Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 maja 2010, o 22:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
a skąd bierzesz sól peklową? bo u mnie nie ma.. :(
a skończyła mi się

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 maja 2010, o 22:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza,ja kupiłam Prymat

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 17 maja 2010, o 23:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Dziś przekąski .. "lanczowate"

5. Kapuśniaczki drożdżowe

Ciasto drożdżowe.. każdy ma swój sposób
Ciasto na kapuśniaczki wymaga dodatkowo stopionej margaryny

ok. 4 dag drożdży
0,5 km mąki
3/4 szkl mleka
2 jajka
margaryna

Robie rozczyn,.. jak urośnie dodaję jajka, mąkę i na koniec stopioną margarynę..
Jak urośnie wałkuję i wykrawam takie prostokąty

Obrazek

nakładam farsz. ..

Kapustę kiszoną 0,5 kg gotuję z liściem laurowym, drobno siekam, dodajęgałkę muszkatołową i przyprawy wg. smaku i usmażoną cebulkę.. mieszam z jajkiem.. surowym

Obrazek

kapuśniaczki zawijam.. smaruję białkiem albo śmietaną

Obrazek

piekę aż do zrumienienia

Jak braknie farszu to używam pasztetu .. wtedy mam paszteciki :)
Podaję z barszczem czerwonym

Obrazek

Jeśli jakimś cudem zostaną na drugi dzień.. to na chwilę wkładam do piekarnika.. żeby podgrzać bo lubię jeść ciepłe :)

6. Serek umieszany


Tak się u nas w domu mówi..
Ulubione śniadanie moich dzieci :)

ser
Obrazek

rzodkiewka, cebula
Obrazek

kiełki
Obrazek

dobra śmietana, sól, pieprz, świeże zioła..
Obrazek

wszystko wymieszać

krakersy, bagietka, chlebek wasa albo nic.. sam serek na talerzyku podany na sałacie w towarzystwie szynki...co kto lubi

Obrazek

smacznego :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 14:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
7. Ogórki z chili i miodem do słoików



Podawałam już kiedyś przepis w moim wątku ogrodowym ale chyba tu jego miejsce :)

Składniki:

2,5 kg ogórków
4 łyżki soli
1,5 główki czosnku
2 łyżeczki chili
0,4 kg cukru
0,1 kg miodu
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%.

pierwszy dzień

Ogórki umyć i pokroić na pół i wzdłuż.
Zasypać solą, wymieszać i zostawić w chłodnym miejscu

drugi dzień

Odlać sok, przełożyć do metalowego garnka
wsypać chilli i posiekany czosnek

Teraz zalewa:
Zagotować olej z octem, miodem i cukrem
gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki.

Trzeci dzień

Nałożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić i odstawić na półkę :)
Nie gotować!!!

pycha :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-T-s
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 19:55 
Offline
---
Postów: 6078

 0 szt.
Iza

ja układam na drugi dzień ogórki do słoików, gotuję zalewę i zalewam gorącą słoiki, zakręcam odwracam do góry dnem i tak stoją aż wystygną.
w zeszłym roku też tak robiłam i były super.szkoda babrać się 3 dni :lol:
aha spróbowałam w tym roku bez miodu ale za to z brązowym cukrem- smak zdecydowanie lepsiejszy.


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 20:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
o widzisz

wielkie dzięki za tę podpowiedź,,
warto skorzystać .. zawsze to zaoszczędzi się trochę czasu i mniej zje "z garczka" hihihi

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 21:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
8. Ryba zapiekana z brokułami

cebula 1 szt
sól, pieprz, curry, papryka ostra, tymianek
łyżka mąki
szklanka mleka
ser ricotta 3 łyżeczki (lub żólty jak kto woli)
pół opakowania mrożonych brokułów
ryba
cytryna 1/2
płatki gryczane (albo cebulka smażona albo zielenina - co kto lubi)

Cebulę poddusić dodać przyprawy
Dodać mąkę, zalać mlekiem
Dać tyle mleka, żeby sos był gęsty
dołożyć ser i wymieszać
wrzucić lekko podgotowane w wodzie lub na parze (jak kto lubi) brokuły

Obrazek

Rybę (ja użyłam soli i tilapii) pokroić w paski, skropić cytryną

Obrazek

wymieszać z sosem, posypać płatkami gryczanymi lub zieleniną lub smażoną cebulą i zapiec 30 min w 220 st C

Obrazek

smacznego ;:137

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Daisy
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 24 wrz 2010, o 12:12 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1818

 więcej niż 1 szt.
Super smacznie wygląda ta ryba zapiekana, wątek się rozwija, pokazuj Izunia dalej :) Zawsze można jakąś inspirację znaleźć, przy okazji jak człowiek popatrzy jak inni pracują to sam się może weźmie do pracy :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 07:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
9. Ramen - japońska zupa

Znawców kuchni japońskiej informuję, że gotuje bez kartki z przepisem.
Ze składników, które akurat mam w domu i których połączenie mi odpowiada...

Mój wczorajszy Ramen wyglądał tak:

- schab 0,5 kg
- udko z kurczaka 1 szt
- mięso z uda indyka 1 szt
- włoszczyzna
- kapusta pekińska
- pędy bambusa
- kiełki (ulubione)
- szczypiorek
- jajko ugotowane na twardo
- biały pieprz w zalewie kilka ziarenek
- czarny pieprz ziarnisty kilka ziarenek
- sól
- chili (pół papryki)
- czosnek
- sos sojowy
- pasta miso (nie miałam dałam japońską pastę imbirową)
- olej do smażenia
- makaron ramen ( nie mam ja dałam gryczany Soba) ugotowany

Zupa


Mięso gotuje się 3-4 godziny jak rosół.. z solą i pieprzem
czyli najpierw schab, potem dokładam indyka i kuraka a na koniec warzywa..
(kapusta pekińska i bambus na ostatnie 5 min. gotowania)

Baza

czosnek, pastę, chili, sos sojowy, sól pieprz podsmażam
dodaję łyżkę zupy. Chwilkę gotuję..
Gdybym miała pastę miso dodałabym imbir

Mięso

Wyciągam z zupy, kroje na mniejsze kawałki (takie jakie jesteśmy w stanie zjeść) i podsmażam na patelni z sosem sojowym ewentualnie doprawiam chili czy pieprzem

najprzyjemniejszy moment .. wkładanie do miski, talerza

po kolei:
nalewamy na dno ok. 1 cm bazy
wkładamy makaron, obok mięso
na wierzch warzywa, bambus, pół jajka
posypujemy kiełkami i szczypiorkiem
zalewamy zupą

jemy
pałeczkami jak ktoś lubi .. bo tę zupę się smakuje..każdy składnik osobno :) zupę się wypija na końcu

Obrazek

Bardzo sycąca zupa.

a to mój zamiennik makaronu
znajomi dają makaron zupek chińskich .. co kto lubi
Obrazek

Uwagi:

Jakby schab zrolować przed gotowaniem to na talerzu byłyby fikuśne spiralki ..
amatorzy krewetek jedzą tę zupę z krewetkami..
Można dodać do zupy wodorosty, sake...ale ja nie miałam i nie lubię

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-T-s
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 09:07 
Offline
---
Postów: 6078

 0 szt.
Iza

jeśli pozwolisz to wkleję u Ciebie przepis na oryginalną Ramenw/g japońca ( jak coś to skasuję post daj tylko znaka)...raz jeden robiłam,więcej razy jadłam....
Ramen jest zupką chińska, japońce je udoskonalili....

Sh?yu-r?men - ???? - czyli małe, japońskie uniwersum, zaklęte w zupie.

2 litry wody
Łącznie do pół kg mięsa : plaster wołowiny, wieprzowiny, nóżka bądź pierś z kurczaka
1 mała cebulka pokrojona w piórka
1-2 marchewki pokrojone w słupki
Włoszczyzna ( kapusta pekińska, płaski groszek, mung, shitake, pieczarki, szparagi)
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól morska

Kamaboko - czyli japońskie, smażone placuszki rybne
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju sezamowego
2 drobno posiekane ząbki czosnku
0.5 łyżeczki mirin - sake do gotowania
1 czubata łyżeczka posiekanego, piklowanego imbiru

1 łyżka pasty miso
3-4 łyżki delikatnego sosu sojowego
(odrobinę papryczek chili bądź dashi)

Makaron - Ramen. - jeśli jednak nie mamy takiego w zanadrzu, możemy wykonać swój, na który składa się mąka, woda. i sól.

Przygotowujemy bulion z mięsa z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny i włoszczyzny, tradycyjnie. Czyli do wysokiego garnka wkładamy mięso, uzupełniamy wodą, dokładamy włoszczyznę i doprawiamy go bardzo lekko. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż powstanie na powierzchni szumowina, którą zdejmujemy przy pomocy łyżki. Sam bulion musi być dość aromatyczny, dlatego możemy dodać odrobinę kostki rosołowej (choć niekoniecznie). Odszumowujemy i cedzimy tak, by wszystkie zawarte w nim warzywa i składniki znalazły się na sicie. Taką bazę możemy wykorzystywać do większości Ramenów.

W czasie, gdy nasz bulion się gotuje przygotowujemy bazę. Do rondelka wlewamy dwa rodzaje oleju, odrobinę mirin i wrzucamy na to zarówno czosnek jak i imbir. Podsmażamy przez chwilę lecz musimy uważać, by nie spalić! bo będzie gorzkie. Dodajemy sos sojowy i pastę miso (która jest dość twarda i sztywna.). Wszystko to będzie miało dość brązowo - bury kolor, taki ma właśnie być i gotujemy przez około 5 minut intensywnie mieszając, tak by składniki połączyły się w harmonijną całość.
Gotujemy Ramen - jeśli mamy oryginalny makaron zwykle gotuje się go od 5- 8 minut, tak by był ugotowany na al'dente. Wszystko jednak tak naprawdę zależy od jakości makaronu i jego "prawdziwości", dobrze jest zatem sprawdzić przed gotowaniem instrukcję na opakowaniu. Gotujemy tak, by był lekko twardawy.
Gdy uporamy się już z gotowaniem wszystkich płynnych elementów, zabieramy się za przysmażenie wieprzowiny, wołowiny i kurczaka, z naszego rosołu. Obsmażamy go na niewielkiej ilości oleju sezamowego, tak samo postępujemy z kamaboko.

Ramen układamy w następującej kolejności :

- na samo dno, nalewamy naszą oleistą bazę
- później porcja makaronu ramen
- bulion (który świetnie przemiesza się z bazą jeśli go wlejemy na makaron
- dekoracja z kamaboko, miksu mięs, grzybów, płaskiego groszku i marchwi.

W moim przypadku było to mięso wołowe, odrobina wieprzowiny, kamaboko, szparagi, płaski groszek, marchew i miks pieczarek i shitake.


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 10:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Zostaw nie kasuj.
Dobrze, że są inne przepisy .. więcej możliwości ..
każdy może sobie wybrać coś dla siebie wg swojego gustu
przecież odmian Ramen jest wiele..
ja robię taką zupę jaka nam smakuje.. :)

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-T-s
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 27 wrz 2010, o 11:53 
Offline
---
Postów: 6078

 0 szt.
Iza

ja raz gotowałam, ale za dużo z nią niestety....no i jadłam tylko ja.Ale miałam okazję spróbowac ramen sporządzone przez mistrza tejże zupy....i uczciwie napiszę....van tan z pierożkami mi lepiej smakuje :lol: :lol:
Fajnie,ze dałaś ten przepisik

gdzie kupujesz ten makaron??????


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 wrz 2010, o 09:51 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Tessa sory nie mialam powiadomienia
makaron kupuje w auchan

a przyszlam wstawić kolejny przepis

11. Kurczak w sosie curry z warzywami


czyli przeglad lodowki

kawałek indyka
kawałek kurczaka
curry (miałam gotowy tajlandzki zielony sos curry)
cebula
zielona pietruszka
baklazan
pedy bambusa
oliwki
pomidory koktailowe
brukselka ugotowana na parze
kielki (ja mialam z rzodkiewki)

Usmażyłam cebulę dodałam mięso, bakłażana pokrojonego w słupki i sos i pieprz.. dusiłam chwię.
Jak wszystko bylo miekkie dodalam oliwki pedy bambusa i pomIdory przekrojone wzdluz
Na Koniec dalam brukselke i posypalam kielkami

smacznego

Obrazek

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 5 paź 2010, o 14:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
12. Tortilla

czyli co zjeść w pracy :)

W domu przygotowałam sobie indyka.. udusiłam go z tymiankiem z ogródka..
Są różne pojemniki do przenoszenia pożywienia i potem odgrzewania w mikrofalówce..

Obrazek

placek tortilli też odgrzałam w mikrofalówce..
posmarowałam łyżeczką majonezu light
na to nałożyłam po kolei to co miałam

- sałata lodowa
- szynka light z Lidla (moja córka się z niej nabija a mi nie smakują kupne szynki.. są takie sztuczne)
- indyk (ten w domu przygotowany)
- pomidor
- papryka
- kukurydza z czerwoną fasolą (z puszki)
- oliwki czarne
- rzodkiewka
- kiełki słonecznika

skropiłam :

- sosem Tabasco (ale tym zielonym do warzyw)
- oliwą

Obrazek

zawinęłam, posmarowałam ketchupem

i zrobiłam sobie przerwę w pracy :)

Obrazek

Ze względu na moje treningi obiad muszę jeść w pracy.
Wrzucam więc przepisy (zbilansowanych pod moje treningi) potraw, które łatwo można odgrzać bądź przyrządzić w pracy.

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 5 paź 2010, o 15:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4189
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1 szt.
Właśnie zajrzałam do Twojej kuchni Lisko, żeby poprosić o przepis na rybkę
z serem, a tutaj widzę już jest wstawiony. :D
Spróbuję z brokułami, ale myślę, że ze szpinakiem też byłby ok.

O tej chińsko-japońskiej zupie oglądałam kiedyś film chyba na Canale+.
A zupka bardzo pożywna! Może zimą się z nią zmierzę. :wink:

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
Alania
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 paź 2010, o 21:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 10733
Skąd: małopolska

 1 szt.
Izo, dzięki za pomysły z szynkowarem - mam taki i nie był używany od lat :roll: Koniecznie muszę go wypróbować.

_________________
Ogród Różany cz.12-aktualna
Improwizacje kuchenne
nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 paź 2010, o 21:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Wisienko dziękuję za inspirację..
Wczoraj zastanawiałam się co zrobic na dzis na obiad..
i proszę.. pomysł sam przyszedł..

W zamrażalniku znalazłam filety z mintaja kupione w Lidlu
czasem można tam kupić naprawde fajne rzeczy ..
Ja poluję na przegrzebki .. (tylko tam widziałam)

13. Mintaj w sosie szpinakowo-serowo-orzechowym

Mintaja skropiłam cytryną posypałam świezym tymiankiem i wsadziłam do piekarnika na 30 min

Obrazek

a na patelnię wrzuciłam pół opakowania szpinaku i podlałam odrobiną wody

Jak się rozmroził dodałam
- ząbek czosnku
- 2 łyzki jogurtu naturalnego
- łyżkę sera plesniowego
(akurat miałam Duński Blue Cheese ale świetnie się sprawdza Dor Blue, boursin,Gorgonzola, Lazur czy nawet Feta.. zależy co kto lubi)
- dużo pieprzu i soli

Obrazek

Wymieszałam i posypałam orzechami (ja miałam nerkowce.. ale najlepsze są włoskie)

Obrazek

Sosem polewany rybę i zjadamy (najlepsza świeża)

ale można też odgrzać.. i ja zjadłam odgrzewane dziś w pracy (dlatego sos gęsty) z brązowym ryżem i sałatką

Obrazek

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 80 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *