Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 509 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 10 lis 2016, o 07:11 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 727
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Dzisiaj kolejny przepis czyli grochówka z dyni. Pachnie smakowicie!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
marcin10312
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 10 lis 2016, o 11:56 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 489
Skąd: Iłża [Radom]

 ---
Możecie polecić jakiś przepis na zupę z dyni ale bez blendera? Można zamiast tego użyć miksera?
Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?

_________________
Pozdrawiam Marcin


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 10 lis 2016, o 12:07 
Online
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8551
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Możesz użyć blendera "unplugged", czyli pałki i sitka. :D .


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 10 lis 2016, o 15:36 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 727
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Nie zawsze trzeba przecierać, pyszna jest zupa dyniowa z ziemniakami, porem i cebulą. Ja dodaję do niej trochę kurkumy.

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
beata_m
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 11 lis 2016, o 13:46 
Offline
500p
500p
Postów: 806
Skąd: Marki/W-wa

 ---
marcin10312 napisał(a):
Czy melonowa żółta będzie się nadawać na zupę?

Nie znam smaku melonowej żółtej, ale najlepsze dynie na zupę, to te z posmakiem kasztanowym np. Hokkaido. Dla dyni bez tego smaku wybrałabym jakąś wersję zupy z curry.
U mnie dziś tradycyjnie w naszej rodzinie w Swięto Niepodległości: zupa dyniowa, konfitowana gęś z buraczkami i pieczone ziemniaki. Na deser ciasto dyniowe.

_________________
Pozdrawiam
Bea


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 12 lis 2016, o 18:21 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2774
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
Zastanawiałam się gdzie ten przepis wstawić czy tutaj, czy w viewtopic.php?f=9&t=69009 .
W końcu piszę tu, bo mimo że chodzi o konfiturę w słoiku to ja ją traktuję jako deser lub półfabrykat do zrobienia deseru.
Konfitura nibyananasowa z Dyni Figolistnej:
Dynie rozkroić na kawałki jak arbuz, wybrać nasiona i watowaty miąższ je okalający, kawałki obrać ze skóry ( jest dość twarda ), biały miąższ poszatkować w dowolny sposób.
Do miąższu dodać od 1,5 - 2 szklanek dowolnego cukru oraz całą laske wanilii i zostawić by dynia puściła sok.
Dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn, 2 pomarańczy.
Wyjąć laskę wanilii, całą resztę przełożyć do rondla i gotować aż sok się zredukuje i otrzymamy zadowalającą konsystencję konfitury.
Z laski waniliowej wyjąć zawartość, wymieszać z konfiturą, nałożyć do słoików.
Na dłuższe przechowanie trzeba pasteryzować.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Robiłam też dzisiaj puree dyniowe do słoików, które służy mi przez cały tydzień do dodawania do dań przeróżnych: zup, sosów ( świetnie je zagęszcza), klusek w tym makaronów, ciast i deserów i szejków owocowych. Może komuś się przyda:
Dynie (dzisiaj to były piżmowe Trąby z Albengi) pokroić wybrać nasiona i upiec w piekarniku do miękkości. Z reguły wystarcza 30 minut ale Trąby są dość twarde więc piekły się 1 godzinę. Obrać ze skóry, zmiksować, przetrzeć przez sito, nałożyć do słoików i zapasteryzować ( koniecznie bo takie puree szybko potrafi zfermentować ).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
camellia
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 13 lis 2016, o 19:53 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4661
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Wypróbowane przeze mnie wersje dżemów z dynią w roli głównej:

Dżem dyniowy z pomarańczą:

1 kg dyni (obranej, bez pestek)*
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfiksu
330 g cukru

Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości przez ok. 20 min.
Następnie zmiksować, dodać sok z pomarańczy, cytryny oraz żelfiks. Całość zagotować, dodać cukier i gotować przez 3 min. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i zakręcać.
W przepisie nie ma mowy o pasteryzacji, ale ja wolałam nie ryzykować i zapasteryzowałam.

* Dżem robiłam dwa razy, w pierwszym przypadku użyłam odmiany Australian Butter (łagodny smak, jasnożółty miąższ). Kolor dżemu trochę przypomina miód... Za drugim rzem użyłam różnych odmian o ciemnożółtym miąższu i bardziej wyrazistym smaku. Tu kolor i smak dżemu był bardziej wyrazisty. Obie wersje wyszły przepyszne. :D

Dżem z dyni i jabłek:

1 kg dyni
50 dag kwaśnych jabłek
70 dag cukru
kilka goździków
szczypta mielonego cynamonu

Obrać dynię i jabłka, pokroić je na kawałki. Włożyć do rondla i rozprażyć pod przykryciem, a później dusić w odkrytym rondlu ok. 20 min. Przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawy, podgrzewać aż dżem nieco zgęstnieje.
Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystudzenia (ten również zapasteryzowałam).


Góra   
  Zobacz profil      
 
SandraABC
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 18 lis 2016, o 10:25 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1174
Skąd: Zielona Góra

 1 szt.
Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 18 lis 2016, o 11:54 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1155
Skąd: Wrocław

 ---
Sąsiadce zza miedzy zostało dużo przemrożonych dyń olbrzymich i dyń zwyczajnych na grządkach. Żeby się nie zmarnowały dała mi je.
Trzymałem je w stanie zamrożonym na działce i brałem do domu tyle ile wrzucałem od razu do garnka. Na zupy i lecza nadawały się idealnie. W surówce czuło się już, że były przemrożone. Ostatnie dotrwały do przedwiosennego ocieplenia.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
dziadek22


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
whitedame
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 19 lis 2016, o 08:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2774
Skąd: Wojkowice 6B

 więcej niż 1
SandraABC napisał(a):
Mroziliście surową dynię ? Zostały mi 2 duże - około 6-7kg, na balkonie zaraz przymarzną i zgniją, w domu znowu nie mam gdzie ich trzymać.
W planie mam obranie, pokrojenie w kostkę i zamrożenie - nie wiem tylko jak to będzie smakowało po pobycie w zamrażarce...

Ja tak robię, część dyń zamrażam w kostkach i służą mi jako dodatek do gulaszów i zup, mięsnych lub wegetariańskich. Wszędzie tam gdzie potrzebne są ich kawałki a nie pulpa.
Nie polecam jedynie mrożenia na frytki ( bo to też zrobiłam któregoś roku). Nie są smaczne i po rozmrożeniu robią się niefajne.

_________________
;:233 Beata
Ze szczęściem czasami bywa tak jak z okularami, szuka się ich, a one siedzą na nosie. Phil Bosmans
Świstaki w akcji ; Akcja Wymiany Nasion 2017/2018


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 19 lis 2016, o 17:39 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Pasztet z dyni, ciecierzycy i jabłek
Przepis z netu, z przepisów wegetariańskich, trochę zmieniłam.

Obrazek
0,5 kg Hokkaido, 0,5 kg ciecierzycy
3 jabłka, 2 cebule, 5 łyżek otrębów owsianych
łyżeczka ziół prowansalskich, łyżka zmielonego pieprzu, łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
Cieciorkę wieczorem przepłukać i namoczyć na noc w wodzie z łyżeczką sody. Rano osączyć, przepłukać, zalać wodą i pogotować 10 min. Odsączyć, przepłukać, zalać wodą i gotować 1 godz. Pozbawioną nasion dynię owinąć folią aluminiową i piec 1 godz. w temp. 180 st. Cebulę posiekać i smażyć na min. ilości oleju, żeby zmiękła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki. Cieciorkę i dynię po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z jabłkami. Dodać cebulę, czosnek, otręby, przyprawy, wymieszać i ugnieść w foremce do pieczenia. Ja piekłam ok. godziny, w temp. 180 st., góra-dół, w szklanej keksówce, leciutko posmarowanej olejem i podsypanej otrębami, na wierzch też dałam posypkę z otrębów. Pasztet jest smaczny ale dość luźny, następnym razem spróbuję dodać jajko, żeby był bardziej zwięzły.


Góra   
  Zobacz profil      
 
rosa13
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 20 lis 2016, o 12:52 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190

 więcej niż 1
A jak smakuje taki pasztet, nie jest za słodki?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 20 lis 2016, o 18:59 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Dla mnie smakuje OK, nie jest za słodki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
orlik755
 Tytuł: Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
PostNapisane: 8 gru 2016, o 14:34 
Offline
200p
200p
Postów: 362

 1 szt.
Sałatka z dyni, jabłek i papryki
1 kg dyni pokroić w kostkę
2 czerwone papryki i 1 żółtą pokroić w kostkę
1 czerwoną cebulę pokroić w kostkę
1 duże jabłko pokroić w kostkę
Wymieszać z sokiem z 1 cytryny, łyżeczką papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200 st. W międzyczasie przemieszać. Po upieczeniu można posypać uprażonymi ziarnami dyni.

Sałatka z dyni, pęczaku i jarmużu
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
0,5 kg dyni utartej na grubych oczkach
3 posiekane ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonej kolendry
kilka liści jarmużu
Poodrywać listki jarmużu od grubego nerwu, posiekać i poddusić z czosnkiem na łyżeczce masła, dodać kolendrę. Wymieszać z pęczakiem, żurawiną i dynią oraz 1/3 szklanki oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, piec ok. 1 godz. w 200 st. Pieczemy w zakrytym naczyniu, żeby nam nie podsuszył się i nie stwardniał pęczak.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 509 ]  Idź do strony nr...        1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: anulab, Danuta9 i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *