Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- 200p
- Posty: 266
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Przepis na wino z dyni
Jak przeważnie na wino nie ma dokładnego przepisu, tak i mój nie jest dokładny. Jest to przepis mojej babci która nigdy do niczego nie używała miarek ani wagi, wszystko na oko albo raczej do smaku. Więc postaram się opisać jak najlepiej potrafię!
Dynię oczyszczamy, obieramy z skórki kroję najdrobniej jak się da (można także zetrzeć na tarce), zalewam całość syropem z wody i cukru (cukru według uznania, ilości dyni i wielkości baniaka na wino, orientacyjnie wody musi być tyle by dynia pływała), przelewam całość do baniaka, przykrywam szyjkę ściereczką i pozostawiam do mocnego fermentowania na parę dni aż się podniesie. Wtedy całość przeciskam przez szmatkę lnianą, płyn wlewam z powrotem do umytego baniaka a miąższ wyrzucam.
Do płynu dodaję przyprawy, parę gożdzików, laskę wanili i kawałek cynamonu trochę miodu (ale to według upodobania, można dodać także imbir albo sok najlepiej domowy, wtedy zyskamy inny kolor i lekki posmak wybranego owocu w bukiecie wina).
Zalewam taki płyn ponownie syropem z cukru (po poprzednim skosztowaniu by wiedzieć ile cukru dodać, ja lubię słodsze i radze dodać więcej cukru, bo i tak się obróci częściowo w procenty, ale to także kwestia smaku). Dopełniam do 3/4 wysokości baniaka wodą (żródlaną), zakładam rurkę fermentacyjną i odstawiam na parę miesięcy, zlewając od czasu do czasu płyn z nad osadu, osad wylewam. A uzyskany klarowniejszy płyn wlewam z powrotem do umytej butli. Tą czynność powtarzam parę razy w zależności od odmiany dyni i stopnia fermentacji, jest to także okazja do ewentualnego dosłodzenia do smaku lub lepszej fermentacji. Ja nigdy nie dodaję drożdży winiarskich!!! Kolor wina wacha się od słomkowego, po żółto -pomarańczowy (sama dynia- dodając soku zmodyfikujemy kolor ale i smak!
Wino nigdy nie wychodzi takie same
Pozdrawiam i życzę smacznego
Jak przeważnie na wino nie ma dokładnego przepisu, tak i mój nie jest dokładny. Jest to przepis mojej babci która nigdy do niczego nie używała miarek ani wagi, wszystko na oko albo raczej do smaku. Więc postaram się opisać jak najlepiej potrafię!
Dynię oczyszczamy, obieramy z skórki kroję najdrobniej jak się da (można także zetrzeć na tarce), zalewam całość syropem z wody i cukru (cukru według uznania, ilości dyni i wielkości baniaka na wino, orientacyjnie wody musi być tyle by dynia pływała), przelewam całość do baniaka, przykrywam szyjkę ściereczką i pozostawiam do mocnego fermentowania na parę dni aż się podniesie. Wtedy całość przeciskam przez szmatkę lnianą, płyn wlewam z powrotem do umytego baniaka a miąższ wyrzucam.
Do płynu dodaję przyprawy, parę gożdzików, laskę wanili i kawałek cynamonu trochę miodu (ale to według upodobania, można dodać także imbir albo sok najlepiej domowy, wtedy zyskamy inny kolor i lekki posmak wybranego owocu w bukiecie wina).
Zalewam taki płyn ponownie syropem z cukru (po poprzednim skosztowaniu by wiedzieć ile cukru dodać, ja lubię słodsze i radze dodać więcej cukru, bo i tak się obróci częściowo w procenty, ale to także kwestia smaku). Dopełniam do 3/4 wysokości baniaka wodą (żródlaną), zakładam rurkę fermentacyjną i odstawiam na parę miesięcy, zlewając od czasu do czasu płyn z nad osadu, osad wylewam. A uzyskany klarowniejszy płyn wlewam z powrotem do umytej butli. Tą czynność powtarzam parę razy w zależności od odmiany dyni i stopnia fermentacji, jest to także okazja do ewentualnego dosłodzenia do smaku lub lepszej fermentacji. Ja nigdy nie dodaję drożdży winiarskich!!! Kolor wina wacha się od słomkowego, po żółto -pomarańczowy (sama dynia- dodając soku zmodyfikujemy kolor ale i smak!
Wino nigdy nie wychodzi takie same
Pozdrawiam i życzę smacznego
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Przepisy na potrawy z dyni
W tym roku pierwszy raz sadzę dynie i postanowiłam przygotować się do ich zagospodarowania na jesieni. Poprosiłam o pomoc znajomego kucharza i co jakiś czas (jak ma trochę dyni) uczy mnie czegoś. Na razie mogę podać takie przepisy:
Gnocchi z dyni
dynia 150 gram
mąka około 900 gram
parmezan 100 gram
sól
gałka muszkatołowa
Dynię obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze i przykryć folią aluminiową. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, ma puścić sok. Zlać płyn (można go dodać do jakiegoś soku albo wlać do zupy) i osuszyć dynię. Zmiksować. Zagnieść z pozostałymi składnikami, mąki dając tyle, żeby ciasto było jak na kopytka. Utoczyć wałeczki grubości małego palca, lekko spłaszczyć, pociąć na kawałeczki szerokości nie większej niż 1 cm.
Gotować jak kopytka. Podawać z dowolnym sosem, dobrze się komponują z rybą.
Nadzienie do ravioli
dynia - 100 gram zmiksowanej
mielona wierzowina albo poskubana na kawałeczki surowa kiełbasa - 200 gram
parmezan - 100 gram
bułka tarta - 100 gram
Dynię i mięso razem dusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż dynia się udusi. Zmiksować. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić. Nadzienie gotowe, lepić pierożki
Risotto z dynią
surowy boczek wieprzowy ALBO surowa kiełbasa ALBO dowolna wieprzowina (mi najlepiej smakuje z boczkiem) - ilość na oko, nie za dużo, około spora garść pokrojonego w kostkę
dynia - na oko, sporo
ryż - na oko, ze 2/3 szklanki surowego
rosół - resztka z wczorajszego obiadu albo rozpuszczona w wodzie kostka rosołowa - przynajmniej litr
po małym kawałku: marchewka, cebula, por, seler (nać), pietruszka (nać)
Mięsko lekko podsmażyć na duużej patelni, dodać dynię pokrojoną na kawałki (im mniejsze tym szybciej się udusi) i smażyć mieszając co jakiś czas aż dynia puści dużo soku i zmięknie.
Posiekać na drobniutko włoszczyznę i dodać do potrawy, smażyć przez chwilę. Dodać ryż (surowy) i smażyć często mieszając, aż będzie konieczne podlanie rosołem. I tak smażyć i podlewać aż ryż będzie ugotowany. Ma wyjść dość rzadka papka. Na koniec można posypać parmezanem albo owczym serem. Można w trakcie gotowania dodać łyżeczkę śmietany.
W tym przepisie wszystko jest na oko i risotto wyjdzie w zależności od proporcji składników bardziej mięsne lub bardziej dyniowe, można robić rzadsze lub gęste, wg upodobania.
Gnocchi z dyni
dynia 150 gram
mąka około 900 gram
parmezan 100 gram
sól
gałka muszkatołowa
Dynię obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na blasze i przykryć folią aluminiową. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut, ma puścić sok. Zlać płyn (można go dodać do jakiegoś soku albo wlać do zupy) i osuszyć dynię. Zmiksować. Zagnieść z pozostałymi składnikami, mąki dając tyle, żeby ciasto było jak na kopytka. Utoczyć wałeczki grubości małego palca, lekko spłaszczyć, pociąć na kawałeczki szerokości nie większej niż 1 cm.
Gotować jak kopytka. Podawać z dowolnym sosem, dobrze się komponują z rybą.
Nadzienie do ravioli
dynia - 100 gram zmiksowanej
mielona wierzowina albo poskubana na kawałeczki surowa kiełbasa - 200 gram
parmezan - 100 gram
bułka tarta - 100 gram
Dynię i mięso razem dusić na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż dynia się udusi. Zmiksować. Dodać resztę składników, dobrze wyrobić. Nadzienie gotowe, lepić pierożki
Risotto z dynią
surowy boczek wieprzowy ALBO surowa kiełbasa ALBO dowolna wieprzowina (mi najlepiej smakuje z boczkiem) - ilość na oko, nie za dużo, około spora garść pokrojonego w kostkę
dynia - na oko, sporo
ryż - na oko, ze 2/3 szklanki surowego
rosół - resztka z wczorajszego obiadu albo rozpuszczona w wodzie kostka rosołowa - przynajmniej litr
po małym kawałku: marchewka, cebula, por, seler (nać), pietruszka (nać)
Mięsko lekko podsmażyć na duużej patelni, dodać dynię pokrojoną na kawałki (im mniejsze tym szybciej się udusi) i smażyć mieszając co jakiś czas aż dynia puści dużo soku i zmięknie.
Posiekać na drobniutko włoszczyznę i dodać do potrawy, smażyć przez chwilę. Dodać ryż (surowy) i smażyć często mieszając, aż będzie konieczne podlanie rosołem. I tak smażyć i podlewać aż ryż będzie ugotowany. Ma wyjść dość rzadka papka. Na koniec można posypać parmezanem albo owczym serem. Można w trakcie gotowania dodać łyżeczkę śmietany.
W tym przepisie wszystko jest na oko i risotto wyjdzie w zależności od proporcji składników bardziej mięsne lub bardziej dyniowe, można robić rzadsze lub gęste, wg upodobania.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Loeb - prosiła mnie o wstawienie na tym wątku przepisu na nadziewane patisony. Wprawdzie widzę tu same dynie, ale mam nadzieję że się przyda
Nie jest to żaden wymyślny przepis, w ten sam sposób robię i cukinię, i kabaczka i właśnie patisona, ale patison ma o wiele bardziej ciekawy smak.
-mięso mielone
-jajko
-bułka tarta
-przyprawy - sól, pieprz, zioła wg uznania
-przecier pomidorowy
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać trochę ugotowanego ryżu.
Patisona dość dużego (wiadomo, nie może to być taki jak wkłada sie w słoiki) wydrążyć, ostrożnie aby nie zrobić dziurki w dnie, jeśli jest młodziutki można ze skórką, jeżeli po próbie paznokieć ma chociaż delikatny opór aby przebić skórkę, trzeba ją ostrożnie obrać.
W środku i z zewnątrz posypać trochę solą, włożyć mięso, może trochę wystawać nad warzywo, ale nie dużo, na wierzch położyć plasterek masła, włożyć na blaszkę i do piekarnika nastawionego na 180stopni C. Piec w zależności od wielkości ok. 20-40 minut
Najlepiej sprawdzić szpikulcem od szaszłyków, jeżeli wchodzi bez oporu jest gotowy.
Można podawać z ketchupem
Smacznego
Innym razem podam przepis na drożdżaka z dynią
Nie jest to żaden wymyślny przepis, w ten sam sposób robię i cukinię, i kabaczka i właśnie patisona, ale patison ma o wiele bardziej ciekawy smak.
-mięso mielone
-jajko
-bułka tarta
-przyprawy - sól, pieprz, zioła wg uznania
-przecier pomidorowy
Wszystko wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać trochę ugotowanego ryżu.
Patisona dość dużego (wiadomo, nie może to być taki jak wkłada sie w słoiki) wydrążyć, ostrożnie aby nie zrobić dziurki w dnie, jeśli jest młodziutki można ze skórką, jeżeli po próbie paznokieć ma chociaż delikatny opór aby przebić skórkę, trzeba ją ostrożnie obrać.
W środku i z zewnątrz posypać trochę solą, włożyć mięso, może trochę wystawać nad warzywo, ale nie dużo, na wierzch położyć plasterek masła, włożyć na blaszkę i do piekarnika nastawionego na 180stopni C. Piec w zależności od wielkości ok. 20-40 minut
Najlepiej sprawdzić szpikulcem od szaszłyków, jeżeli wchodzi bez oporu jest gotowy.
Można podawać z ketchupem
Smacznego
Innym razem podam przepis na drożdżaka z dynią
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Super Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
U mnie tylko te ostatnie jesienne patisony zostają, wcześniej rozbiorą mi wszystkie, a to siostra, to znajomi, sporo też sami jemy. Z patisonów robię też takie a'la leczo-podłoże:loeb pisze:Super Na drożdża też poprosze. W zeszłym roku piękne patisony mi porosły i nie wiedziałam co z nimi zrobić, w końcu skończyły jako dekoracja:D Jeden stoi do dziś. A skórkę długo miały miękką .
patison, marchew zetrzeć na tarce do warzyw, dodać podsmażoną, pokrojoną cebulę, pokrojone pomidory, można dodać paprykę, lub inne warzywa wg, uznania.
Dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą pieprzem, ziołami
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 27 cze 2011, o 07:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
po drugie upieczona łatwiej się rozgniata na pure samym widelcem, zupełnie bez wysiłku, a surową trzeba dopiero utrzeć...
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Podaję obiecany przepis na DROŻDŻAKA Z DYNI
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (pół na pół margaryny i oleju)
7 dkg drożdży
1,5 szkl mleka
37 dkg dyni
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki soli
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę i rozgotować w szklance mleka, zmiksować, do gorącego dodać margarynę (aby się rozpuściła).
Drożdże mieszamy z pozostałym mlekiem i łyżeczka cukru i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, olejek, dynię, olej i sól, i wyrabiamy ciasto. Gdy wyrośnie, pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach C.
Przed upieczeniem można cienko posmarować ciasto powidłami śliwkowymi i posypać kruszonką, zamiast powideł można użyć bardzo słodkiej wody, chodzi o to aby kruszonka przykleiła się.
Z tej porcji wychodzą mi 2 duże keksówki. Drożdżak jest bardzo dobry i wilgotny, dlatego uwielbiany przez dzieci i mojego męża, z założenia nie lubi on suchych ciast
A to zdjęcie drożdżaka pieczonego jesienią
Re: Przepisy na potrawy z dyni
A z makaronowej możecie coś zaproponować?:)
Lika
Lika
-
- 200p
- Posty: 410
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Makaronową jem na cztery sposoby
1 - z czosnkiem - kroję wzdłuż na dwie części, wyjmuję nasiona, smaruję oliwą z dodatkiem czosnku i do piekarnika
2 - "carbonara" - podobnie tylko zamiast oliwy dodaję do wgłębień po nasionach śmietanę pomieszaną z drobno pokrojoną szynką lub boczkiem
3 - gotowana - podana z masełkiem z bułką tartą
4 - faszerowana mięsem - obcinam czubek, wyjmuję nasiona, nadziewam mięsem mielonym, zamukam czubkiem, piekę, albo duszę
Z mięsem robiłam też zwykłą dynię i rodzinka to uwielbiała.
1 - z czosnkiem - kroję wzdłuż na dwie części, wyjmuję nasiona, smaruję oliwą z dodatkiem czosnku i do piekarnika
2 - "carbonara" - podobnie tylko zamiast oliwy dodaję do wgłębień po nasionach śmietanę pomieszaną z drobno pokrojoną szynką lub boczkiem
3 - gotowana - podana z masełkiem z bułką tartą
4 - faszerowana mięsem - obcinam czubek, wyjmuję nasiona, nadziewam mięsem mielonym, zamukam czubkiem, piekę, albo duszę
Z mięsem robiłam też zwykłą dynię i rodzinka to uwielbiała.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Dla zainteresowanych zupa mleczna z dyni na słodko
Przepis ściągnięty z sieci ,ale wypróbowany osobiście.
W ramach oszczędności czasu robię bez klusek sama dynia ,też pyszne
SKLADNIKI:
Składniki
dynia (najlepiej pomarańczowa lub żółta) ile -ja daję mus z dyni własnej roboty na 2 litry mleka słoik litrowy
2 litry mleka, cukier waniliowy ,olejek midgałowy
1 jajko, mleko, mąka (na kluseczki)
lub zamiast klusek ryż albo makaron -
cukier do smaku
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Dynię obrać, wydrążyć miąższ. Obraną dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i dusić do miękkości. Zmiksować lub zgnieść przyrządem do duszenia ziemniaków.
2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym. Gdy zacznie się gotować, kłaść do niego łyżką małe kluseczki przygotowane z jajka, mąki i mleka. Ciasto na kluseczki powinno być gęste, tak by można je było prawie odcinać nożem. Zamiast kluseczek w tym momencie mozna wsypać ryż (odpowiednio do objetości mleka) lub makaron. Wówczas mleko z ryżem czy makaronem gotować ok. 5 minut przed wrzuceniem dyni.
3. Mleko z kluskami gotować ok. 10 minut i dodać potem zmiksowaną dynię. Wymieszać lekko. Gotować aż kluski będą miękkie.
4. Zupka jest bardzo smaczna, mozna dosłodzić cukrem. Ale jeżeli dynia jest słodka, to cukru nie dodawać.Ja zawsze słodzę
POLECAM
Przepis ściągnięty z sieci ,ale wypróbowany osobiście.
W ramach oszczędności czasu robię bez klusek sama dynia ,też pyszne
SKLADNIKI:
Składniki
dynia (najlepiej pomarańczowa lub żółta) ile -ja daję mus z dyni własnej roboty na 2 litry mleka słoik litrowy
2 litry mleka, cukier waniliowy ,olejek midgałowy
1 jajko, mleko, mąka (na kluseczki)
lub zamiast klusek ryż albo makaron -
cukier do smaku
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Dynię obrać, wydrążyć miąższ. Obraną dynię pokroić w kostkę, podlać wodą i dusić do miękkości. Zmiksować lub zgnieść przyrządem do duszenia ziemniaków.
2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i olejkiem migdałowym. Gdy zacznie się gotować, kłaść do niego łyżką małe kluseczki przygotowane z jajka, mąki i mleka. Ciasto na kluseczki powinno być gęste, tak by można je było prawie odcinać nożem. Zamiast kluseczek w tym momencie mozna wsypać ryż (odpowiednio do objetości mleka) lub makaron. Wówczas mleko z ryżem czy makaronem gotować ok. 5 minut przed wrzuceniem dyni.
3. Mleko z kluskami gotować ok. 10 minut i dodać potem zmiksowaną dynię. Wymieszać lekko. Gotować aż kluski będą miękkie.
4. Zupka jest bardzo smaczna, mozna dosłodzić cukrem. Ale jeżeli dynia jest słodka, to cukru nie dodawać.Ja zawsze słodzę
POLECAM
- agusia2410
- 500p
- Posty: 684
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: 25 km od Iławy
Re: Przepisy na potrawy z dyni
A to przepis na gulasz z dynii
ok. 1/3 średniej wielkości dyni
1 słodka czerwona papryka i 1 ostra papryka (ja dałam 2 słodkie papryki i więcej ostrej w proszku)
4 duże ziemniaki
4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie)
masło i oliwa do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka mielona, tymianek
Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypując solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę - oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 2cm x 2cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę - słodką w większą, a ostrą w mniejszą.
W osobnym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy sie lekko zeszkli, po ok. 3min dodajemy obie papryki. Mieszając dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut.
Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Smacznego
Ponieważ mam małe dzieci, nie robiłam mocno ostrego i dlatego nie dawałam ostrej papryki świeżej, tylko troszkę w proszku
Robiłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowej potrawy, znikło tak szybko, wszystkim smakowało
ok. 1/3 średniej wielkości dyni
1 słodka czerwona papryka i 1 ostra papryka (ja dałam 2 słodkie papryki i więcej ostrej w proszku)
4 duże ziemniaki
4 kiełbasy do smażenia (np. śląskie)
masło i oliwa do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka mielona, tymianek
Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki o grubości ok. 0,5 cm, posypując solą i wrzucamy na dobrze rozgrzaną na patelni oliwę - oliwy powinno być więcej (jak do frytek). Zanim ziemniaki się usmażą na rumiany kolor, z dyni usuwamy miąższ z pestkami, po czym obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 2cm x 2cm. Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę - słodką w większą, a ostrą w mniejszą.
W osobnym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy najpierw dynię. Gdy sie lekko zeszkli, po ok. 3min dodajemy obie papryki. Mieszając dusimy potrawę przez kolejnych kilka minut.
Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy ziemniaki, smażymy pokrojone kiełbasy, po czym dorzucamy je wraz z usmażonymi ziemniakami do dyni i całość doprawiamy. Jeszcze chwilę dusimy i podajemy na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Smacznego
Ponieważ mam małe dzieci, nie robiłam mocno ostrego i dlatego nie dawałam ostrej papryki świeżej, tylko troszkę w proszku
Robiłam i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowej potrawy, znikło tak szybko, wszystkim smakowało
- hancik30
- 50p
- Posty: 98
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rokietnica/Poznań
Re: Przepisy na potrawy z dyni
http://www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festi ... dania.html
tu jest bardzo dużo ciekawych przepisów, zamierzam już w weekend niektóre wypróbować
tu jest bardzo dużo ciekawych przepisów, zamierzam już w weekend niektóre wypróbować
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Bardzo fajna stronka , zapisałam sobie, bo dynia jedna urosła, a 2 kolejne rosną
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7