Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 356 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  
Autor Wiadomość
Zielona_Ania
 Tytuł: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4197
Skąd: Kraków

 1 szt.
Niedawno rozpoczęłam serię eksperymentów kulinarnych, których wynikami dzieliłam się w moim wątku ogródkowym. Ze względu na wzrastającą objętość tematu powstał ten wątek. A czym się różni od innych kulinariów? Chciałabym wypróbować w kuchni rośliny nie tylko ozdobne, czy znane użytkowe, ale i te które traktujemy jak chwasty. Mimo iż mają one udokumentowaną przeszłość kulinarną, często popadły w zapomnienie, wyparte przez nowe warzywa, przyprawy. Ciekawi mnie poznawanie smaków, a jest ono tym przyjemniejsze, że składniki znajdują się na wyciągnięcie ręki. Przepisy czerpię z różnych źródeł, część to domowe, ogólnie znane receptury.

Na początek, aby zacząć kolorem, czwartkowa konfitura z róży. Znana, lubiana, pyszna.

Do zbioru nadają się najbardziej pachnące róże: stulistna, odmiany pomarszczonej (najlepiej o pełnych kwiatach, ze względu na obfitsze zbiory). Wybieramy krzewy z czystych stanowisk, z dala od dróg.
Obrazek

Zebrałam 170g płatków.
Teraz praca - przebrane płatki stopniowo przesypywałam cukrem i ucierałam małymi partiami (na każdą porcję płatków 4 łyżeczki cukru).
Można wcześniej usunąć białe końcówki płatów, bo mogą być nieco gorzkie.
Obrazek

Na koniec kilka łyżeczek cukru dla uzyskania stosownej, gęstej konsystencji.
I gotowe. Konfitura ląduje w słoiczkach w lodówce. W celu konserwacji można dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Obrazek

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 20:47 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4197
Skąd: Kraków

 1 szt.
Wczoraj pierwszy raz robiłam gołąbki w liściach winogron. Danie pracochłonne, ale jak się okazało smaczne.

Potrzebne są duże liście winorośli, najlepiej majowe lub czerwcowe. Na farsz użyłam pomidory, pietruszkę, cebulę, świeżą miętę, mięso mielone, ryż, sól i pieprz, olej. Do gotowania wykorzystałam kostkę rosołową, drobiową.
Obrazek

Warzywa pokroiłam na drobne cząstki.
Obrazek

Razem z miętą, na niewielkiej ilości oleju zostały podduszone, aż do całkowitego zmięknięcia i uzyskania zawiesistej konsystencji. W trakcie duszenia dolewałam trochę wody, żeby nie przypalić.
Obrazek

W międzyczasie lekko podsmażyłam mięso.
Obrazek

Pora na mieszanie: sos warzywny, mięso i suchy ryż.
Obrazek

Liście winorośli blanszowałam przez kilka minut we wrzątku i odcięłam ogonki.
Farsz nakładałam na spodnią stronę liścia i zawijałam dość ciasno.
Obrazek

Gołąbki ułożyłam na liściach winorośli i przykryłam je nimi, a dodatkowo obciążyłam talerzykiem.
Całość zalałam rosołem z kostki i gotowałam 45 minut.
Potem dojrzewały jeszcze w wywarze, aby mieć pewność, że ryż będzie dobrze ugotowany.
Obrazek

Mała dekoracja i gotowe.
Na gorąco, albo na zimno. Bardzo mi smakowały :)
Obrazek

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
artam
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:03 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 4691
Skąd: Lublin

 1 szt.
To ja zasiadam do forum z reguły jak wieczorem głodna :) wracam z działki... I co mam oglądać takie pyszności? Jedząc pospiesznie zrobioną kanapczynę? :( Te gołąbki wyglądają smakowicie bardzo... Mimo to, Aniu, świetny pomysł! Myślę, że wiele osób zechce spróbować Twoich przepisów... Masz teraz misję! Lansujesz nowe trendy kulinarne ;:63 ;:63 ;:63

_________________
Martowe wątki
Martowy prawie ogród /cz.4/-aktualny
Zapraszam:)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:06 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4197
Skąd: Kraków

 1 szt.
Martuś ;:196 Biedactwo, ale kanapeczki na pewno smaczne zrobiłaś :)
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Lekko nie wyrabiam z czasem.

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
grabek
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:41 
Offline
200p
200p
Postów: 496
Skąd: Wawa

 ---
Aniu, jestem pod ogromnym wrażeniem, ale mi się podoba ;:138 ;:180
Z takimi zdjęciami i opisami, uważam, że powinnaś wydać książkę kucharską, albo mieć swój program w tv ;:108

_________________
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marzanka
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4078
Skąd: Piekary Śląskie

 1 szt.
Obrazeknareszcie mogę się wprowadzić ;:196 będą pyszności ,ja dzisiaj próbowałam zrobić z mojej pnącej róży z paru płatków .Tak na próbę czy wogóle potrafię i... wyszło :heja

_________________
Mój ogrodek
Takie smutasy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2823
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Aniu, melduję się w smakowitym wątku. Nie może mi on przecież się zgubić :D
Ale fajnie się zaczyna tu dziać :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
Ola
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 21:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4197
Skąd: Kraków

 1 szt.
Jolu :oops: Ja tak dla siebie, skromnie. No i przepisy podpatrzone, nie wymyślam ich (jeszcze ;:224 )

Marzanko, doczekałaś się wreszcie, bo akurat zimno i padało, to zamiast ogródka mogłam troszkę zdjęć obrobić. Cieszę się że z różą wyszło, teraz tylko zwiększyć ilość :D

Olu, bardzo mi miło :) Mam nadzieję że się nie zawiedziesz.

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ankha
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2494
Skąd: ok. białegostoku

 więcej niż 1
Melduję się ;:7 i widzę, że dobrze trafiłam :uszy ;:180

_________________
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaDS
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 15035
Skąd: małopolska

 więcej niż 1
Będzie tu ruch ;:108 :wink:

_________________
Róże i.. 2014 :)
Różany Ogród - blog


Góra   
  Zobacz profil      
 
Szamanka
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 22:51 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1054

 ---
Wow...jak apetycznie :)
Od razu mam pytanie Aniu: czy tą konfiturę robi się z dzikiej róży czy z każdej? :oops: Bo tak ze zdjęcia to mi na dziką wygląda, ale w poście nie pisze...
I pytanie nr 2: czy różę z cukrem tylko się uciera? Nie trzeba jej smażyć? Zawsze mi się wydawało, że konfitury to się zawsze smaży :wink:
Ot, takie pytania laika :)

_________________
Ogrodowe początki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 19 cze 2010, o 23:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4197
Skąd: Kraków

 1 szt.
Witam dwie Anie ;:196

Szamanko, można i przesmażyć w syropie, ale ja robiłam jak moja mama kiedyś, najprościej jak się da. Nie psują się w lodówce przechowywane nawet przez rok. Co do rodzaju róży, to napisałam, że najlepsza jest róża stulistna (Rosa x centifolia )-- to grupa róż o pełnych, mocno pachnących kwiatach, różowej lub czerwonej barwy. Ja znalazłam kępę róży,. która wyglądała na różę pomarszczoną (Rosa rugosa), część krzewów była pełnokwiatowa, a część miała kwiaty pojedyncze. Zapach też ma bardzo intensywny, tylko jest mniej wydajna, bo kwiaty lżejsze. Róża dzika sensu stricto to Rosa canina, kwiaty drobne, pojedyncze, zbierałoby się pewnie godzinami, a i zapachu nie ma takiego.

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
renim
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 20 cze 2010, o 12:14 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 626
Skąd: Małopolska

 ---
Super pomysł z tymi przepisami ;:138 Nie mam winorośli bo już by były gołąbki. Oj przeglądanie tego wątku będzie torturą dla mojego żołądka, widzieć coś takiego i nie spróbować. ;:223

_________________
"Mój świat, w którym zakwita niejeden kwiat"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
vita
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 20 cze 2010, o 12:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1384
Skąd: Lublin

 1 szt.
Jestem łasuchem starych potraw a szczególnie warzywnych :lol:
Dobrze trafiłam, przynajmniej popatrzę, bo w tym roku na warzywnik :oops: czasu zabrakło...
Pewnie znasz komosę, jak ją przyrządzasz?

_________________
Pozdrawiam, Wiktoria


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 356 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 26  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *