Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
sionia
 Tytuł: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 1 sie 2010, o 08:11 
Offline
50p
50p
Postów: 90
Skąd: Radom
Witam,
kłopoty z pasteryzacją słoików. Wyczytałam w necie, że można pasteryzować w piekarniku. Chciałabym spróbować tej metody. Czy możecie mi podać czas i temperaturę dla słoików o pojemności 0,5l; 0,33l; 0,25l. Chciałabym pasteryzować ogórki konserwowe i papryke w occie, sałatki z octem, czy wszelkie marynaty.Marzy mi się, aby przetwory były chrupiące a nie takie rozgotowane kapcie. Czy możecie mi podać w punktach jak to zrobić z uwzględnieniem temperatury i czasów dla poszczególnych wielkości słoików. Czy słoiki mają być dokecone czy nie, jak wysoko napełnione.... interesuje mnie wszystko, ale bardzo KONKRETNIE dla laika.

Ja próbowałam już pasteryzować w wodzie i niestety nie potrafię uchwycić tego momentu zagotowania. Wyciągnęlam nawet termometr, by zmierzyć temperaturę. woda zaczęla bąbelkować w temteraturze 83 stopnie. Czy to ten moment zagotowania?
Podzielcie się też jak pasteryzujecie w wodzie.
Z góry dziękuję!!!!!


Góra   
  Zobacz profil      
 
sionia
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 11 sie 2010, o 18:35 
Offline
50p
50p
Postów: 90
Skąd: Radom
Nie pasteryzujecie w piekarniku?


Góra   
  Zobacz profil      
 
Dzialeczka
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 11 sie 2010, o 21:34 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 607
Skąd: Toronto

 0 szt.
Sioniu, ja pasteryzuję wszystkie dżemy w piekarniku. Są super i nie psują się. Słoiczki mam 250 ml i 500 ml. Nakładam do nich gorący dżem, zakręcam nakrętki, ustawiam na blasze takiej do ciasta, po czym wkładam na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Potem wyjmuję i ustawiam zwyczajnie na drewnianej deseczce, żeby ostygły.

Nie mam osobistych doświadczeń z innymi przetworami (kiszonych ogórków nie liczę, bo nie wędrują do piekarnika :;230 ), ale moja mama z powodzeniem robi tak również z kompotami i sałatkami warzywnymi typu sałatka szwedzka z ogórków.

Pozdrawiam ;:167

_________________
Pozdrawiam,
joanna
Działeczka w cieniu dębu - Zapraszam!


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
sionia
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 12 sie 2010, o 11:43 
Offline
50p
50p
Postów: 90
Skąd: Radom
Dziękuję za odpowiedz. Czy mogłabyś spytać się swojej mamy jak długo pasteryzowałaby tę sałatke szwedzka w piekarniku w słoikach 0,5l; 0,33l. Z góry dziękuję


Góra   
  Zobacz profil      
 
Arribeth
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 17 wrz 2010, o 22:58 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 41
Skąd: Olsztyn

 0 szt.
W tym roku wszystkie przetwory pasteryzowałam w piekarniku. Instrukcję znalazłam gdzieś w internecie. Należy piekarnik rozgrzać do 130 stopni, słoiki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika. Trzymam je tam godzinę, piekarnik wyłączam i zostawiam na noc. Do kompotów ta metoda jest idealna. Robiłam też w ten sposób ogórki konserwowe w litrowych słojach, z tym że siedziały one w piekarniku pół godziny po czym zostały wyjęte. To niestety za długo, ogórki wyszły miękkie.W przyszłym roku eksperymentów z ogórkami ciąg dalszy, potrzymam je pewnie z kwadrans, może 10 minut. Słoiki powinny być napełnione do 1-2 cm poniżej krawędzi, pokrywki dokręcone. Spróbuj pasteryzować je 5-10 minut a po ostygnięciu sprawdzić czy wieczko jest zassane. Jeżeli nie to trzeba będzie dopasteryzować.

_________________
-Jola-


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aisyrk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 18 wrz 2010, o 18:06 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1207
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Ja też pasteryzuję w piekarniku - to naprawdę bardzo ułatwia robienie przetworów. Wstawiam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 st. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę [zgaśnie lampka] liczę czas - 10 min dla słoików 0,30 l i 15 min dla pojemności 0,5 - 0,6 l. Większych nie używam, to są jednorazowe porcje. Po upływie wyznaczonego czasu otwieram piekarnik i gdy słoiki nieco przestygną, wystawiam.

_________________
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosea
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 19 wrz 2010, o 22:30 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 322
Skąd: Mazowsze
A ja kilka razy spotkałam się z opinią, że twistów nie można pasteryzowac w piekarniku- bodajże ze względu na konstrukcję nakrętek.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aisyrk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 20 wrz 2010, o 23:48 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1207
Skąd: Mazowsze

 1 szt.
Nie zauważyłam, żeby coś się działo z nakrętkami, nawet farba nie łuszczy się.

_________________
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."


Góra   
  Zobacz profil      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 1 lip 2013, o 07:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 226
Skąd: Poznań

 1 szt.
Ja wsadzam słoiki do zimnego piekarnika, termoobieg 130stC 90 minut :)
Tylko nie można ruszać gorących słoików - trzeba im dać czas na wystygnięcie bo potrafi wykipieć zawartość po ruszeniu :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
magda2013
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 lip 2013, o 19:15 
Offline
50p
50p
Postów: 70

 0 szt.
A ja raz próbowałam pasteryzować w piekarniku...Nakrętki wybuchły na ściany ,sufit..i niestety na mnie :( Więcej nie spróbuje


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 14 lip 2013, o 16:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 226
Skąd: Poznań

 1 szt.
W jakiej temepraturze? Ja w tym roku już ze 40 słoików zrobiłem i żaden nie wybuchł :) Może temperatura ustawiana u Ciebie jest niższa od rzeczywistej ? Np. ustawiasz 120stC a w rzeczywistości masz 150 ....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 14 lip 2013, o 20:36 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6151
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Ja również pasteryzuję w piekarniku, ale nie na sucho. Na blachę do pieczenia wlewam wodę (tak z 4cm), wstawiam słoiki i pasteryzuje w 120* około 1godz. Wstawiam oczywiście do zimnego piekarnika.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Dorcinda
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 sie 2013, o 11:13 
Offline
500p
500p
Postów: 868
Skąd: Stargard

 0 szt.
Mnie tylko naszła wątpliwość czy aby to, jeszcze pasteryzacja. Klasyczna pasteryzacja powinna przebiegać w temperaturze 70-100 st., i taka pewnie jest gdy pasteryzujemy w ledwie wrzącej wodzie - wierzchy słoików są ponad wodą i w środku pewnie nie ma 100 st. Natomiast w piekarniku nagrzanym do 130 stopni po godzinie temperatura wewnątrz słoików z pewności a przekracza 100 stopni. Nie mówię, że taki sposób konserwowania jest zły, ale nazywanie go pasteryzacją to chyba nadużycie.

_________________
Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 sie 2013, o 11:46 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 226
Skąd: Poznań

 1 szt.
Może to apertyzacja albo sterylizacja :)
Moje słoiki "pieczone" 90 minut w 130stC są tak zassane że mam problemy by je odkręcić :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
xrob
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 19 sie 2013, o 08:26 
Offline
100p
100p
Postów: 104
Skąd: łódzkie

 więcej niż 1 szt.
Witam mam pytanko czy ktoś pasteryzował kukurydze w słoikach? Jeśli tak to poproszę o przepis na zalewę i jak długo pasteryzuje się kukurydzę? pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam aga


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ED99
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 25 sie 2013, o 10:23 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 222
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Powyżej 100 stopni to już sterylizacja a nie pasteryzacja,ma tą zaletę że nie trzeba pasteryzować mięso czy grzyby 3X.
Słoiki pękają jeśli są za mocno dokręcone ;:303

_________________
Pozdrawiam ED.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lukk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 25 sie 2013, o 23:05 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 22

 0 szt.
A powiedzcie mi czy jeśli zrobię sok z sokownika ale bez cukru i zapasteryzuję w piekarniku bądź w wodzie to będą się trzymały te przetwory ?
Nie cierpie dosładzania owoców.... Wolę wypić kwaśny i cierpki sok z aroni niż czuć ten sztuczny cukier... po prostu mam jakąś alergię lub oduczyłem się cukru bo na rok to ja dosłownie kilka łyżeczek cukru zużyje...
Marzy mi się więc taki sok 100% prawdziwy i bez cukru. Poradzicie coś ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 23 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *