Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniu próbowałam kisić ogórki, nawet chrzan z Polski przywiozłam ! a ogórki wysiane były z polskich nasion. No i niestety nie dobre jak byk !
Nie wiem dlaczego, bo robiłam jak u mamy :( :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

woda nie była z Polski :lol: :lol:
a tak serio... to ciekawe, że nie wyszły :roll:
Może warto znowu spróbować? Albo robić zapasy podczas pobytu w Polsce :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiaj zaproponuję Wam sałatkę, która jest u mnie hitem na wszelkich imprezach.
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu
makaron w kształcie ryżu
40dag szynki konserwowej
1 ogórek zielony
puszka kukurydzy
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majonez
jogurt naturalny

Ogórek i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z ugotowanym (al dente) i wystudzonym makaronem. Do smaku doprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajmy majonez i 1/2 jogurtu naturalnego.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 25125
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Płock

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

To może faktycznie byc dobre.
Ja mam raz w miesiącu babska imprezę i zawsze jakieś sałatki robie. Może to wykorzystam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Gosiu, z pewnością sprawi Wam zadowolenie - smak jest nie do opisania :) Zioła prowansalskie to powodują :wit
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ha ! super przepis, wypróbuje. Ale on na przystawkę czy jako danie główne ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Raczej przystawka :uszy
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniczko naprawdę mamy podobny gust. :D
Na pewno nie raz wrócę.
:P
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiaj polecam danie pochodzące z mojej miejscowości - ziemniaki po cabańskuZiemniaki najlepsze są wówczas, gdy przygotowuje się je w żeliwnym garnku, a na wierzch ułoży się liście kapusty i na to wyciętą z ziemi, okrągłą darń zamiast pokrywy i ... piecze się na ogniu. O tej porze roku i zimą przygotowuję je jednak w warunkach domowych, na piecu, w gęsiarce - są również znakomite, choć z ognia zdecydowanie lepsze.
Należy przygotować:
ziemniaki,
marchew,
kiełbasę toruńską (ja daję akurat taką, bo nie jest zbyt tłusta),
cebulę,
boczek,
2 pęczki zielonej pietruszki
1/2 kostki smalcu
pieczarki (niekoniecznie)
pieprz, sól, vegeta

Dzisiaj akurat przygotowywałam to danie na obiad, więc przy okazji cyknęłam fotki.
Na dno garnka układamy pokrojony boczek. W celu uzyskania większej ilości spieczonych ziemniaków, można dać mniej boczku.
Obrazek

Na wyłożony boczek układamy pocięte w cwiartki ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Obrazek

Dalej układamy kolejno następne warstwy: marchew, pieczarki, pietruchę, kiełbasę, cebulę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie układamy kolejno te same warstwy: ziemniaki, jarzyna, kiełbasa. Na koniecz kładziemy smalec i zakrywamy pokrywą. Ziemniaki należy piec na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie i podpieczone od spodu. Nie mieszamy, nie odkrywamy pokrywy bez potrzeby 9tylko do sprawdzenia, czy dobre).
Smacznego :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Elu :wit , dziękuję i oczywiście zapraszam ;:137
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniś te ziemniaczki są pyszne z ogniska pieczone w kociołku.
Ale bym zjadła. ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zapomniałam dodać, że ziemniaki najlepiej smakują z kubkiem zsiadłego mleka lub kefiru ;)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monia ja u Ciebie Ty u mnie :)

Uwielbiam czytać kuchenne wątki bo każdy z nas ma inne smaki i inne pomysły.. które mozna a nawet trzeba "odgapiać" zeby urozmaicić swoja kuchnię :)

Te Twoje ziemniaki po cabańsku przypominają mi nasz kociołek.. który wykłada się liśćmi kapusty .. potem daje jak u Ciebie (plus buraki) przykrywa liścmi kapusty i zakrywa taką specjalną pokrywą..
Piecze się w ognisku..

z tą darnia .. to pierwsze słysze..
mozesz napisać coś wiecej? dlaczego właśnie darń?
Moze wypróbuję w przyszłym roku..
i dlaczego to sie nazywa ziemniaki skoro jest tyle innych produktów?

Nie przyszło mi do głowy zrobić tego w domu..
hmm

Czym przykrywasz w domu?

Na zdjeciach układasz warstwy na patelni.. dobrze widze?
I potem wszystko na patelni dusisz? czy jak?
kurcze podoba mi sie..
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”