Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tak mam zapisane, że najlepiej w naczyniu żaroodpornym
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
sos z musztardy francuskiej
Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka
3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.
Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka
3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.
Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Witam
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Swietne przepisy ,na pewno skorzystam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 41
- Od: 22 lis 2011, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Alanio, jak długo piec polędwiczki
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7669
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1197
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
cieszę sięPrzemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję
Robi się prosto i jest pyszny
Ja dzisiaj robię cynamonki Również polecam - proste do zrobienia także dla faceta
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tiramisu deser
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka
- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1516
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ale do tiramisu nie dodaje się białek, tylko same żółtka.
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A ja robię według tego przepisu i jest pysznie
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babeczki pistacjowe
(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.
(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.