Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 paź 2010, o 21:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Monia vertigo polecam..
Ja już nie jem innej szynki .. ta ze sklepu bardzo mi nie smakuje :(

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 7 paź 2010, o 20:37 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4189
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1 szt.
Moja córa obejrzała ostatnio program o kiełbasach i mięsach
z supermarketów i odechciało jej się jedzenia.
Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem tego szynkowara.

Fajny przepisik na tę rybę. Jutro sobie zrobię. :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 8 paź 2010, o 18:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10207
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Lisko-I mnie Twój przepis na rybę bardzo się podoba i wykonam w najbliższym czasie.

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
Hanka 1
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 paź 2010, o 20:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3210
Skąd: okolice Kielc

 więcej niż 1 szt.
Liseczko łał...rewelacja.Poczytam jutro.dziś daję wpis aby mi strona Twojej kuchni nie uciekła

_________________
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Ave
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 10 paź 2010, o 20:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 8508
Skąd: Łódź/łódzkie

 więcej niż 1 szt.
O matko, jaka sie głodna zrobiłam.... przepis z rybkami wypróbuje... uwielbiam rybki , mniam

_________________
spis treści
ogród 2013-2014


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 22 paź 2010, o 22:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Wisienko polecam szynkowar.
Szynka jak szynka ale pasztecik.. palce lizac :)

Ewo krakowska, Haniu, Ave
ciesze się że przepis Wam spasowal

14. kurczak na 2 sposoby

1 sposób

piersi pokroiłam w paseczki

na nich rozłożyłam

- ser + suszona żurawina
- ser + suszone pomidory w oliwie
- masło orzechowe + orzech włoski
- masło + seler naciowy + lubczyk

Obrazek

zwinęłam w kłebek, spięłam wykałaczką,
ułozyłam w naczyniu żaroodpornym i posypałam krążkami pora

2 sposób


Na dno naczynia pokroilam pory
na to rozłozyłam kawałki piersi z kurczaka i posmarowałam majonezem

Obrazek

nałozyłam brukselkę, czerwoną cebulę pokrojoną w kostke

Można posypac serem jak ktoś lubi

Obia naczynia włozyłam do piekarnika i w temp 200 st C zapiekalam

Obrazek

pycha! polecam na szybki obiad

polecam też bardzo wartościową

15. sałatkę z tunczyka



czyli przegląd lodówki:

- 2 puszki tunczyka w wodzie
- 5 jaj ugotownych na twardo
- ugotowne różyczki kalafiore lub brokuła
- kukurydza z czerwona fasola z puszki
- cebula
- por
- rzodkiewka
- pędy bambusa
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- ryż dziki
- majonez, musztarda, śmietana - co kto lubi
- przyprawy


oczywiście dobór składników jest dowolny.. w zależności od smaku i gustu "kucharzącego"

Obrazek

:wit

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 23 paź 2010, o 07:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10733
Skąd: małopolska

 1 szt.
Izuś, zapisuję przepisiki. Ja robię podobne fileciki, ale z suszonymi pomidorami i szpinakiem :)

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
EwkaEs
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 24 paź 2010, o 17:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10207
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Lisko-jak długo zapiekałaś?Interesujący smak z lubczykiem i selerem naciowym,chociaż,ktoś mi tu podpowiada,że czy dobre te z masłem orzechowym i orzechem włoskim?

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 24 paź 2010, o 22:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Monia i ja do Ciebie zagladam..
lubie wątki kuchenne bo szukam inspiracji :)

Ewuniu kazda kombinacja jest fajna., najbardziej jednak lubie z żurawiną.. a z orzechem pycha!!! ale maslo orzechowe robię sama

16. masło orzechowe


1/2 kg orzechów ( ziemnych, włoskich, nerkowców.. co kto lubi) można dodać migdały
2 łyżki oliwy z oliwek chyba że ktoś woli olej..

orzechy polewam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st (co chwila otwieram i potrząsam, zeby sie nie przypaliły)
Jak się upieką.. mielę (długo) i mam :)
(niektórzy dodają soli .. ja nie.. )

Masło orzechowe jest bardzo zdrowe.. polecam!

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 27 paź 2010, o 23:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
17. Musaka

wersja z ziemniakami
Tak jak pisałam wcześniej przy innych przepisach .. taka jaka nam/mi smakuje..


warzywa

- przygotować naczynie do zapiekania
- ziemniaków tyle, żeby przykryły dno naczynia (ugotować, ostudzićl, pokroic w plasterki)
- bakłażan (pokroic w plasterki, rozłożyć, posolić .. zostawić na 10-15 min, przyłozyć papierowy ręcznik, żeby zebrał "goryczkę" i podsmażyć na oliwie .. potem rozłożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć sie części tłuszczu brrr )

Obrazek

mięso
- cielęcina ok. 0,5 kg podsmażyć na patelni (można wołowinę.. cielęcina lepsza IMHO)
- cebula i ząbek - dwa czosnku posiekać .. dodac do mięsa

Obrazek
- dodac pomidory z puszki (bo nie mam swoich buuu )
- świeże oregano posiekać.. dodać
- sól, pieprz, cynamon, kumin - poddusić razem z 5 min

Obrazek


beszamel

- 1-2 łyżki masła roztopić dodać 2 łyżki mąki - jak zgęstnieje dodać
- 1,5 szkl mleka, 1 szkl wody, sól, pieprz gałka muszkatołowa - gotowac chwilę
- 2 jajka roskłócic dodać trochę sosu .. wymieszać i połączyć z resztą

W naczyniu żaroodpornym układać

- ziemniaki, mięso
- bakłażany przekładac plastrami pomidorów

Obrazek

polać sosem beszamelowym

Obrazek

posypac parmezanem bo ten jest u nas dostępny albo kefalotiri (owczy, twardy, słony, pycha )

Obrazek

zapiec ze 40 min w 200 st C.. trochę tłuste.. ale ok

dlatego potem i w trakcie roboty warto napić sie biełego wytrawnego.. dla lepszego trawienia..

smacznego :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 paź 2010, o 21:37 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Dobrze, że zajrzałam :D
Izuś muszę koniecznie wygrzebać dawno temu kupiony szynkowar....koniecznie. ;:224

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 paź 2010, o 23:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10733
Skąd: małopolska

 1 szt.
Ostatni przepis wygląda smakowicie - koniecznie muszę wypróbować. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Na dno idą ziemniaki, następnie mięso i dopiero ten przekładaniec pomidorowo bakłażanowy?

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 paź 2010, o 23:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Monia tak :) polecam jak lubisz zapiekanki ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka

Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?

a tymczasem zrobiłam..

sok z cebuli i czosnku i cukru
.. bo zachorzałam :)
na gardełko ..

Obrazek

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
EwkaEs
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 31 paź 2010, o 16:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10207
Skąd: południe kraju

 więcej niż 1 szt.
Lisko-zdrowiej!To bardzo skuteczny sok.Ja robię go osobno z czosnku,osobno z cebuli(używam czerwonej),można zrobić także z czerwonego buraka(cukier w wydrążenie).

_________________
U Konstantego
Rabatki Konstantego część 5
Panta rei czyli cz.6


Góra   
  Zobacz profil      
 
Elizabetka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 31 paź 2010, o 18:45 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 8524
Skąd: Śląsk

 1 szt.
Kochana nie mam żadnego przepisu i dopiero będę szukać.....zacznę od Ciebie. :wink:

_________________
Pozdrawiam i zapraszam do moich wątków.
Akcja wymiany nasion 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 15 lis 2010, o 15:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6575
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
No tak, jak szukam czegoś konkretnego, to trafiam najpierw tutaj i to czego szukam akurat jest :tan
Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami ;:65 Tylko brać i korzystać ;:180

Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.

W każdym razie dzięki za przepis ;:100

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 19 gru 2010, o 23:41 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Nalewko mam nadzieję, ze musaka smakowała..
Jeśli coś zmodyfikowałaś chętnie wysłucham i skorzystam na przyszłośc ..

19. Chleb na zakwasie
chleb robiłam z tego przepisu

chleb codzienny

Obrazek

właśnie wyciągnęłam z piekarnika:

Obrazek

Musze popracować jeszcze nad zakwasem ..bo chyba z tydzień mi się robił..

Obrazek


20. Kluski śląskie


Może komuś się przyda przepis

Ugotować ziemniaki i zemleć
Ja formuje na stolnicy taki "placek"
Wycinam 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną

Obrazek

dodaję jajko i szybko wyrabiam

Potem w rękach "kręcę" kulkę i palcem robię wgłębienie

Obrazek

Gotuje w mocno osolonej wodzie

Obrazek

Podaję polane masłem lub gulaszem lub duszonym mięskiem
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem :)

Obrazek

smacznego życzę ;:137

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 80 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *