Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
liska
 Tytuł: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 12:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Nie chciałam zakładać kolejnego wątku kuchennego bo tyle jest fajnych na forum...
ale nie wiedziałam gdzie sie podziać z moją szynką z szynkowara
no to niech będzie.. u liski w kuchni ...
pewno zmobilizuje mnie to, żeby wrzucić czasem coś smacznego :)

Szynka z szynkowara

Zamiast łopatki kupiłam przerośniętą (niestety) szynkę 1,5 kg (to był błąd!, bo szynka jest sucha)

Obrazek

powycinałam wszystko białe (karmiąc tym raz psa raz kota) pokroiłam na różnej wielkości paski, delikatnie rozbiłam, posypałam gałką muszkatołową i pieprzem

Obrazek

wrzuciłam mięso do miski i zalałam zalewą
- 1/2 szkl wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki soli peklującej
chwilę wyrabiałam, miskę przykryłam i włożyłam do lodówki.

Obrazek

Po 24 godzinach całość przełożyłam do worka, upychając bardzo ciasno, worek zawiązałam, włożyłam do szynkowara, zamknęłam i włożyłam do lodówki na 2 dni

Obrazek

Obrazek

po 48 godzinach szynkowar wstawiłam do garnka z wodą, podgrzałam i przez 2 godziny "parzyłam" szynkę w temp. 80 st C

Obrazek

Po 2 godzinach szynkowar wstawilam natychmiast do zimnej wody i oziębiałam aż całkowicie wystygł. Wtedy przeniosłam go do lodówki na kilka godzin

Rano wyciągnęłam szynkę z szynkowara

Obrazek

ściągnełam woreczek, pokroiłam szynkę

Obrazek

i mimo, że trochę sucha zjadłam ze smakiem (w końcu moja, ekologiczna) dodając wielkanocny chrzan z jajkami :)

Będę dalej eksperymentować a efektami dzielić się na forum..

To był mój pierwszy wyrób z szynkowara..

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Daisy
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 12:49 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1818

 więcej niż 1 szt.
Brawo Iza!

Na pewno była smaczna, bo bez chemii i własnej produkcji :D

Czekam na dalsze relacje, bardzo jestem ciekawa co też dzieje się u Izy w kuchni ? :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
AniaDS
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 16:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 14905
Skąd: małopolska

 więcej niż 1 szt.
Izuś, wielkie brawa, wygląda apetycznie ;:138

_________________
Róże i.. 2014 :)
Różany Ogród - blog


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 16:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
O.....też mam takie urządzenie.Nie używane....dzięki za przypomnienie

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
an-ka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 19:56 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7104
Skąd: Śląsk
Iza dawno temu też peklowałam i robiłam sama szynki.Teraz już mi się nie chce,chociaż właściwie teraz dopiero powinnam tak działać bo przecież tak jest zdrowiej a wiek ma swoje prawa.To dobry pomysł gdy teraz wszystko utaplane w chemii. ;:196

_________________
Ogródek An-ki
An-ka


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 19:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Dziewczyny podzielcie się przepisem jak macie fajny..
Ja nie mogę jeść tej sklepowej szynki..
baaardzo mi nie smakuje...
muszę sobie sama coś wykombinować do jedzenia...

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Miiriam
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 6 kwi 2010, o 20:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6256
Skąd: Małopolska

 0 szt.
A ja w ogóle nie wiedziałam , że są szynkowary :shock: :shock: :shock:

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 9 kwi 2010, o 15:43 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4190
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1 szt.
Kurcze - no stara baba jestem, a o szynkowarze nie słyszałam. :shock: :oops:
Szynki sklepowe też mi nie smakują.
Ale - sorki - ta wygląda jak mięso duszone. A jest różnica w smaku?

Zajrzę sobie potem jeszcze do linka, który Ave wkleiła.

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 10 kwi 2010, o 09:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Jest różnica w smaku... bo nie jest plastikowa (ja tak sklepowe nazywam)
ale musze popracować nad doborem przypraw...
to była moja pierwsza szynka.. będa następne :)

Ave znam stronkę :) .. to właśnie ona mnie zainspirowała do zakupu szynkowara ...

To może znów coś zaproponuję do chleba...
albo zamiast chleba...

żółty ser faszerowany


Robię z pół kg ...
używam goudy

gotuję go w woreczku aż będzie miękki i elastyczny
potem rozwłkowuję na stolnicy, nakładam co mam
zwijam w roladę i do lodówki na noc..

a czym można nadziać...
Ja robię 2 masy

pierwsza to serki topione z odrobiną masła i czymś ostrym
-papryka, pieczarki, ogórki marynowane

smaruję od brzegu... dokąd mi wystrczy masy i zaczynam zwijanie od tego brzegu, żeby ta ostra masa była w środku

druga masa to przeglad lodówki :)
ser topiony plus masło plus

do wyboru
-jajka, szynka, kabanos, salami
- świeży ogórek, papryka, rzodkiewka, koperek


czyli co mamy w lodówce i na co mamy ochotę :)

Polecam ... ja jem bez chleba z chrzanem

Obrazek

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
aconitum
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 11 kwi 2010, o 19:33 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1285
Skąd: Kraków

 1 szt.
właśnie coś takiego chodzi mojemu M. po głowie od dawna...
zrobię na pewno i z góry mówię, że mu smakuje!

_________________
Anka


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 25 kwi 2010, o 10:42 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Zrobiłam kolejną szynkę.

Tym razem kupiłam łopatkę.
Długo mieszałam mieso z zalewą (dodałam owoce jalowca, majeranek, tymianek ziarenka pieprzu) i od razu włożyłam do szynkowara, przycisnęłam mocno i zostawiłam na 2 dni w lodówce..

tak wygląda :)

Obrazek

jeszcze kilka razy i dojdę do perfekcji :)

a dziś zaproponuję coś na obiad:

3. Kluski na parze

To fajne danie podobne do czeskich knedliczków...

ciasto drożdżowe (każdy ma swój sposób wyrabiania.. ja kupiłam kiedyś miskę Tupperware... przypadek i w niej robie.. tzn. grzeję mikrofalówkę przez minute i do nagrzanej wkładam tę miskę ... )

podaję składniki:

rozczyn


- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki mleka ciepłego
- 2 łyżki mąki

Wymieszać pozostawić do wyrośniecią na ok. 30 min
ciasto powinno mieć taką konsystenscję:

Obrazek

do tego dodać:

- 2/3 szkl ciepłego mleka (podgrzewam w mikrofali przez min... i mam ją ciepłą)
- 2 jajka
- ok. 0,5 kg mąki
- 0,5 łyżeczki soli

wyrobić wg. własnego sposobu i pozostawić do wyrośnięcia 2 razy po 30 minut

Ja nie wałkuję na stolnicy.. urywam, w rękach i kształtuję kule... wyglądają o tak...brzydko...

Obrazek

czekam aż wyrosną... i po wyrośnięciu zaczynają mieć "wygląd"

Obrazek

tak z pół godziny czekam... a jak wyrosną... to wkładam do naczynia do gotowania na parze

Obrazek

zmykam przykrywką i tak paruję 6 minut .. wyciągam

Obrazek

M. je z gulaszem

Obrazek

a synuś polane czekoladą

(mleczną roztapiam i polewam.. jadł na Słowacji na obozach narciarskich i sobie chwalił... a mamusia synkowi wszystko przygotuje... niestety nie mam zdjęcia bo czekoladę zjedli zanim kluski uparowałam ... i synuś musiał zjeść z gulaszem :) )

polecam... naprawdę fajne danie!

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 25 kwi 2010, o 10:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza,ja chyba skorzystam z tego przepisu
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 ... caid=5a0d2

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 25 kwi 2010, o 10:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Aszka napisał(a):
Iza,ja chyba skorzystam z tego przepisu
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3 ... caid=5a0d2



oooo fajny pomysł..
pochwal się potem jak Ci wyszło..
żelatyna spowoduje, że będzie galareta.. mniam mniam :)
to ja też wypróbuję przepis...

dzięki !

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 26 kwi 2010, o 23:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
4. Pasztet z szynkowara

0,5 kg boczku "wytopiłam"
dodałam 0,8 kg łopatki
i smażyłam razem

Obrazek

w międzyczasie przygotowałam:

2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera
2 cebule, por
2 bułki czerstwe

Obrazek

kiedy boczek się wysmażył wrzuciłam wszystko do szybkowara i zamknęłam go dusząc wszystko 35 min.
a na patelni przysmażyłam 15 dag wątróbki wołowej

Obrazek

Jak się wyłączyło, ostudziłam warzywa zmieliłam razem z wątróbk i otrzymaną masę włożyłam do szynkowara

Obrazek

zamknęłam i parzyłam w 80 st ok. 2 godziny ...

Jestem zaskoczona smakiem.. pycha!

Obrazek

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 kwi 2010, o 20:20 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza,zrobiłam :heja :heja
szynka
Obrazek

i pasztet

Obrazek

Szynka trochę [lekko] za słona a odmierzałam sól na wadze.Muszę brać mniej.
Natomiast pasztet pyszny i ładnie się smaruje.

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
liska
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 kwi 2010, o 21:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 11560
Skąd: podkarpacie
Pasztet robiłaś z mojego przepisu?
mi też bardzo smakuje..

a szyneczka Twoja ... wow.. super ;:138 .. jednak trzeba dadać mąki ziemniaczanej.. prawda? aż ślinka leci ..
bardzo smakowicie wyglada .. w niedzielę kupię miesko i zrobię. bo dziś nie mam siły jechać do sklepu :(

_________________
z uśmiechami Iza
u liski
RÓŻE i inne


Góra   
  Zobacz profil      
 
Aszka
 Tytuł: Re: U liski w kuchni
PostNapisane: 30 kwi 2010, o 21:30 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7121
Skąd: Pólnocna wielkopolska.Strefa 6B

 0 szt.
Iza pasztet wg.Twojego przepisu.Dobrze wiedzieć o mące ziemniaczanej :D

_________________
Czwarty sezon z różami
Ogród Aszki-część 4
Zbieram,maluję,przerabiam i..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 80 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *