U liski w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9778
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: U liski w kuchni

Post »

Lisko-I mnie Twój przepis na rybę bardzo się podoba i wykonam w najbliższym czasie.
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3058
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Kielc

Re: U liski w kuchni

Post »

Liseczko łał...rewelacja.Poczytam jutro.dziś daję wpis aby mi strona Twojej kuchni nie uciekła
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Re: U liski w kuchni

Post »

O matko, jaka sie głodna zrobiłam.... przepis z rybkami wypróbuje... uwielbiam rybki , mniam
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Wisienko polecam szynkowar.
Szynka jak szynka ale pasztecik.. palce lizac :)

Ewo krakowska, Haniu, Ave
ciesze się że przepis Wam spasowal

14. kurczak na 2 sposoby

1 sposób

piersi pokroiłam w paseczki

na nich rozłożyłam

- ser + suszona żurawina
- ser + suszone pomidory w oliwie
- masło orzechowe + orzech włoski
- masło + seler naciowy + lubczyk

Obrazek

zwinęłam w kłebek, spięłam wykałaczką,
ułozyłam w naczyniu żaroodpornym i posypałam krążkami pora

2 sposób


Na dno naczynia pokroilam pory
na to rozłozyłam kawałki piersi z kurczaka i posmarowałam majonezem

Obrazek

nałozyłam brukselkę, czerwoną cebulę pokrojoną w kostke

Można posypac serem jak ktoś lubi

Obia naczynia włozyłam do piekarnika i w temp 200 st C zapiekalam

Obrazek

pycha! polecam na szybki obiad

polecam też bardzo wartościową

15. sałatkę z tunczyka



czyli przegląd lodówki:

- 2 puszki tunczyka w wodzie
- 5 jaj ugotownych na twardo
- ugotowne różyczki kalafiore lub brokuła
- kukurydza z czerwona fasola z puszki
- cebula
- por
- rzodkiewka
- pędy bambusa
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- ryż dziki
- majonez, musztarda, śmietana - co kto lubi
- przyprawy


oczywiście dobór składników jest dowolny.. w zależności od smaku i gustu "kucharzącego"

Obrazek

:wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: U liski w kuchni

Post »

Izuś, zapisuję przepisiki. Ja robię podobne fileciki, ale z suszonymi pomidorami i szpinakiem :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9778
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: U liski w kuchni

Post »

Lisko-jak długo zapiekałaś?Interesujący smak z lubczykiem i selerem naciowym,chociaż,ktoś mi tu podpowiada,że czy dobre te z masłem orzechowym i orzechem włoskim?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Monia i ja do Ciebie zagladam..
lubie wątki kuchenne bo szukam inspiracji :)

Ewuniu kazda kombinacja jest fajna., najbardziej jednak lubie z żurawiną.. a z orzechem pycha!!! ale maslo orzechowe robię sama

16. masło orzechowe


1/2 kg orzechów ( ziemnych, włoskich, nerkowców.. co kto lubi) można dodać migdały
2 łyżki oliwy z oliwek chyba że ktoś woli olej..

orzechy polewam oliwą i piekę w piekarniku w 180 st (co chwila otwieram i potrząsam, zeby sie nie przypaliły)
Jak się upieką.. mielę (długo) i mam :)
(niektórzy dodają soli .. ja nie.. )

Masło orzechowe jest bardzo zdrowe.. polecam!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

17. Musaka

wersja z ziemniakami
Tak jak pisałam wcześniej przy innych przepisach .. taka jaka nam/mi smakuje..


warzywa

- przygotować naczynie do zapiekania
- ziemniaków tyle, żeby przykryły dno naczynia (ugotować, ostudzićl, pokroic w plasterki)
- bakłażan (pokroic w plasterki, rozłożyć, posolić .. zostawić na 10-15 min, przyłozyć papierowy ręcznik, żeby zebrał "goryczkę" i podsmażyć na oliwie .. potem rozłożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć sie części tłuszczu brrr )

Obrazek

mięso
- cielęcina ok. 0,5 kg podsmażyć na patelni (można wołowinę.. cielęcina lepsza IMHO)
- cebula i ząbek - dwa czosnku posiekać .. dodac do mięsa

Obrazek
- dodac pomidory z puszki (bo nie mam swoich buuu )
- świeże oregano posiekać.. dodać
- sól, pieprz, cynamon, kumin - poddusić razem z 5 min

Obrazek


beszamel

- 1-2 łyżki masła roztopić dodać 2 łyżki mąki - jak zgęstnieje dodać
- 1,5 szkl mleka, 1 szkl wody, sól, pieprz gałka muszkatołowa - gotowac chwilę
- 2 jajka roskłócic dodać trochę sosu .. wymieszać i połączyć z resztą

W naczyniu żaroodpornym układać

- ziemniaki, mięso
- bakłażany przekładac plastrami pomidorów

Obrazek

polać sosem beszamelowym

Obrazek

posypac parmezanem bo ten jest u nas dostępny albo kefalotiri (owczy, twardy, słony, pycha )

Obrazek

zapiec ze 40 min w 200 st C.. trochę tłuste.. ale ok

dlatego potem i w trakcie roboty warto napić sie biełego wytrawnego.. dla lepszego trawienia..

smacznego :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: U liski w kuchni

Post »

Dobrze, że zajrzałam :D
Izuś muszę koniecznie wygrzebać dawno temu kupiony szynkowar....koniecznie. ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: U liski w kuchni

Post »

Ostatni przepis wygląda smakowicie - koniecznie muszę wypróbować. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Na dno idą ziemniaki, następnie mięso i dopiero ten przekładaniec pomidorowo bakłażanowy?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Monia tak :) polecam jak lubisz zapiekanki ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka

Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?

a tymczasem zrobiłam..

sok z cebuli i czosnku i cukru
.. bo zachorzałam :)
na gardełko ..

Obrazek
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9778
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: U liski w kuchni

Post »

Lisko-zdrowiej!To bardzo skuteczny sok.Ja robię go osobno z czosnku,osobno z cebuli(używam czerwonej),można zrobić także z czerwonego buraka(cukier w wydrążenie).
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8474
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: U liski w kuchni

Post »

Kochana nie mam żadnego przepisu i dopiero będę szukać.....zacznę od Ciebie. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”