Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Autor Wiadomość
ogrodnik77
 Tytuł: Sok z winogron
PostNapisane: 3 paź 2010, o 21:06 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 85
Skąd: Podlaskie

 1 szt.
Witam,czy ktoś zna przepis na sok z winogron ciemnych


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Arribeth
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 4 paź 2010, o 12:51 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 41
Skąd: Olsztyn

 0 szt.
Właśnie pasteryzuję kilka butelek z tym sokiem, robiłam w sokowniku. Winogrona umyłam, oberwałam z szypułek i wrzuciłam do sokownika. Podgrzewałam około godziny. Gotowy sok zlałam do garnka, zagotowałam i dosłodziłam do smaku, bo jednak dość kwaśny wyszedł, mimo że winogrona na granicy przejrzałości - ilość cukru na oko. Potem do butelek i 20 minut pasteryzacji w piekarniku (na wszelki wypadek, bo mam ogrzewaną piwnicę).

_________________
-Jola-


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 5 paź 2010, o 08:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6575
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
To strasznie długo gotowałaś :shock: I jeszcze w garnku? I jeszcze pasteryzacja? Chyba z tego wyszedł ci syrop do rozwadniania, a nie sok do picia?

Ja bym zgniotła nieco umyte i oberwane z szypułek owoce, potem w sokowniku odparowałabym z nich sok bezpośrednio do wyparzonych butelek i już :) Kwaśne? To dosłodzisz przed podaniem :)

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rezygn0101
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 5 paź 2010, o 09:31 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
Arribeth, aby sok był smaczny trzeba mieć smaczne dojrzałe owoce winogron.
Z owoców o smaku cytryny zrobisz coś, co i tak będzie niesmaczne. Cukier tylko dosładza, ale nie zabija kwasów np. w niedojrzałych owocach. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ogrodnik77
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 6 paź 2010, o 20:16 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 85
Skąd: Podlaskie

 1 szt.
Wczoraj robiłem sok z winogron: 1.Umyte i obrane winogrona do sokowirówki. 2.Sok zagotować,dosłodzić i w butelki(jeszcze gotujący się).Zbierać pianę. Dodam,że z 13kg obranych winogron wyszło mi 4l soku.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
suzana
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 13 paź 2010, o 08:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2161
Skąd: Rzeszów

 0 szt.
Soki z owoców miękkich, robię w sokowniku- parowniku.Owoców nie zgniatam bo wtedy nie wypływa wszystek sok ze skórek.
Cukier dodaję do tej części gdzie gromadzi się sok, trochę zamieszam łyżką a potem sam rozpuści się od gorąca w tym soku.Smaczny, gotowy sok zlewam do słoików Twist, zakręcam i odwracam do góry dnem.Już nie pasteryzuję, wieczko chwyta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
iwonas85
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 7 kwi 2011, o 22:52 
Offline
200p
200p
Postów: 297
Skąd: okolice Chełmna/ kuj - pom

 0 szt.
również robię sok z winogron w sokowniku. Wychodzi on baaardzo mocny. Podajemy go do picia dla gości lejąc do dzbanka parę centymetrów soku resztę wody i dosładzając. Wszyscy myślą, że jakiejś dobrej firmy z kartonu. :D

_________________
mój ogródek przydomowy


Góra   
  Zobacz profil      
 
ostatnia szansa
 Tytuł: Re: Sok z winogron
PostNapisane: 8 kwi 2011, o 22:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 2846
Skąd: podkarpacie

 0 szt.
Robię sok w sokowniku i tylko z jednej odmiany winogron (małe, ciemne, przestrzelone, z XIX wieku) wychodzi smaczny 100% bez cukru.
Próbowałam juz z kilku innych nowoczesnych odmian i jest kwaśny w porównaniu z tym.

Na działceu syna posadziłam takie samo bo tez chce je mieć. Do sokownika nie obrywam łodyżek, musi być po przymrozkach.

_________________
Moje nowe imię Szansa :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *