Ogród w kuchni
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Halinko, morwy pochodzą z Azji, sadzono raczej w miastach jako zieleń uliczną, w parkach i ogrodach. Ja nie spotkałam się z nią w lasach, chociaż wiem że drewno ma twarde i cenne. Łatwo poznać ją po liściach, bo często są różnego kształtu na jednym drzewie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Ogród w kuchni
Pytałaś o truskawki, co do nich dodać do konfitury.
Ja mam ostatnio (lata całe, ale z przerwami...) "fazę" na imbir. Świeży, mrożony, tarty, kandyzowany, w konfiturze z rabarbaru, w nalewce, w daniach jarzynowych z patelni, grilla, w sosach, zupach i w ogóle właściwie wszędzie
To bardzo uniwersalne pachnidło
Najrzadziej używam suszonego / w proszku, ale też się zdarza. Może następną konfiturę z czegoś zrób z niewielkim dodatkiem imbiru dla zaostrzenia smaku i zapachu? Na kilka kg owoców tak z centymetr obranego i startego korzenia włożonego pod koniec gotowania. Albo kilka ziaren zielonego pieprzu? Tak niespodziewanie i z zaskoczenia 
Ja mam ostatnio (lata całe, ale z przerwami...) "fazę" na imbir. Świeży, mrożony, tarty, kandyzowany, w konfiturze z rabarbaru, w nalewce, w daniach jarzynowych z patelni, grilla, w sosach, zupach i w ogóle właściwie wszędzie



"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Halinko, jakbyś nie miała morwy, to może się znajdzie jakaś siewka na działce, jesienią będzie można kopnąć.
Nalewko, właśnie do tej ostatniej konfitury dałam kawałeczek świeżego imbiru i odrobinę kardamonu. Imbir jest świetny, lubię z niego nalewkę z cytryną. A czy Ty uprawiasz imbir? Ciekawi mnie czy można osiągnąć w domu jakiś godziwy rezultat.
Pieprzu do słodkości jeszcze nie próbowałam
A to niespodzianka by była
Z ostatniego bzu jaki znalazłam pod koniec czerwca zrobiłam placuszki z syropem klonowym i brązowym cukrem. Pyszne, pachnące
z agrestową konfiturą na dodatek.

Nalewko, właśnie do tej ostatniej konfitury dałam kawałeczek świeżego imbiru i odrobinę kardamonu. Imbir jest świetny, lubię z niego nalewkę z cytryną. A czy Ty uprawiasz imbir? Ciekawi mnie czy można osiągnąć w domu jakiś godziwy rezultat.
Pieprzu do słodkości jeszcze nie próbowałam


Z ostatniego bzu jaki znalazłam pod koniec czerwca zrobiłam placuszki z syropem klonowym i brązowym cukrem. Pyszne, pachnące


- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3910
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Piekary Śląskie
Re: Ogród w kuchni
Jejuniu ja to mam szczęście
,wpadam a tu pyszności i znowu diabli nadali dietę




- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Marzanko, ja też powinnam przystopować z tymi słodkościami
Za to na kolację będę mieć szczyt fantazji kulinarnej- świeżo ukiszony ogórek i kromkę chleba z masłem 


- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Ogród w kuchni
Jak do ogóreczka, to tylko ze smalczykiem i skwareczkami 

- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3381
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Ogród w kuchni
Aniu te kostki lodu z kwiatem ogórecznika rewelacja. Od dzisiaj tak robię lód 

- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9422
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Re: Ogród w kuchni
Aniu
to jakby się znalazła jakaś sieweczka morwy, to trzymaj dla mnie





- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Pamelko, to już wersja de lux
Marylko, nie każdemu pasuje potem taki kwiatek w napoju, najlepiej jak podaje się słomkę do picia, łatwiej ominąć dekorację
Halinko, miejmy nadzieję że jakaś ocalała przy wykaszaniu
.

Marylko, nie każdemu pasuje potem taki kwiatek w napoju, najlepiej jak podaje się słomkę do picia, łatwiej ominąć dekorację

Halinko, miejmy nadzieję że jakaś ocalała przy wykaszaniu

- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Ogród w kuchni
Kupowałam z trzy lata temu sadzonkę co miała być morwą. W tej chwili wygląda na krzaczek (nie rośnie na drzewko) , ale żadnych owoców , same listki
A Pamelka zrobiła mi smaczek na domowy smalczyk z cebulka... mniam

A Pamelka zrobiła mi smaczek na domowy smalczyk z cebulka... mniam

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Ogród w kuchni
Qrde jaka głodna się zrobiłam. Idę do lodówki zobaczyć co tam mam i może jakiegoś gnieciucha sobie upiekę 

- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Olu, morwa jak była przycięta to zawsze rośnie w krzaczek. A potem się robi takie kilkupniowe drzewo. Może po liściach poznasz, morwa ma bardzo charakterystyczne kształty.
Bogumiło, bardzo jestem ciekawa jak gnieciuch wyszedł
Zdradź co to za specjał
Jakoś nie mam ostatnio czasu na gotowanie. Jedynie pilnuje zakwasu, bo karmić go trzeba codziennie.
Ale żeby nie zostawiać wątku odłogiem, przedstawię coś z wiosennego menu. Bywalcy mojego ogrodowego wątku już widzieli wcześniej.
Wiele roślin można przygotować w ten sposób, maczając liście lub kwiaty w cieście naleśnikowym i smażąc. Niektóre robi się na słodko inne na słono.

Bratek jest bardzo delikatny, ma swój aromat (oczywiście im bardziej pachnący tym lepszy). Babka właściwie bez własnego smaku, raczej dla zdrowia.
Bogumiło, bardzo jestem ciekawa jak gnieciuch wyszedł


Jakoś nie mam ostatnio czasu na gotowanie. Jedynie pilnuje zakwasu, bo karmić go trzeba codziennie.
Ale żeby nie zostawiać wątku odłogiem, przedstawię coś z wiosennego menu. Bywalcy mojego ogrodowego wątku już widzieli wcześniej.
Wiele roślin można przygotować w ten sposób, maczając liście lub kwiaty w cieście naleśnikowym i smażąc. Niektóre robi się na słodko inne na słono.

Bratek jest bardzo delikatny, ma swój aromat (oczywiście im bardziej pachnący tym lepszy). Babka właściwie bez własnego smaku, raczej dla zdrowia.
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Ogród w kuchni
Aniu, niemożliwa jesteś
pędzę do kuchni sprawdzić, czy ktoś mi nie nasmażył takich placuszków 


- Aurelia
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 33
- Od: 1 cze 2010, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ogród w kuchni
Małgorzata Zielińska "Domowa piekarnia" Bardzo polecam tą książkę. Wiele przepisów na chleb, własna produkcja zakwasu. Autorka Mirabbelka prowadzi stronę o chlebie. Nie da się ukryć, że miałam plany pieczenia chleba, ale jak poczytałam przepis, w którym ciasto rośnie 2 doby to wymiękłam. Ale jako lektura uzupełniająca, dla samej przyjemności czytania - bezcenne 

Pozdrawiam
Aurelia
Aurelia