Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
No właśnie też w całości bo tak gdzies miałam w instrukcji napisane, tylko nie pamiętam czy gotowałam czy piekłam.. Wyszła totalnie niejadalna, gorzka:/ Tak sobie myślę, czy błąd nie polegał na tym że dosłownie w całości ją robiłam, bez wydrążenia pestek :/
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Narobiliście mi smaku na dynie, czekam aż moja dojrzeje tylko jak to rozpoznamNalewka pisze:Makaronową gotuje się w całości, w skórce, nakłutą kilka razy, w osolonej wodzie. Kiedy widelec wchodzi w skórkę bez dużego oporu dynia jest gotowa. Teraz można z niej robić różne potrawy, chociaż ja robiłam tylko z masłem i zrumienioną bułeczką tartą, bo tak najbardziej lubię. A jak robiłaś ty?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Tą dynie makoronową mam ochotę uprawiać w przyszłym roku,
chyba zrobię sobie listę niezbędnych nasion na przyszły rok.
Jaką polecacie najsmaczniejszą makaronową?
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Ja lubię każdą
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Justynek
- 200p
- Posty: 396
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie, Zambrów
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
A ja pierwszy raz robiłam w tym roku przetwory z dyni i przepisy na zupy wypróbowałam- też pyszne. Nawet nie wiem jaka to była odmiana bo dostałam ją od mamy. Najważniejsze że wszystko było smaczne
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Mój przepis na dynię w occie
-Kilogram dyni (twardej)
-Sól
-3/4 szklanki wody
-1 1/4 szklanki octu 10%
-25 dag cukru
-goździki cynamon
Wykonanie:Dynię obrać, wyjąć miąższ, pokroić w kostkę i lekko obgotować w osolonej wodzie. Z pozostałych składników, czyli wody, octu, cukru i przypraw przygotować zalewę. Do wrzącej zalewy włożyć dynię i zagotować (jeden raz) Zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zlać zalewę i wrzątkiem zalać ponownie dynię. Znowu zostawić do następnego dnia.Na trzeci dzień zagotować dynię w zalewie, jeżeli będzie twarda, trochę pogotować. Ostudzoną dynię włożyć do słoiczków i zamknąć wyparzonymi zakrętkami. Nie pasteryzować. Smacznego ;)
-Kilogram dyni (twardej)
-Sól
-3/4 szklanki wody
-1 1/4 szklanki octu 10%
-25 dag cukru
-goździki cynamon
Wykonanie:Dynię obrać, wyjąć miąższ, pokroić w kostkę i lekko obgotować w osolonej wodzie. Z pozostałych składników, czyli wody, octu, cukru i przypraw przygotować zalewę. Do wrzącej zalewy włożyć dynię i zagotować (jeden raz) Zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień zlać zalewę i wrzątkiem zalać ponownie dynię. Znowu zostawić do następnego dnia.Na trzeci dzień zagotować dynię w zalewie, jeżeli będzie twarda, trochę pogotować. Ostudzoną dynię włożyć do słoiczków i zamknąć wyparzonymi zakrętkami. Nie pasteryzować. Smacznego ;)
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2122
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Może się komuś przyda.
Lekki dżemik z dyni:
kilo dyni oczyszczonej w kawałkach, żelfix na kilogram owocow, cukier, jak ktoś lubi to przyprawy i blender:)).
Dynie pokrojoną ugotować w małej ilości wody aż będzie w miarę miekka [daje sie przekłuć widelcem], wodę odlać, dynię zmiksować, dodać żelfix z cukrem [cukru conajmniej polowe zalecanej ilosci albo mniej! wychodzi zadziwiajaco slodkie] i pogotować pare minut wg przepisu na opakowaniu żelfixu. Do słoiczków. Wychodzi pyszne, złote w kolorze, bardzo dobrze do smarowania na chleb z masłem. U mnie trzyma się parę miesięcy, pod koniec okresu przydatności łatwo poznać bo matowieje [traci kolor na rzecz białawego] i robi się bardziej płynne [ w odwróconym słoiku "spada"]
Lekki dżemik z dyni:
kilo dyni oczyszczonej w kawałkach, żelfix na kilogram owocow, cukier, jak ktoś lubi to przyprawy i blender:)).
Dynie pokrojoną ugotować w małej ilości wody aż będzie w miarę miekka [daje sie przekłuć widelcem], wodę odlać, dynię zmiksować, dodać żelfix z cukrem [cukru conajmniej polowe zalecanej ilosci albo mniej! wychodzi zadziwiajaco slodkie] i pogotować pare minut wg przepisu na opakowaniu żelfixu. Do słoiczków. Wychodzi pyszne, złote w kolorze, bardzo dobrze do smarowania na chleb z masłem. U mnie trzyma się parę miesięcy, pod koniec okresu przydatności łatwo poznać bo matowieje [traci kolor na rzecz białawego] i robi się bardziej płynne [ w odwróconym słoiku "spada"]
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Ja właśnie wczoraj "rozrąbałam" swoją pierwszą w życiu dynię - kulinarnie i ogrodowo.
W poszukiwaniu smacznych przepisów w necie natrafiłam na extra racuchy i planuje dziś usmażyć:
Racuszki z dyni
SKŁADNIKI:
800 g dyni
..2 łyżki masła lub margaryny.
4 łyżki cukru pudru.
100 g tłuszczu.
1 szkl mąki.
2-3 łyżki śmietany.
3 jajka.
sól
PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek przesypując przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor
.. Usma żone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.
W poszukiwaniu smacznych przepisów w necie natrafiłam na extra racuchy i planuje dziś usmażyć:
Racuszki z dyni
SKŁADNIKI:
800 g dyni
..2 łyżki masła lub margaryny.
4 łyżki cukru pudru.
100 g tłuszczu.
1 szkl mąki.
2-3 łyżki śmietany.
3 jajka.
sól
PRZYGOTOWANIE:
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki. Miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek przesypując przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor
.. Usma żone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Wpisywałam na forum przepis na dynię,ale nie pamiętam w jakim wątku,a więc powtarzam.
Jest to pikantne,ale pyszne.
1 kg dyni pokrojonej na kawałki wielkości palca wskazującego obtoczyć w mieszance białego pieprzu i mielonego suchego imbiru.
Wystarczy po 1 paczuszce-chyba są 20g.
Zostawić na 24 godziny.
Ugotować syrop z 0,5 kg cukru i takiej ilości wody,aby dało się rozpuścić cukier.
Gorącym syropem zalać dynię i odstawić na dobę.Odcedzić dynię,a syrop przecedzić dodatkowo przez gazę,aby pozbyć się przypraw bo w wysokiej temperaturze robią się gorzkie.Przecedzony syrop zagotować i zalać dynię.I znów odstawić na dobę.
Czynność tą powtarzać kilkakrotnie aż dynia stanie się szklista.
Na sam koniec zagotować syrop i do wrzącego wrzucić dynię i zagotować,ale nie gotować długo bo się rozleci.Nakładać do słoików,zalać syropem i postawić do ostygnięcia do góry dnem.
Zapomniałam napisać,że przy każdym gotowaniu syropu dodawać trochę cukru (ok łyżki),ponieważ dynia puszcza sok i roztwór byłby zbyt wodnisty.
Tutaj jest dużo przepisów na potrawy z dyni.Nazywa się to nawet Dyniowe szaleństwo
- http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,51564731.html
Jest to pikantne,ale pyszne.
1 kg dyni pokrojonej na kawałki wielkości palca wskazującego obtoczyć w mieszance białego pieprzu i mielonego suchego imbiru.
Wystarczy po 1 paczuszce-chyba są 20g.
Zostawić na 24 godziny.
Ugotować syrop z 0,5 kg cukru i takiej ilości wody,aby dało się rozpuścić cukier.
Gorącym syropem zalać dynię i odstawić na dobę.Odcedzić dynię,a syrop przecedzić dodatkowo przez gazę,aby pozbyć się przypraw bo w wysokiej temperaturze robią się gorzkie.Przecedzony syrop zagotować i zalać dynię.I znów odstawić na dobę.
Czynność tą powtarzać kilkakrotnie aż dynia stanie się szklista.
Na sam koniec zagotować syrop i do wrzącego wrzucić dynię i zagotować,ale nie gotować długo bo się rozleci.Nakładać do słoików,zalać syropem i postawić do ostygnięcia do góry dnem.
Zapomniałam napisać,że przy każdym gotowaniu syropu dodawać trochę cukru (ok łyżki),ponieważ dynia puszcza sok i roztwór byłby zbyt wodnisty.
Tutaj jest dużo przepisów na potrawy z dyni.Nazywa się to nawet Dyniowe szaleństwo
- http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,51564731.html
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Fajnie to brzmi - ale do czego jeść tak przygotowaną dynię? Samą?
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Sama to jednak piecze w gardle.
My jemy do drobiu,kanapek,wędliny.Myślę,a pasuje do tego samego co dynia w occie.
My jemy do drobiu,kanapek,wędliny.Myślę,a pasuje do tego samego co dynia w occie.
- katrina26
- 1000p
- Posty: 2321
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolskie
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Ja polecam przepisy stąd: http://fotoforum.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/72,2,777,515 ... 2.html?v=2
a i jeszcze piekłam wczoraj ciasto dyniowe i jest przepyszne!! Polewa także bardzo dobra przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/desery/cias ... zepis.html
Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami
Składniki:
? 1 szklanka mąki (dałam pół na pół pszenną razową i zwykłą)
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1/2 łyżeczki soli
? 1 łyżeczka cynamonu w proszku
? 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (nie dałam bo nie miałam)
? 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
? 3/4 szklanki brązowego cukru
? 1/3 szklanki roztopionego masła
? 1 jajko
? 1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru (dałam kandyzowany połamany na kawałeczki)
? 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam waniliowym cukrem)
? 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
? 3 łyżki śmietanki kremówki
? 100 g białej czekolady
oraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.
a i jeszcze piekłam wczoraj ciasto dyniowe i jest przepyszne!! Polewa także bardzo dobra przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/desery/cias ... zepis.html
Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami
Składniki:
? 1 szklanka mąki (dałam pół na pół pszenną razową i zwykłą)
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
? 1/2 łyżeczki soli
? 1 łyżeczka cynamonu w proszku
? 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (nie dałam bo nie miałam)
? 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
? 3/4 szklanki brązowego cukru
? 1/3 szklanki roztopionego masła
? 1 jajko
? 1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru (dałam kandyzowany połamany na kawałeczki)
? 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam waniliowym cukrem)
? 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
? 3 łyżki śmietanki kremówki
? 100 g białej czekolady
oraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6531
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
Ależ znalazłam przepisów dyniowych, całe mnóstwo i jeszcze trochę
- Festiwal Dyni - Podsumowanie 2009
Nic, tylko wybierać i smażyć, gotować, piec, dusić czy co tam w przepisie zapisano, a potem jeść, jeść, jeść
- Festiwal Dyni - Podsumowanie 2009
Nic, tylko wybierać i smażyć, gotować, piec, dusić czy co tam w przepisie zapisano, a potem jeść, jeść, jeść
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- katrina26
- 1000p
- Posty: 2321
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolskie
Re: Czy znacie jakiś przepisy na potrawy z dyni??
(...) Panie, panowie, tniemy zbędne cytaty!!! Nalewka
Nalewko dostałam ślinotoku na widok tych pyszności! Nie wiem co robić najpierw Co roku z utęsknieniem czekam na sezon dyniowy, zamrażam też porcje dyni żeby móc się nią dłużej cieszyć.
Nalewko dostałam ślinotoku na widok tych pyszności! Nie wiem co robić najpierw Co roku z utęsknieniem czekam na sezon dyniowy, zamrażam też porcje dyni żeby móc się nią dłużej cieszyć.