Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 kwi 2010, o 23:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
no to spróbuję ..no Twoja szynka wygląda smakowicie :)

dzięki. ;:167 . napiszę jak mi wyszło ...

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Nalewka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 18:38 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6575
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Mąki ziemniaczanej? Ile, kiedy, w jakiej formie? Konkrety poproszę ;:180

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
rezygn0101
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 20:00 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
Mąka ziemniaczana, jako wypełniacz owszem, jako sklejacz też, ale czy nie lepiej dołożyć golonko wieprzowe? urozmici smak, a po dodaniu szlanki wody utworzy wspaniałą galaretkę dookoła. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 20:23 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Hm.......golonka :roll: Iza ,co o tym myślisz?

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 21:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Nalewko sory kajam się ..o żelatynę mi chodziło ..
nie wiem czemu napisałam mąka ziemniaczana.. :roll:

chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..

waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę :)
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)

Aszka skąd masz worki do szynkowara? ja używam śniadaniowych lidlowych bo są mocne..

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
rezygn0101
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 21:52 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
liska napisał(a):

chodziło mi o to, że dodatek żelatyny powoduje że szyneczka ma galaretke...
tak jak szyneczka Aszki..

waw jeśli polecasz golonko to ja chętnie spróbuję bo żelatyny nie używam i nie mam ..przez moją wege córkę :)
Jutro kupię golonko i łopatkę a w środe pochwalę się co wyszło:)

Ja robię golonkę, że po rozdzieleniu na części skóra, mięśnie, kości.
Skórę i kość gotuję na małym ogniu około 2 godz. po ostygnięciu skórę mielę na siatce 2 mm. mięśnie na siatce 8 mm. wszystkie ścięgna, tłuste przerosty mielę na siatce 5mm
po ostygnięciu rosól z wywaru dokładam do masy mięsnej + przyprawy.
Jedna golonka wystarczy jako dodatek na 1-1.5 kg np. łoptki lub szynki. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 1 maja 2010, o 22:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Bardzo dziękuję za te informacje.. są bardzo cenne.. ;:196

Jutro kupię golonko..
i tak zrobię

kurcze fajnie tak samemu zrobić sobie szynkę o smaku jakim się chce ...

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 3 maja 2010, o 18:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza, a ja worki śniadaniowe Jana coś tam.Odnotowuję-żadnej mąki ziemniaczanej [kartoflanki-tak u nas mówią]
Jutro kupuję produkty i robię kolejną i też z golonką ale trochę te tłuste zmielone kawałki ;:29

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 3 maja 2010, o 19:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Aszka ja zrobiłam..z golonką.. jak poczekasz 2 dni to Ci powiem czy tłusta wyszła..
zmieliłam wszystko jak waw napisał..a łopatkę w dyżych kawałkach.. i zalałam tym rosołem..
Dałam kawałki ostrej papryki... siedzi w lodówce ...

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 maja 2010, o 12:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
no to mam :)

Obrazek

waw .. co zrobiłam źle?
nie ma galaretki ..

jest pyszna .. ostra..(skroiłam dużo czuszki) i .. chudziutka..
dałam mniej soli.. dzieki Aszce ;:196 bo mnie uprzedziła..

reszta jak napisałes..

a może ja miałam dietetyczną golonkę? hmm :roll:

teraz chyba spróbuję coś z boczkiem wykombinować ..

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
rezygn0101
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 maja 2010, o 20:23 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
liska napisał(a):

waw .. co zrobiłam źle?
nie ma galaretki ..

Liska, super Ci to wyszło, ale następnym razem możesz dodać więcej wody. (galaretka to woda + żelatyna) Mięso wchłonęło całą wodę i dlatego widoczny brak galaretki. Następnym razem będzie lepiej :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 maja 2010, o 21:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
o kurcze masz racje..
zapomnialam o wodzie..
dzięki ;:196
cały czas myslalam zeby dodac te wode ...z gotowania
ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych :)
ten czosnek dużo dał i paptyka ostra

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
rezygn0101
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 maja 2010, o 21:45 
Offline
---
Postów: 454

 0 szt.
liska napisał(a):
ale szynka pycha.. chyba najsmaczniejsza z dotychczasowych :)

To znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze. :D


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 maja 2010, o 22:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza,"nastawiłam dzisiaj kolejna porcje ale niestety nie dałam czosnku bo "nie trawimy"a szkoda bo lubimy :(

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 maja 2010, o 20:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza ,zrobiłam ale z samej szynki.No i wyszło dużo galaretki,bardzo dużo.Nie dałam dużo majeranku i mniej soli.Pewnie była mocno wodą nasączona bo ja dałam wg.przepisu.Wyszła lepsza od tamtej pierwszej.Galaretka dobra
Obrazek

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 maja 2010, o 21:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
z szynki robiłas? nie z łopatki?

super wygląda.. smakowicie ;:138

czyli dałaś żelatynę ..tak?

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 maja 2010, o 22:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza z szynki i łyżeczka żelatyny.I jest smakowita ;:108

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 80 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *