Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sernik - pyyyyycha ;:138
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 602
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Trafiłam tutaj przypadkiem. I co widzę- ciekawe przepisy :D Na pewno będę zaglądać.
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 672
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zaglądaj ;:108 , bo wszystko smakowite ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Posty: 817
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Czytasz mi w myślach! Jadłam te pierożki w niedzielę w gruzińskiej restauracji i zastanawiałam się skąd wziąć sprawdzony przepis. I proszę, jest. Dzięki :)
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
emila_111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 16
Od: 22 sty 2018, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szymany

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Alania pisze:Zupa gulaszowa Magdy Gessler
Przepis na swoje popisowe danie M.G. podała w książce ?Kuchnia moja pasja? wydanej przez Edipresse Książki (2005 r.).
Muszę przyznać, że danie rewelacyjne ;:333

Składniki:
kilogram wołowego schabu karkowego,
3 łyżki smalcu,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek słodkiej papryki w proszku,
3 łyżki ostrej papryki w proszku,
4 pomidory,
3 upieczone papryki,
4 ziemniaki
łyżeczkę kminku i soli

Do sporządzenia mięsnego wywaru potrzebujemy jeszcze giczy cielęcej i nóżki wieprzowej, a wywaru z warzyw: 1 cebuli, dwóch marchewek, pół selera i litra czystej wody. Do tego jajka i mąka na zacierki.

Sposób przygotowania:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
W jaki sposób upiec te papryki, obrać je potem ze skórki? A może wystarczy podsmażyć
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Można podsmażyć :wink: . Ja piekę w piekarniku.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monika, ale u Ciebie smakowicie. Zaintrygował mnie sernik z ciastkami oreo. Idą święta a ja mam gości. Chyba wypróbuję ten sernik. I chlebek kusi. Na szczęście ma tydzień urlopu to mogę wyżyć się gastronomicznie .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasto Mech

ciasto:
3 paczki świeżego szpinaku (300g)
220 ml oleju
4 jajka całe
400g cukru
340g mąki
3 łyżki cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego

masa:
Zmiksować następujące składniki:
3 śmietany 36%
2szt. Śmietan-fix
1 serek marcarpone z Piątnicy


Najpierw miksujemy blenderem szpinak z olejem.
W drugiej miseczce ubić jajka z cukrem, później dodać mix szpinaku z olejem i resztę dodatków.
Ciasto piec w temp.160' na termoobiegu.

Po upieczeniu ściąć ok.0,5cm, może 0,7 cm ciasta z góry. Na dolne ciasto wyłożyć masę .
Na wierzch utrzeć odcięte ciasto i posypać kulkami granatu lub malinami i jeżynami.
Fajne ciacho :D .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sernik waniliowy

Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać łyżką, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serek "Ulubiony" (jest b.dobry do ciast, gotowy od razu po wyjęciu z pojemnika)
300 ml śmietany kremówki 36%
1 i 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
4 duże jajka
150 g drobnego cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160?C przez około 60 minut.
Ja kładę pod brytfanną (na niższym piętrze piekarnika) blachę z wodą - pomaga to zachować równość, gładkość i wilgotność sernika.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Sałatka Małgosi

Seler konserwowy
kukurydza konserwowa
pieczarki
filet z kurczaka
cebula
majonez
jogurt (lub śmietana)

Ugotowane filety pokroić na małe kostki.
Pieczarki zrumienić na maśle i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić i sparzyć.
Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wymieszać z majonezem, doprawić w miarę potrzeby.


Sałatka Justyny

Kapusta pekińska - drobno posiekać
czosnek konserwowy - pokroić w plasterki
fasolka czerwona - dodać na końcu
kiełki sojowe lub seler konserwowy - pokroić
płatki migdałów
jajka
majonez
jogurt
prażony słonecznik

Wszystko wymieszać razem Można zrobić tę sałatkę bez użycia jajek - jest równie pyszna :D



Sałatka z brokułami

ogórek świeży
brokuł
kukurydza konserwowa
filety z kurczaka
majonez
jogurt

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
Brokuły podzielić na małe różyczki, podgotowaćw solonej wodzie, a następnie ostudzić.
Ogórka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Posty: 1917
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

krysad71 pisze:Szukałam pomysłu na coś nowego, znalazłam ogrom przepisów.
Podziwiam Ciebie Moniu, dziękuję i za chęć prowadzenia wątku oraz pozdrawiam.
:wit
mam nadzieję, że będzie smakowało ;:215 ;:168
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pasteryzowane sałatki

Sałatka z kapusty białej z papryką czerwoną i ogórkiem
Skladniki:
4 kg białej kapusty
2 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki

Zalewa:
1,5 szkl octu
3 / 4 szkl wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki soli

Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić na plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotowane warzywa przełożyć na dużą miskę, doprawić solą i odstawić na 4 godz. aby puściły sok. W tym czasie zagotować zalewę i dodać do warzyw, całość wymieszać. Po upływie 4 godz. sałatkę przełożyć do słoików wraz z sosem i pasteryzować 20-25 minut.

Sałatka z czerwonej kapusty, jabłka i cebulki
Składniki:
2 kg czerwonej kapusty
3 kwaśne jabłka
1 łyżka soli
pieprz
2 cebule

Zalewa:
3 / 4 szkl octu
3 / 4 szkl cukru
1 / 2 szkl wody

Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę obrać i poszatkować. Jabłka opłukać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Do dużej miski, przełożyć poszatkowaną kapustę, cebulę i jabłka, dodać sól i pieprz. Zagotować zalewę i zalać kapustę. Całość razem wymieszać. I odstawić na 2 godziny. Następnie napełnić słoiki sałatką i pasteryzować 25 minut. Słoiki wyjąć na ściereczkę i odwrócić do góry dnem.

Sałatka z ogórków, cebuli i koperku
Składniki:
3kg ogórków (najlepiej małych)
2 średnie cebule
1 pęczek koperku

Do zalewy:
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 / 2 szkl wody
1 łyżka soli
pieprz
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z pokrojonym koperkiem. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Odstawić na 2-3 h do ich ,,przegryzienia". Po tym czasie wypełnić słoiki sałatką, pasteryzować ok 6-7 min od zagotowania wody w garnku. Wyjąć i odwrócić do góry dnem słoiki na ściereczkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”