Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 417 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  
Autor Wiadomość
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 cze 2018, o 23:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto z malinami i ptasim mleczkiem

Przepyszne, lekkie, kruche ciasto z pianką niczym ptasie mleczko. Mniam :D

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szkl.mąki
1 szkl. mąki krupczatki
1 margaryna (zimna)
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posiekać mąkę, cukier, margarynę i proszek nożem aż uzyskamy kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - większą i nieco mniejszą, włożyć do woreczków i zamrozić.

Blachę dużą, prostokątną posmarować, wysypać mąką. Zetrzeć na grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklepać dłonią.

Podpiec na złoty kolor w temp.190'C przez ok.15-20 minut. Wyłożyć i ostudzić.


Delikatna pianka:
5 białek
1 szkl.cukru drobnego
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5szkl.oleju
1 proszek budyniowy śmietankowy
1 proszek budyniowy waniliowy

Białka ubić. Stopniowo dodawać pozostałe składniki.
Ubitą piankę wyłożyć na zimne, podpieczone wcześniej ciasto.

Na to układać gęsto maliny (otworkami do góry).
Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp.190'C przez ok.30 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Można jeść już ciepłe ;:333

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
agniesz-ka
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 30 cze 2018, o 23:45 
Offline
200p
200p
Postów: 268
Skąd: pomorskie

 1 szt.
Ciasto z malinami znam i jadłam. Jest pyszne ;:333

_________________
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 1 lip 2018, o 09:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
agniesz-ka napisał(a):
Ciasto z malinami znam i jadłam. Jest pyszne ;:333

Tak, lekkie, niezbyt słodkie, pycha :D

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewunia7
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 1 lip 2018, o 09:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5089
Skąd: Bydgoszcz

 1 szt.
Kochane dziewczyny pomóżcie mi : szukam przepisu na sos słodko - kwaśny

_________________
Ewunia wita, Moje wątki
Ozdoby ręcznie robione
Moja ostoja cz.5


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mzapert92
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 lip 2018, o 08:54 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 18
Skąd: Opole

 0 szt.
ewunia7 napisał(a):
Kochane dziewczyny pomóżcie mi : szukam przepisu na sos słodko - kwaśny


Ja zawsze robię wg przepisu poniżej:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ku ... dko-kwasny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 lis 2018, o 16:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto drożdżowe chałkowe

ZACZYN
40 g świeżych drożdży Babuni
2 łyżki cukru
0,5 szkl letniego mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

CIASTO
500 g przesianej mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki masła (rozpuścić)
5 łyżek letniej wody
2 łyżki oleju
2 jajka
3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE :
Mąkę przesiać do miski razem z solą, jajka ubić na biało z cukrem i dodać do mąki, następnie wyrośnięty zaczyn
,wodę, oliwę i na koniec roztopione masło. Wszystko razem miksować mikserem z hakami około 10 minut, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść, włożyć do keksówki (dużej lub blaszki 15x20 )wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej maką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 ° C.

IDEALNA KRUSZONKA :
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki margaryny lub masła (50 g)
1 żółtko
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 lis 2018, o 16:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

500 g przesianej mąki pszennej typ około 400 lub tortowej + na podsypkę
50 g świeżych drożdży
0,5 szkl letniego mleka
5 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
50 g roztopionego masła
Szczypta soli

KRUSZONKA :
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki masła
1 żółtko
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i za pomocą miksera z końcówkami hakowymi wyrabiać ciasto 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić naokoło godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść krótko, włożyć do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać owoce, posypać kruszonką i odstawić na 15 minut, aby podrosło. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut ( sprawdzić patyczkiem ).

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 lis 2018, o 16:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
makaron domowy

2 szklanki pszennej mąki
2 jajka
4 żółtka
pół łyżeczki soli

Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię w niej zagłębienie, wlewam jajka i żółtka, dodaję sól i zagniatam ciasto. Powinno być bardzo twarde, jeśli są trudności z za gnieceniem całej mąki, dodaję odrobinę wody. Ciasto formuję w kulę i zagniatam około 8-10 minut - do momentu otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta, odrywającego się od stolnicy.

Tak przygotowane ciasto przykrywam miską i daję mu odpocząć około 30 minut - straci wtedy swoją elastyczność.

Po tym czasie ciasto dzielę nożem na kawałki - o wielkości pomarańczy.

Każdy kawałek rozpłaszczam najpierw w dłoniach, następnie rozwałkowuję na stolnicy wysypanej mąka na jak najcieńsze placki. Ciasto o idealnym stopniu twardości wymaga sporej siły przy wałkowaniu.

Placki kroję na makaron żądanego kształtu.

Pokrojony makaron zostawiam na stolnicy na kilku minuty, by przesechł. Przed gotowaniem otrzepuję dokładnie z mąki.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 lis 2018, o 18:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Rogale marcińskie (rogale świętomarcińskie)

ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
23 dag miękkiego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli

nadzienie:
30 dag białego maku
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag pasty migdałowej (marcepanu)
10 dag orzechów włoskich
10 dag blanszowanych migdałów
2-3 łyżki śmietany 18%
6 biszkoptów

do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka

do posypania 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Drożdże wsyp do mleka,wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż się rozpuszczą.
Dodaj jako i aromat waniliowy. Wymieszaj.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i 2 łyżki masła. Wymieszaj.
Dodaj rozczyn drożdżowy i wymieszaj za pomocą łyżki.
Ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i krótko wyrabiaj. Ciasto powinno był gładkie i lekko lepiące.
Ciasto uformuj w prostokąt i przełóż do naczynia lub formy. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i rozwałkuj prostokąt o wymiarach 30 cm x15 cm. Krótsze boki powinny stanowić górę i dół.
Pozostałe masło równomiernie rozsmaruj na cieście. Z każdej strony zostaw mały margines, ok. 0,5 cm.
1/3 ciasto złóż od góry, a następnie złóż dolną część tak, aby przykrywała pierwsze złożenie. Sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 25 cm x 18 cm. Powtórz składnia ciasta, przełóż na blachę lub deskę i wstaw do lodówki na 45 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powtórz jeszcze 3 razy i schładzaj ciasto między czynnościami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Biszkopty pokrusz. Mak i orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź. Dodaj migdały i zmiel dwukrotnie na gładką pastę. Pastę migdałową utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj zmielony mak z orzechami i migdałami oraz biszkopty. Dodaj śmietanę i wymieszaj, aby powstała zwarta i gęsta masa.
Ciasto wyjmij z lodówki około 20 minut wcześniej przed robieniem rogali.
Ciasto jeszcze raz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 65 cm x 35 cm. Przekrój wzdłuż długiego boku na dwie równe części. Każdy z pasków pokrój na trójkąty (powinno ich być 12).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Porcje ciasta posmaruj nadzieniem, zostawiając mały margines na każdym boku. Następnie zwijaj w rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Rogale układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Rogale posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-22 minut, aż nabiorą apetycznego złotego koloru.
Kiedy rogale się pieką, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z mlekiem.
Upieczone rogale przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami.
Podawaj jeszcze ciepłe z mlekiem, owocową herbatą lub mleczną kawą.


Rada: Aby nadzienie miało zwartą konsystencję, śmietanę dodawaj stopniowo.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
haczer
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 2 sty 2019, o 23:57 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 33

 więcej niż 1 szt.
:wit
drożdżówka pycha, dziękuję za przepis.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrówka ;:138


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 15 sty 2019, o 18:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Śledzie po kaszubsku[

Składniki
:
0,5 kg śledzi małosolnych
0,5 kg cebuli
1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok.70-80g)
250 ml oleju
Cukier
Sól
4 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
2 liście laurowe

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 6 godzin. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać. Smażyć aż cebula będzie miękka. Następnie odstawić sos do wystudzenia.
Na płatach śledziowych układać zeszkloną cebulę, wraz z sosem pomidorowym. Śledzie można zostawić bez krojenia i wówczas należy je spiąć wykałaczką po ułożeniu cebuli. Można też śledzie pokroić w paski i układać warstwami z cebulą.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 sty 2019, o 10:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Tarta gruszkowa
Pyszna tarta gruszkowa z migdałami

Składniki

Spód:

180 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
125 g masła (zimnego)
2 żółtka

Gruszki
5 gruszek
250 ml wody
125 ml szklanki białego wina wytrawnego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki cukru


Masa migdałowa
125 g masła (miękkiego)
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
1 łyżka brandy (lub amaretto)
125 g mielonych migdałów
40 g mąki


oraz
1 / 3 szklanki konfitury morelowej
2 łyżki likieru amaretto (lub brandy)


Przygotowanie

Spód

Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 27 - 28 cm.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki.
Wstawić do lodówki na 15 minut.

Gruszki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem.
Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu.
Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.

Masa migdałowa
Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę.
Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.

Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 180' C. 
Spód z ciasta podziurkować widelcem.
Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu).
Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. 
Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić.

Wierzch tarty posmarować glazurą z konfitury: 
konfiturę włożyć do garnuszka razem z likierem, zagotować.
Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą pędzelka.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 16 sty 2019, o 21:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Gniazdka

Składniki na ciasto:
500 ml wody
3 / 4 kostki masła
6 jaj
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
W rondlu umieść masło, sól i wodę. Gotuj, aż masło się rozpuści, następnie zmniejsz płomień, jednym ruchem wsyp całą przesianą wcześniej mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Ostudź.
Do ostudzonej masy dodaj jajka, zmiksuj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Arkusz papieru potnij na kwadraty o boku ok. 10 - 15 cm.
Za pomocą szprycy wykładaj ciasto na papier formując kółka.

W dużym garnku rozgrzej olej (powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni).
Na rozgrzany olej wkładaj porcje ciasta papierem do góry.
Po ok. 4 minutach odwracaj na drugą stronę (w tym czasie papier bez problemu powinien już odkleić się od ciasta).
Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuj i osączaj na ręczniku papierowym.

Do miski wsyp cukier puder. Dodaj pierwszą łyżkę wody, zamieszaj, dodaj kolejną łyżkę wody oraz sok z cytryny. Mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji, w razie potrzeby dodaj więcej wody, by lukier był rzadszy.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 17 lut 2019, o 16:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Modra kapusta

gwiazdka anyżu
4 goździki
pieprz, sól, cukier (łyżka)
oliwa z oliwek
1 cebula
1,5 kg czerwonej kapusty
pół szklanki octu winnego

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kapustę z cebulą. Następnie wlać ocet i szklankę wody. Przyprawić anyżem, goździkami, solą i cukrem oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem 60 min na wolnym ogniu.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 maja 2019, o 20:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Angielskie ciasto Lemon drizzle cake

Pyszne, mocno cytrynowe angielskie ciasto :D

Składniki:
170 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 cytryn
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Niewielką formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 19 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto natychmiast 'podziurkować' patyczkiem do szaszłyków i nasączyć mieszanką soku z cytryny i cukru. Każdą kolejną łyżkę nasączenia wylewać po wsiąknięciu poprzedniej.
Przestudzić.
Wyjąć z foremki, kroić i podawać.

Nasączenie:
świeżo wyciśnięty sok z 2 niedużych cytryn (lub 1,5 dużej)
100 g drobnego cukru do wypieków

Składniki nasączenia wymieszać.

Można to ciasto upiec w kwadratowej brytfannie i kroić w kwadraty lub romby, wówczas jest bardziej "po angielsku" :wink:

Obrazek

Smacznego :wit

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Pashmina
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 maja 2019, o 21:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1620

 1 szt.
Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.

_________________
Wiekszość nasadzeń
Nadwyżki
Ewa gotuje,szyje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Alania
 Tytuł: Re: Kuchenne improwizacje Moni
PostNapisane: 3 maja 2019, o 21:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10732
Skąd: małopolska

 1 szt.
Pashmina napisał(a):
Moim domownikom bardzo smakują śledzie po kaszubsku.

dziękuję :D ;:196

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 417 ]  Idź do strony nr...        1 ... 21, 22, 23, 24, 25  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *