W jaki sposób upiec te papryki, obrać je potem ze skórki? A może wystarczy podsmażyćAlania pisze:Zupa gulaszowa Magdy Gessler
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce ?Kuchnia moja pasja? wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne
Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli
Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.
Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
Kuchenne improwizacje Moni
-
- 10p - Początkujący
- Posty: 16
- Od: 22 sty 2018, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szymany
Re: Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Można podsmażyć . Ja piekę w piekarniku.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monika, ale u Ciebie smakowicie. Zaintrygował mnie sernik z ciastkami oreo. Idą święta a ja mam gości. Chyba wypróbuję ten sernik. I chlebek kusi. Na szczęście ma tydzień urlopu to mogę wyżyć się gastronomicznie .
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto Mech
ciasto:
3 paczki świeżego szpinaku (300g)
220 ml oleju
4 jajka całe
400g cukru
340g mąki
3 łyżki cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
masa:
Zmiksować następujące składniki:
3 śmietany 36%
2szt. Śmietan-fix
1 serek marcarpone z Piątnicy
Najpierw miksujemy blenderem szpinak z olejem.
W drugiej miseczce ubić jajka z cukrem, później dodać mix szpinaku z olejem i resztę dodatków.
Ciasto piec w temp.160' na termoobiegu.
Po upieczeniu ściąć ok.0,5cm, może 0,7 cm ciasta z góry. Na dolne ciasto wyłożyć masę .
Na wierzch utrzeć odcięte ciasto i posypać kulkami granatu lub malinami i jeżynami.
Fajne ciacho .
ciasto:
3 paczki świeżego szpinaku (300g)
220 ml oleju
4 jajka całe
400g cukru
340g mąki
3 łyżki cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
masa:
Zmiksować następujące składniki:
3 śmietany 36%
2szt. Śmietan-fix
1 serek marcarpone z Piątnicy
Najpierw miksujemy blenderem szpinak z olejem.
W drugiej miseczce ubić jajka z cukrem, później dodać mix szpinaku z olejem i resztę dodatków.
Ciasto piec w temp.160' na termoobiegu.
Po upieczeniu ściąć ok.0,5cm, może 0,7 cm ciasta z góry. Na dolne ciasto wyłożyć masę .
Na wierzch utrzeć odcięte ciasto i posypać kulkami granatu lub malinami i jeżynami.
Fajne ciacho .
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sernik waniliowy
Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać łyżką, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serek "Ulubiony" (jest b.dobry do ciast, gotowy od razu po wyjęciu z pojemnika)
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
4 duże jajka
150 g drobnego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160?C przez około 60 minut.
Ja kładę pod brytfanną (na niższym piętrze piekarnika) blachę z wodą - pomaga to zachować równość, gładkość i wilgotność sernika.
Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać łyżką, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serek "Ulubiony" (jest b.dobry do ciast, gotowy od razu po wyjęciu z pojemnika)
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
4 duże jajka
150 g drobnego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160?C przez około 60 minut.
Ja kładę pod brytfanną (na niższym piętrze piekarnika) blachę z wodą - pomaga to zachować równość, gładkość i wilgotność sernika.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka Małgosi
Seler konserwowy
kukurydza konserwowa
pieczarki
filet z kurczaka
cebula
majonez
jogurt (lub śmietana)
Ugotowane filety pokroić na małe kostki.
Pieczarki zrumienić na maśle i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i sparzyć.
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wymieszać z majonezem, doprawić w miarę potrzeby.
Sałatka Justyny
Kapusta pekińska - drobno posiekać
czosnek konserwowy - pokroić w plasterki
fasolka czerwona - dodać na końcu
kiełki sojowe lub seler konserwowy - pokroić
płatki migdałów
jajka
majonez
jogurt
prażony słonecznik
Wszystko wymieszać razem Można zrobić tę sałatkę bez użycia jajek - jest równie pyszna
Sałatka z brokułami
ogórek świeży
brokuł
kukurydza konserwowa
filety z kurczaka
majonez
jogurt
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Brokuły podzielić na małe różyczki, podgotowaćw solonej wodzie, a następnie ostudzić.
Ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Seler konserwowy
kukurydza konserwowa
pieczarki
filet z kurczaka
cebula
majonez
jogurt (lub śmietana)
Ugotowane filety pokroić na małe kostki.
Pieczarki zrumienić na maśle i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i sparzyć.
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wymieszać z majonezem, doprawić w miarę potrzeby.
Sałatka Justyny
Kapusta pekińska - drobno posiekać
czosnek konserwowy - pokroić w plasterki
fasolka czerwona - dodać na końcu
kiełki sojowe lub seler konserwowy - pokroić
płatki migdałów
jajka
majonez
jogurt
prażony słonecznik
Wszystko wymieszać razem Można zrobić tę sałatkę bez użycia jajek - jest równie pyszna
Sałatka z brokułami
ogórek świeży
brokuł
kukurydza konserwowa
filety z kurczaka
majonez
jogurt
Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Brokuły podzielić na małe różyczki, podgotowaćw solonej wodzie, a następnie ostudzić.
Ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
Pozdrawiam Krystyna
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
krysad71 pisze:Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
mam nadzieję, że będzie smakowało
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pasteryzowane sałatki
Sałatka z kapusty białej z papryką czerwoną i ogórkiem
Skladniki:
4 kg białej kapusty
2 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki
Zalewa:
1,5 szkl octu
3 / 4 szkl wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli
Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotowane warzywa przełożyć na dużą miskę, doprawić solą i odstawić na 4 godz. aby puściły sok. W tym czasie zagotować zalewę i dodać do warzyw, całość wymieszać. Po upływie 4 godz. sałatkę przełożyć do słoików wraz z sosem i pasteryzować 20-25 minut.
Sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
1 łyżka soli
pieprz
2 cebule
Zalewa:
3 / 4 szkl octu
3 / 4 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę obrać i poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Do dużej miski, przełożyć poszatkowaną kapustę, cebulę i jabłka, dodać sól i pieprz. Zagotować zalewę i zalać kapustę. Całość razem wymieszać. I odstawić na 2 godziny. Następnie napełnić słoiki sałatką i pasteryzować 25 minut. Słoiki wyjąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem.
Sałatka z ogórków, cebuli i koperku
Składniki:
3kg ogórków (najlepiej małych)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku
Do zalewy:
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku. Wyjąć i odwrócić do góry dnem słoiki na ściereczkę.
Sałatka z kapusty białej z papryką czerwoną i ogórkiem
Skladniki:
4 kg białej kapusty
2 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki
Zalewa:
1,5 szkl octu
3 / 4 szkl wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli
Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotowane warzywa przełożyć na dużą miskę, doprawić solą i odstawić na 4 godz. aby puściły sok. W tym czasie zagotować zalewę i dodać do warzyw, całość wymieszać. Po upływie 4 godz. sałatkę przełożyć do słoików wraz z sosem i pasteryzować 20-25 minut.
Sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
1 łyżka soli
pieprz
2 cebule
Zalewa:
3 / 4 szkl octu
3 / 4 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę obrać i poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Do dużej miski, przełożyć poszatkowaną kapustę, cebulę i jabłka, dodać sól i pieprz. Zagotować zalewę i zalać kapustę. Całość razem wymieszać. I odstawić na 2 godziny. Następnie napełnić słoiki sałatką i pasteryzować 25 minut. Słoiki wyjąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem.
Sałatka z ogórków, cebuli i koperku
Składniki:
3kg ogórków (najlepiej małych)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku
Do zalewy:
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku. Wyjąć i odwrócić do góry dnem słoiki na ściereczkę.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Nic się nie działoalunia pisze:Czy sałatka z białej kapusty nie podchodzi Ci białym nalotem od spodu po pewnym czasie? Robiłam ją w ubiegłym roku i zaczęła mi się kisić
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Szybkie ciasto z owocami
- pycha Robi się je w kilka minut
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
0,5 zapachu np. cytrynowego , waniliowego albo śmietankowego
1 cukier waniliowy
3 jabłka (lub jagody - też super)
Składniki na lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Otarta skórka z cytryny
Można zamiast lukru posypać ciasto cukrem pudrem
Sposób przygotowania:
1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jajek dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do jajek.
4. Na końcu dodajemy zapach i jabłka pokrojone na małe kawałki.
5. Piec około 40 minut w 180° Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub na ostygnięte ciasto wylać lukier
- pycha Robi się je w kilka minut
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek oleju
0,5 zapachu np. cytrynowego , waniliowego albo śmietankowego
1 cukier waniliowy
3 jabłka (lub jagody - też super)
Składniki na lukier:
10 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Otarta skórka z cytryny
Można zamiast lukru posypać ciasto cukrem pudrem
Sposób przygotowania:
1. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Do jajek dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do jajek.
4. Na końcu dodajemy zapach i jabłka pokrojone na małe kawałki.
5. Piec około 40 minut w 180° Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub na ostygnięte ciasto wylać lukier
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasto z malinami i ptasim mleczkiem
Przepyszne, lekkie, kruche ciasto z pianką niczym ptasie mleczko. Mniam
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl.mąki
1 szkl. mąki krupczatki
1 margaryna (zimna)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekać mąkę, cukier, margarynę i proszek nożem aż uzyskamy kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - większą i nieco mniejszą, włożyć do woreczków i zamrozić.
Blachę dużą, prostokątną posmarować, wysypać mąką. Zetrzeć na grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklepać dłonią.
Podpiec na złoty kolor w temp.190'C przez ok.15-20 minut. Wyłożyć i ostudzić.
Delikatna pianka:
5 białek
1 szkl.cukru drobnego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5szkl.oleju
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 proszek budyniowy waniliowy
Białka ubić. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ubitą piankę wyłożyć na zimne, podpieczone wcześniej ciasto.
Na to układać gęsto maliny (otworkami do góry).
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp.190'C przez ok.30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Można jeść już ciepłe
Przepyszne, lekkie, kruche ciasto z pianką niczym ptasie mleczko. Mniam
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl.mąki
1 szkl. mąki krupczatki
1 margaryna (zimna)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekać mąkę, cukier, margarynę i proszek nożem aż uzyskamy kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - większą i nieco mniejszą, włożyć do woreczków i zamrozić.
Blachę dużą, prostokątną posmarować, wysypać mąką. Zetrzeć na grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklepać dłonią.
Podpiec na złoty kolor w temp.190'C przez ok.15-20 minut. Wyłożyć i ostudzić.
Delikatna pianka:
5 białek
1 szkl.cukru drobnego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5szkl.oleju
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 proszek budyniowy waniliowy
Białka ubić. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ubitą piankę wyłożyć na zimne, podpieczone wcześniej ciasto.
Na to układać gęsto maliny (otworkami do góry).
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp.190'C przez ok.30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Można jeść już ciepłe