Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 352 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  
Autor Wiadomość
gosia22
 Tytuł: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 12:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1351
Skąd: Francja/ Bretania

 ---
Witam gorąco :wit

Pomyślałam sobie ze podzielę się z wami moimi przepisami, które często robię. ;:137 .
Typowa Bretońska kuchnia to owoce morza, ryby, naleśniki z kaszy, o tym pisać zbytnio nie będę bo chyba trudno mieć dostęp do morskich ryb. No i kto się zajada homarami czy langustami ? :wink:

Za to mogę popisać o świni, o kiszach, ciastkach tzw cake i niem o czym jeszcze. :;230
Danie są proste , wypróbowane hihi, i niestety dość często kaloryczna :;230 .

Zacznę od "quiche"czyli kisz. Nie tak dawno Fela gościła u mnie chciałam zrobić coś szybkiego, tak wiec przyrządziłam bardzo znany u nas "quiche lorraine".
Strzał był w 10, Feli i M bardzo smakował.

Baza wszystkich kiszy jest ciasto francuskie które łatwo kupić w Polsce. Kisze można jeść na zimno, ciepło, na aperitif jak kto lubi ;:108

Na początek przedstawiam wam

Kisz z łososiem i ze szpinakiem Moje dzieci wraz z mężem na czele nie dotkną szpinaku, oprócz tego w kiszu.

ciasto francuskie
1 puszka łososia (mam nadzieje ze jest w sklepach) jeśli nie można dodać np. tuńczyka
400g szpinaku. Doskonały jest świeży taki prosto z ogrodu ;:137 , jeśli nie to mrożony .
250g śmietany gęstej, ja używam 30% można oczywiście wziąć te niżej %
3jajka
6 cebul szalotek

Świeży szpinak podsmażyć na patelni z margaryna. ten mrożony przygotowac wg przepisu
Piekarnik podgrzać do ok.175°
Rozgnieść łososia dodać szalotkę cienko poszatkowana.
Wymieszać.
dodać 3 żółtka ( białko później ubić) śmietanę, wszystko wymieszać.
Dodać szpinak jeśli jest duży to pokroić, wymieszać z ciastem.
Ubić białko i dodać do reszty.

Piec 35 do 40 min.
Bon Appétit ;:137

Jeszcze jedna sprawa, ciasto francuskie w Polsce jest prostokątne (u nas okrągłe), trzeba znaleźć blaszkę która nie jest zbyt wysoka ale z znowu nie niska. Ciasto rośnie i może się wszystko przelać.

U mnie tak kisz wygląda po wyjęciu z piekarnika

Obrazek

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 12:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4201
Skąd: Kraków

 1 szt.
Gosiu! Świetnie że założyłaś ten wątek. Ja robiłam kiedyś kisz, ale w przepisie było kruche ciasto. Z pewnością wypróbuję z ciastem francuskim (niekoniecznie ze szpinakiem ;:224 ).
Czekam na kolejne przepisy :wit

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosia22
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 16:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1351
Skąd: Francja/ Bretania

 ---
Witam Aniu Zielona :wit strasznie się ciesze ze zajrzałaś do mojego nowego wątku!!!
W ogrodzie nie wiele się dzieje a posiłki muszę robić 2x dziennie, tak wiec sobie skromnie pomyślałam ze podzielę się z wami moja kuchnia.
Eksperymenty robiłam tego lata u mamy i wszystkim smakowało. mam nadzieje ze nie była to tylko grzeczność ! ;:112 . W każdym bądź razie moja siostra poprosiła mnie o kilka przepisów, mama tez, Feli z M smakowało, no to może innym tez ;:88

Aniu we Francji są 3 rodzaje ciasta, strasznie mi głupio ale przetłumaczenie mam z Wikipedii :oops:

Pâte feuilletée to ciasto francuskie, używa się go do ciast słodkich jak i wytrawnych. Ja osobiście bardzo je lubię.

Pâte brisée to ciasto kruche, używa się go tez do ciast słodkich i wytrawnych, tyle ze jest ono bardziej "sypkie".

Pâte sablée, to jest ciasto które używa się tylko do ciast . Ja jak robię sernik to właśnie to ciasto używam.

Tak wiec widzisz ze wybór jest. Moja znajoma na cieście francuskim robi pizze bo tak lubi.
Najlepsze ciasto francuskie które spróbowałam jest w Tesco, nie rozlatuje się w rekach ładnie można odwinąć nie rozkleja się po kilku minutach w rekach, super.
Ale jak mówi moja mama "z braku laku dobry kit" hihi

Aniu czy robiłaś ciast z jabłkami ? Wszyscy Francuzi je znają , jest doskonalą na podwieczorek czy do kawy.

Tare aux Pommes ciasto z jabłkami

Ciasto francuskie
jabłka pokrojone w plasterki
1 jajko
2 łyżki śmietany
cukier tak by było słodkawe + - 100g
cukier waniliowy
cynamon

Szpilkować widelcem ciasto francuskie,
posypać cukrem waniliowym
płożyć jabłka jedno obok drugiego (by się stykały),
śmietanę wymieszać z cukrem , wylać na ciasto posypać cynamonem
Piec z dobre 30 min. w temp. 180 ° Jak ciasto sie stęchnie i wszystko jest zarumienione to jest dobre.

Ja robię ciasto jak jest okres na jabłka, owoców z Argentyny czy Chilli nie kupuje. Ostatnio widziałam u nas czosnek z Chin o mało co bym trupem nie padła !
Tak wiec na moją osobistą tartę z jabłkami z ogrodu poczekam ho ho nie tak długo bo jesień mamy ! Moje jabłka będą tuz tuz dobre.
Ściągnęłam wiec fotkę z netu.

Obrazek

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 18:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4201
Skąd: Kraków

 1 szt.
Oh l? l? :D
Gosiu, takiego ciasta z jabłkami nie piekłam. Ostatnio zrobiłam ciasto które się nazywało włoskie z jabłkami, całkiem ciekawe, bo bez tłuszczu.
Muszę kupić ciasto francuskie w takim razie, bo z gotowym to wykonanie już szybko pójdzie. Chyba to jest najwspanialsze w takich przepisach- proste składniki, a wychodzi coś przepysznego. Jabłek ostatnio kupiłam 15kg, to mogę poszaleć :)

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gosia07
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 14:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6032
Skąd: Lublin

 ---
Gosiu mniam mniam ja lubię słodycze i niestety bardzo to po mnie widać bo jestem pani puszysta :;230 ale takie ciasteczko upiekę :D A co wszystkiego nie można sobie odmawiać :;230

_________________
Na pstrokato 2013
Róże Gosi 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-T-s
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 18:50 
Offline
---
Postów: 6146

 ---
Gosiu

ale super...że znalazłam Twój wątek, uwielbiam takie inne jedzonko... :lol: :lol: w sobotę robię kisz ze szpinakiem aha łososia kupic w puszce można.


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosia22
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 21:43 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1351
Skąd: Francja/ Bretania

 ---
Witam gorąco w chłodny wieczór :wit . U nas nastała jesień , padało cały dzień, zero słońca, musiałam wyciągnąć kurtki brrrrrrr. A jeszcze we srode dzieci kąpały się w morzu .

Aniu, Gosiu i Tess dziękuję za wizytę ;:196
Aniu jak zrobisz ciastko to daj znać jak ci wyszło.
Gosiu, ja tez jestem puszysta jejku muszę naprawdę uważać, bo nie mogę ciągle kupować nowej garderoby :;230
Tess, pierwszy raz u mnie i mam nadzieje ze nie ostatni ! ;:224 . Mam pełno przepisów na rożne kisze, jak tylko czas mi pozwoli będę dodawała.

Dzisiaj wam proponuje kisz z cukinia, szynka i kozim serem.

1 duża lub 2 małe cukinie
ok 100g koziego sera
4 jajka
200 ml śmietany
sol, pieprz
4 plasterki szynki
ewentualnie jeśli ktoś lubi starty ser
ciasto francuskie

Obrać cukinie, ja obieram bo moja ma twardą skórę, pokroić na kawałki i ugotować w słonej wodzie przez 10min. Uważać żeby nie zrobiła się miazga. (Ja gotuje na parze) . Odsączyć.

W tym czasie, rozwinąć ciasto na blaszce i nakłuć widelcem.

W salaterce wymieszać jajka, śmietanę, sol, i pieprz. Ja sporo pieprze bo cukinia jest mdła bez smaku, wiec ja trochę przyprawiam.

Pociąć szynkę na kawałki położyć na spod , następnie położyć cukinie i wylać miksturę.
Na koniec, pokroić kilka plasterków koziego sera i położyć na ciasto, ewentualnie posypać tez startym serem. Ja tak robię bo dzieci lubią, a i daje to ładny kolor ciastu :lol:
Piec w piekarniku 180° przez dobre 40min ;:137

ObrazekSmacznego ;:137 My wszystkie kisze jemy z dodatkiem salaty.

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
dawidbanan
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 19:27 
Offline
---
Postów: 7898

 ---
A mi się ten kisz kojarzy z: a kysz :;230


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosia07
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 19:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6032
Skąd: Lublin

 ---
Gosiu a może coś z grzybami?

_________________
Na pstrokato 2013
Róże Gosi 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosia22
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 25 wrz 2010, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1351
Skąd: Francja/ Bretania

 ---
Gosiu Witaj :wit . Z uwaga przeczytałam twój post i tak sobie dłuuugo myślałam i szukałam ;:132 .

Jeśli może być kisz z dodatkiem grzybów to proszę, znam przepis . Feli bardzo smakował tyle ze był bez grzybów. :lol:

Ciasto francuskie
3jajka
ok 30cl śmietany najlepiej gęstej ja daje 30% , można niżej %
ok 300g boczku
grzybki- pieczarki
stary ser ,może ze 150g
sol, pieprz, gałka muszkatołowa.Ja osobiście soli nie daje gdyż boczek jest u nas słony. Za to dodaje gałkę bo lubimy jej smak.


Wyłożyć ciasto na blaszkę , naszpikować widelcem.
Na patelni usmażyć boczek, tłuszcz wylać. Jak będzie gotowy wyłożyć na spod ciasta.
Wyłożyć grzybki, tyle by spod był zakryty
Jajka i śmietanę wymieszać dodać sol , pieprz, gałkę. Wylać na ciasto.
Obsypać foremkę serem tartym. Kto ile lubi i woli. Ja czasem mieszam od razu ser z jajkami i śmietaną.
Do piekarnika nagrzanego na 180° na ok 35 -40min . Mozna sprawdzić czy jest gotowy w 30min, wkłuć nóż w ciasto, jeśli wyjdzie suchy bez śladu śmietany to jest dobry.


Mam tez przepis na kisz tylko z grzybów ale nie sprawdzony.

ciasto francuskie
400g pieczarek
150g boczku
200g sera mozzarella
4 jajka
40cl śmietany
2 łyżeczki poszatkowanej pietruszki
trochę gałki muszkatołowej
sol, pieprz
trochę masła lub margaryny
Na patelni z masłem zarumienić pieczarki prze kilka minut. Odłożyć na sitko.
Usmażyć boczek, tłuszcz wylać.
W salaterce wymieszać jajka , śmietanę, pietruszkę ,gałkę.
Dodać sol pieprz (jeśli ktoś lubi) ;
Następnie dodać grzyby, boczek, i mozzarelle pokrojona na kawałki.
Wymieszać, wylać na ciasto .
Piec przez 40min

Jak tak sobie pisałam to stwierdziłam ze apetycznie to wygląda, zrobię ten kisz już niebawem. :wink:

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
katarzynka575
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 26 wrz 2010, o 10:08 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3345

 ---
Witaj Gosiu w twoim smacznym wątku ;:137 fajnie bo ja mam bzika i zbieram przepisy. Mam ich tyle że dopiero jakąś część gotowałam, piekłam a niektóre ulubione robię kilka krotnie wiec nie wiem czy życia mi wystarczy żeby wszystkie wypróbować :;230

_________________
Kasia pozdrawiam Balkogródek Katarzynki Doniczkogródek Katarzynki
Storczyki Katarzynki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Tula
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 26 wrz 2010, o 10:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1242
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 ---
O właśnie szukałam czegoś prostego na cieście francuskim !

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
gosia22
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 28 wrz 2010, o 10:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1351
Skąd: Francja/ Bretania

 ---
Witam cie Kasiu i Tulo w moim wątku ;:196 . Ja tez mam setki przepisów ale tak się składa ze gotuje ciągle to samo hihi.
Weekend miałam pracowity, hihi. Rodzina mojego M przyjechała i w kuchni było pełno roboty.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło gdyż kuzynka ma swój sklep rybny i przywiozła nam rarytasy ;:137

ten owoc morza się nazywa "couteau de mer". Nie znalazłam polskiej nazwy :? Nazwę zawdzięcza swojej formie czyli ...noża
Bardzo zabawny jest tez sposób łowienia; w czasie odpływu "couteau" chowa się pod piasek, na powierzchni formuje się "ósemka". By go wyłowić trzeba wsypać trochę soli w dziurki i gdy tylko wyjdzie na powierzchnie szybko złapać. :D
Gotuje się je jak małże, w kilka minut są gotowe. I są baaardzo pyszne, delikatne na podniebieniu i w smaku przypomina małże. ;:137 ;:137

Obrazek

Drugi rarytas to homary, przedstawiać nie muszę. Jedliśmy przez dwa dni hihi

Obrazek


Z mojej strony, zrobiłam Cake, takie ciastko które może słodkie czy słone. Ja robię te słone, które jemy na piknikach czy na aperitif, jak kto chce. :D .
Do cake'ow potrzeba foremki jak do ciasta prostokątnej, Obrazek


Cake z boczkiem i suszonymi śliwkami

3 jajka
150g maki
1 opakowanie proszku do pieczenia
10cl oliwy słonecznikowej
130cl mleka- leciutko podgrzać
100g sera startego
sol, pieprz

około 200g boczku
150 g śliwek suszonych


Podgrzać piekarnik na 180°
W salaterce wymieszać ; jajka z maka. Dodawać powolutku oliwę i mleko troszeczkę podgrzane.
Dodać utarty ser. Wszystko wymieszać.
Przyprawić, ja nie dodaje soli, boczek jest już słony.
Dodać boczek i śliwki.

Wylać ciasto do foremki i piec przez ok 40- 45 min

smacznego ;:137 ObrazekCiasto trochę za bardzo przypieczone, ale i tak wszystko było zjedzone :wink:



Na obiad proponuje Ryz z cukinia i piersią kurczaka
Przepis ten znalazłam kilka lat temu na opakowaniu ryżu, od tamtej pory przygotowuje go regularnie. :D

ryz
450 gr piersi z kury może być z indyka , pokrojona w kostkę
2- 3 cukinie pokrojone w kostkę.
z 5 pomidorów, ja tez daje z puszki. Daje więcej gdyż lubimy sos.
1 cebula
2 czosnek
przyprawa kurkuma
można dodać kminek
sol, pieprz
oliwa
W dużym garnku, podgrzać oliwę i zarumienić cebule i czosnek. Dodać kurkumę , kminek i kurczaka gotować 5min.
Dodać cukinie, przykryć i gotować z 10min. Na koniec dodać pomidory, każdy może dać ile chce, ja daje sporo bo lubię jak ryz pływa w sosie :;230
Gotować z 5 min
Podawać z ryżem

Na zdjęciu potrawa jest z kuskusem zamiast ryżu. Tez bardzo dobrze smakuje ;:137 Obrazek

_________________
Gosiny ogródek
W Bretońskiej kuchni u Gosi
"Francja znana i nieznana"


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
PostNapisane: 28 wrz 2010, o 10:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4201
Skąd: Kraków

 1 szt.
Gosiu, szkoda że u nas takich małży nie ma. Kilka takich muszelek przywiozłam kiedyś znad Morza Północnego, ale nie wiedziałam, że to z jadalnych mięczaków.
Zrobiłam się bardzo głodna, te zdjęcia to istna tortura, kiedy pod ręką tylko kanapka ;:224

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 352 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *