa. Całość gotować (krótko, aż do uzyskania jednolitej masy).
W drugim rondelku przygotowuję polewę - woda, kakao (chwilę gotuję).
Usmażone, gorące naleśniki smaruję masą, składam w 'chusteczkę', polewam z sosem czekoladowym i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Barszcz ukraiński błyskawiczny :uszy
Jako baza - rosół
2 słoiki buraków konserwowych w wiórkach
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
łyżeczka pasty paprykowej z Rolnika (takiej w kanciastym słoiczku - dodaję ją do wszelkich mięs i do zupy z zielonym groszkiem - polecam, jest super ;))
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana do zabielenia

Do rosołu wrzucam ziemniaczki i gotuję do miękkości. Gdy ziemniaczki są miękkie, dodaję zawartość słoiczków z burakami, odcedzoną fasolę, pastę paprykową. Gotuje jeszcze chwilę (krótko, żeby nie rozgotować fasoli, która i tak jest miękka). Na koniec zabielam śmietaną.
Pyszny barszcz i b.szybki :D
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5636
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniu- bardzo lubie wątki kuchenne ;:138
dziękuję za powyższe przepisy, uwielbiam robić ciągle coś nowego!
Orzechów mam zatrzęsienie, jak znalazł do naleśników ;:167
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 14304
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: małopolska
Kontakt:

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia, oj będę tu zaglądać :D
Nie wiedziałam, że aż taka kuchareczka z Ciebie ;:138
A ostatnio tyle orzechów wyrzuciłam.. nie będę nawet pisać co mi z nich wylazło... :twisted:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Posty: 2280
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia, myślałam, że pęknę ze śmiechu czytając przepis na ciasto z whisky :;230 .
Cenię sobie niezmiernie sprawdzone przepisy więc te na pewno wypróbuję. Zafrapował mnie sernik bez sera i wściekam się, bo w domu mam tylko 1 jogurt, ale jutro dokupię i sobię upiekę. A że w bioderka wchodzi, trudno. W takim wypadku nie zjem całego sama tylko kogoś poczęstuję.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Gosiu, naleśniczki polecam - to dosć popularny deser na Węgrzech i podczas ostatniej podróży niesamowicie mi zasmakował, więc oczywiście zaraz po powrocie eksperymentowałam i okazały się b.proste w przyrządzeniu :)
Aniu, gotowanie i pieczenie to moja kolejna pasja :wink: W tygodniu to raczej przyrządzam szybkie obiady (dzisiaj np.tylko żurek w chlebie), ale w weekend obowiązkowo co tydzień ciasto i jakieś bardziej wykwintne obiady.
Asiu, ciasta będę wrzucać też inne :) Te, które już podałam są sprawdzone, b,smaczne, w szczególnosci na imprezkę lub imieniny w pracy polecam to z adwokatem :D

A propos żurku... Ja preferuję staropolski - ze sporą ilością suszonych grzybów i czosnku. Gotuję go na króliku lub żeberkach i taki najbardziej lubię, ale dzisiaj koleżanka powiedziała mi ciekawostkę. Ugotować poszatkowaną, białą kapustę i z tym podać zurek - ponoć rewelacja, choć nie próbowałam i jakoś nie pasuje mi kapusta do żurku ;:224 Trzeba kiedyś spróbować ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka z tortellini
1 opakowanie tortellini z mięsem (kupuję to suche, jak makaron)
ogórek zielony
pomidor
papryka żółta i czerwona
majonez kielecki
1-2 ząbki czosnku

Ugotowane, przelane dobrze zimną wodą tortellini studzę i odcedzam na sitku. Ogórek, pomidor i papryki kroję w kosteczkę. Dodaję tortellini, wyciskam ząbki czosnku, łączę wszystko z majonezem. Sałatka nie wymaga dodatkowego przyprawiania :D

Sałatka z kurczaka
3-4 pojedyncze filety
orzechy włoskie (1-2 paczuszki bakaliowe w zależności od wielkości)
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez kielecki

Orzechy posiekać, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę (ananasa kupuję najczęściej już krojonego w kostki). Dodaję majonez, kukurydzę i sałatka gotowa.

