Kuchenne improwizacje Moni
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Fajne ciasto, może skorzystam i upiekę na święta. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów odnośnie pieczenia,a tu czas goni.
Pozdrawiam,Elka
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Witam Alu .... czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
klasyczna duża, prostokątna blacha pyszne ciasto podobne do mojej Pysznotki, ale trochę bogatsze o jeden kokosowy blatbogusia177 pisze:Witam Alu .... czy piekłaś Migdałowego dziadka ? i na jaką formę są podane składniki ....pozdrawiam kochana ....kopę lat
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dzięki Monia .....sorki za Ala
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Makowiec bakaliowy z grysikiem
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos
Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.
30 dag mąki zmielonego
13dag masła
30 dag cukru
40 dag jablek startych na grubych oczkach
6 jajek
8 lyzek grysiku
15g proszku do pieczenia
Dużo bakalii- figi, daktyle, rodzynki, orzechy, migdały, kokos
Wykonanie:
Masło utrzeć. Nastepnie dodać żółtka, cukier i utrzeć. Ubić pianę z białek. Dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać, przełożyć na blachę.
Piec w temp.160-170'
Na wierzchu zrobić polewę czekoladową, posypać kokosem lub płatkami migdałów.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Śledzie po wiejsku
Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.
Skladniki:
0,5kg śledzi
2 cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu
150ml oleju
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżki cukru
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Sledzue wyplukac, nastepnie moczyć 3h w mleku. Po tym czasie wypłynąć, osuszyć na sitku. Kroić sledzie w paski ok.2-3cm.
Cebulę pokroić w piórka lub kostkę, posypać delikatnie cukrem. Gdy puści sok, odcisnąć. Sparzyć cebulę wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z zielem ang., pieprzem, liśćmi laurowymi i cukrem. Marchew zetrzeć na tarce i grubych oczkach. Dodać marchew do zalewy, chwilę gotować pod przykryciem. Marynatę odstawić, dodać ocet, olej i wystudzić.
W misce wymieszać zalewę, cebulę, śledzie. Przełożyć do słoików.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muffiny makowe
Składniki na ok. 10szt.:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170?C przez około 25 minut,
Składniki na ok. 10szt.:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko starte na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło orzechowe zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170?C przez około 25 minut,
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gołąbki wigilijne
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,
Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.
proporcje na farsz: na 1 woreczek ryżu lub kaszy na ok.2 szklanki suszonych grzybów leśnych,
Wykonanie:
grzyby (prawdziwki z podgrzybkami) namoczyć przez noc
Wody z grzybów nie wylewam - gotuję w nich ryż lub kaszę do farszu.
Namoczone grzyby gotuję do miękkości, następnie odcedzam, kroję w kosteczkę, a w wodzie z grzybów gotuję ryż lub kaszę gryczaną.
Łączę grzyby z kaszą/ryżem, dodaję podsmażoną wcześniej cebulkę krojona w kosteczkę i jajko surowe (1szt.na 1 woreczek ryżu/kaszy), sól i pieprz (ja używam kolorowy).
Farsz mieszam i następnie nakładam do liście i zwijam jak tradycyjne gołąbki.
Obsmażam delikatnie gołąbki.
Nastepnie na dnie dużego rondla układam liście kapusty. Na to układam zwinięte gołąbki.
Zalewam wodą, do której dodaje kostkę bulionową grzybową lub trochę sosu sojowego grzybowego, duszę do miękkości.
Podaję z sosem grzybowym.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
[[color=#ff0000]b]Ciasto marchewkowe najlepsze[/b][/color]
2 jajka
1szkl.cukru
150ml oleju
200g drobno startej marchwi
60g posiekanych orzechów włoskich
75g jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę lub startych na grubych oczkach
50g wiórek kokosowych
200g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka. Wciąż ubijając dodawać strużką olej.
Dodać pozostałe mokre składniki. Na koniec dac suche składniki i wymieszać na niskich obrotach lub szpatułką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy średnicy 23-24cm. jeśli będzie mniejsza, to z nadmiaru można zrobić muffiny.
Piec w 170'C.
Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto i przełożyć masą. Część masy zostawić na dekorację wierzchu.
Masa- krem:
50g masła
125g serka kremowego typu Philadelphia
100g cukru pudru
Ubicna puszystą masę.
2 jajka
1szkl.cukru
150ml oleju
200g drobno startej marchwi
60g posiekanych orzechów włoskich
75g jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę lub startych na grubych oczkach
50g wiórek kokosowych
200g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Ubić białka z cukrem. Dodać żółtka. Wciąż ubijając dodawać strużką olej.
Dodać pozostałe mokre składniki. Na koniec dac suche składniki i wymieszać na niskich obrotach lub szpatułką.
Ciasto wyłożyć do tortownicy średnicy 23-24cm. jeśli będzie mniejsza, to z nadmiaru można zrobić muffiny.
Piec w 170'C.
Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć ciasto i przełożyć masą. Część masy zostawić na dekorację wierzchu.
Masa- krem:
50g masła
125g serka kremowego typu Philadelphia
100g cukru pudru
Ubicna puszystą masę.