Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Gdybyśmy w ten sposób podchodzili do sprawy to nigdy nie spróbowalibyśmy nowych potraw. Nie wiem tylko czy to lenistwo czy to podejście typu "nie bo nie".

Zrobiłam tak:
Pokroiłam cukinię w plastry (cienko 2-3 mm), posoliłam, po godzinie przerzuciłam na sito do obcieknięcia. Podsmażyłam/podsuszyłam plastry na suchej patelni. Podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam bazylię, oregano, tymianek, czosnek, sól i ocet jabłkowy. Do drugiej sól, czosnek, chili w proszku i ocet jabłkowy, włożyłam do słoików, zalałam gorącym olejem.
Teraz najgorsze czyli czekanie na spróbowanie. :wit
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Jeszcze - nie przejmuj się tak :lol: nie każda kobieta potrafi gotować ;:130
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8473
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Pelikano11 a może sam podaj jakiś ciekawy przepis , którego tu jeszcze nie
ma . :;230
Podsmażam boczek wędzony , na to cukinia w zapałkę i makaron , czasem wbiję
jajko .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

rosa13, robię podobnie z jednym drobnym szczegółem. Cukinie griluję na węglu drzewnym w plastrach niezbyt cienkich, potem wkładam w słoiki z czosnkiem, siekaną zieloną pietruszką, przesypuję grubą solą, skrapiam octem jabłkowym i zalewam oliwą.
W zeszłym roku próbowałam robić też tak robić na patelni grillowej ale to nie ten sam smak.
Nie trzeba nawet specjalnie rozpalać grilla, po prostu jak kończymy grilować z reguły zostaje mnóstwo żaru i wtedy układam tacki z cukinią.
Podobnie z pastą z bakłażana, grillowanie na węglach daje ten przyjemny, dymny smak.
Oczywiście nie pasteryzuję tylko przechowuję w chłodnym miejscu pilnując aby nad warzywami była 2 cm warstwa oliwy. Potrafi utrzymać się nawet do roku.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

anulab pisze:..Podsmażam boczek wędzony , na to cukinia w zapałkę i makaron , czasem wbiję
jajko .
Dla równego rachunku posyp jeszcze tartym serem - będzie 1000 kcal ;:130
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8473
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

O matko , to dopiero bamba kaloryczna . ;:222 Boczku daję symbolicznie , dla
zapachu i smaku .Wersja dietetyczna makaron pełnoziarnisty , obowiązkowo swojski .
Te sklepowe są okropne . ;:222 No i oczywiście bez boczku .
Whitedame a ten dodatek octu jabłkowego nie daje skisłego posmaku ?
Ja wszystko pasteryzuję , tak dla bezpieczeństwa . Jak do krótkiego przechowywania
zamykam słoiki na spirytus .
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Posty: 1566
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Legionowo

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

U mnie takie cukinie jak Beata podałaś nie chciały się niestety przechowywać. Skwaśniały mimo warstwy oliwy.Dlatego suszę, ale grillowanie cienkich plastrów tak, żeby były dość suche, też jest dobrym pomysłem, jeśli nie lepszym.
Bakłażana po osoleniu i odsączeniu gotuję w occie jabłkowym, osuszam ręcznikiem papierowym i zalewam oliwą z przyprawami. Świetnie się przechowywał w piwnicy bez pasteryzowania.
Iza
mirabella
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 13
Od: 23 kwie 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Ja uwielbiam curry dyniowe. Dynia ogólnie sprawdza się w daniach azjatyckich.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Posty: 1566
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Legionowo

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Zapodaj przepis :)
Iza
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8473
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Miałam zamiar zrobić cukinię suszoną w oleju ,ale całe dwie blachy zjadłam . :;230
Na początku lekko podpiekłam i zostawiłam w piekarniku do podsuszenia .
To jest pyszne . ;:333 Robię dalej , może coś zostanie . Grubsze plasterki muszę
kroić .
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

A to dobre :;230
Moje słoiczki stoją i kuszą ale muszę jeszcze trochę wytrzymać, niech się przegryzą porządnie.
whitedame spróbuję następnym razem grillować, na pewno to wpłynie na smak.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Posty: 1566
Od: 22 sty 2017, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Legionowo

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Ja jeszcze swoich nie próbowałam, ale zachęcona Twoim wpisem zrobię więcej :)
Iza
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Posty: 1242
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Post »

Została mi ostatnio zalewa z ogórków, więc wrzuciłam co miałam czyli cukinię i hokkaido (obrane).
Pokrojone w słupki ok.1cm
Zalewa :

Pokroić cukinię / Dynię i zasypać łyżką soli ( na 2kg), wymieszać i odstawić na 1/2h żeby puściła sok.

Zalewa :
Główka czosnku
1 papryczka chili (świeża cayenne wypadła rewelacyjnie + łyżeczka suszonej w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka ziaren kminku i kolendry
szklanka octu , szklanka cukru,pół szklanki wody, 10 łyżek oleju

Zalewę gotujemy (czosnek pokrojony w plasterki) , na koniec dodajemy olej i mieszamy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Po 2h dolewamy sok który został z dyni/cukini.

Pokrojone w paski warzywa zalewamy marynatą, wekujemy 20-30min (przy dyni dłużej).
Gotowe już po 3-4 dniach...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”