Sałatka z tuńczyka
3 torebki ryżu bosmati
ryż dziki ok.100g
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
4 jajka na twardo (niekoniecznie)
majonez kielecki

Ryż gotuję tak, aby był troszkę twardawy i sypki ( nie lubię w pełni miękkiego ryżu). Studzę. Po schłodzeniu łączę z tuńczykiem, kukurydzą i majonezem. Sałatka jest doskonała z gorącymi bułeczkami (można kupić takie małe, podłużne do pieczenia w piekarniku).
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Może jeszcze dwie 'żelazne' (czyt.sprawdzone, często wykorzystywane) sałatki:
Sałatka konserwowa- tak ją nazwałam, bo jest ekspressowa i sporo w niej z zakończeniem 'konserwowy' :lol: :lol:

duży słoik ogórków konserwowych
puszka groszku konserwowego
2 małe słoiczki pieczarek konserwowych (polecam z Rolnika)
4 jajka
1 por
1 duża świeża papryka
majonez ... oczywiście kielecki
Wszystko kroję w kostkę, jak to przy sałatce bywa i łączę z majonezem. Bardzo lubię tę sałatkę, bo jest taka ... chrupiąca :uszy


Sałatka z selera
puszka kukurydzy
2 słoiczki selera konserwowego w wiórkach
30 dag szynki
puszka ananasa
majonez kielecki

Seler odcedzam na sitku, dodatkowo wyciskając, żeby później sałatka nie 'podchodziła' wodą. Szynkę, seler, ananasa kroję. Wszystko łączę z kukurydzą i majonezem.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

No i może jeszcze coś na słodko na niedzielę ;:137
Ciasto Rafaello
Biszkopt ciemny
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag cukru
15 dag mąki
7,5dag mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
(z mąki odebrać 1 łyżkę)

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, rozmieszać z wodą, dołączyć resztę składników.
Po upieczeniu przeciąć biszkopt na pół.

Kokos
20dag kokosu
1/2 olejku śmietankowego
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego

Składniki prażyć kilka minut na wolnym ogniu.

Masa
masło
3szkl.mleka
1szkl.cukru
1/2 olejku śmietankowego
olejek waniliowy
spirytus
10 dag migdałów


1,5szkl. mleka zagotować z 1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej rozrobić w kolejnej porcji 1,5szkl. mleka, następnie wlać do gorącego mleka z cukrem.
Gotować na wolnym ogniu. Ostudzić.

Masło utrzeć, stopniowo dodając ostudzony budyń. Na końcu dodać 1/2 olejku śmietankowego, 1 łyżeczkę olejku waniliowego i spirytus (wg uznania).

Migdały zaparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki (można też kupić od razu bez skórki), następnie zmiksować lub zetrzeć na tarce.

Masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać połowę uprażonego kokosu, a do drugiej migdały.
Biszkopt przeciąć na pół. Na pierwszą połowę nałożyć masę kokosową, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć masę migdałową. Boki posmarować resztką masy.
Cały placek posypujemy grubo prażonym kokosem i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniu, genialny watek !!! szkoda ze nie znajdę u siebie ani polskiego białego sera ani moich ulubionych ogórków kiszonych :(
Co do przepisu z whisky, mam taka super 25letnia, ale M się nie zgadza na eksperymenty :;230 :;230
Wpisuje się "of course!" by nie zgubić wątku. :tan
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 25116
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia piszę tutaj, mimo, że nie ogrodowy, ale tez przeglądany. :D
Na razie nic nie gotuje bo nadal nie mam gazu, ale potem :roll:
Zamknęłaś wątek, ale nie otworzyłaś nowego.
Gdzie mamy pisać do Ciebie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”