Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2
Autor Wiadomość
xrob
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 19 sie 2013, o 07:26 
Offline
100p
100p
Postów: 102
Skąd: łódzkie

 więcej niż 1 szt.
Witam mam pytanko czy ktoś pasteryzował kukurydze w słoikach? Jeśli tak to poproszę o przepis na zalewę i jak długo pasteryzuje się kukurydzę? pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam aga


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ED99
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 25 sie 2013, o 09:23 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 222
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Powyżej 100 stopni to już sterylizacja a nie pasteryzacja,ma tą zaletę że nie trzeba pasteryzować mięso czy grzyby 3X.
Słoiki pękają jeśli są za mocno dokręcone ;:303

_________________
Pozdrawiam ED.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
lukk
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 25 sie 2013, o 22:05 
Offline
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Postów: 22

 0 szt.
A powiedzcie mi czy jeśli zrobię sok z sokownika ale bez cukru i zapasteryzuję w piekarniku bądź w wodzie to będą się trzymały te przetwory ?
Nie cierpie dosładzania owoców.... Wolę wypić kwaśny i cierpki sok z aroni niż czuć ten sztuczny cukier... po prostu mam jakąś alergię lub oduczyłem się cukru bo na rok to ja dosłownie kilka łyżeczek cukru zużyje...
Marzy mi się więc taki sok 100% prawdziwy i bez cukru. Poradzicie coś ?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ED99
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 12 wrz 2013, o 22:41 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 222
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Po prostu zrób je bez cukru i napisz później przez jaki okres czasu były dobre.

_________________
Pozdrawiam ED.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 13 wrz 2013, o 08:27 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4142
lukk ja kiedyś robiłam soki przez sokownik, nigdy nie dodawałam cukru. To był taki sokownik warstwowy jakby na parę, z którego wylewał się gotowy sok o temp ok 100C. Ja go od razu wlewałam do słoików i słoiki pod 'kołderkę'. Żadnego problemu z przechowywaniem nie miałam.
Z resztą uważam, że opatulenie słoików, zalanych prawie wrzątkiem lub wrzątkiem, czymś co utrzyma ciepło (koce, śpiwór itp) to doskonała i tania metoda pasteryzacji. Do tej pory robię tak np z przecierami pomidorowymi. Jeszcze ciepłe słoiki wyjmuję spod okrycia po 3 dniach

Sokownika już od dawna nie używam, wolę soki niegotowane, zasypuję owoce cukrem i mam dobry sok, dość długo się przechowuje. Nawet zdarzyło mi się mrozić taki sok, bo mi zależało, żeby był na długo i nie zaczął fermentować, ale to już inna bajka.


Góra   
  Zobacz profil      
 
tkordus
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 19:10 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 223
Skąd: Poznań

 1 szt.
Moje szparagi przestały prawie rok w lekko osolonej wodzie pasteryzowane / sterylizowane w piekarniku w 130stC i były pyszne na święta :)
Robię kiełbasę słoikową i też ją w piekarniku sterylizuję - nic się nie psuje :)
Tylko jak zakrętki są nieszczelne to potrafi sie połowa zawartości wody wygotować / wykipieć przez zakrętkę. Nigdy mi nic nie pękło.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
corazonbianco
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 9 lip 2014, o 19:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1236
Skąd: wschodnie Mazowsze

 1 szt.
lukk napisał(a):
A powiedzcie mi czy jeśli zrobię sok z sokownika ale bez cukru i zapasteryzuję w piekarniku bądź w wodzie to będą się trzymały te przetwory ?
Nie cierpie dosładzania owoców.... Wolę wypić kwaśny i cierpki sok z aroni niż czuć ten sztuczny cukier... po prostu mam jakąś alergię lub oduczyłem się cukru bo na rok to ja dosłownie kilka łyżeczek cukru zużyje...
Marzy mi się więc taki sok 100% prawdziwy i bez cukru. Poradzicie coś ?

Ja robię bez cukru wszystkie moje przetwory owocowe, pasteryzuję w piekarniku i wytrzymują spokojnie do kwietnia - maja.

_________________
Cóż za smutna epoka, w której łatwiej jest rozbić atom niż zniszczyć przesąd ~ Albert Einstein


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Teresa600
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 10 sie 2019, o 18:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1283
Skąd: Kraków

 0 szt.
Ja ogórki kiszone i wszelkiego rodzaju sałatki warzywne pasteryzuję w piekarniku .Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika i nastawiam temp. 130 st. i pasteryzuję 30-40 min w zależności od wielkości słoika.Po tym czasie uchylam piekarnik i pozostawiam słoiki do wystygnięcia. W tej chwili w pikarniku siedzi :D pyszna sałatka z ogórków marchewki , cebuli (ciekawostką jest dodatek musztardy) robię ją co roku ,pychota ;:215

_________________
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice


Góra   
  Zobacz profil      
 
ullak
 Tytuł: Re: Pasteryzacja w słoikach krok po kroku
PostNapisane: 15 sie 2019, o 15:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1350
Skąd: Kozienice

 0 szt.
Ostatnio na jutjubie natknęłam się na rosyjskojęzyczne przepisy na przetwory na zimę, które polegają na tym, że surowe warzywa zalewa się kilkukrotnie wrzątkiem, na koniec zalewa się wrzątkiem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i wody i zakręca, to wszystko. Nie pasteryzują tego. Do zakręcania używają takiego ustrojstwa, które się chyba nazywa Закаточная машинка (albo Закаточный ключ). Czy ktoś z was tak robi, czy ta maszynka jest niezbędna i czy w ogóle coś takiego występuje w Polsce? Zrobiłam takie przetwory i z ciekawości spróbowałam po kilku dniach, faktycznie bardzo fajnie to smakuje, ale obawiam się, czy przetrwa dłużej bez pasteryzowania.

_________________
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 23 ]  Idź do strony nr...        1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *