Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tak mam zapisane, że najlepiej w naczyniu żaroodpornym ;:108
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

sos z musztardy francuskiej

Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka :D

3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.



Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 30 lip 2016, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Witam :)
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Swietne przepisy ,na pewno skorzystam
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
haczer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 22 lis 2011, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Alanio, jak długo piec polędwiczki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7669
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1197
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
;:196 cieszę się ;:196
Robi się prosto i jest pyszny :D
Ja dzisiaj robię cynamonki :D Również polecam - proste do zrobienia także dla faceta ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tiramisu deser
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao

W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.

Pychotka ;:215 :tan
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1516
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ale do tiramisu nie dodaje się białek, tylko same żółtka.
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

A ja robię według tego przepisu i jest pysznie ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Babeczki pistacjowe
(z sycylijskim kremem pistacjowym)


kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka

Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.

Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.

Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.


Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”