Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 101 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 5 lip 2016, o 04:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Spodobały mi się te klopsiki, zrobię na obiadek dzisiejszy. Do tego chłodnik na maślance.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 6 lip 2016, o 10:40 
Offline
500p
500p
Postów: 806
Skąd: Marki/W-wa

 0 szt.
Makaron z pesto. W wersji oryginalnej miksujemy pół szklanki liści bazyli, 1/4 szklanki oliwy, 2 łyżki orzechów pini, 2 łyżki parmezanu, ząbek czosnku. W taniej wersji pinie zastępujemy orzechami włoskimi, pestami słonecznika lub dyni, parmezan tańszym długodojrzewającym serem lub nie dajemy wcale. Oliwę w ostateczności zastępujemy olejem. Jedna łyżka starczy do porcji makaronu. Jeśli zostanie nam pesto, to wkłdamy do słoika, na wierzch polewamy cienką warstwą oliwy. Zakręcony słoik może postać min. tydzień w lodówce. Podobne pesto można też zrobić z rukoli.
Pozdrawiam
Bea

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 10 lip 2016, o 07:23 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
kasia100780 napisał(a):
1. Makaron ze śmietaną i truskawkami lub jagodami.
2. Śledzie w śmietanie i ziemniaki.
3. Kotleciki mielone z pieczarami w ketchupie ( robimy maleńkie kotleciki tak jak na zwykłe mielone, smażymy, cebule podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, wszystko wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy całą butelkę ketchupu pikantnego, sól, pieprz, gotujemy do zgęstnienia, najlepsze na drugi dzień. Ja jem z ryżem lub chlebem. Obiad na 2 dni. Pycha

Poproszę o przepis na te śledzie.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasia100780
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 10 lip 2016, o 13:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3000
Skąd: pomorskie

 0 szt.
Śledzie moczymy jeśli są za słone. Kroimy na kawałki.
Śmietanę kwaśną mieszamy z cukrem ( na małe opakowanie 200 gr - 2 łyżeczki cukru), pokrojoną cebulą, pieprzem.
Łączymy ze śledziami. Polewamy tym ugotowane ziemniaki. Mniam

-- 10 lip 2016, o 13:56 --

acia1065 napisał(a):
Spodobały mi się te klopsiki, zrobię na obiadek dzisiejszy. Do tego chłodnik na maślance.

Smakowały Ci klopsiki?

_________________
Nowe życie w starej chatce, Nowe życie w starej chatce cz.II, Nowe życie w starej chatce cz.III,
Moje rękodzieło i inne odstresowujące prace


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 10 lip 2016, o 17:47 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Klopsiki przepyszne, weszły do menu, śledzie podajesz z z ziemniakami na ciepło?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
justa_be
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 10 lip 2016, o 21:04 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 762
Skąd: WLKP

 1 szt.
Ja do śledzi w śmietanie dodaję jeszcze drobno pokrojone jabłko :) na drugi dzień są najlepsze :)

_________________
Pozdrawiam ;)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasia100780
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 10 lip 2016, o 21:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3000
Skąd: pomorskie

 0 szt.
acia1065 napisał(a):
Klopsiki przepyszne, weszły do menu, śledzie podajesz z z ziemniakami na ciepło?

Tak. Ziemniaki na ciepło, chociaż ja wolę zimne

_________________
Nowe życie w starej chatce, Nowe życie w starej chatce cz.II, Nowe życie w starej chatce cz.III,
Moje rękodzieło i inne odstresowujące prace


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 11 lip 2016, o 09:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ja pierwszy raz w życiu (ja z małopolski) jadłam takie śledzie w sanatorium w Kołobrzegu. Szok, ale pyszne.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 17 lis 2017, o 12:59 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
[quote="Marysia II"]Makaron z brokułem
Do jednego garnka dajemy makaron(paczkę) - najlepiej grubszy typu świderki, kokardki, w drugim garnku gotujemy brokuł. Na trzeci palnik patelnia, olej - nie żałować(a jeszcze lep[iej oliwa z oliwek) na którym przesmażamy przeciśniętą główkę czosnku ( nie ząbek ale średnią główkę). Chwilę przesmażyć, nie za długo bo zrobi się gorzki. Do patelni dodajemy ugotowany makaron, brokuł, posypujemy starkowanym serem żółtym, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością słodkiej papryki, po zmieszaniu zajadamy.Polecam;tanie, proste, szybkie i b smaczne[/quote
Pyszne, ale 3 gary do mycia.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 22 lis 2018, o 14:23 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
Jesienny obiad działkowicza emeryta
Zupa z burak liściowych (zadołowanych przed mrozami w wiadrze w altanie), marchewki, pietruszki, selerka korzeniowego, pora (z gruntu), łyżeczka zamrożonych wytłoków z gorczycy. Bez soli.
Fasolka po bretońsku z przecierem pomidorowym tegorocznym i mieszanka ususzonych ziół z działki. Bez soli.
Deser - zupka krem z dojrzałej dyni piżmowej z małą łyżeczką miodu od sąsiada co ma dwa ule.
W ogóle nie jem chleba.
Dzięki podobnym innym posiłkom tego lata schudłem 10 kg.
Koszt tego posiłku to spalony gaz, woda, parę kropli Ludwika no i godzina w kuchni.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Teresa Pszczola
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 2 gru 2018, o 16:00 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 608

 0 szt.
I pomyśleć, że są ludzie, którzy nie wierzą, że na działce wyrastają pieniądze.
A jeszcze zdrowa gimnastyka jest przy ich zbieraniu!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 8 lut 2019, o 15:18 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Oj czekam na te pieniążki z działki. Teraz ratuję się kiełkami, zapasami dyni, cebuli itp.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anielanna
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 24 cze 2019, o 13:45 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 20

 0 szt.
Sezon na cukinię się rozpoczyna, a to tanie i szybkie do obróbki warzywo, więc w temacie się mieści :heja
Z cukinii robię leczo - dużo cebuli, papryki i cukinii - wszytsko krojone w kostkę, podsmażane i duszone, można jeszcze dodać kiełbasę i palce lizać :)
Albo cukinia w cienkie ćwiartki z cebulą w kostkę podsmażona, posolona, popieprzona, można sypnąć papryki i bazylii, zalać rozbełtanym jajami, na wierzch pomidory i pietruszka (nać) - pyszny omlet.
I jeszcze placki cukiniowe - cukinia starta na tarce, posolona, po chwili odciśnięta, doprawiona pietruchą (nacią) i pieprzem, dodać jajo i mąkę i smażyć na patelni - delikatniejsze niż nasze wielkopolskie plyndze.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 26 mar 2020, o 21:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Bigos z buraków kiszonych
Coś co zostaje po przygotowaniach świątecznych.. za Jadwigą Łukasiak "Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni" - 1990
1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
10 dkg wędliny lub
30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie

Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. tymczasem można zrobić z nich bigos, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach - to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić - zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju, dodać do niej buraki i dusić ok. 40 minut, podlewając niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony bigos ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do bigosu z kapusty.

-- Cz, 26 marca 2020, 21:38 --

Makaron z bułką tartą
Brzmi strasznie, ale jest dobre. Potrawa rodem z Sycylii. Szybka i stosunkowo tania. Dobra gdy lodówka straszy pustką.
makaron (najlepiej spaghetti, ale jak nie ma...)
1 - 2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
2 - 3 sardele (anschua, alici, acciughe) czyli np. nasze koreczki helskie - jeśli mamy
pietruszka
szklanka rosołku z jarzyn (lub woda z kostką rosołową)
Pietruszkę i czosnek posiekać i wymieszać. Rozgrzać połowę oliwy na patelni i dodać bułkę, zrumienić mieszając, ale nie spalić, bo będzie gorzka. Odłożyć na talerz. Na reszcie oliwy podsmażyć sardele (dobre są te z kaparami, jak używamy solone to dokładnie opłukać), dodając czosnek z pietruszką. Podlać rosołem. Makaron ugotować trochę krócej niż wymaga przepis, odcedzić i dać na patelnie. Wymieszać dokładnie trzymając na ogniu 1 - 2 minuty. Na zakończenie posypać bułką i tak podać, bułka ma być chrupiąca.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 26 mar 2020, o 21:52 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Sałatka z buraków i śledzia
Sałatka z cyklu ekonomia gastronomii.
Robiłam barszcz czerwony na obiad (buraki pokrojone w grube plastry, gotowane tylko z warzywami), w którym tradycyjnie ugotowałam 3 całe buraki (przeważnie z przeznaczeniem na dodatek do drugiego dania na następny obiad). Było mi jednak żal wyrzucać te wygotowane plastry i tak powstała ta sałatka:
1 ugotowany burak pokrojony w kostkę
ok. 1 1/2 szklanki buraków z barszczu pokrojone w kostkę
2 plastry solonego śledzia (nie moczyłam, bo nie był bardzo słony) pokrojone w paski - można użyć śledzia w oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
1 jabłko pokrojone w kostkę
2 - 3 ogórki konserwowe (u mnie zostały użyte ogórki watykańskie, bo akurat takie były w lodówce), można dać kiszone
Ew. pieczarki konserwowe, ale nie miałam
Majonez
Śmietana
Zielony koperek
Sól, pieprz
Wszystko wymieszać i zostawić na noc, aby przeszło smakami. Z soleniem ostrożnie, zawsze lepiej dosolić niż przesolić.
Ten burak gotowany w całości można pominąć, bałam się, że sałatka nie będzie miała odpowiedniego koloru.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na tanie obiadki .
PostNapisane: 26 mar 2020, o 22:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 987
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Ziemniaki walicowskie
Przepis Agnieszki Perepeczko
Robi się je tylko ze starych ziemniaków.
Obrane, wilgotne po umyciu kartofle wkłada się do foliowego woreczka z mąką, odrobiną czosnku w proszku, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i kminkiem.
Torebkę związuje się i mocno nią potrząsa, aby ziemniaki obtoczyła mączna otulinka.
Potem wyjmuje się je z woreczka i wkłada do bardzo gorącego pieca na ok. 1 godz.

-- Cz, 26 marca 2020, 22:06 --

Gulasz z kiełbasy i jabłek
30-40 dag kiełbasy śląskiej (toruńskiej, zwyczajnej)
2 średnie cebule
4 jabłka
1 średni koncentrat pomidorowy
4 czubate łyżeczki mąki
ew. 2 - 4 łyżeczki cukru (jeśli jabłka kwaśne)
sól, pieprz
majeranek, kminek
tłuszcz do smażenia
Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, zależnie od grubości. Cebulę pokroić w piórka i przysmażyć na tłuszczu, ale nie rumienić. Następnie do cebuli dodać kiełbasę, podsmażyć chwilę razem. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko razem wymieszać. Wlać 2 szklanki wody i dodać trochę kminku. Pogotować razem 2 - 3 minuty.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne i podzielić każde jabłko na 8 części. Dodać do kiełbasy i gotować razem do miękkości jabłek.
Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wlać do gulaszu, wymieszać i kilka razy zagotować. Jeśli zbyt gęsty to dolać wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem. Pyszny także z chlebem. Jak ktoś nie wie to nie rozpozna w tym jabłek.
Jest to przepis z książki S. Witkowskiej z 1982 "Nastolatki gotują" i "Jak zdrowo żywić rodzinę?".

-- Cz, 26 marca 2020, 22:08 --

Galaretka z głowy karpia
Ponownie książka Jadwigi Łukasiak "Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni"
1 głowa 2 - kilogramowego karpia (ok. 40 dkg)
20 dkg marchwi
10 dkg pietruszki
10 dkg selera
5 dkg cebuli
1 jajko
5 dkg groszku zielonego z konserwy
2 dkg żelatyny
sól, pieprz, listek, ziele angielskie, cukier
Z karpia przeznaczonego do smażenia odciąć nieco głębiej głowę, płetwę ogonową z 4 - centymetrowym odcinkiem ogona, płetwę grzbietową i płetwy brzuszne. Po rozpłataniu karpia na połowę, podcinając ostrym nożem mięso, wyciąć kręgosłup. Odcięte części karpia dokładnie umyć. Z głowy usunąć oskrzela i oczy. Ćwiartkę cebuli przyrumienić na blasze. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić w poprzek na kawałki. Resztki ryby wraz z włoszczyzną i przypieczoną cebulą zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu około godziny. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy. Dogotować. Wywar odcedzić, odparować do objętości ok. 3 szklanek. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje zalać gorącym wywarem z ryby i powoli zagotować, odstawić. Z ryby dokładnie wybrać ości. Warzywa pokroić w półplasterki, jajko ugotować na twardo i pokroić w plasterki. W foremki wlać trochę galarety, gdy zastygnie ułożyć plasterek jajka, cząstki warzyw z wywaru, wokół ułożyć kilka ziaren zielonego groszku, na tę dekorację ułożyć kawałki ryby. Delikatnie, by dekoracji nie naruszyć, zalać tężejącą galaretą i zastudzić.
Podawać wyjęte z foremki, dekoracją do góry, z chrzanem, sosem chrzanowym itp.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 101 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *