Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1658
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Monika, przyrządziłam karczek z ananasem i kiszoną kapustą. Przyznam, że jest smaczny i bardzo oryginalny smak. Dziękuję za ten przepis.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pashmina pisze:Monika, przyrządziłam karczek z ananasem i kiszoną kapustą. Przyznam, że jest smaczny i bardzo oryginalny smak. Dziękuję za ten przepis.
;:196 cieszę się, że smakowało ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Chleb - przepis Eli (pela11)
Potrzebne jest , najlepiej okrągłe , szklane , żaroodporne naczynie z przykrywką .

40dkg mąki pszennej zwykłej
30 dkg mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2-3 dkg świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
około 2 szklanek ciepłej wody

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłej wody z cukrem ,łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia .
Do sporej miski wsypać obie mąki , sól ,dodać oliwę , resztę wody i zaczyn drożdżowy . Wyrobić ręką lub robotem ,ma być dosyć zwarte . Miskę owinąć folią spożywczą i do lodówki najlepiej na noc .Ciasto pięknie wyrośnie .
Rano , obsypać blat mąką , na nią wyłożyć ciasto z miski . Ja zdejmuję folię i przekręcam miskę do góry dnem i ciasto praktycznie samo pomału wypada na blat z mąką . Ręką delikatnie rozpłaszczam ciasto i brzegi zawijam do góry w kopertę ,dłońmi formuję w kulę a następnie przekładam na duży płaski talerz odwracając złączeniem do spodu . Piekarnik nagrzewam do 160 stopni razem ze szklanym garnkiem i przykrywką a po 10, 15 minutach wyjmuję nagrzany garnek , zsuwam okrągły chlebek z talerza . przykrywam pokrywką i piekę w 180 - 200 stopniach
góra ,dół przez 35 minut jak się lekko zarumieni , po czym zdjąć przykrywkę i piec jeszcze około 30 minut a nawet dłużej jak ładnie zarumieni się spód chleba . Po zdjęciu przykrywki można ze 2 razy zwilżyć chlebek zimną wodą .Po upieczeniu wysunąć bochenek na kratkę do ostygnięcia . Oczywiście można jeszcze dołożyć różne ziarna według upodobania ale wtedy dać odrobinę mniej mąki . Chlebek zawsze się udaje , wychodzi spory bochenek .Naczynia szklanego nie trzeba niczym smarować . Przepis wydaje się długi i skomplikowany ale to pozór bo naprawdę robi się go dosyć szybko . Ja robię go wieczorem i rano piekę .

Dziękuję, Eluniu ;:180
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1351
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit
Ten chleb musi byc pieczony w naczyniu żaroodpornym nie może być w brytfannie ?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tak mam zapisane, że najlepiej w naczyniu żaroodpornym ;:108
Mąka pszenna to taka zwykła 480, a żytnia to taka jak na żurek, a jak będzie trochę grubsza, to też nie przeszkadza :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

sos z musztardy francuskiej

Doskonały do polędwiczek wieprzowych, wołowych, kurczaka :D

3 łyżki masła
330 ml śmietanki kremówki 30 %
2,5-3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 płaska łyżeczka musztardy delikatesowej
sól, pieprz, tymianek

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, oprószyć solą i pieprzem (polędwiczki wieprzowe można też doprawić lekko gałką muszkatołową), a następnie obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach.
W międzyczasie na patelnię po smażeniu mięsa wlać śmietankę. Dodać miód, musztardy, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze chwilkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (sos ma być mocno słodkawy). Gdy minie czas pieczenia mięsa, do naczynia wlać cały sos z patelni. Lekko wymieszać i piec jeszcze kolejne 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić na pięć minut, aby mięso odpoczęło. Następnie mięsko rozkładać na talerze i polewać kremowym sosem. Podawać w towarzystwie ryżu parabolicznego z ryżem dzikim.



Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/09/Del ... z4ZgcdTYXR
Awatar użytkownika
Ewcik000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 30 lip 2016, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Witam :)
Wczoraj piekłam Twoją chałkę, przepyszna !
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2028
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: pod Toruniem

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Swietne przepisy ,na pewno skorzystam
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
haczer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 41
Od: 22 lis 2011, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Alanio, jak długo piec polędwiczki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7668
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1197
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
;:196 cieszę się ;:196
Robi się prosto i jest pyszny :D
Ja dzisiaj robię cynamonki :D Również polecam - proste do zrobienia także dla faceta ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”