Kuchenne improwizacje Moni
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniu próbowałam kisić ogórki, nawet chrzan z Polski przywiozłam ! a ogórki wysiane były z polskich nasion. No i niestety nie dobre jak byk !
Nie wiem dlaczego, bo robiłam jak u mamy
Nie wiem dlaczego, bo robiłam jak u mamy
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
woda nie była z Polski
a tak serio... to ciekawe, że nie wyszły
Może warto znowu spróbować? Albo robić zapasy podczas pobytu w Polsce
a tak serio... to ciekawe, że nie wyszły
Może warto znowu spróbować? Albo robić zapasy podczas pobytu w Polsce
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj zaproponuję Wam sałatkę, która jest u mnie hitem na wszelkich imprezach.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny
Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny
Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25125
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
To może faktycznie byc dobre.
Ja mam raz w miesiącu babska imprezę i zawsze jakieś sałatki robie. Może to wykorzystam
Ja mam raz w miesiącu babska imprezę i zawsze jakieś sałatki robie. Może to wykorzystam
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gosiu, z pewnością sprawi Wam zadowolenie - smak jest nie do opisania Zioła prowansalskie to powodują
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ha ! super przepis, wypróbuje. Ale on na przystawkę czy jako danie główne ?
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Raczej przystawka
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko naprawdę mamy podobny gust.
Na pewno nie raz wrócę.
:P
Na pewno nie raz wrócę.
:P
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzisiaj polecam danie pochodzące z mojej miejscowości - ziemniaki po cabańskuZiemniaki najlepsze są wówczas, gdy przygotowuje się je w żeliwnym garnku, a na wierzch ułoży się liście kapusty i na to wyciętą z ziemi, okrągłą darń zamiast pokrywy i ... piecze się na ogniu. O tej porze roku i zimą przygotowuję je jednak w warunkach domowych, na piecu, w gęsiarce - są również znakomite, choć z ognia zdecydowanie lepsze.
Należy przygotować:
ziemniaki,
marchew,
kiełbasę toruńską (ja daję akurat taką, bo nie jest zbyt tłusta),
cebulę,
boczek,
2 pęczki zielonej pietruszki
1/2 kostki smalcu
pieczarki (niekoniecznie)
pieprz, sól, vegeta
Dzisiaj akurat przygotowywałam to danie na obiad, więc przy okazji cyknęłam fotki.
Na dno garnka układamy pokrojony boczek. W celu uzyskania większej ilości spieczonych ziemniaków, można dać mniej boczku.
Na wyłożony boczek układamy pocięte w cwiartki ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Dalej układamy kolejno następne warstwy: marchew, pieczarki, pietruchę, kiełbasę, cebulę.
Następnie układamy kolejno te same warstwy: ziemniaki, jarzyna, kiełbasa. Na koniecz kładziemy smalec i zakrywamy pokrywą. Ziemniaki należy piec na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie i podpieczone od spodu. Nie mieszamy, nie odkrywamy pokrywy bez potrzeby 9tylko do sprawdzenia, czy dobre).
Smacznego
Należy przygotować:
ziemniaki,
marchew,
kiełbasę toruńską (ja daję akurat taką, bo nie jest zbyt tłusta),
cebulę,
boczek,
2 pęczki zielonej pietruszki
1/2 kostki smalcu
pieczarki (niekoniecznie)
pieprz, sól, vegeta
Dzisiaj akurat przygotowywałam to danie na obiad, więc przy okazji cyknęłam fotki.
Na dno garnka układamy pokrojony boczek. W celu uzyskania większej ilości spieczonych ziemniaków, można dać mniej boczku.
Na wyłożony boczek układamy pocięte w cwiartki ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Dalej układamy kolejno następne warstwy: marchew, pieczarki, pietruchę, kiełbasę, cebulę.
Następnie układamy kolejno te same warstwy: ziemniaki, jarzyna, kiełbasa. Na koniecz kładziemy smalec i zakrywamy pokrywą. Ziemniaki należy piec na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie i podpieczone od spodu. Nie mieszamy, nie odkrywamy pokrywy bez potrzeby 9tylko do sprawdzenia, czy dobre).
Smacznego
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Elu , dziękuję i oczywiście zapraszam
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8474
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniś te ziemniaczki są pyszne z ogniska pieczone w kociołku.
Ale bym zjadła.
Ale bym zjadła.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Zapomniałam dodać, że ziemniaki najlepiej smakują z kubkiem zsiadłego mleka lub kefiru ;)
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia ja u Ciebie Ty u mnie
Uwielbiam czytać kuchenne wątki bo każdy z nas ma inne smaki i inne pomysły.. które mozna a nawet trzeba "odgapiać" zeby urozmaicić swoja kuchnię
Te Twoje ziemniaki po cabańsku przypominają mi nasz kociołek.. który wykłada się liśćmi kapusty .. potem daje jak u Ciebie (plus buraki) przykrywa liścmi kapusty i zakrywa taką specjalną pokrywą..
Piecze się w ognisku..
z tą darnia .. to pierwsze słysze..
mozesz napisać coś wiecej? dlaczego właśnie darń?
Moze wypróbuję w przyszłym roku..
i dlaczego to sie nazywa ziemniaki skoro jest tyle innych produktów?
Nie przyszło mi do głowy zrobić tego w domu..
hmm
Czym przykrywasz w domu?
Na zdjeciach układasz warstwy na patelni.. dobrze widze?
I potem wszystko na patelni dusisz? czy jak?
kurcze podoba mi sie..
Uwielbiam czytać kuchenne wątki bo każdy z nas ma inne smaki i inne pomysły.. które mozna a nawet trzeba "odgapiać" zeby urozmaicić swoja kuchnię
Te Twoje ziemniaki po cabańsku przypominają mi nasz kociołek.. który wykłada się liśćmi kapusty .. potem daje jak u Ciebie (plus buraki) przykrywa liścmi kapusty i zakrywa taką specjalną pokrywą..
Piecze się w ognisku..
z tą darnia .. to pierwsze słysze..
mozesz napisać coś wiecej? dlaczego właśnie darń?
Moze wypróbuję w przyszłym roku..
i dlaczego to sie nazywa ziemniaki skoro jest tyle innych produktów?
Nie przyszło mi do głowy zrobić tego w domu..
hmm
Czym przykrywasz w domu?
Na zdjeciach układasz warstwy na patelni.. dobrze widze?
I potem wszystko na patelni dusisz? czy jak?
kurcze podoba mi sie..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski